Uutiset

Apurahat

04.10.2019

Rohkeat tekijät -tapahtumaviikko kutsuu uuden tiedon äärelle

Lauttasaaren kartanolla pureudutaan marraskuussa apurahansaajiemme opastuksella niin arkeologiaan, esoteriaan, selkokieleen kuin muistamiseen. Ilmoittaudu mukaan ja tule löytämään uusia näkökulmia maailmaan!


Apurahansaajamme valtaavat marraskuussa Lauttasaaren kartanon, kun vietämme Rohkeat tekijät -tapahtumaviikkoa 6.–8.11. Luvassa on muun muassa arkeologinen päivystys, jonne voit tuoda tutkittavaksi omat luulöytösi sekä esoteriatutkijoiden ilta, jolloin tutustutaan 1500-luvulla eläneeseen saksalaiseen mystikkoon Jakob Böhmeen. Tiesitkö, millainen vanhenemisen kulttuuri Suomessa on tai että sinäkin voit selkokieltä opettelemalla ehkäistä kanssaeläjien syrjäytymisriskiä? Tule herättelemään aivonystyröitä uuden tiedon äärelle! Keskiviikon ja torstain tilaisuudet ovat yleisölle avoimia.

Keskiviikko 6.11.

KLO 13–16 ARKEOLOGIA TÄNÄÄN: MITÄ UUTTA LUUSTA?

Tarinallisuus on kiinteä osa arkeologiaa ja historiantutkimusta, mutta miten tarinat syntyvät?

Arkeologisten tutkimusten tulokset antavat uutta tietoa menneisyydestä. Arkeologia alana yhdistää erilaisia menetelmiä ja näkökulmia. Mitä arkeologia kertoo ajasta, jolta ei ole tarinoita? Entä mitä kaikkea tietoa ja merkityksiä luihin voikaan liittyä? Euran Luistari on Suomen suurin arkeologisesti tutkittu hautapaikka ja maamme tärkeimpiä viikinkiajan kohteita. Siellä on säilynyt luita ja hampaita niin hyvin, että niistä voidaan tehdä erilaisia tutkimuksia. Heli Etu-Sihvola kertoo Euran seudun arkeologisista löydöistä ja niistä tehdyistä tulkinnoista sekä luihin liittyvästä väitöskirjastaan. Tytti Juhola jatkaa aiheesta oman väitöskirjansa osateemalla eli muinaisen hammaskiven tutkimuksella. Kristiina Mannermaa puhuu Pohjois-Euroopan suurimmasta kivikautisesta kalmistosta. 

Viimeisessä esitelmässä siirrytään ajallisesti eteenpäin keskiaikaan ja nykypäivään saakka. Turun yliopiston arkeologian professori Visa Immonen kertoo tarinan Pekka Siitoimen omistamasta kallosta.

Esitelmien jälkeen pidetään arkeologinen päivystys, jossa tutkijat arvioivat ja tunnistavat yleisön mukanaan tuomia luita ja tallentavat tarinoita. Myös muita kiinnostavia löytöjä voi tuoda näytille!

Luutyöpaja

Onko sinulla mystisiä, löydettyjä tai perintönä saatuja luita tai kalloja? Voisiko niillä olla arkeologista merkitystä tai liittyykö niihin muistihistoriallinen tarina?

Tuothan siis meille perintöluusi ja -kallosi ja niihin liittyvät tarinasi!

Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä.

KLO 17.00–20.30 UUDEN ETSIJÄT: JAKOB BÖHME -ILTA

Millainen vaikutus saksalaisella filosofilla ja luterilaisella teosofilla, Jakob Böhmellä (1575–1624) oli oli kuvataiteeseen, kristilliseen mystiikkaan ja kirjallisuuteen?  Uuden etsijät esittää ohjaaja Łukasz Chwałkon elokuvan The Life and Legacy of Jakob Böhme. Elokuvan jälkeen Jakob Böhmen merkityksestä keskustelevat dokumentin ohjaaja Łukasz Chwałko, vapaa tutkija Tomas Mansikka ja Uuden etsijät -hankkeen tutkija FM Antti Harmainen (Tay). Tilaisuuden juontaa Uuden etsijät -hankkeen tutkija, dosentti Marja Lahelma.

Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä.

Torstai 7.11.

KLO 9.00–14.30 SELKOKIELI KANSALAISTAIDOKSI!

Tiesitkö, että Suomessa tällä hetkellä jopa 750 000 ihmistä on syrjäytymisriskissä siksi, että he eivät ymmärrä yleiskieltä? Tiesitkö, että sinunkin läheltäsi löytyy tällaisia ihmisiä? Heitä, joille edes hyvä virkakieli ei riitä. Sinä voit auttaa heitä puhumalla ja kirjoittamalla selkokieltä. 

Tule mukaan Selkokieli kansalaistaidoksi! -yleisöseminaariin Helsinkiin Lauttasaaren kartanolle torstaina 7.11.2019. Seminaarissa näet esimerkkejä selkokielen käytöstä, pääset kurkistamaan selkokielen tutkimukseen ja mikä parasta – saat pikakurssin selkokielen käyttöön!

Ilmoittaudu tilaisuuteen: ULLA.VANHATALO@HELSINKI.FI.

klo 18.00–20.30 MUISTI JA UNOHDUS – NÄKÖKULMIA IKÄÄNTYMISEN KULTTUURIIN

Tilaisuudessa pyritään ravistelemaan kulttuurissamme vakiintuneita näkemyksiä ikääntymisestä ja muistisairauksista sekä avaamaan uusia, kriittisiäkin näkökulmia vanhenemisen kulttuuriin. Pohdimme yhdessä kuulijoiden kanssa keskustellen tutkijoiden puheenvuoroissaan avaamia kysymyksiä. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä.

Perjantai 8.11.

KLO 8.30–11.30 YKSITTÄISTAPAUS – TYÖKALUJA SUKUPUOLITTUNEEN VALLANKÄYTÖN SELÄTTÄMISEEN (kutsuvierastilaisuus)

Yksittäistapaus-lyhytelokuvat ovat viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan kollektiivisesti toteuttama elokuvatapaus, joka tuo esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa.

 

Rohkeat tekijät -tapahtumat tarjoavat apurahansaajille tilaisuuden järjestää yleisölle avoimia tapahtumia Lauttasaaren kartanon tiloissa. Samalla tieteellinen ja taiteellinen tutkimus tavoittavat erilaisia yleisöjä myös tiede- ja taidekentän ulkopuolella.

Otamme säätiön tapahtumissa valokuvia, joita käytetään säätiön omilla viestintäkanavilla, esimerkiksi verkkosivuilla ja uutiskirjeessä. Jos toivot, ettet esiinny kuvissa, olethan yhteydessä (KONEENSAATIO@KONEENSAATIO.FI) viimeistään tapahtumaa seuraavana arkipäivänä. Tapahtumamme ovat syrjinnästä vapaita tiloja, joissa ei suvaita rasismia, seksismiä, vamman tai terveydentilan perusteella syrjimistä (ableismia), trans– eikä homofobiaa niiden laajassa merkityksessä.