Monipuolista käännöskirjallisuutta ja sen lukemista tukeva työ, teemoina epätavalliset todellisuudet ja maailmankansalaisuus

Fabriikki Kustannus julkaisee suomennettua kaunokirjallisuutta, joka ei muuten olisi suomalaisten lukijoiden tavoitettavissa. Vuonna 2019 julkaisemme neljä teosta teemalla epätavalliset todellisuudet, ja vuonna 2020 ilmestyvää neljää teosta yhdistävä teema on maailmankansalaisuus. Epätavallisten todellisuuksien teemavuotemme esittelee vaihtoehtoisia, vääristyneitä maailmoja. Halutessaan näitä tarinoita voi kutsua myös dystopioiksi, mutta julkaistavat romaanit rikkovat dystopian perinteitä esimerkiksi pidättelemättömällä riemulla ja elämänilolla, vähäeleisyydellä ja viitteellisyydellä sekä kujeellisuudella ja sadunomaisuudella. Maailmankansalaisuuden teemavuoden teokset tarkastelevat identiteettityöhön, rajojen keinotekoisuuteen ja modernin nomadin ihanteeseen liittyviä kysymyksiä. Meille on yhtä tärkeää tavoittaa ne ihmiset, joille lukeminen on yksityistä tai vain lähipiirin kanssa jaettavaa toimintaa, kuin ne, jotka kuluttavat kirjallisuutta yhteisöllisemällä ja osallistuvammalla tavalla. Kolme vuotta olemassa ollut pienkustantamomme uskoo rohkeasti siihen, että raottelemistamme ovista livahtaa suomalaiseen kirjallisuuteen uusia näkökulmia ja välineitä. Hyväksymme avosylin sen tosiasian, että kirjallisuudelle on tärkeämpää tulla luetuksi kuin myydyksi.

Fabriikki Kustannuksen epätavallisten todellisuuksien ja maailmankansalaisuuden teemojen ympärille rakennettu julkaisukokonaisuus toteutui viivästyksistä ja pienistä muutoksista huolimatta lähes tavoitteen mukaisesti. Hankkeen aikana julkaisimme 1 600 sivua suomennettua kaunokirjallisuutta, josta suomalaiset lukijat eivät välttämättä muuten kuulisi. Esittelimme suomalaiselle yleisölle viideltä kielialueelta viisi aiemmin suomentamatonta kirjailijaa sekä julkaisimme yhden teoksen maailmankirjallisuuden tuotteliaalta klassikolta, jota on viimeksi suomennettu 1980-luvulla. Useammassa teoksessa maailmankansalaisuuden ja epätavallisen todellisuuden teemat myös kietoutuvat erottamattomasti toisiinsa - kulttuurien ja elinpiirien kohdatessa syntyy kohtaamisia, jotka muokkaavat maailmaamme suuntaan, joka hetken verran poikkeaa normista, mutta muuttuu sitten osaksi jaettua todellisuutta. Kumpikin teemoista on myös osoittautunut harvinaisen ajankohtaiseksi: vähintäänkin länsimaista todellisuutta viimeisten kolmen vuoden ajan leimannut voimakas epätodellisuus on osoittanut, että epävarmassa maailmassa nykyhetken kommentointi vanhenee nopeasti, mutta syvemmällä liikkuvat teemat ovat ikuisia.