Tarinat ja julkaisut

08.12.2015

Metrolla mediakaupungissa

Nuoret mediakaupungissa -hanke tutkii, miten nuoret kokevat kaupunkielämän digitalisoitumisen ja miten se vaikuttaa heidän oikeuksiinsa kaupunkilaisina.

”Tutkijat tulevat alas norsunluutorneistaan ja lähtevät seikkailemaan Helsingin ja Pietarin metroihin. Tarkoitus on todella käytännössä ymmärtää, millaista nuorten arki nykyajan mediakaupungeissa on”, kertoo dosentti Johanna Sumiala (Helsingin yliopisto) Nuoret mediakaupungissa -hankkeesta. Hankkeessa tutkijat kysyvät, miten nuoret kokevat kaupunkielämän digitalisoitumisen ja miten se vaikuttaa heidän oikeuksiinsa kaupunkilaisina.

Syksyn 2015  Koneen Säätiön apurahahaussa painotettiin suomalaisten ja venäläisten toimijoiden yhteistyötä, josta Sumialan hanke on yksi esimerkki

Hankkeessa tutkitaan, miten nuoret kytkeytyvät toisiinsa ja kaupunkiinsa suurten ja pienten julkisten ja yksityisten näyttöjen ja mobiililaitteiden avulla. Hanke tarjoaa uusia näkemyksiä siitä, miten mediakaupunkeja voi tutkia.

”Teemme yhteistyötä nuorten kanssa. He toimivat tutkijoiden oppaina Helsingin ja Pietarin metroissa ja tuottavat erilaisia materiaaleja, kuten karttoja. Tietyllä tapaa rikomme tieteen ja taiteen itse tekemisen rajoja.”

– Johanna Sumiala

Nuoret mediakaupungissa -hanke haluaa vahvistaa avoimutta ja läpinäkyvyyttä mediakaupungissa, sukupolvien välistä vuoropuhelua yhteiskunnassa sekä ylittää digitaaliseen julkiseen elämään liittyviä kuiluja. Hankkeessa yhdistetään nuorisotutkimusta, mediatutkimusta ja sosiologiaa.

Hankkeessa tekevät yhteistyötä tutkijat Nuorisotutkimusseurasta, Helsingin yliopistosta, Tampereen yliopistosta ja pietarilaisesta nuorisotutkimuskeskuksesta (Kansallisen tutkimusyliopiston taloustieteellinen korkeakoulu).

Hankkeen kotisivut

FT, dosentti  Johanna Sumiala on media-antropologi Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen viestinnäntutkimuksen oppiaineesta.

johanna.sumiala (at) helsinki.fi