Uutiset

Taide

15.06.2017

Nabb + Teerin Lahopuutarha voitti Lauttasaaren kartanon taideteoksen suunnittelukilpailun


Taiteilijapari Janne Nabbin ja Maria Teerin ehdotus Lahopuutarha on valittu Lauttasaaren kartanon puiston tulevaksi taideteokseksi.

Moniosainen teos ilmaisee luonnon kiertokulkua ja elämän tilapäisyyttä. Voittaja ja muut kilpailuteokset ovat nähtävissä Lauttasaaren kirjastossa 15. syyskuuta asti.

Koneen Säätiö kunnostaa parhaillaan uusiksi toimitiloikseen Lauttasaaren kartanoa. Myös kartanon puisto kunnostetaan. Sekä kartanoon että kartanon puistoon hankitaan taidetta prosenttiperiaatteen mukaan. Koneen Säätiö on varannut kartanon taidehankintoihin noin kolme prosenttia korjauksen arvioiduista kokonaiskustannuksista.

Koneen Säätiö kutsui loppuvuodesta 2016 taiteilijat Pekka ja Teija Isorättyän, Marja Kanervon, taiteilijapari Janne Nabbin ja Maria Teerin (Nabb + Teeri) sekä Tiina Pyykkisen ottamaan osaa Lauttasaaren kartanon puiston taideteoksen suunnittelukilpailuun.

Palkintolautakunta valitsi huhtikuussa yksimielisesti kilpailun voittajaksi nimimerkin Echinocystis lobata ehdotuksen Lahopuutarha, jonka tekijäksi paljastuivat Nabb + Teeri.

Lahopuutarha on monimuotoinen ja muuttuva teosten ja interventioiden rykelmä, josta tulee kartanoa ympäröivän muotopuutarhan anarkistinen lisäosa. Janne Nabbin ja Maria Teerin mukaan Lahopuutarha tarkentaa ihmisen katsetta ja toimintaa uudelleen muodostamalla kontrolloituun, rakennettuun puistoympäristöön odottamattomia kohtaamisia ja monilajisia yhteisöjä. Se myös piirtää näkyväksi ihmisten ja muiden kuin ihmisten olemassaoloa erottamattomasti toisiinsa kietoutuvina kiertokulkuina.

”Lahopuutarhan teokset alkavat valmistua vasta, kun ne on asetettu paikoilleen. Meitä kiinnostaa teoksen muuttuminen ja hidas hajoaminen. Kaupunkiympäristössä ravinteiden kiertokulkujen tietyt hajoamiseen liittyvät vaiheet on usein siivottu pois ihmisasukkaiden arkisesta ympäristöstä. Haluamme palauttaa nämä välttämättömät ja runollisetkin prosessit taas näkyville, niiltä osin kun ihminen niitä pystyy havaitsemaan. Olisi hienoa, jos teos voisi samalla toimia jollekin vaikkapa konkreettisena tai vertauskuvallisena ravintona, suojana tai levähdyspaikkana”, Janne Nabb ja Maria Teeri sanovat.

”Kartanoon muutto antaa meille mahdollisuuden luoda uusia tiloja ihmisille, mutta myös kasveille ja eläimille. Nabb + Teerin Lahopuutarhassa viehättää sen posthumanistinen näkökulma; se, ettei ihminen yksin ole keskiössä. Teoskokonaisuuden myötä puutarhaan syntyy elintilaa lahottajasienille ja muille ekologisen tasapainon kannalta välttämättömille lajeille”, sanoo säätiön yliasiamies Anna Talasniemi.

Voittaja sekä kaikki muut kilpailuteokset ovat nähtävissä Lauttasaaren kirjastossa 21.6.–15.9.2017. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

 

Lauttasaaren kirjaston aukioloajat