Koira, merimies ja albatrossi. Artikkeli merimiesten eläinsuhteista 1920-30-lukujen suomalaisissa purjelaivoissa.

Hankkeessa analysoidaan merimiesten eläinsuhteita 1920–30-lukujen suomalaisissa valtameripurjelaivoissa. Hankkeen tavoitteena on avata laivayhteisön jännitteitä ja dynamiikkaa, erityisesti sitä, mitä merimiesten suhteet eläimiin kertovat laivan sisäisestä hierarkiasta ja miesten keskinäisistä suhteista. Hankkeessa keskitytään kolmeen eläinten keskeiseen tehtävään yhteiskunnassa: seuraeläintehtävään, viihdytys-ja ajanvietetehtävään sekä eläinten käyttöön ravintona. Tavoitteena on eläinsuhteiden analyysin avulla selvittää, millaisia miesten väliset suhteet olivat hierarkkisessa ja erittäin vanhassa merimiesten muodostamassa laivayhteisössä. Toinen artikkelin keskeinen teema on muutos. 1900-luvun alussa suomalaisessakin merenkulussa oli käynnissä voimakas teknologinen murros purjelaivoista konekäyttöisiin aluksiin. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä valtameripurjelaivat edustivat jo katoavaa merimieskulttuuria, joihin suhtauduttiin romanttisesti ja nostalgisesti. Erityisesti metsästys ja kalastus valtamerillä liitettiin merimieselämässä purjelaivoihin ja pitkiin merimatkoihin. Saaliseläinten tappaminen myös korosti ruumiillista voimaa ja hegemonisessa maskuliinisuudessa tärkeää sankaristatusta.

Hanke toteutui suunnitelman mukaisesti. Rahoituksen tarkoituksena oli saada valmiiksi artikkeli merimiesten eläinsuhteista suomalaisissa valtameripurjelaivoissa suomalaista merisuhdetta käsittelevään teokseen. Loppuraporttia kirjoitettaessa artikkelin vertaisarvioinnit ovat tulleet, tarvittavat korjaukset on tehty ja korjauksista on tehty raportti. Koko kirja on menossa takaisin kustantajalle tammikuun lopussa joten lopullista julkaisupäivämäärää ei toimittajilla ja tekijöillä vielä ole.
Koneen säätiön matka-apurahalla osallistuin puhujana kainsainväliseen Maritime Animals-konferenssiin Lontoossa toukokuussa 2019. Esittelin konferenssissa tekeillä olevaa artikkeliani eläinten tehtävistä suomalaisissa purjelaivoissa 1900-luvun alussa. Esitelmä sai hyvän vastaanoton. Konferenssin järjestäjä otti minuun yhteyttä kesällä 2019 ja kertoi, että he julkaisevat konferenssin aiheesta teemanumeron Journal for Maritime Research-tiedejulkaisuun ja minulta halutaan artikkeli tähän julkaisuun. Aiheen tutkimus siis jatkuu ja myös matka-apuraha ja nyt toteutunut hanke poiki jatkoa, mikä on mielestäni erittäin kannustavaa. Hankkeen ehkä hieman ylimääräisenä tuloksena Merikeskus Forum Marinumiin suunniteltiin laivaeläimiä esittelevä näyttely, johon tein käsikirjoituksen. Näyttely avataan yleisölle helmikuussa 2020.