Uutiset

Saaren kartanon residenssi

31.05.2018

Gerry Loose: Sanctuary (2013)

Saaren kartanon 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme kartanon pihapiiriin toteutettuja taideteoksia. Kartanon puiston laitamilla sijaitseva Gerry Loosen maataideteos ”Sanctuary” muodostuu kuusiaidan rajaamasta tilasta, jonka sisälle pääsevät ainoastaan linnut, ja kivestä, johon on kaiverrettu sanat sanctum sanctorum. Teos viittaa kartanon taiteilijoille tarjoamaan vapaaseen rauhan tilaan ja kuvastaa samalla kartanon vieressä sijaitsevaa Mietoistenlahden luonnonsuojelualuetta, jossa muuttolinnut lepäävät.






”Teos on turvapaikka, refugi, linnuille, nisäkkäille, hyönteisille, oikeastaan mille tahansa, paitsi ihmisille, jotka eivät pääse rajan yli, kun teos on kasvanut valmiiksi. Se sijoittuu omanlaisensa turvapaikan sisälle Saaren kartanoon, joka tarjoaa taiteilijoille ja tutkijoille pohdinta- ja työskentelypaikan. Saaren kartano taas sijaitsee melko lailla läheisen vesilintujen suojelualuekosteikon yhteydessä.

Siispä teos on oma piirinsä Saaren kartanon syleilyn piirissä, joka sijaitsee kosteikkosuojelualueen laajemmassa otteessa. Suurempi piiri on tietenkin sorsalintujen muuttopiiri, joka lentää suojelualueelle, ja toisen muodostavat taiteilijat, jotka matkustavat Saaren kartanolle kaikkialta Suomesta ja maailmalta.

Mutta ensisijainen tavoitteeni oli luoda kasvava ja muuttuva taideteos, joka tarjoaa häiriöttömän paikan muille eläimille paitsi ihmisille.

Kiven kaiverrus on latinaa, joka oli muinoin Saaren kartanolla työskennelleiden kasvitieteilijöiden kieli silloin, kun kartano oli valtion tutkimuskeskus, ja se viittaa myös varhaiseen omistajaan Augustin Ehrensvärdiin, joka oli syvästi kiinnostunut luonnontieteistä ja Carl von Linnén ystävä. He ovat varmasti osanneet latinaa kuten myöhemmät tutkijat, sillä suurin osa kasvien nimistä, kiitos von Linnén (Linnaeus), on latinankielisiä. Kielen käyttö on yhä tavallista kaikkialla maailmassa (lajien nimeämisessä siis).

Kiven kaiverruskin on tehty ympyrän muotoon, se on piireistä pienin, ja sen sisällä on todellinen turvapaikka; kuten kaiverruksessa lukee: turvapaikkojen turvapaikka.”

Gerry Loose

www.gerryloose.com