Yolanda Castaño

Taiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

”Työskentelen runouden ja talouden harvinaisten yhtymäkohtien parissa. Tavoitteenani on paitsi analysoida kaikkia ennakkoluuloja, jotka syntyvät siitä, miten runouden käytäntöä toteutetaan nykyisessä talouden skenaariossa, myös tuoda esiin uusia ideoita, politiikkoja ja strategioita sekä ohjelmantekijöille että kirjailijoille, erityisesti niille, joilla on taakkanaan niin suuri määrä perinteistä romantiikan painolastia kuin runoilijoilla on.

Saaren residenssistä odotan löytäväni rauhallisen inspiroivan paikan, jossa voin keskittyä luovaan ja älyllisesti kunnianhimoiseen projektiini ilman tavallisia päivittäisiä rutiineja ja häiriötekijöitä. Haen ennen kaikkea aikaa itsetutkiskelulle, jotta voin omistautua vaativalle työsuunnitelmalleni mahdollisimman paljon. Toivon myös pääseväni yhteyksiin muiden eurooppalaisten taiteilijoiden kanssa, jotta saan lisää tietoa siitä, miten kirjallisuuden kenttä ja kulttuuripolitiikka toimivat heidän maissaan.

Kirjallisessa projektissani yhdistyvät raportointi, politiikka, luova kirjoittaminen ja jonkinasteinen taloudellinen analyysi. Hyödynnän työssäni Saaren kartanossa tekemiäni muistiinpanoja yli kahden vuoden ajalta. Haluaisin yhdistellä joitakin henkilökohtaisia kokemuksia ja yrittää tehdä niistä joitakin johtopäätöksiä tai saada ideoita; paljastaa, millaisia arvoja ja asioita niiden takana on, ja soveltaa tähän kriittistä näkökulmaa. Yhtenä tavoitteena on myös tällaisen keskustelun avaaminen ja pyrkimys osaltaan vahvistaa ammattiamme, sen mahdollisuuksia ja sosiaalista projektiota. Tämän lisäksi minun täytyy vain ajatella ja kirjoittaa, ajatella ja kirjoittaa, ajatella ja kirjoittaa.”

Runoilija, esseisti, toimittaja ja kuraattori Yolanda Castaño on kansainvälisen A Coruñassa Galiciassa sijaitsevan Residencia Literaria 1863 -kirjailijaresidenssin johtaja. Hän on Galician nykyrunouden kansainvälisin nimi, ja on julkaissut kuusi runokokoelmaa galician kielellä ja espanjaksi (viimeisimpinä Profundidade de campo ja A segunda lingua). Hänen yksittäisiä runojaan on käännetty yli 30 kielelle, ja runoteoksia englanniksi, italiaksi, ranskaksi, makedoniaksi, serbiaksi ja armeniaksi.

Hän on osallistunut festivaaleille ja kirjallisuustapahtumiin yli 40 maassa Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Hän on ollut mukana kansallisen runopalkinnon finalistien joukossa ja voittanut kansallisen kriitikkojen palkinnon, Espiral Maior -runopalkinnon,  Fundación Novacaixagalicia -palkinnon, Ojo Críticon (paras nuoren tekijän runokirja Espanjassa), Estandarte-palkinnon (paras runokokoelma Espanjassa vuonna 2020) ja Galician kirjakauppiaiden yhdistyksen ”Vuoden kirjailija” -palkinnon. Hänelle on myönnetty kansainvälisiä stipendejä, kuten IWTCR Rodoksella, Villa Waldberta (München), HIP-Beijing (Kiina), Hawthorndenin linna (Skotlanti) ja Valparaíso-säätiö (Andalusia).

Hän on myös tuottanut käännöksiä, toiminut kirjallisuustoimittajana ja kirjoittanut elämäkertoja, Galician runouden historian ja lasten runokirjoja. Lisäksi hän on merkittävä kulttuuriaktivisti ja järjestää säännöllisesti festivaaleja, kirjallisia työpajoja ja käännöstyöpajoja ja koko Espanjan ainoaa kansainvälistä kuukausilukusarjaa, joissa kaikissa on ollut mukana paikallisia ja kansainvälisiä runoilijoita vuodesta 2009 lähtien. Hän on yhdistänyt runoutta musiikkiin, kuvataiteisiin, videoihin, arkkitehtuuriin, 360º-elokuvaan, sarjakuvaan, tanssiin ja jopa ruoanlaittoon, josta hänet on myös palkittu.