Tarinat ja julkaisut

Podcastit

05.10.2018

Uusi naapuri -podcast, osa 1: Ulos kuplista!

Koneen Säätiön uunituoreessa Uusi naapuri -podcastissa ajatellaan naapuruutta uudelleen. Mitä kaikkea naapuruus tarkoittaa, miten naapuruudet ovat muuttumassa ja miten meistä tulisi parempia naapureita?

Toimittaja Veera Luoma-aho tapaa podcastissa naapuruuden kysymyksiä tutkivia tieteen- ja taiteentekijöitä Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmassa rahoitettujen hankkeiden joukosta. Ensimmäinen Ulos kuplista! -jakso pohjustaa sarjan naapuruusteemaa. Jakson aiheena on dialogin tarve. Samaan aikaan kun maailma muuttuu yhä mutkikkaammaksi, miksi me ihmiset tunnumme käpertyvän vain syvemmälle omiin kupliimme?

Jaksossa kerrotaan, miten erilaiset ihmiset saatiin puhumaan sovussa keskenään vaikeista aiheista helsinkiläisissä lähiöbaareissa ja kuinka yhteiset harrastukset lisäsivät asukkaiden empatiakykyä kerrostalossa. Haastateltavina ovat sosiaalipsykologi Sirkku Varjonen ja kirjallisuudentutkija Riikka Rossi.

”Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmassa apurahansaajat tarkastelevat, miten ihmiset, ryhmät, valtiot ja kulttuurit voivat elää lähekkäin, kommunikoida ja rakentaa yhteisyyttä erilaisista taustoista, kielistä ja arvomaailmoista huolimatta”, kertoo säätiön tiedejohtaja Kalle Korhonen.

”Alun perin ohjelman taustalla vaikuttivat muun muassa Venäjän ja länsimaiden välisten suhteiden kiristyminen, kilpajuoksu Arktikselle sekä siirtolaisuuden ja pakolaisuuden suomalaiseen yhteiskuntaan tuomat uudet naapurit. Naapuruutta ajatellaan laajasti suomalaisessa yhteiskunnassa elämisenä ja toimimisena, ei ainoastaan asuinnaapuruutena.”

Uusi naapuri -sarja on viisiosainen. Julkaisemme uuden jakson perjantaisin kahden viikon välein.

Podcastia voi kuunnella säätiön verkkosivuston lisäksi Spotifyssä, iTunesissa, Acastissa ja Soundcloudissa.