Tarinat ja julkaisut

Podcastit

30.03.2020

Totuuden rakennuspalikat -podcast, osa 2: Minna Ruckenstein ja Olli Sulopuisto

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Totuuden rakennuspalikat -podcastissa, joka on nauhoitus Totuuden rakennuspalikat -keskustelutilaisuudesta. Toisessa osassa totuuden ja teknologian suhteesta keskustelevat tutkija Minna Ruckenstein ja toimittaja Olli Sulopuisto.

Tutkittu tieto on totuuden tärkein rakennusaines. Totuuden rakennuspalikat on keskustelusarja ja podcast, joka kertoo miten totuutta tehdään.

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Mistä aineksista se totuus oikein tehdään? Näitä kysymyksiä pohtii kevään 2020 aikana kolme tutkijaa yhdessä toisten totuuden tekijöiden kanssa. Juttuseurana ovat vaihtuvat totuusbisneksen ammattilaiset – toimittajat, kirjailijat, päättäjät, dokumentaristit ja aktivistit – jotka tuovat keskusteluun myös oman näkökulmansa.

Toisessa osassa keskustelevat tutkija Minna Ruckenstein ja toimittaja Olli Sulopuisto.

Keskustelussa paneudutaan totuuden ja teknologian suhteeseen ja pohditaan muun muassa seuraavia kysymyksiä: Miten teknologia vaikuttaa käsityksiimme siitä, mikä on totta – vai vaikuttaako? Onko se, miten puhumme teknologiasta totta? Millainen on teknologian tuottama tai muovaava ihmiskäsitys? Millainen on yhteiskunnan, yksilön ja teknologian välinen suhde?

Minna Ruckenstein työskentelee apulaisprofessina Kuluttajatutkimuskeskuksessa ja HELDIGissä. Hän on koulutukseltaan antropologi ja tutkii digitalisoituvaa kulttuuria ja yhteiskuntaa. Meneillään olevissa projekteissa hän tutkii arjen algoritmikäsityksiä, ihmisen ja koneen työnjakoa sekä tekoälyn käytön eettis-poliittisia ulottuvuuksia. Lisäksi työn alla on automaattisen päätöksenteon inhimillistämiseen liittyvä tutkimus.

Olli Sulopuisto on podcast-tuotantoyhtiö Jaksomedian toinen perustaja ja vapaa toimittaja. Hän kirjoittaa etupäässä mediasta, internet-aiheista ja elokuvasta.

Totuuden rakennuspalikoita tuottavat Helsingin Sanomain Säätiö ja Koneen Säätiö.

Podcastia voi kuunnella tämän sivuston lisäksi SPOTIFYSSÄITUNESISSA ja SOUNDCLOUDISSA. Julkaisemme seuraavat jaksot tulevien Totuuden rakennuspalikat -tilaisuuksien jälkeen.

Kuuntele jakso: