Yhteistyötä yli lajirajan: hevosen yksilöllisyyttä kunnioittava vuorovaikutus myötätuntoisen ja motivoituneen yhteistyön avaimena

Hakemuksen tiivistelmä

Ihmisen yhteistyö hevosen kanssa traditionaalisesti määrittyy yksisuuntaisesti, eikä se huomioi hevosen yksilöllisiä ominaisuuksia tai tunnekokemuksia. Tässä hankkeessa tutkin hevosen persoonallisuutta ja sen seurauksia vuorovaikutukselle: fokuksessa on hevosen orientaatio yhteistoimintaan ihmisen kanssa. Samanaikaisesti tarkastelen ihmisen tunnekokemuksia tämän tietoisesti huomioidessa hevosen persoonallisuutta yhteistyön aikana. Tutkimus motivoituu hypoteesista, että lajirajat ylittävä vuorovaikutuskumppanin yksilöllisyyden tiedostaminen on emotionaalisesti palkitsevaa molemmille vuorovaikutuksen osapuolille ja edesauttaa motivoitunutta yhteistyötä tehden siitä sujuvampaa ja tuloksellisempaa. Tutkimus rakentuu näin ajatukselle kahdensuuntaisen myötätunnon ja yhteistoimijuuden positiivisista seurauksista ja siten, laajemmin, mahdollisuudelle, että ihmisen ja eläimen tasa-arvoinen kohtaaminen ja yhdessä toimiminen avartaa maailmaamme koskettamaan ja huomioimaan muut elolliset olennot ympärillämme. Tutkimus myös antaa konkreettisia työkaluja ymmärtää hevosten käyttäytymispiirteitä ja tunnetiloja ja toimia niiden kanssa hevoslähtöisesti. Tutkimus on usean tieteenalan risteyskohdassa: se yhdistää ihmislähtöisen vuorovaikutustutkimuksen, eläinantropologian, käyttäytymistieteen, psykologian, ja eläinlääketieteellisesti orientoituneen hyvinvointitutkimuksen taustaa ja menetelmiä.

Nelivuotinen hanke hevos-ihmissuhteesta tarkasteltuna sekä hevosen että ihmisen kannalta oli varsin laaja, ja edetessään muokkaantui ja laajeni uusiin suuntiin. Hanke kohtasi sekä onnistumisia että ennakoimattomia haasteita. Koen hankkeen kuitenkin pääsääntöisesti onnistuneeksi, sillä sen tulokset osin tukivat alkuperäisiä hypoteesejani, mutta myös – ja tärkeästi – avasivat uusia oivalluksia ja jatkotutkimuksen aiheita.
Keräsimme suunnitelman mukaisen aineiston aikuisten ja nuorten hevosten persoonallisuuden piirteistä, nuorten varhaiskoulutuksesta, aikuisten harjoittelusta tutun ihmisen kanssa, sekä omistajien kyselylomake- ja haastatteluaineiston. Lisäksi teimme uraauurtavan tutkimuksen sylkinäytteistä eristettävän oksitosiinin käytöstä tunnetilamittarina. Suurin osa hankkeen tutkimustuloksista odottaa vielä tarkempaa analysointia ja julkaisemista.
Uutta avaavaksi tulokseksi tulkitsen mm. sen, että talliympäristöllä havaittiin olevan suuri vaikutus sekä hevosiin että hevosten kanssa toimiviin ihmisiin. Tämä on löydös, jolla on potentiaalia todelliseen, ihmisten ja hevosten hyvinvointia lisäävään muutokseen hevostenpidon käytänteissä. Jouduin luopumaan alkuperäisestä ideasta aiheuttaa informaation avulla muutos hevosten omistajien luontosuhteeseen ja merkityksellisyyden kokemukseen, mutta tarkastelimme kerätyn aineiston avulla teemoja toisesta näkökulmasta.
Hevos-ihmissuhteen tutkimuksemme jatkuu mm. hevosten tunteiden ja älyllisen prosessoinnin teemojen parissa.