Uutiset

Toiminta Helsingissä

06.09.2018

Silvana Bahia valittiin Lauttasaaren kartanon ensimmäiseksi residenssivieraaksi

Afrobrasilialainen toimittaja, elokuvantekijä ja aktivisti Silvana Bahia on valittu Lauttasaaren kartanon ensimmäiseksi residenssivieraaksi. Keväällä 2019 toteutuvan residenssijaksonsa aikana Bahia tekee tiivistä yhteistyötä toimittaja Monica Gathuon ja tutkija Leonardo Custódion vetämän ARMAn (Anti-Racism Media Activist Alliance) kanssa. ARMAn ehdotus Bahian kutsumisesta oli yksi seitsemästä ehdotuksesta, joita säätiö sai pyydettyään yhteistyökumppaneitaan osallistumaan residenssin pilotointiin.

Silvana Bahia toimii ohjelmajohtajana Olabissa Rio de Janeirossa. Olabin tavoitteena on demokratisoida teknologiaa ja lisätä teknologia-alan sukupuolista ja etnistä monimuotoisuutta. Lisäksi Bahia vetää kollektiivista PretaLab (BlackWomanLab) -hanketta, joka aktivoi afrobrasilialaisia ja alkuperäiskansojen naisia käyttämään ja kehittämään teknologiaa sosiaalisen epätasa-arvon ja rasismin kitkemisen välineenä. Bahia on myös Rio de Janeiron liittovaltion yliopiston (Universidade Federal do Rio de Janeiro) Narratives, Technologies and Diasporic Knowledge -ohjelman vieraileva professori ja tutkija.

”Silvana Bahian työ akateemisen tutkimuksen ja mustan feministisen aktivismin sekä median ja teknologian monimuotoisuuden edistämisen yhtymäkohdissa sopii hyvin yhteen ARMAn mission kanssa, jonka mukaan edistämme rasisminvastaiseen media-aktivismiin liittyvää osaamisen vaihtoa ja kansainvälistä verkostoitumista. Odotamme kolmen kuukauden residenssijaksolta tiivistä dialogia ja yhteistyötä muiden Suomessa toimivien rasisminvastaisten mediahankkeiden kanssa”, Leonardo Custódio ja Monica Gathuo toteavat.

”Uskon, että residenssijakso on merkittävä oppimisprosessi erityisesti siksi, että se antaa mahdollisuuden käynnistää dialogia Suomessa ja muissa maissa toimivien aktivistien ja erityisesti erilaisten maahanmuuttajaryhmien kanssa. Tämä on minulle ainutlaatuinen mahdollisuus oppia niiltä ihmisiltä, jotka toimivat aktiivisesti Suomessa. Vaikka toimintaympäristömme ovat hyvin erilaisia, ihmisten kohtaamat ongelmat ovat silti hyvin samanlaisia”, Silvana Bahia sanoo.

ARMA hyödyntää työskentelyssään digitaalista mediaa, pedagogiikkaa ja taiteita rasisminvastaisen ajattelun ja arvojen edistämiseksi Suomessa. Koneen Säätiö rahoittaa ARMAn toimintaa.

Residenssipaikkojen haku on käynnissä

Lauttasaaren kartanon residenssiohjelma on uusi hanke, jonka tavoitteena on tukea erilaisia yhteistyöhankkeita, tutkimusta ja verkostoitumista suomalaisten ja kansainvälisten taiteen ja tutkimuksen ammattilaisten välillä. Residenssijaksoa voivat hakea organisaatiot ja työryhmät, jotka haluavat kutsua ulkomaisen asiantuntijan Suomeen työskentelemään tiimissään 1–4 kuukauden ajan.

Residenssivieraat valitaan valintaprosessin kautta Koneen Säätiön vuotuisen apurahahaun yhteydessä. Apurahahaku huhtikuun 2019 ja huhtikuun 2020 välillä toteutettaville residenssijaksoille päättyy 15.9.2018 klo 16:00. Hakemukset tehdään Koneen Säätiön verkkopalvelun kautta.

Lue lisää residenssistä

Hae residenssipaikkaa

Apurahanhakijoiden neuvonta: ma-pe kello 11–15: 09 260 0617, koneensaatio@koneensaatio.fi