Uutiset

Saaren kartanon residenssi

05.04.2018

Harjoitteita työhön uppoutumiseen: Pieniä ohjeita luovaan kirjoittamiseen

Harjoitteita työhön uppoutumiseen -sarjassa Saaren kartanolla työskentelevät taiteilijat ja tutkijat jakavat keinojaan hyvän työskentelyflown saavuttamiseen. Tietokirjailija, taidehistorioitsija Antti Kauppinen uppoutui työhön Saaren kartanolla talvella 2018. Hän työsti romaania, jonka aiheena on seksuaalivähemmistöjen kohtaama kohtelu, vaino ja selviytyminen. Pyysimme Kauppista kertomaan parhaat vinkkinsä luovaan kirjoittamiseen.






Alla olevat ohjeet ovat hyvin subjektiivisia. Nämä toimivat minulle. Luultavasti on paljonkin ihmisiä, joille nämä eivät toimi ollenkaan. Toivottavasti näistä on kuitenkin jollekulle apua.

Aikataulusta

Heräät, älä katso puhelinta, älä avaa radiota, televisiota, internetiä. Älä lue lehteä.

Anna hiljaisuuden viedä.

Ajatuksille on vaikeaa muodostua lauseiksi. Anna niille tilaa.

Kiiruhda työhuoneelle niin nopeasti kuin hampaiden pesulta, kahvin keittämiseltä ja pukeutumiselta ehdit.

Avaa kone, lue eilen kirjoitettu, työnnä ahdistusta pois ja aloita uuden tekeminen. Pakota itseäsi.

Kun kolme tuntia on kulunut, saat nousta koneen äärestä, kävellä, syödä. Kuka väittää, että pystyy tekemään yli kolme tuntia hyvää luovaa tekstiä, on harhainen. Tai yli-ihminen. Minä en ole.

Lounaan jälkeen voi keskittyä joutavammanpäiväisiin asioihin, kuten sähköpostien lukemiseen, facebookissa leuhottamiseen ja apuraha-anomusten tekemiseen. Silloin voi olla musiikki päällä, voi sallia itselleen maailmantuskaa rakentavien uutisten lukemisen, kunnes taas tulee ilta ja yö ja uusi aamu ja on kirjoitettava.

Ahdistuksen ja häpeä poistyöntäminen

Tunnet, että tekemisen pysäyttävä tunne on valtaamassa mielen. Nosta katse tekstistäsi, katso pöydänpintaa pitkin eteenpäin, ala tuijottaa tyhjyyteen. Ota tunne vastaan hyväksyen, älä tuomitse ahdistusta, tutkiskele sitä, kuin se olisi silmiesi edessä. Muodosta siitä kaunis valkokultaista valoa hohtava pallo. Kun tunne on muodostunut kiinteäksi palloksi, ota mielessäsi vauhtia ja työnnä pallo ikkunasta ulos. Se häviää kaukaisuuteen kiihtyvällä nopeudella. Seuraa sen matkaa ja tunne, kuinka kirkas ahdistukseton rauha laskeutuu mieleesi. Siirrä katse takaisin tekstiisi ja jatka kirjoittamista.

Kun kokonaisuus ei ota selvitäkseen

Ota post-it-lappuja. Kirjoita mielestäsi tärkeitä asioita lapuille. Tapahtumia, tapahtumapaikkoja, väliotsikoita, henkilöhahmoja, tapahtumia värittäviä kuvailevia osioita. Kiinnittele lappuja mieleisiisi järjestyksiin seinälle tai pöydälle. Pakota itseäsi kokeilemaan alun perin väärältä tuntuvia kombinaatioita: mitä jos tuon osan kertoja ei olisikaan tuo vaan tuo, jne.. Ota välillä pois mielestäsi tärkeitäkin tapahtumia ja katso, miten kokonaisuus toimisi. Laita tyhjiä post-it-lappuja kohtiin, joihin et vielä tiedä sisältöä, mutta tiedät, että niihin pitää saada jotain. Tarpeeksi pelattuasi post-it-lapuilla on sinulla edessäsi kirjan sisältö. Alusta loppuun. Tämän jälkeen pitää vielä keksiä miten kertomus siirtyy lapusta toiseen luontevasti. Sen jälkeen ei tarvitsekaan muuta kuin kirjoittaa tuo tarina.

Kun olet istunut viikkoja koneen ääressä ja mikään ei etene

Ota äkkilähtö Istanbuliin. Jätä tietokone kotiin. Istu pari päivää hotellihuoneen kylpyammeessa ja kävele öisessä kaupungissa jalat rakoille. Syö kaikkea mitä eteen sattuu ajattelematta ruokamyrkytystä. Kotiin palattua aloita kaikki uusin silmin.

 

Kirjoittaja

Antti Kauppinen