Uutiset

Saaren kartanon residenssi

17.06.2020

Saaren kartanon residenssipaikat vuodelle 2021 on myönnetty

Koneen Säätiön Saaren kartanon kansainväliseen taiteilija- ja tutkijaresidenssiin Mynämäellä haki kevään haussa 691 taiteilijaa. Vuodeksi 2021 myönnettiin residenssipaikka 22 taiteilijalle ja neljälle työryhmälle. Koronaviruspandemia on luonut uudenlaisia haasteita kansainväliseen residenssitoimintaan, mutta ensi vuoden residenssikalenteri on sekä maantieteellisesti että taiteellisesti mahdollisimman monimuotoinen.






Residenssiin valittiin maantieteellisesti ja taiteellisesti monimuotoinen joukko koronapandemian haasteista huolimatta

Hakemuksia saapui 71 eri maasta, ja residenssipaikka myönnettiin 3,8 prosentille hakijoista. Hakijat olivat eri ikäisiä, eri sukupuolta ja eri vaiheessa taiteellista uraansa olevia taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Osa residenssipaikan saaneista taiteilijoista tulee taidekentän vakiintuneiden rakenteiden ulkopuolelta. Työsuunnitelmissa näkyi omaperäisyys ja ajankohtaisuus sekä halu ennakkoluulottomaan ja taiteilijalle itselleenkin uusia näkökulmia luovaan työskentelyprosessiin. Monet residenssiin valitut taiteilijat liikkuvat taidemuotojen välisillä rajapinnoilla.

Taiteilijat työskentelevät residenssissä kahden kuukauden mittaisissa jaksoissa talvikaudella, ja kesällä residenssiin saapuvat työryhmät. Ensi vuoden työskentelyjaksojen määrään vaikuttivat muun muassa Saaren kartanon päärakennuksen monivuotisen remontin alkaminen sekä tänä kesänä koronaviruspandemian vuoksi ensi vuoteen siirtyneet työryhmät ja residenssin tapahtumat.

”Koronaviruspandemia on luonut aivan uudenlaisia haasteita kansainväliseen residenssitoimintaan. Tulevaisuus koronaviruksen kanssa näyttää hyvin epävarmalta ja liikkuminen maiden välillä ja jopa maan sisäisesti tulee ajoittain mahdollisesti estymään. Emme kuitenkaan halunneet residenssivalinnoissa yrittää ennustaa tulevaa ja keskittyä esimerkiksi vain Suomen lähialueilla asuviin taiteilijoihin. Myös ensi vuoden residenssikalenterimme on niin maantieteellisesti kuin taiteenalojen suhteen mahdollisimman monimuotoinen. Mikäli matkustaminen Saaren kartanoon koronan takia kuitenkin estyy, on taiteilijan mahdollista osallistua residenssijaksolle etäyhteyksillä kotiresidenssin muodossa”, kertoo Saaren kartanon taiteilijaresidenssin toiminnanjohtaja Leena Kela.

Tutustu kolmeen residenssitaiteilijaan

Ensi vuonna Saaren kartanon taiteilijaresidenssissä työskentelevät muun muassa venezuelalainen psykologi ja elokuvantekijä Mariangela Pluchino, kenialainen muusikkotyöpari KiliHippie ja BoiBlacc sekä esitystaiteen työryhmä Mehiläisten seura. He pohtivat taiteellisessa työskentelyssään esimerkiksi biodiversiteettiä, tulevaisuutta, sukupuoleen ja eläintenpidon monimutkaiseen hyväksikäytön sekä hoivan ongelmaan liittyviä kysymyksiä.

Lyhytelokuva eräästä yöstä Helsingissä

Psykologi ja elokuvantekijä Mariangela Pluchino syntyi Venezualassa, kasvoi Costa Ricassa ja hän työskentelee nykyään Helsingissä. Saaren kartanon taiteilijaresidenssissä hän aikoo kirjoittaa käsikirjoitusta uuteen fiktiiviseen tanssi-road movie -lyhytelokuvaansa, joka kuvaa helsinkiläisen naisjoukon illanviettoa ja sen tapahtumia. Elokuvassa nuoret naiset teeskentelevät olevansa humalassa ja tilaavat taksin, jonka kuljettajan he kaappaavat ja ajelevat ympäri Helsingin lähiöitä talvisen illan ajan. Tarina on Pluchinon omakohtaisen kokemuksen innoittama, ja teos on osa laajempaa projektia, jossa hän tarkastelee visuaalisia narratiiveja, joissa cis- tai trans-naiset ja ei-binääriset subjektit ottavat vallan.

”Kaipaan vuoropuhelun ja hiljaisuuden aaltoliikettä, ja Saaren kartanossa se toteutuu”, Pluchino kertoo.

Kenialaista hiphoppia Mietoisissa

Kenialainen työpari, musiikkituottaja KiliHippie ja räppäri BoiBlacc, saapuu Saaren kartanolle alkuvuodesta 2021 työstämään toista yhteistyöalbumiaaan. He käyttävät musiikissaan ainutlaatuista yhdistelmää kenialaista kreolikieltä shengiä ja englantia sekä räppiä ja hiphoppia.

”Olen riemuissani mahdollisuudesta liehuttaa Kenian lippua, kun pääsemme mukaan tähän uuteen kokemukseen! Pyrimme lahjojamme käyttämällä osoittamaan kiistämättömästi, että kansamme ansaitsee paikan maailman parhaiden rinnalla. Odotamme sormet syyhyten tätä saamaamme mahtavaa tilaisuutta ristipölyttää mielemme ja sielumme muiden Saaren kartanon residenssivieraiden kanssa niin, että lähdemme sieltä rikkaampina kuin tulimme, koska tutustuimme toisiimme”, kertoo KiliHippie.

Nöyrempää ihmisyyttä etsimässä

Mehiläisten seura on teossarja mehiläisten ja ihmisten maailmojen kohtaamisesta.

”Etsimme ja harjoittelemme uusia työtapoja ja olemisen tapoja nöyrempään ihmisyyteen ja epävarmempaan tulevaisuuteen. Käytämme etnografisia tutkimusmetodeja, ja erityisesti inspiroidumme monilajisesta etnografiasta, joka tarkastelee sitä, miten ihmiselämät kietoutuvat ei-ihmislajeihin”, kertoo työryhmän koollekutsuja Ina Niemelä.

Työryhmään kuuluvat valo- ja kuvasuunnittelija, taiteilija, mehiläistarhaaja Ina Niemelän lisäksi biotaiteilija, pukusuunnittelija Ingvill Fossheim, dokumentaristi Aino Aksenja, tanssija Marlon Moilanen sekä tanssija, arkeologi Suvi Tuominen.

Mehiläisten seuran metodeina ovat hoiva, kuntoutus ja hedelmällisyyksien ylläpito. Työryhmä kokee syvällistä tarvetta tehdä asioita uudella tavalla. Siten he toivovat päätyvänsä eri paikkaan kuin mistä he ovat lähteneet liikkeelle.

 

Koneen Säätiön hallitus myönsi Saaren kartanon residenssipaikat vuodelle 2021 kokouksessaan 12.6.2020.

 

 

Lista yksilöresidenssipaikkojen saajista

Lista ryhmäresidenssipaikkojen saajista