Uutiset

Saaren kartanon residenssi

02.06.2015

Hanneriina Moisseinen aikoo metelöidä Saaren kartanossa

Kolmanneksi kutsutaiteilijaksi (2015–2016) kutsuttiin sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen, joka työskenteli Saaren kartanossa kaksi kuukautta loppuvuodesta 2010.

Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen oli järjestyksessä kolmas kutsutaiteilija, joka työskenteli residenssissä kahdeksan kuukauden ajan. Hän aloitti työskentelynsä syyskuussa 2015, ja jakso päättyi huhtikuun 2016 lopussa.

 

Hanneriina Moisseinen (s. 1978, Joensuu) on monipuolinen sarjakuvataiteilija, jonka töitä on ollut esillä muun muassa Kiasmassa ja gallerioissa ja museoissa noin 15 eri maassa. Hänen taiteellinen taustansa on kuvataiteissa, erityisesti piirtämisessä, kuvanveistossa ja installaatioissa, mutta hän on piirtänyt sarjakuvia 1990-luvulta saakka. Hänen tarinoidensa teemat ovat vakavia, mutta usein niissä on odottamatonta huumoria. Moisseisen esikoissarjakuvakirja Sen synty ja muita Vienan hävyttömiä ja hulvattomia tarinoita (2005) perustuu vanhoihin Vienan Karjalan kansantarinoihin. Seuraava sarjakuvakirja Setit ja partituurit – Häpeällisiä tarinoita (2010) kertoo tarinoita noloista tilanteista jokapäiväisessä elämässä nykyajassa. Hänet palkittiin Kemin Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun pääpalkinnolla 2006. Saaren kartanossa hän työskenteli loppuvuodesta 2010, ja residenssijaksollaan hän työsti kolmatta teostaan Isä (2013). Isä kertoo tarinan siitä, kuinka perheen isä katoaa yhtäkkiä koskaan löytymättä. Kirja oli Sarjakuva-Finlandia finalistina vuonna 2013 ja Jarkko Laine -kirjallisuuspalkintoehdokkaana 2015. Moisseinen on viimeaikoina tehnyt myös animaatioita ja hän on ohjannut yhden animaatioelokuvan, Syntymäpäivä (2014). Elokuva kertoo tarinan siitä, kuinka vasikka syntyy juuri sillä hetkellä, kun kaikkien pitäisi lähteä evakkoon Karjalasta vuonna 1944. Hän esiintyy myös Selma Vilhusen dokumenttielokuvassa Laulu, joka kertoo tarinan Suomen viimeisestä runolaulajasta Jussi Huovisesta ja hänen oppilaastaan Hanneriina Moisseisesta.

Katso Syntymäpäivä-animaatio

Katso dokumenttielokuva Laulu

Nyt Moisseisella on työn alla neljäs sarjakuvakirja, jonka aiheena on lehmät ja toinen maailmansota. Tarina sijoittuu jatkosodan kesään 1944, ja siinä viimeisiä ihmisiä ja eläimiä evakuoidaan Karjalasta ennen rajan sulkeutumista. Sarjakuvassa tärkeää roolia näyttelevät myös laulut, joita sen henkilöt laulavat. Animaatio on toteutettu tämän sarjakuvan käsikirjoituksen pohjalta. – Tulen työstämään kirjan valmiiksi Saaren jakson aikana ja pidän keväällä 2016 näyttelyn, jossa nämä samat laulut soivat niin äänimaisemina kuin live-esityksinäkin, hän kertoo. Kyseinen näyttely liittyy myös Koneen Säätiön Monikielisyys ja taide -apurahaa saaneeseen Anne-Mari Kivimäen Suistamo-Perinnelaboratorioon,  jossa karjalaista perinnettä tutkitaan poikkitaiteellisesti. – Tarkoituksena on myös kirjoittaa tutkimuksellista tekstiä tähän teemaan liittyen, hän jatkaa. Saaren kartanon kutsutaiteilija-aika antaa hänelle mahdollisuuden keskittyä projekteihin, jotka vaativat aikaa ja keskittymistä. – Saaren jakson aikana tulen tekemään toista, vähän pidempää animaatioelokuvaani, jossa on pääasiallisena aiheena linnut ja vanhan, kerrostalossa kaupungin keskustassa asuvan ihmisen lähes sietämätön kaipuu päästä kokemaan luontoa vielä kerran. Animaation tekeminen on hyvin aikaavievää, mutta Saaressa on paljon aikaa, joten animointi sopii sinne oikein hyvin, hän kertoo. Paluu Saaren kartanoon on työntäyteinen, mutta innostava ajanjakso. – Odotan erityisesti sitä, että pääsen taas niiden isojen puiden pariin ja muutenkin retkille ympäröivään luontoon, mutta myös sitä, että tulen taatusti tapaamaan hienoja taiteilijoita työskentelyjaksoni aikana ja toivon mukaan ajautuvani spontaaneihin yhteistyökuvioihin heidän kanssaan. Tykkään myös ajatuksesta päästä tarkkailemaan luontoa oikein huolella, valon liikettä, maisemien muuttumista vuodenaikojen mukaan jne., hän kertoo.

Lue lisää Hanneriina Moisseisesta hänen kotisivuiltaan

Katso Hanneriinan videohaastattelu: