Tarinat ja julkaisut

Podcastit

03.02.2021

Totuuden rakennuspalikat -podcast, osa 3: Iida Sofia Hirvonen ja Maarit Leskelä-Kärki

Jääkö perinteisen historiankirjoituksen ulkopuolelle totuuksia, joita valtavirrassa ei ole kuultu? Miten esoteerisuutta ja tietoon vihittyjen totuutta tutkitaan? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Totuuden rakennuspalikat -keskustelusarjan kolmannessa osassa, jossa totuuden ja esoteerisuuden suhteesta keskustelevat tutkija Maarit Leskelä-Kärki ja toimittaja Iida Sofia Hirvonen.

Tutkittu tieto on totuuden tärkein rakennusaines. Totuuden rakennuspalikat on keskustelusarja, joka kertoo miten totuutta tehdään.

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema, ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Mistä aineksista totuus oikein tehdään?

Näitä kysymyksiä pohtii vuoden 2020 aikana kolme tutkijaa yhdessä toisten totuuden tekijöiden kanssa. Juttuseurana ovat vaihtuvat totuusbisneksen ammattilaiset – toimittajat, kirjailijat, päättäjät, dokumentaristit ja aktivistit – jotka tuovat keskusteluun oman näkökulmansa.

Sarjan kolmannessa ja viimeisessä illassa keskustelivat tutkija Maarit Leskelä-Kärki ja toimittaja Iida Sofia Hirvonen. Keskustelussa sukelletaan esoteerisuuden ja totuuden väliseen suhteeseen. Miten tutkia esoteerisuutta, joka viittaa henkiseen totuuden etsintään salatun tiedon äärellä? Jääkö perinteisen historiankirjoituksen ulkopuolelle totuuksia, joita valtavirrassa ei ole kuultu?

FT, dosentti, Turun yliopiston kulttuurihistorian yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki on esoteerisuutta ja sen merkitystä suomalaisessa kulttuurihistoriassa tutkivan Uuden etsijät -hankkeen johtaja. Hänen tutkimusalaansa on 1800–1900-lukujen kulttuurihistoria, erityisesti sukupuolihistoria, kirjoittamisen ja uskonnollisuuden kulttuurihistoria sekä elämäkerrallinen tutkimus. Esoteriaan liittyen hän on tutkinut muun muassa suomalaista spiritualismia, naisten toimijuutta sekä 1900-luvun alun kirjallisten verkostojen toimintaa.

Iida Sofia Hirvonen on vapaa toimittaja ja kirjoittaja, joka on työskennellyt muun muassa Imagelle, Helsingin Sanomille ja Ylioppilaslehdelle. Hirvonen on myös yksi verkkomedia Zeldan perustajajäsenistä. Hän on kiinnostunut uushenkisyydestä teknologioiden, tunteiden ja kapitalismin näkökulmasta.

Totuuden rakennuspalikoita tuottavat Helsingin Sanomain Säätiö ja Koneen Säätiö.

Podcast kuunneltavissa myös Spotifyssa, iTunesissa ja Soundcloudissa

Kuuntele jakso: