The Saints, the Sinners and the True Evil – Morals Depicted in Medieval Church Wall Paintings in the Kingdom of Sweden

Hakemuksen tiivistelmä

Keskiajan kirkoissa olevat kuvat olivat kirkkointeriöörin hallitsevia elementtejä ja sisällöltään voimakkaita esityksiä. Niissä esiintyy kuvauksia niin raamatun ja pyhimyskertomusten hyveellisistä hahmoista kuin myös helvetin hirviöistä viimeisen tuomion toimeenpanolla sekä piruhahmoista viettelemässä ihmistä syntiin. Kaikki nämä hahmot ja kohtaukset ovat nykypäivänkin näkökulmasta voimakkaita ja tunteita herätäviä. Keskiajan yhteisössä kirkko oli yksi harvoista paikoista, joissa oli nähtävillä suurikokoisia ja näyttäviä kuvia. Tämän väitöskirjatutkimuksen tavoitteena on tutkia Ruotsin valtakunnan keskiaikaisten kirkkojen seinämaalauksia paneutuen niihin kohtauksiin, joissa on visualisoitu eri tavoin hyvää tai pahaa tai kyseisenlaisia tekoja, useimmiten narratiivisin esimerkein. Hyvän ja pahan erottaminen toisistaan oli olennainen osa keskiajan yhteisöllisyyttä, teologiaa ja hyvää kristillistä elämää. Aiemmin taidehistorian tutkimuksessa maalauksia on tutkittu juuri seurakuntaa opettavina ja ohjaavina teoksina. Sittemmin tutkimus on painottanut käsitystä niiden hartaudellisesta ja meditatiivisesta roolista. Maalauksilla on todennäköisesti ollut useita käyttötarkoituksia ja merkityksiä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella maalauksia niiden hartaudellinen ja opetuksellinen luonne huomioiden ja luoda niihin uusia näkökulmia aikansa yhteisöä vahvistavina ja rakentavina visuaalisina esityksinä.

Hankkeessani tutkin Suomen keskiaikaisia kirkkojen seinämaalauksia. Taidehistorian alan väitöskirjani artikkelit käsittelevät moraalia, magiaa, kuolemaa ja maailman päättymistä viimeisellä tuomiolla. Nämä kyseiset teemat tarjoavat näkökulmia keskiaikaiseen maailmanjärjestykseen ja ihmisen paikkaan siinä. Tutkimuksen aineiston keskiössä on niin kutsutut moraliteettikuvat, eli huonoja moraalisia esimerkkejä tai moraalisia varoituksia esittävät aiheet. Tämän lisäksi memento mori -aiheiset kuvat sekä viimeistä tuomiota kuvaavat aiheet ovat tutkimukselleni keskeisiä. Yksi artikkeli keskittyy aineiston olemuksen analyysiin ja tutkimuksen menetelmiin, käsitellen fragmentaarisuutta eli osittaisuutta ja rikkoutuneisuutta, joka on keskiajan aineistoille tyypillistä. Väitöskirjan muoto on artikkelimuoto ja lopulliseksi otsikoksi muodostui "Kuvattu maailmanjärjestys: myöhäiskeskiaikaiset seinämaalaukset Suomessa 1470–1520".

Väitöskirjaan kuuluvat artikkelit:

Aho, Janika, 2023. Fragmentaarisuus Suomen keskiaikaisissa kirkkomaalauksissa: Kolme esimerkkitapausta. Suomen museo 2022, vol 129. 19–40. https://journal.fi/suomenmuseo/article/view/127996

Aho, Janika & Fält, Katja, 2024. Magia Suomen keskiaikaisissa kirkkomaalauksissa. Teoksessa Magian ulottuvuudet ennen ja nyt. (Toim.) Hukantaival, Sonja et al. (Helsinki: Suomalaisen kirjallisuuden seura).

Aho, Janika. (julkaistaan 2025). Danse Macabre and remembering death in the late medieval paintings of Inkoo Church, Finland. Teoksessa Mors Incipit: the genesis and dissemination of the Danse Macabre in medieval Europe. (Ed.) Oosterwijk, Sophie et al. (Leiden: Brill).

Aho, Janika (Käsikirjoitus, julkastaan 2025). Thinking of the end of things: Last judgement in the paintings of Rymättylä Church.