Tarinat ja julkaisut

Kaivolla-blogi

25.11.2024

Lasten kanssa löytyy heti yhteys luontoon

Metsäntaiattaret Veera Railio ja Johanna Viksten. Kuva: Jukka Kosonen, Koivuvisuals.

Metsätontun musiikillinen matka -hanke on kiertänyt tänä syksynä päiväkoteja kolmessa eri kaupungissa. Vuorovaikutteisissa esityksissä lapset lähtevät Metsätontun matkaan etsimään kadonneita peikkoja. Syksyn aikana on selvinnyt, että lasten kanssa yhteys luontoon löytyy nopeasti ja vaivattomasti.

Olipa lasten asuinpaikka missä tahansa ja lähiseudun maisemat millaisia hyvänsä – yhteinen sävel sekä yhteys luontoon löytyy lasten kanssa heti. 

Me Metsäntaiattaret olemme tänä syksynä kulkeneet ensimmäisen kiertuejakson Metsätontun matkassa päiväkoteihin. Kiersimme Lappeenrannassa, Helsingissä sekä Tampereella ja matkakavereiksi tuli 3-6-vuotiaita lapsia.

Miten mukaviin ja viisaisiin lapsiin olemmekaan saaneet tutustua – ja tämä on vasta ollut alkua! Koneen Säätiön Metsän puolella -hankerahoituksena syksyisin ja keväisin toteutettavat kiertueet päiväkoteihin ja kouluihin jatkuvat kevääseen 2027 saakka.

Esityksemme perustuu Aija Käkelä-Laineen ja Päivi Pöyhölän Metsätontun matka -kuvakirjaan. Aija ja Päivi ovat molemmat myös työryhmämme jäseniä. Vuorovaikutteisessa esityksessä lapset lähtevät Metsätontun matkaan etsimään peikkoja, jotka katosivat samalla kun katosivat lähimetsän puut. 

Metsästä löytyy mansikka- ja haamupuita

Musiikillisessa matkassa luomme improvisaationkin keinoin lasten kanssa yhteisen elämysmaailman metsästä. Jokainen esitys on siten erilainen, sillä metsää sanoitetaan lasten ehdottamilla tavoilla, viulun, ukulelejen, nokkahuilun sekä perkussioiden säestyksellä.

Metsätontun matkalla ollaan liikkeellä seikkailuolosuhteissa. Joutuessamme käpysateeseen lapset ovat heti oivaltaneet, että oravathan ne nakkelevat meitä osoittaakseen missä suunnassa peikot saattaisivat olla. 

Matkan varrella kysymme lapsilta, millaisia puita onkaan olemassa. Ja kuinka tietäväisiä nämä pienet luontoasiantuntijat ovatkaan! Kuuset, koivut ja männyt muistuvat heti mieleen. Moni tietää katajan, punamarjaisen pihlajan, jotkut ovat kuulleet haapojen havinan sekä nähneet vaahteroiden muuttavan syksyisin värejä. Myrkkypuitakin kuulemma on – pidetään siis varamme.

Aivan pienetkin ihmistaimet ovat kurkotelleet nähdäkseen kaukana, kaukana siintävää ikimetsää. Ja ehkäpä siksi, että lapsilla on vielä kasvunvaraa, he ovat nähneet jotain mitä me isommat emme: ympäri Suomen kasvaa mansikkapuita, ja haamupuitakin on olemassa!

Monikulttuurisuus laajentaa eväsvalikoimaa

Tiedossa on, että kimalaiset levittävät siitepölyä. Olemme keskustelleet siitäkin, mitä siemenistä kasvaakaan mullassa. Kuulemma jossain päin mullassa kasvaa susia ja myyriä. Täysin uutta tietoa! 

Olemme kyselleet millaisia eläimiä, ötököitä tai muita metsän asukkeja lapset ovat tavanneet. Sudet tuntuvat pitävän ulinakonsertteja siellä täällä. Tuttuja ovat ketut, puput, erilaiset linnut, madot, myyrät, tuhatjalkaiset. Öttiäisiäkin on tunnistettu. Viisaus yhdistää myös lapsia ja pöllöjä – ne tiedetään. Ja kas kummaa, eteläkarjalaisissa metsissä on tehty havaintoja tiikereistä ja dinosauruksista!

Luonnossa kulkiessa tulee nälkä. Onneksi laulavilla, taputtavilla, tanssivilla lapsilla on myös tietoa, mitä metsästä voi syödä. Mustikoita! Puolukoita! Metsämansikoita – nami – ilmeisesti suoraan puista…! Monikulttuurissa ryhmissä banaanit ja sitruunat ovat olleet tutumpia kuin suomalaisten marjojen ja puiden nimet, joita sitten olemme riemumielin laulaen yhdessä opetelleet.

Ketunleivätkin on tunnistettu! Muutama lapsi on tiennyt kuusenkerkän, jolla kansanviisaus neuvoo hoitamaan vilustumista. 

Meitä Metsäntaiattaria ilahduttaa suuresti, kun pieniltä luonnontuntijoilta tulee ulkomuistista erilaisia sieniä: kanttarelleja, suppilovahveroita, tatteja. Olemme varmoja, että jatkossakin vastauksena kysymykseemme ”saako kärpässieniä syödä” yhteisenä huutona raikuu: ”EEEEEEEEIIIIIIIIIIIIIIII!”

Koneen Säätiön Metsän puolella rahoittama Metsätontun musiikillinen matka kiertää päiväkodeissa ja alakouluissa syksystä 2024 kevääseen 2027.  Kiertue sisältää 140 esitystä lähinnä Etelä-Suomessa.

Kiertueen ensimmäinen jakso jatkuu päiväkodeissa toukokuussa. Kouluihin Metsäntaiattaret ja Metsävaari matkaavat syksystä 2025 lähtien. Kiertueen etenemistä voi seurata nettisivun kautta: www. metsatontunmatka.fi.