Timantteja lammen pinnassa

Kuvataiteilija Jaakko Niemelä suunnitteli kahdeksan kuukauden kutsutaiteilija-aikanaan Saaren kartanon puistoon valotaideteoksen, joka syntyi kartanon Kaivo-ajatuksen hengessä.
Kajo. Photo: Jaakko Niemelä

Saaren kartanon puiston lammen pintaan heijastuu pimeydessä kuvataiteilija Jaakko Niemelän suunnittelema valotaideteos. Teoksen runon on kirjoittanut Henriikka Tavi, joka oli samaan aikaan Jaakko Niemelän kanssa residenssissä loppusyksystä 2009. Teoksen syntyhistoriasta ja yhteistyöstä voit lukea tarkemmin täältä.

Vähäeleisesti toteutettu valotaideteos piirtää runon lammen pintaan. Teksti projisoituu veteen gobovalon avulla ja valoprojektori on pylväässä lammen rannalla. Taideteos on harmoninen osa kartanon pihapiirin historiallista puistoa ja muuta valaistusta. Myös Henriikka Tavin runo liittyy sisällöltään Saaren kartanoon.

Avajaisissa taideteos sai nimekseen Kajo. Jaakko Niemelä kertoi teoksen olevan hänelle tärkeä, koska Saaren kartano on hänelle paikkana hyvin rakas. Myös Tavin runon tekstin ”tulet, jäät” merkitys on monikerroksinen. ”Olen lukenut lampeen heijastettavan Henriikka Tavin hienon runon satoja kertoja, tämänhetkisessä tulkinnassani se kertoo rakkaudestani tähän paikkaan”, Niemelä kertoo.

henriikka tavi

Runoilija Henriikka Tavi luki avajaisissa runojaan. Kuva: Helena Hietanen

hanna nurminen

Saaren kartanon toiminnanjohtaja Hanna Nurminen kiitti Jaakko Niemelää upeasta valotaideteoksesta. Kuva: Helena Hietanen

jaakko-niemela

Kuvataiteilija Jaakko Niemelä kertoi Kajon synnystä. Kuva: Helena Hietanen

Pimeyden saavuttua kartanon Kajo heijastui kartanon puiston lampeen, ja Henriikka Tavi luki yleisölle omia runojaan, jotka ovat syntyneet Saaren kartanossa ja joita hän oli lukenut muille vieraille omien töiden esittelyssä. Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Saaren kartanon toiminnanjohtaja Hanna Nurminen kiitti Jaakkoa upeasta taideteoksesta ja työskentelystä residenssissä kartanon ensimmäisenä kutsutaiteilijana. Jaakko Niemelä kertoi itse Kajon syntyvaiheista, sen merkityksestä ja siitä miten suuri merkitys viime kahdeksalla kuukaudella kutsutaiteilijana on ollut hänen elämäänsä.

Avajaisten arvoituksellista ja herkkää tunnelmaa korostivat se, kun puhujat pitivät puheensa taskulampun valossa, ja kun lammen pintaan heijastettu teksti alkoi hohtamaan kuin se olisi tehty timanteista. Valon houkuttelemat hyönteiset tulivat ihastelemaan valoa lammen pinnassa ja niiden läsnäolo ilmentyi lähes taianomaisena kimalluksena avajaisvieraiden ihastukseksi.

Kajo
Valotaideteos Saaren kartanon lampeen
Jaakko Niemelä, teoksen konsepti ja visuaalinen suunnittelu
Henriikka Tavi, teksti

Aiheeseen liittyvää
Pitkät jutut

13.4.2021

Taide on vapaa, kun me olemme vapaita
Pitkät jutut

13.4.2021

Tiede totuuden voimana 
Pitkät jutut

9.4.2021

Eri reittejä: Laulamisen voima