Uutiset

Saaren kartanon residenssi

29.08.2024

Residencies Reflected -teos syventyy residenssikentän viime vuosien muutoksiin

Kuva: Mousse Publishing

Kansainvälisiä taiteilijaresidenssejä ja taiteilijoiden liikkuvuutta käsittelevän artikkelikokoelman on toimittanut kuraattori, residenssiasiantuntija Irmeli Kokko.

Residences Reflected on kokoelma esseitä taiteilijaresidensseistä. Esseissä pohditaan residenssien muutostilaa ja pyrkimystä kestävän kehityksen eri muotoihin taiteilijoiden liikkuvuuteen liittyen. Näihin kuuluvat poeettinen, psykologinen, sosiaalinen ja ekologinen liikkuvuus.

Kokoelman punaisena lankana ovat residenssien ja liikkuvuuden muuttuvat narratiivit. Käynnissä olevat ekologiset ja poliittiset kriisit vaikuttavat osaltaan taiteen tuottamisen, kohtaamisen ja tulkinnan olosuhteisiin. 1990-luvulta lähtien taiteilijoiden vapaan liikkuvuuden ideologia on perustunut inspiraation tarjoamiseen ja toimeentulon helpottamiseen. Taiteilijaresidenssit on nähty – ihmisten, paikkojen, kielten, historioiden, ilmastojen ja monien muiden ennakoimattomien tekijöiden ”kohtaamisten käytävinä”.

Kiihtyvä ilmastonmuutos, kulttuuriseen ja biologiseen monimuotoisuuteen liittyvät eettiset ja poliittiset kysymykset sekä postkoloniaaliset ja dekoloniaaliset näkemykset kulttuurista, sodasta, vainoista ja maanpaosta ovat tuoneet uusia haasteita kaikenlaisille residensseille. Taiteen tekeminen tarjoaa aina mahdollisuuden sekä ylittää että varjella rajoja. Taiteilijaresidenssit suojelevat ja edistävät kokeiluja ja ilmaisunvapautta ristiriitaisessa maailmassa, joka vaatii yhä nopeampaa reagointia ja yhä joustavampia organisaatiomuotoja.

Kuva: Mousse Publishing

Suomalaisen kuraattorin ja residenssiasiantuntijan Irmeli Kokon toimittama antologia perustuu osittain residenssitutkijoille ja -kirjoittajille vuonna 2021 Saaren kartanossa järjestettyyn Kesä-Kaivo-symposiumiin. Kirjoittajat ovat aktiivisia toimijoita kansainvälisellä taiteilijaresidenssikentällä: kuraattoreita, taiteilijoita ja akateemisia tutkijoita.

Kokoelman yhdeksän esseetä ovat kirjoittaneet Francesca Bertolotti-Bailey, Pau Catà, Taru Elfving, Maria Hirvi-Ijäs, Miina Hujala, Anders Kreuger, Katia Porro, Miriam La Rosa sekä Vytautas Michelkevičius. Lisäksi kirjassa on Irmeli Kokon haastattelu Saaren kartanon residenssin johtajan Leena Kelan ja Turun yliopiston tulevaisuudentutkijan Anna Kirveennummen kanssa. Teos sisältää myös kuvataiteilijakaksikko Océane Bruelin ja dylan ryan arnoldin sekä kuvataiteilija Kalle Hammin töitä.

Antologian yhteiskustantajina ovat Koneen Säätiön Saaren kartanon residenssi Mynämäellä ja Mousse Publishing Milanossa. Kustannustoimittajana on toiminut Anders Kreuger ja graafisena suunnittelijana Marina Veziko.

Kirja on tilattavissa painotuotteena Mousse Publishingin verkkokaupasta.

Kirjan selailuversio on luettavissa Saaren kartanon residenssin verkkosivuilla.

Kirjan toimittajan Irmeli Kokon haastattelu verkkosivuillamme.