Tarinat ja julkaisut

Kaivolla-blogi

07.07.2021

Polar Voices -hanke tallentaa Koillis-Siperian alkuperäiskansojen arkaaista musiikkia – kuuntele kaksi podcastia viulisti Pia Siiralan matkoilta

Viulisti Pia Siiralan ja Moskovassa toimivan kamarimusiikkiorkesteri Ensemble XXI:n perustajan Lygia O’Riordanin Polar Voices -hanke on tallentanut ja tutkinut Koillis-Siperian alkuperäiskansojen arkaaista musiikkia. Musiikki on häviämässä, sillä vanha perinne on elossa enää harvan vanhuksen muistissa. Kaksi Siiralan ja O’Riordanin tuottamaa podcastia vievät mukaan Siiralan matkoille Koillis-Siperian Tšukotkaan ja Kamtšatkaan.


Hankkeen ydin on viulisti Pia Siiralan taiteellinen tutkimustyö Sibelius-Akatemian tohtorikoulutuksessa. Hän tutkii koillissiperialaista lauluperinnettä säveltämällä ja soittamalla siihen pohjautuvaa uutta musiikkia sekä sen kautta länsimaisen taidemuusikon kuulonvaraista havainnointia ja hahmottamista.

Ryhmälle koillissiperialainen musiikki on inspiraation lähde uuden taiteen tekemisessä. Hankkeen tavoitteena on palauttaa kerätty materiaali takaisin sen kotiseudulle, mutta myös esittää sitä uuden musiikin muodossa.

Polar Voices -hanke on syntynyt rakkaudesta musiikkiin ja sen esittäjien katoavaan elämäntapaan paimentolaisina. Länsimainen taidemusiikki kohtaa alkuperäiskansojen musiikin avoimen uteliaasti ja tasaveroisena. Hankkeessa ei vain viedä omaa musiikkia muualle vaan vaihdetaan musiikkeja, kommunikoidaan musiikilla. Arkaaiset laulut ja laulajat kaukaa Siperiasta soivat yhdessä hankkeessa syntyneen uuden taiteen kanssa uusille yleisöille.

 

Kuuntele podcastit