Tarinat ja julkaisut

Kaivolla-blogi

03.01.2024

Hyppy toiseen maailmaan

Animagios on kolmihenkisen työryhmän luoma fantasiamaailma, joka ottaa muotoa musiikkina, näyttämöteoksina ja lautapelinä. Näyttämöteostrilogian ensimmäinen osa, Ystäväni Tsizik -musiikkifantasia, saa kantaesityksensä Helsingin Musiikkitalossa 20.1.2024.

Mistä on kyse?

Animagios syntyi neljä vuotta sitten, kun Santte Salonen ja Joni Stein alkoivat tehdä ilokseen lautapeliä. Pelissä seikkailtiin Mielenmaailmassa ja taisteltiin yhdessä sitä uhkaavaa Mielipahaa vastaan omia vahvuuksia hyödyntäen, samalla pitäen huolta omien voimavarojen riittämisestä. Peliä varten luotu maailma alkoi laajentua ja sen sisälle muodostua tarinoita, joita luettuani ja kommentoituani päädyin liittymään työryhmään. Konseptin nimeksi tarkentui Animagios. Aloimme yhdessä opetella uusia asioita, joita uuden maailman luominen meiltä vaati. 

Pähkinänkuoressa: Animagios on fantasiamaailma ja konsepti, jonka piirteitä ja jonne sijoittuvia tarinoita tuodaan esille erilaisissa formaateissa. Tällä hetkellä formaatit, joilla Animagiosta toteutetaan, ovat näyttämöteostrilogia sekä lautapeli. Tulevaisuudessa Animagiosta voi kuitenkin toteuttaa yhtä monessa formaatissa kuin mielikuvitus antaa myöten. Meille itsellemme tuntui luontevimmalta aloittaa Animagioksen tarinoiden kertominen musiikin ja näyttämöteosten kautta, sillä ne olivat meille taustoistamme johtuen tutuin kerronnan muoto.

Kesäkuussa 2022 aloitimme Koneen Säätiön tukemana täysipäiväisen työskentelyn Animagios-maailmaan sijoittuvan näyttämöteostrilogian, lautapelin ja maailmassa esiintyvien kielien luomisen parissa ja pääsimme siten hyppäämään täysin fantasiamaailman vietäväksi. 

Maailmaa rakentaessa

Fantasiamaailmaa luodessamme olemme törmänneet moniin haasteisiin ja kysymyksiin. Uuden maailman luominen on tuntunut siltä, kuin olisi kaivanut itseään syvälle valtavaan, tuntemattomaan luolastoon. Jokaisesta uudesta tunnelin haarasta on löytynyt lukemattomia sisäänkäyntejä uusiin, vielä syvemmälle ulottuviin tunneleihin. Aina kun olemme ajatelleet löytäneemme vastauksen johonkin kysymykseen, on vastaan tullut kymmenen uutta, vielä mutkikkaampaa kysymystä. 

Animagioksen synonyyminä kulki pitkään “Mielenmaailma”. Nykyään “Mielenmaailma” tarkoittaa koko universumia, jossa Animagios-planetooni, toroidin (donitsin) muotoinen planeetta, matkaa. Mielenmaailmassa mielen haasteet ja rikkaudet tulevat konkreettisiksi ja suurimman voiman löytää vain itsetuntemuksen ja -reflektoinnin kautta. Rakentaessamme tätä maailmaa, aloimme melkein vahingossa rakentaa utopiaa. Tuntui loogiselta, että maailmassa, jossa tärkein ja voimakkain taito on itsereflektion taito, olisi vähemmän konflikteja. Maailma, jossa jokainen on tietoisesti opetellut tunnetaitoja jo lapsesta lähtien, on turvallinen ja kaunis. Tämä lähtökohta on osoittautunut tuovan hieman ongelmia maailman rakennuksen ja etenkin näyttämöteosten suhteen. Mielen haasteiden kuvaaminen ja kohtaaminen ovat selkeitä draaman aiheita, mutta suurin antagonisti jää helposti uupumaan, kun suurin tavoittelun kohde onkin rahan ja vallan sijaan mahdollisimman laaja ymmärrys ja hyväksyntä. 

Maailman rakentamiseen on sisältynyt valtavasti pohjatyötä. Luodaksemme uudet luonnonlait, on meidän ollut ymmärrettävä edes hieman oman maailmamme rakenteita ja ilmiöitä. Olemme lukeneet paljon etenkin ihmisen mielen, persoonan ja identiteetin muodostumisesta, sillä Animagioksen yksi kantavista teemoista on mieli ja sen hyvinvoinnin haasteet. Lukemamme kirjallisuus on käsitellyt niin kehityspsykologiaa, käyttäytymisgenetiikkaa, mielenterveyttä ja sen haasteita sekä kaikkea mahdollista, mikä on tuntunut liittyvän luomaamme maailmaan. Tämän lisäksi olemme keskustelleet nuorisopsykiatri Pauliina Kauppilan kanssa varmistaaksemme, ettemme olleet vahingossa jättäneet jotain tärkeää huomioimatta, eikä tarinamme perustu vanhentuneille käsityksille. Meille on tärkeää käsitellä haastaviakin aiheita mahdollisimman syväluotaavan ymmärryksen kautta. 

Uudet roolit ja suuruudenhulluus

Jokainen meistä on ottanut lukemattomia eri rooleja Animagioksen parissa työskennellessä. Näitä ovat muiden muassa maailmanrakentaja, käsikirjoittaja, kielen luoja, säveltäjä, sanoittaja, laulaja, soittaja, tuottaja, kuvittaja ja graafikko. Työskentelyämme on koko ajan vienyt eteenpäin valtavat unelmat ja jonkinasteinen suuruudenhulluus, joka pääsi valloilleen erityisesti aloitettuamme täysipäiväisen työskentelyn Animagios-maailmassa. Tuolloin hyppäsimme suoraan saappaisiin, joiden muoto ja koko muuttuvat jatkuvasti eivätkä oikeastaan olekaan saappaan muotoiset tai saappaat laisinkaan, vaan jonkinlaiset veneet tai avaruusalukset, jotka vievät meitä huimaa vauhtia jonnekin salaiseen maailmaan, toinen jalka hieman edempänä kuin toinen ja suurimmaksi osaksi selkä edellä. Ja jossain on se määränpää, joka sekin muuttaa muotoaan jatkuvasti, venyy ja paukkuu ja alati laajenee. Mutta se määränpää on osoittautunut päivä päivältä tärkeämmäksi saavuttaa. Haluamme itsekin tutustua paremmin Animagios-maailmaan sekä sen ihmeisiin. Stressaavan ja välillä musertavan työn alla piilee aina suuri rakkaus, ihmetys ja toivo sen taikamaailman edessä, jota saamme tutkia.

Animagios-työryhmään kuuluvat Santte Salonen, Joni Stein ja Erika Hammarberg. Tällä hetkellä he työskentelevät Animagios-näyttämöteostrilogian toisen osan, Vulfekin laulu -musikaalioopperan, parissa.

Trilogian ensimmäinen osa, Ystäväni Tsizik -musiikkifantasia, kantaesitetään Helsingin Musiikkitalon Konserttisalissa 20.1.2024 klo 18.

www.animagios.com