Uutiset

Saaren kartanon residenssi

16.09.2024

Saaren kartano – kestävyyden toisella puolella 

Notations-teoksen kuvitusta.

Vuonna 2022 aloitimme yhteistyön Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurilinjan kanssa. Saaren kartano – kestävyyden toisella puolella -projektissa on tarkoitus vahvistaa Saaren kartanoalueen monilajista yhteistoimijuutta ja luoda sysäyksiä kohti uudistavaa luontosuhdetta.

Kestävyyden toisella puolella -yhteistyöhankkeen tarkoitus on ymmärtää paremmin ihmisen ja luonnon välistä syvää keskinäistä yhteyttä, joka tehdään näkyväksi kehittämällä eri keinoin kartanoalueen suojeltua ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta puistoaluetta. Hankkeessa tarkastellaan kartanon maisemassa tapahtuvien inhimillisten ja ei-inhimillisten toimijoiden vuorovaikutussuhteita. Kestävyyden toisella puolella haastaa perinteistä maisemaan liittyvää ajattelua kohti uudenlaista lähestymistapaa, jossa maisema ja ihmiset ovat yhtä ja ruokkivat toisiaan. Lisäksi projektissa tarkastellaan, miten monimuotoisuuden ja monilajisuuden tavoitteita sekä kulttuurihistoriallisia arvoja voidaan yhteensovittaa. Kestävyyden toisella puolella on osa Saaren kartanon Ekokompassi-sertifikaattia.  

Maisema-arkkitehtuurin professoreiden Elisa Lähteen ja Ranja Hautamäen johtama hanke sisältää kaksi diplomityötä. Eveliina Kunnattoman diplomityö Biologinen kulttuuriperintö – Tarkastelussa luonnon monimuotoisuuden ja kulttuuriperinnön vuorovaikutussuhteet Saaren kartanopuistossa (2024) käsittelee Saaren kartanon puistoalueen kehittämis- ja hoitotoimenpiteiden määrittelyä. Ella Prokkolan Mapping Polyphonies. Examining multispecies asseblages in Mietoinen Bay (2023) puolestaan tarkastelee kartanon alueen maisemanhoitoon liittyviä prosesseja ja ei-inhimillisiä toimijoita arkkitehtuurigrafiikan keinoin. Yhteistyö pitää sisällään myös keväällä 2024 käynnistyneen väitöskirjatyön, joka pohjaa valmistuneiden diplomitöiden tuottamiin näkökulmiin Saaren kartanon ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä. Tutkimustyön tavoitteena on tuottaa suuntaviivoja puistoalueen kehittämiseen ja hoitosuunnitelmaan sekä tuottaa siihen liittyviä osaelementtejä ja tutkimusta näiden vaikuttavuudesta.  

Yhteistyön osana Saaren kartanon ympäristöön on kehitetty eri vuodenaikoihin reagoiva kulkureitistö, johon residenssiläiset ja muut vieraat voivat halutessaan tutustua sitä varten tehdyn Notations-työkirjan avulla. Reitistön tavoitteena on havainnon, tiedon ja kokemuksen avulla tuottaa uusia oivalluksia ympäristöstä sekä ihmisen ja muun luonnon keskinäisestä yhteydestä.   

Lokakuussa 2024 järjestimme hankkeeseen liittyvän seminaarin Koneen Säätiön Lauttasaaren kartanolla Helsingissä. Ajalliset kerrostumat ja monilajiset sommittumat Saaren kartanolla – maisema-arkkitehtuuri ihmistä laajemmassa maailmassa -seminaarissa keskusteltiin maisema-arkkitehtuurin uusista suunnista ja ekososiaalisesta sivistyksestä. Seminaarin puhujina olivat Aalto-yliopiston tutkijoiden lisäksi kestävyystutkija Arto O. Salonen sekä Saaren kartanon alumni Camille Auer.