Tarinat ja julkaisut

12.10.2016

Teemu Mäki odottaa sokkotreffejä ja yllätyksellisiä kohtaamisia

Taiteilija, kuvataiteen tohtori Teemu Mäki (s. 1967) työskentelee taiteen, politiikan ja filosofian parissa eri välineiden avulla.

On hienoa päästä Saaren kartanon residenssiin, sillä kaipaan sekä työrauhaa että virikkeitä.

Aika hyvä työrauha minulla on kyllä kotonakin ja työhuoneellani Kaapelilla, mutta vieraassa ympäristössä työrauha on minusta aina vielä parempi, kun on irti kodin ja perheen velvoitteista. Tavallaan tietysti myös virikkeitä on kotona ja työhuoneella enemmän kuin missään, sillä kotona ja työhuoneella elän omien teosteni ja kaiken keräämäni raakamatskun keskellä ja kirja-, elokuva- ja levykokoelmani ynnä muun vastaavan ympäröimänä. Tässä mielessä residenssi onkin mahdollisuus jonkinlaiseen askeesiin. Kun mukana on vain muutama tavara, ja ympäristö on itselle ennen kokematon, on helpompi keskittyä vaikkapa kirjoittamiseen. Virikkeitäkään ei tarvitse olla paljon, sillä askeettisessa ympäristössä vähätkin virikkeet osaa ottaa vakavammin ja arvostavammin.

Saaren kartanossa aion kirjoittaa kahta kirjaa, joista yksi on runokirja ja toinen esseekirja. Runokirja tulee olemaan neljäs kokoelmani. Kustantajat ovat Like ja Into. Esseekirja on jatkoa muinaiselle väikkärilleni, joka oli nimeltään Näkyvä pimeys – esseitä taiteesta, filosofiasta ja politiikasta (Kuva/Like/WSOY 2005/2008).

Kirjailijantyöhön keskittymisen lisäksi odotan residenssiajalta kahta asiaa. Ensinnäkin, oletan että kartanoa ympäröivä luonto ja siinä haahuilu tulee olemaan minulle suuri ilon aihe ja inspiraation lähde. Toiseksi, tykkään tällaiseen residenssiin sisältyvästä sokkotreffi-aspektista, eli siitä etten etukäteen tiedä ketä muita stipendiaatteja siellä sattuu olemaan samaan aikaan. Uskon, että heidän kanssaan tulee olemaan yllätyksellistä, haastavaa ja kivaa.

 

 

Teemu Mäki

Taiteilija, ohjaaja, kirjailija ja tutkija. Hän väitteli kuvataiteen tohtoriksi vuonna 2005. Hän on työskennellyt vapaana taiteilija vuodesta 1990, lukuun ottamatta vuosia 2008–2013, jolloin hän työskenteli Kuvataiteen professorina Aalto-yliopistossa.

”Työni on taiteen, politiikan ja filosofian parissa milloin milläkin välineellä toilailua. Puuhan tulokset ovat yleensä jonkin sortin kuvataidetta, teatteria, kirjallisuutta, leffaa tai teoriaa. Taide on minulle filosofian laajin muoto – se on joustavinta, monipuolisinta ja kokonaisvaltaisinta filosofiaa ja politiikkaa.

Olen pitänyt 51 yksityisnäyttelyä ja osallistunut yli 200 yhteisnäyttelyyn. Olen kirjoittanut kuusi kirjaa. Ja kirjoittanut kuusi ja ohjannut seitsemän näytelmää.”