Tarinat ja julkaisut

Pitkät jutut

07.12.2017

Neljä eri versiota rohkeudesta – katso videot

Tuoreet apurahansaajat neljästä hankkeesta kertovat videoillamme, mitä rohkeaa he tekevät projektissaan vuonna 2018.

 

Susinarttujen housuissa: 1918 Naisvankien laulut elävät

Tutkija ja tuottaja Anne Koski, musiikkipedagogi ja muusikko Petra Poutanen-Hurme, koreografi Päivi Järvinen ja Pispalassa toimiva Naiskuoro Tellus tuovat meille viestin sadan vuoden takaa sisällissodan naisvangeilta. Naiskuoro laulaa vuoden 1918 naisvankien lauluja ja tekstejä, joita on löydetty tutkimustyön tuloksena arkistoista. Naiskaartilaisten seksuaalista siveyttä epäiltiin ja heistä keksittiin pilkkanimiä, kuten ”susinarttu” ja ”housukaartilaiset”.

”Häpeämättömän ja vapauttavan esityksen perimmäinen sanoma on naisten ja tyttöjen oikeus aktiiviseen kansalaisuuteen ilman vihaa ja väkivaltaa”, kertovat tekijät työnsä motivaatiosta.

Katso video

Laura Pietiläinen: ”Johtolankani on inspiraatio”

Tanssija Laura Pietiläinen on luonut poikkeuksellisen hahmon, joka on Michaela – The Queen of Fucking Everything. Michaela ammentaa universumin helliviä energioita ja tekee esityksiä näiden energioiden johdattelemana. Energiaesityksissään Pietiläinen tekee yhteistyötä muun muassa muusikoiden, videotaiteilijoiden, muotisuunnittelijoiden ja parfymeristien kanssa.

”Johtolankani on inspiraatio ja ihmeelliset sattumat jotka seuraavat sitä”, kuvaa Pietiläinen työtään.

Katso video

Nina Nygren + työryhmä (Toni Lahtinen, Karoliina Lummaa, Heta Heiskanen): Kompensaatiopeli

Ihminen hallitsee yhä suurempaa osaa biosfääristä, ja meneillään on kuudes sukupuuttoaalto. Se on tuonut paineen kokeilla uusia keinoja luonnonsuojelussa. Yksi tällainen keino on luontoarvojen kompensointi eli hyvittäminen, jolla tarkoitetaan luonnon monimuotoisuudelle heikentämisen tai hävittämisen systemaattista korvaamista.

Koska kompensaatiota vasta kokeillaan osana suomalaista luonnonsuojelukäytäntöjen valikoimaa, ei vielä tiedetä, millä tavalla kompensaatio muuttaa luonnonsuojelua tai miten eri tavoin kompensaatioratkaisut vaikuttavat yhteiskunnassa.

Ympäristöpolitiikan tutkija Nina Nygren työryhmineen etsii vastauksia näihin kysymyksiin kehittämällä lauta- tai korttipelimuotoinen kompensaatiopelin yhdessä keskeisten toimijoiden kanssa. Peli on menetelmä, jolla luodaan keskustelua ja vuorovaikutusta.

Katso video

Tutkija Leonardo da Costa Custódio ja toimittaja Monica Gathuo: ARMA Alliance

ARMA (Anti-Racism Media Activist Alliance) tuo yhteen tutkijoita, aktivisteja ja taiteilijoita. ARMA aikoo teoriaa ja käytäntöä yhdistellen hyödyntää digitaalista mediaa, pedagogiikkaa ja taiteita rasisminvastaisen ajattelun ja arvojen edistämiseen. ARMA järjestää työpajoja ja luentoja, tuottaa verkkomateriaaleja sekä taidenäyttelyitä ja julkaisee kirjoja.

”ARMA on luovien osaajien liitto, jota mustat ja ruskeat ihmiset johtavat. Suurin osa toiminnastamme on avointa kaikille. Haluamme muuttaa tutkimuksen, aktivismin ja taiteen luoviksi työkaluiksi rasismia vastaan”, Monica Gathuo ja Leonardo da Costa Custódio kertovat.

Katso video

 

Kuvat ja videot: Aleksi Poutanen