Uutiset

Koneen Säätiön toiminta

27.03.2025

Koneen Säätiön tuki tutkimusyksikkö BIOSille jatkuu: rahoituskauden painopisteinä kestävyyssiirtymää edistävä teollisuuspolitiikka ja ympäristöajattelun uudistaminen monikriisin aikaan

BIOS-tutkijat vuosina 2022–25 (vasemmalta) Tero Toivanen, Karoliina Lummaa, Tere Vadén, Tellervo Ala-Lahti, Paavo Järvensivu, Ville Lähde, Emma Hakala, Jussi Ahokas ja Antti Majava. Kuvasta puuttuu Jussi T. Eronen. Kuva: Ilkka Saastamoinen

Koneen Säätiö on myöntänyt rahoituksen vuosiksi 2026–29 BIOS-tutkimusyksikölle sen työhön kestävyyssiirtymän tiedevetoiseksi edistämiseksi.

Koneen Säätiön myöntämä kahden miljoonan rahoitus muodostuu palkkarahoituksesta BIOSin kahdeksalle tutkijalle sekä tutkimuskuluista. 

”Jatkamme institutionaalisia kokeiluja, jotka keskittyvät tiedevetoiseen suunnitteluun, ja erityisesti kestävyyssiirtymää edistävään teollisuuspolitiikkaan”, kertoo BIOSin tutkija, KTT, ympäristö- ja yhteiskuntapolitiikan dosentti Paavo Järvensivu

”Murros kansainvälisessä turvallisuusympäristössä ja poliittisissa ideoissa vaatii uudistamaan teollisuuden ja kulutusjärjestelmien lisäksi myös ympäristöajattelua”, Järvensivu avaa tulevan rahoituskauden painopisteitä. 
 
Vuonna 2015 perustettu BIOS on itsenäinen monitieteinen tutkimusyksikkö, joka tutkii ympäristö- ja resurssitekijöiden vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan – talouteen, politiikkaan, kulttuuriin – ja kehittää kansalaisten ja päättäjien ennakointikykyä. 
 
Koneen Säätiö on tukenut BIOSia sen perustamisesta asti, ja tutkimusyksikkö on saanut hankerahoitusta myös monista muista lähteistä. Suomalaisen tiedeyhteisön lisäksi se tekee yhteistyötä kansainvälisten tutkimuslaitosten kanssa.
 
Kymmenessä vuodessa BIOS on vakiinnuttanut asemansa tahona, joka kantaa tutkittua tietoa ja näkemyksiä sosio-ekologisista kehityspoluista kvartaalien ja vaalikausien yli. 

”BIOSin työssä näkyy, miten hyödyllistä on yhdistää yhteiskuntatieteiden, ympäristöntutkimuksen ja humanististen tieteiden osaamista. Samalla BIOSin kyky jakaa tutkimustietoa niin päättäjille kuin muualle suomalaiseen yhteiskuntaan on noussut yhä tärkeämmäksi vakavan ympäristökriisin keskellä”, Koneen Säätiön tiede- ja taiderahoituksen johtaja Kalle Korhonen toteaa.