Uutiset

Saaren kartanon residenssi

16.11.2017

Tervetuloa uudet taiteilijavieraat!

Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssin vuoden viimeinen työskentelyjakso käynnistyi tällä kertaa kansainvälisissä merkeissä.






Marras–joulukuussa Mynämäellä asuvat ja työskentelevät taiteilijat David Bergé (BEL/GRC), Baran Caginli (TUR), Jacinta Jardine (IRL) tanssija-koreografi Iris Karayan (GRC), taiteilija Valentina Karga (GRC), sarjakuvataiteilija Laura Kenins (LVA/CAN) ja Lauri Antti Mattila. Suomentaja Kristiina Drews jatkaa työskentelyään Saaren kartanon kutsutaiteilijana.

Taiteilija David Bergé työstää residenssijaksollaan projektiaan Ghost of Modernity (työnimi), joka on monikuvainen liikkuvan kuvan installaatio. Teos tarkastelee Soulissa, Etelä-Koreassa, olevaa tilannetta, jossa nopean kaupungistumisen myötä urbaani elämä ottaa säälimättä yhteen villin luonnon kanssa. Teoksen ajatuksena tuoda esille tässä erityislaatuisessa rajapinnassa oleva omanlaisensa aika ja tila.

Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi liittyi Artists at Risk (AR) -turvaresidenssiverkoston aikaisemmin keväällä, ja turkkilainen taiteilija Baran Caginli on ensimmäinen AR-taiteilija Saaren kartanossa. Caginli työskentelee Mynämäellä kahden kuukauden ajan ja tämän jälkeen yhden kuukauden Saastamoisen säätiön kustantamana Helsingissä. Caginli hyödyntää työssään eri taiteenaloja, ja hän käsittelee teoksissaan identiteettikysymyksiä, kuten etnistä syrjintää sekä valtion ja kansalaisten välisiä valtakonflikteja.

Irlantilainen Jacinta Jardine kirjoittaa residenssijaksollaan immersiivisistä eli upottavaa teatteriesitystä. Esityksessä käsitellään moniaistisesti ihmisen eloonjäämisen halua ja periksiantamattomuutta dystooppisen sci-fin kontekstissa. Hän tutkii näytelmässä, miten tärkeä perustavanlaatuinen ihmisen selviytymisen halu on tämän päivän maailmassa ja sen suhdetta yhä kasvavaan haluun elää ikuisesti muistissa ja menestymisessä.

Koreografi, tanssija Iris Karayan tekee pohjatyötä uutta teostaan varten, joka saa ensi-iltansa ensi vuonna Ateenassa. Hän kerää materiaalia internetistä Kreikan viimeaikaisista yhteiskunnallisista tapahtumista. Hän aikoo teoksessaan muistella ja luoda uudelleen ne narratiivit, joita näissä tarinoissa on. Hän tulkitsee ja muuttaa tutkimuksensa materiaalit lopulta koreografiaksi.

Taiteilija, arkkitehti Valentina Karga työskentelee usean eri median parissa ja usein yleisön tai yhteisöjen kanssa. Hänen taiteellinen työnsä voidaan määritellä olevan jossain käsitteellisen taiteen, arkkitehtuurin ja sosiaalisen taiteen välimaastossa. Saaren kartanossa hän työstää ilmastonmuutoksen näkökulmasta videoesseetä, jossa hän yrittää ymmärtää miksi toimimattomia käytäntöjä ei suostuta tunnustamaan, ja mitä tapahtuu seuraavaksi.

Sarjakuvataiteilija Laura Kenins piirtää residenssissä sarjakuvakirjaansa The 90th Birthday, joka kertoo tarinan vanhasta naisesta Bettystä. Tarinassa 90-vuotissyntymäpäivänsä aattona hän muistelee lapsuuttaan ja aikuisuuttaan samalla kun nuori elokuvantekijä tallentaa hänen elämänkertansa filmille. The 90th Birthday on metafiktio, joka liikkuu Bettyn idyllisisistä muisteluiden ja nykyisyyden sekä Euroopan ja Kanadan välillä ja tarkastelee maahanmuuttoa, perhesiteitä ja naisten rooleja 1900-luvulta tähän päivään.

Ohjaaja ja esitystaiteilija Lauri Antti Mattila kirjoittaa kartanolla uutta H. (hidas esitys) -esitystekstiään. H. on vastakuva, jälkikirjoitus William Shakespearen Hamlet-näytelmään, jossa Mattila haluaa tuoda esille sen, mikä Hamletista jäi puuttumaan ja mikä siinä on poissa olevaa.

Saaren kartanon kutsutaiteilija, suomentaja Kristiina Drews jatkaa Lucia Berlinin novellien kääntämistä. Novellisarjan ensimmäinen osa Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia ilmestyi lokakuussa. Lisää Kristiina Drewsin kutsutaiteilijajakson suunnitelmista voit lukea täältä.

Residenssivieraiden omat esittelyt