Uutiset

Taide

20.01.2020

Kahvila Puhurissa avautui Victoria Keddien näyttely Exercising Consumption

Newyorkilaisen taiteilijan Victoria Keddien näyttely on esillä Lauttasaaren kartanon pihamaalla sijaitsevassa Kahvila Puhurissa kesäkuun 2020 loppuun. Näyttely ammentaa inspiraationsa hengitysharjoituksista, joilla pyrittiin kuntouttamaan tuberkuloosipotilaita Paimion parantolassa 1900-luvun alussa.


Keväällä 2020 Kahvila Puhurissa nähdään kaksitoista Victoria Keddien valokuvaa teoskokonaisuudesta Exercising Consumption, joka yhdistää performanssia, videota ja valokuvia. Keddie on saanut teokseensa inspiraation valokuvakaaviosta, joka löytyi Alvar Aallon suunnittelemasta Paimion parantolasta. Kaavio kuvasi tuberkuloosipotilaille tarkoitetun kokeellisen asentohoidon ohjeistusta. Käytännössä tässä harjoituksessa potilaiden tarkoitus oli vaihtaa asennosta toiseen samalla hengittäen.

Teoksissaan Keddie suorittaa jokaisen asennon kaaviokuvissa näkyvien perusvälineiden (sängyn, tuen, sylkykupin) avulla aivan kuten potilaat harjoitusta tehdessään.

”Asennon selkeä liikkumattomuus peilaa hengitystä: aika hidastuu, kun keskitytään hengittämiseen toimintona”, Keddie kuvailee.

”Linssin edessä me pidätämme hengitystä, sillä odotamme tulevamme ikuistetuiksi, dokumentoiduiksi, kuvatuiksi, muistetuiksi.”

Taiteilija Victoria Keddie (s. 1980) asuu New Yorkissa ja työskentelee eri medioiden parissa. Keddien tuotannossa tarkastellaan sähkömagneettisia järjestelmiä, mediaekologioita ja koneellista ruumista. Keddie on toiminut seitsemän vuotta yhtenä E.S.P. TV:n, epäkaupallisen nomaditelevisiostudion ja episodisen kaapelitelevisiosarjan johtajana. Projekti on eri tekniikoiden hybridi, ja sen tavoitteena on saada aikaan synteettisiä ympäristöjä ja purkaa televisuaalisuutta suorassa lähetyksessä. Keddie opettaa televisuaalisen ohjelman jatkokurssia New Yorkin Marymount Manhattan Collegessa, ja hän on luennoinut laajalti. Hän on ollut kutsuttuna residenssitaiteilijana useissa taiteilijaresidensseissä sekä esittänyt performanssitaidettaan ja pitänyt näyttelyitä eri tiloissa ja festivaaleilla ympäri maailman.

Kahvila Puhurin vaihtuvat näyttelyt esittelevät Koneen Säätiön ylläpitämässä Saaren kartanon residenssissä työskennelleiden taiteilijoiden töitä. Victoria Keddie työskenteli Saaren kartanossa syksyllä 2018.

Lue lisää:

www.victoriakeddie.com/exercising-consumption