Vaikuttavuuden rationaliteetit. Monipaikkainen etnografia vaikuttavuusinvestoimisesta

Hakemuksen tiivistelmä

Käsittelen tutkimuksessani yhtä globaalisti nopeiten yleistyvää vastuullisen liiketoiminnan muotoa, vaikuttavuusinvestoimista. Vaikuttavuusinvestoiminen on sijoitustoimintaa, jossa tavoitellaan samanaikaisesti sekä taloudellisia tuottoja että kehitystuloksia, kuten YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Käytännölle keskeistä eritoten sen Suomeen kotoutumaisillaan olevassa versiossa on myös vaikutuksien mallinnus ja mittaus, jossa pyritään mahdollisimman eksaktisti arvioimaan, kuinka tietty sijoituskohde (esim. maahanmuuttajien kotoutumisohjelma tai hiilipäästöjä vähentämään pyrkivä hanke) näyttäytyy eri vaikuttavuuksina kuten euroina tai työllistettyjen määränä. Lähtökohta tutkimukseeni on, että vaikuttavuusinvestoiminen voi olla yhteiskuntapoliittisesti hyödyllinen strategia, mutta se ei ole automaattinen win-win-ratkaisu. Siinä missä käytäntö voi tuottaa positiivisia vaikutuksia, voi sillä olla myös epäsuoria negatiivisia vaikutuksia, kuten liiallista hoivan kytkeytymistä taloudellisiin tulostavoitteisiin. Täten tarkastelen vaikuttavuusinvestoimista sekä siinä ilmentyvien yhteiskunnan ydinoperaatioiden (talous, politiikka, hoiva) että siinä uusilla tavalla määrittyvien organisatoristen suhteiden (sijoittajat, julkinen sektori, palveluntuottajat) kannalta. Monipaikkaista etnografiaa metodinani hyödyntäen tutkin sitä, millaisia vaikuttavuuden järkeilyn muotoja eli rationaliteetteja käytännössä ilmenee sekä millaisia jatkuvuuksia ja jännitteitä tästä näkökulmasta piirtyy.

Vaikuttavuusinvestoiminen, joka määritellään sekä taloudellisiin tuottoihin että mitattaviin sosiaalisiin tai ekologisiin vaikutuksiin samanaikaisesti pyrkivänä sijoitustoimintana, on noussut keskeiseksi tavaksi pyrkiä uudistamaan niin yksityisten sijoittajien kuin julkisen sektorinkin rooleja tuottaa ratkaisuja sosiaalisiin ja ekologisiin ongelmiin. Vaikuttavuusinvestoimista tarkasteleva tutkimushankkeeni on perehtynyt siihen, millaista yhteiskunnallista muutosta vaikuttavuusinvestoimisessa ilmentyvä 'vaikuttavuudella hallinta' tavoittelee eritoten Pohjoismaiden ja Suomen yhteiskunnallisissa konteksteissa.

Tutkimukseni on tuottanut lisätietoa siitä, millaisia implikaatioita sillä on ollut, että vaikuttavuudesta on yhtäältä tullut sijoitustoiminnalle olennainen käsite pyrkiä kestävyyssiirtymiin, ja että toisaalta sijoittamisesta on tullut entistä keskeisempi hallinnan rationaliteetti osana sosiaali-, ympäristö- ja kehityspolitiikkaa. Tutkimukseni tuloksissa korostuu näissä se, kuinka nykyisissä muodoissaan pyrkimykset vaikuttavuuden hallintaan sijoitustoiminnan välityksellä törmäävät ongelmiin niin mikrotason haasteiden kuin makrotason kehityskulkujenkin tasolla. Nämä ongelmat kytkeytyvät eritoten finansialisaatioon, eli sijoittajaintressien ja -käytäntöjen yhteiskunnallisen vaikutusvallan kasvuun, jolla on sekä epädemokratisoivia ja epätasa-arvoa tuottavia vaikutuksia että typistävää tendenssiä tavoitella tarpeeksi kokonaisvaltaisia poliittisia ratkaisuja sosiaalisten ja ekologisten ongelmien ratkaisemisessa.

Olen hankkeessani tuonut yhteen vähän tutkittuja mutta yhteiskunnallisesti hyvin relevantteja tutkimusilmiöitä, joiden tulkinnassa on korostunut tarve holistisimmille tutkimusnäkökulmille yhteiskuntatieteissä. Hankkeessani olen kehittänyt tällaista näkökulmaa yhdistämällä aloja kuten kestävyyssiirtymätutkimusta, sosiaalista finanssitutkimusta, tieteen ja teknologian tutkimusta, pragmaattista arvottamistutkimusta ja yhteiskuntateoriaa.