Uutiset

Henkilökunta

14.06.2017

”Perheenjäseniä ei voi koskaan olla liikaa”

Kuka olet?

Pia Bartsch, Saaren kartanon yhteisötaiteilija.

Miten päädyit töihin Koneen Säätiölle?

Vuoden 2012 alussa olin juuri tekemässä Kynnys ry:n Turun toimikunnan kulttuuripääkaupunkivuoden loppuraporttia, kun sain ystäviltäni viestejä, että Saaren kartanon yhteisötaiteilijan pesti oli haussa. Se oli kuulemma ihan kuin räätälöity minulle. Päätin tietysti hakea, mutta ehdin tehdä hakemukseni vasta viime tingassa, joten lainasin ystäväni autoa ja vein hakemuksen itse kartanon postilaatikkoon. Kesti muistaakseni vain muutamia päiviä, että sain haastattelukutsun ja jo kolmen viikon päästä aloitin työt.

Mitä teet säätiössä?

Toimin Saaren kartanolla yhteisötaiteilijana ja toteutan paikallisten tai vähän kauempaakin tulleiden ihmisten kanssa erilaisia taideteoksia, jotka voivat sijoittua julkisille paikoille. Teokset voivat olla esimerkiksi performansseja tai juhlia, veistoksia, videoita tai oikeastaan ihan mitä vaan. Yhdessä osallistujien kanssa suunnittelemme ja kehitämme teoksen. Tekoprosessin aikana olemme samaa tai eri mieltä, neuvottelemme, inspiroidumme, nauramme tai itkemme, mutta lopussa olemme useimmiten aika onnellisia ja ylpeitä.

Mikä on parasta työssäsi?

Saan kohdata kaikenlaisia ihmisiä ja taiteellisen prosessin ansiosta nämä kohtaamiset ovat tuhat kertaa intensiivisempiä kuin arkipäiväiset mitä-kuuluu-ihan-hyvää-tapaamiset. Teoksen muodostuessa pohdiskelemme paljon muutakin kuin taiteellisia kysymyksiä ja tämä yhdessä kasvaminen ja maailman parantaminen heidän kanssaan on varmasti kaikkein parasta.

Entä haastavinta?

Ehkä haastavinta on siirtää prosessissa syntyneet kokemukset, niitä kunnioittaen, edes osittain taidekontekstiin, ja vahvistaa siten yhteisötaiteen syvempää ymmärrystä nykytaiteen kentällä.

Jos saisit yhden supervoiman, mikä se olisi ja miksi?

Jos saisin valita vain yhden supervoiman, osaisin mielelläni taikoa, en tiedä miksi.

BIO:

Pia Bartsch, 57, on yhteisötaiteilija, rakennuspiirtäjä, silkkipainaja ja artenomi/valokuvaaja. Saaren kartanossa hän toimii yhteisötaitelijana.

Pialla on neljä aikuista lasta ja viisi lastenlasta. Vapaa-ajallaan Pia lukee, katsoo omien sanojensa mukaan typeriä sarjoja ja miettii ystäviensä kanssa säännöllisesti elämän tarkoitusta.

Motto: Perheenjäseniä ei voi koskaan olla liikaa. (Tanskalaisesta jännityssarjasta Dicte.)