Uutiset

Saaren kartanon residenssi

11.04.2016

VASTAAN+OTTO: Kohtaamisia gaykätköillä ja tarinoiden varjoissa

Kevään 2016 aikana kartanolla on tehty yhteisötaidetta enemmän kuin koskaan ennen: yhteisötaiteen triennaali VASTAAN+OTTO on tuonut kartanolle viisi taiteilijaa työskentelemään residenssissä yhteisötaiteellisten projektiensa parissa.






Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävään VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalin lähtökohtana on ihmisten välinen kohtaaminen, vuorovaikutus ja yhteistyö. Mynämäen ohjelmakokonaisuuden teemana on TAIDE+VAIKUTTAMINEN. Kevään aikana tapahtuma levittäytyy laajalti länsirannikon kaupunkeihin, ja mukana ovat Helsinki, Kemiönsaari, Turku, Mynämäki, Rauma, Pori ja Vaasa.

Maaliskuussa Saaren kartanossa Mynämäellä aloitti työskentelynsä viisi triennaaliin osallistuvaa taiteilijaa: työparit Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger, Ishmael Falke ja Sandrina Lindgren sekä taiteilija Olga Jitlina.

Kuvataiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ovat tehneet maalis–huhtikuussa yhdessä turkulaisten osallistujien kanssa yhteisöllistä Gaykätkö-taideteosta, jossa yhdistyy mielenkiintoisesti suosittu geokätköily sekä turkulainen homokulttuuri ja sille merkitykselliset paikat, kokemukset ja tapahtumat. Geokätköily on kaikille sopiva ulkoiluharrastus, jossa etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla erilaisiin paikkoihin piilotettuja kätköjä. Gaykätköön voi osallistua etsimällä Turun sateenkaariyhteisölle keskeisiä paikkoja Turusta ja sen lähialueilta. Teos tarkastelee homokulttuuria mikrohistoriallisesta näkökulmasta, ja sen tavoitteena on vahvistaa Turun alueellista homoidentiteettiä ja yhteisöllisyyttä – ilman jalustalle nostamista tai julkisia kaapista ulostuloja.

Hamm ja Kamanger hakivat avoimella haulla osallistujia suunnittelemaan teoksen paikkoja, ja ryhmään ilmoittautui kahdeksan aktiivista turkulaista. Suunnitteluryhmä kokoontui kymmenisen kertaa, ja kartoittamisen myötä paikkoja kertyi niin paljon, että kätköjä jouduttiin karsimaan pariinkymmeneen. Salaiset paikat paljastuvat yleisölle, kun teos avataan 28.4.2016. Kätköt ovat löydettävissä triennaalin Turun tapahtumaviikon loppumiseen 5.6.2016 asti. Kannattaa ottaa älypuhelin tai GPS-laite esille ja seurata Gaykätkön Facebook-sivuja, josta löytyy tarkempia tietoja teoksen etenemisestä: www.facebook.com/gaycaching/?fref=ts

Ishmael Falke ja Sandrina Lindgren ovat työskennelleet residenssijaksollaan tiiviisti mynämäkeläisten evakkojen kanssa. Falke ja Lindgren muodostavat yhdessä vuonna 2011 perustetun visuaalisen teatterin duon Livsmedlet, jonka tavoitteena on luoda yleisön näkemyksistä ympäristöstä ja jokapäiväisestä elämästä haastavia ajankohtaisia ja innovatiivisia teoksia.

Kartanolla pidetyissä työpajoissa syntyy teos nimeltä Varjohallitus, joka on nukketeatteria ja tanssia hyödyntävä varjoteatteriesitys. Teos esitetään huhtikuun lopulla kaksi kertaa illan pimetessä Mynämäen kirkon läheisyydessä. Varjohallituksessa yleisö osallistuu kävelykierrokseen, jossa kierretään kylän teillä ja katsotaan tarinoita talojen ikkunoissa.

Teoksen lähtökohtana ovat mynämäkeläisten evakoiden varjoon jääneet ja unohdetut tarinat. Falke ja Lindgren haluavat teoksellaan vaikuttaa julkiseen keskusteluun: Varjohallitus muistuttaa meitä siitä, että asiat eivät Suomessakaan ole aina olleet hyvin. Myös suomalaiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan sodan jaloista.

Varjohallitus esitetään Mynämäellä 28.4. ja 29.4. klo 22.30, ja tarkempi paikka ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa triennaalin sivuilla: www.vastaanplusotto.fi/info/ohjelma/mynamaki/

Pietarilainen Olga Jitlina on työskennellyt kartanolla teoksen parissa, joka tulee käsittelemään identiteettiin ja sen moninaisuuteen liittyvää problematiikkaa.

VASTAAN+OTTO huipentuu Turussa 30.5.–5.6.2016, ja tapahtumaviikon teemana TAIDE+YHTEISKUNTA. Liity mukaan!