Tarinat ja julkaisut

Podcastit

19.02.2020

Totuuden rakennuspalikat -podcast, osa 1: Koko Hubara ja Miika Tervonen

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Totuuden rakennuspalikat -podcastissa, joka on nauhoitus Totuuden rakennuspalikat -keskustelutilaisuudesta. Ensimmäisessä osassa totuuden tekemisestä keskustelevat kirjailija Koko Hubara ja dosentti, PhD Miika Tervonen.


Tutkittu tieto on totuuden tärkein rakennusaines. Totuuden rakennuspalikat on keskustelusarja ja podcast, joka kertoo miten totuutta tehdään.

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Mistä aineksista se totuus oikein tehdään? Näitä kysymyksiä pohtii kevään 2020 aikana kolme tutkijaa yhdessä toisten totuuden tekijöiden kanssa. Juttuseurana ovat vaihtuvat totuusbisneksen ammattilaiset – toimittajat, kirjailijat, päättäjät, dokumentaristit ja aktivistit – jotka tuovat keskusteluun myös oman näkökulmansa.

Ensimmäisessä osassa keskustelevat toimittaja, kirjailija Koko Hubara ja dosentti, PhD Miika Tervonen. Tallenne on nauhoitettu 12.2. Päivälehden museossa.

Koko Hubara on kirjailija, toimittaja, esseisti ja kirjoittamisen opettaja. Hubaran perustama Ruskeat Tytöt on tehnyt ansiokasta työtä suomalaisen kulttuurin, erityisen median ja kirjallisuuden monipuolistamiseksi. Hubara on nostanut keskusteluun kysymyksiä siitä, keiden tarinoita Suomessa kerrotaan ja ketkä ylipäänsä pääsevät niitä kertomaan.

Miika Tervonen on vastaava tutkija Siirtolaisinstituutissa ja Pohjoismaiden tutkimuksen dosentti. Hänet on palkittu tieteellisistä artikkeleistaan Vuoden Tiedekynä -palkinnolla 2017 ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla 2013. Tervonen työstää parhaillaan ”valkopestyä” suomalaista historiankäsitystä käsittelevää kirjaa tutkien liikkuvuuteen, vähemmistöihin, rotuajatteluun ja kolonialismiin liittyviä sokeita pisteitä suomalaisessa historiankirjoituksessa. Tervonen on tehnyt suosittua Päivystävät dosentit -podcastia.

Totuuden rakennuspalikoita tuottavat Helsingin Sanomain Säätiö ja Koneen Säätiö.

Podcastia voi kuunnella tämän sivuston lisäksi SPOTIFYSSÄITUNESISSA ja SOUNDCLOUDISSA. Julkaisemme seuraavat jaksot tulevien Totuuden rakennuspalikat -tilaisuuksien jälkeen.

Kuuntele podcastin ensimmäinen jakso: