Uutiset

Tiede

15.01.2018

Tiedejohtaja Kalle Korhosen seitsemän vinkkiä Tieteiden yöhön

Tämän viikon torstaina (18.1.) vietetään jälleen Tieteiden yötä – jokaisen tiedosta, ajattelemisesta ja oivaltamisesta kiinnostuneen kaupunkitapahtumaa. Koneen Säätiön tiedejohtaja Kalle Korhonen antaa omat tärppinsä yöhön. Jos on aikaa vain muutamaan tapahtumaan, älä jätä näitä välistä!

 

1. Tutkijat, herätys! Saavatko tutkijat Suomessa äänensä kuuluville? Ottavatko poliitikot tutkittua tietoa huomioon poliittisia päätöksiä tehdessään? Yliopistomuseon, Kukan ja Politiikasta.fi:n paneelikeskustelussa pureudutaan tieteen ja tutkijoiden asemaan yhteiskunnassa. Keskustelua edeltää opastus Yliopistomuseoon, joka sijaitsee yliopiston päärakennuksessa. ”Järjestäjinä ovat varsin kiinnostavat tahot. Uskoisin että luvassa on hyvää keskustelua aiheesta, joka ei ole vielä loppuun kulutettu”, pohtii Kalle.

Yliopistomuseo (Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33), 18.00–19.45

2. Kultur möter natur Vad har humanisten och naturvetaren att ge varandra? Under Vetenskapens natt möts humaniora och naturvetenskaper på Svenska litteratursällskapet. Nya perspektiv och forskningsrön lyfts fram i diskussioner om hav, fästingar, odling, djurförflyttningar, fåglar – och människor.

Svenska litteratursällskapet (Riddaregatan 5), 18.00–21.00

3. Ilmastonmuutosilta Vuodenajat peruttu, vai tervetuloa äärisääilmiöt? Allegra Lab Helsingin Ilmastonmuutosillassa pohditaan ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia. Miten yksilöt ja yhteiskunta saadaan ottamaan tilanne vakavasti ja tarttumaan tarvittaviin toimenpiteisiin? Keskustelemassa on monialainen joukko ilmastonmuutoksen asiantuntijoita, ja kantaa otetaan myös taiteen keinoin.

”Paikalla on melkoinen joukko eri alojen hyviä asiantuntijoita puhumassa ilmastonmuutoksesta, aiheesta joka ei tottelekaan tieteenalojen rajoja. Toivottavasti alustukset jättävät tilaa keskustelulle.”

Kansallisteatterin lavaklubi (Läntinen Teatterikuja 1), 18.30–22.30

4. Miksi seksistä on edelleen hankalaa puhua? Onko seksi Suomessa yhä tabu ja miksi? Miten puhua luontevasti tarpeiden ja halujen kohtaamattomuudesta parisuhteessa, seksityöstä, pornosta ja erilaisista tavoista toteuttaa seksuaalisuutta? Helsingin kaupunginmuseo (Aleksanterinkatu 16), 19–22

5. Ihmismielen ulottuvuudet Yliluonnollinen on aina kiinnostanut ihmistä. Miten siihen vastaa tiede? Kirjakauppakahvilassa lähestytään ihmisyyttä mielen ja politiikan kautta. Kahden tunnin aikana keskustellaan yliluonnollisista kokemuksista, ihmismielen sosiaalisuudesta sekä eri ihmisryhmien tunnustamisesta poliittisina, oikeudellisina ja taiteellisina toimijoina. ”Tässä on tosi monipuolinen kattaus asioihin, joista on saatu paljon uutta tutkimustietoa viime vuosikymmeninä. Odotan kiinnostavaa keskustelua sekä niin kutsutuista yliluonnollisista kokemuksista että sosiaalisuudesta”, Kalle pohtii.

Kaisa-talon Kirja & Kahvi (Vuorikatu 7), 18–20

6. Tieteelliset tanssi-iltamat Hae vauhtia loppuillan Tiedediskoon Tieteiden talon viidennestä kerroksesta. Siellä opetellaan Hanna Tuomisen ohjauksessa tangoa, fuskua ja Swedish foxia. Tanssituntien lomassa kuunnellaan luentoja muun muassa tanssilavakulttuurista, tanssin vaikutuksesta aivoihimme ja kehollisuudesta paritanssissa.

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), 18–21.15

7. Tiededisco rakkaudesta ”Discot ja klubit lähtevät yleensä käyntiin vasta keskiyön jälkeen”, tietää Kalle.

Rakkausteemainen Tiededisko on kuitenkin eri asia kuin tavalliset discot, ja täältä löytyy kutkuttavaa ohjelmaa illan alusta lähtien. Jos et ehdi koko illaksi, Kalle suosittelee tulemaan kuuntelemaan keskustelua rakkaudesta kello 20–20.30. Keskustelemassa ovat tutkija Anna Anttila ja tutkija, tietokirjailija Sami Keto.

”Sami Keto kirjoitti yhdessä Eliisa Aaltolan kanssa empatiasta ansiokkaan kirjan, joka ilmestyi viime syksynä. Anna Anttila on puolestaan monialainen nuorisotutkija”, Kalle kertoo. Loppuillasta voi vielä osallistua Arto ja Henriikka Mustajoen isännöimään rakkausaiheiseen pubivisaan.

Dubrovnik (Eerikinkatu 11), 20.00–2.00

Katso Tieteiden yön koko ohjelma