Rajoitetut muotokuvat

Työryhmä

Rajoitetut muotokuvat -videomuotokuvasarja

Sirkustaiteilija Henna Kaikula ja mediataiteilija Jaakko Pesonen tapasivat Koneen Säätiön Saaren kartanon residenssissä helmikuussa 2015. He lähtivät kokeilemaan yhteistyötä omien projektiensa vastapainoksi. Rajoitetut muotokuvat – versio 1 kuvattiin Saaren kartanolla. Muotokuvien kuvaaminen tehtiin Jaakon laatimien rajoitusten mukaan:

  1. Kuvissa ollaan 48 tuuman näytön kokoisessa tilassa, jolloin kuvattava on videossa luonnollisen kokoinen.
  2. Kuvattava on kuvaustilanteessa yksin.
  3. Kyseessä on muotokuva, mutta kuvattava päättää itse mitä videossa tekee. Teosta on työstetty edelleen vuosien 2016–2017 aikana kuvaamalla uusia muotokuvapareja erilaisissa tiloissa, elementeissä ja ympäristöissä. Työskentelyn myötä teokseen on muodostunut neljäs ja viides sääntö:
  4. Kuvauksia harjoitellaan vain rajaukseen ja työskentelytilan kokoon liittyen ja kuvauksessa tapahtuneita virheitä ei korjata.
  5. Teokseen kuvataan uusia kuvapareja vuosittain hyvin pitkällä aikajanalla, sitoudutaan työskentelyyn pitkäkestoisesti erilaisissa elämäntilanteissa.

Rajoitetut muotokuvat -teosta on kuvattu tähän mennessä kolmeen otteeseen: Saaren kartanossa tammikuussa 2015, Hiljaisuus-festivaaleilla Kittilässä kesäkuussa 2016 ja Rovaniemellä maaliskuussa 2017. Muotokuvia työstetään edelleen residenssissä Saaren kartanolla toukokuussa 2017, ja samalla aloitetaan live-esityksen suunnittelu ja työstäminen.

Residenssijakso päättyy näyttelyyn Rajoitetut muotokuvat – versio 3 Galleria Huvilassa, Helsingissä.

Jaakon ajatuksia teoksen tekemisestä

Heti alkuun huomasin, miten vaikeaa on kuvata itseään. Omakuvan historia on pitkä, mutta nykypäivän selfiet ovat antaneet itsensä kuvaamiseen uusia merkityksiä. Kameran toisella puolella oleminen vaatii itseltäni sen, että kehitän kuvaushetkeen tehtävän; maalaan laatikon, pinoan halkoja ympärilleni, piiloudun lumeen papereiden alle. Oman elämän tapahtumat tuntuvat kuvaustilanteessa, osaako olla henkisesti tai fyysisesti läsnä. Tavoitteenani on pystyä olemaan hetkessä. Se, että teos on eräänlainen diptyykki, on teoksen ydin. Yhteisen teoksen tekeminen nostaa esiin paljon kysymyksiä joihin haluaa vastattavan. Hennan kyky olla kehollisesti läsnä näyttää itselleni tuntematonta suuntaa jota haluaisin tutkia. Kiinnostavat alueet löytyvät meidän kahden väliltä ja ne avautuvat luottamuksen ja kunnioituksen kasvaessa.

Hennan ajatuksia teoksen tekemisestä

Olen kiinnostunut Jaakon tavasta suunnitella, visioida ja toteuttaa taiteellista työskentelyä. Se on vierasta ja kiehtovaa. Pidän siitä, että olemme molemmat epämukavuusalueillamme tässä projektissa ja ehkä siksi alttiita kuuntelemaan toista ja luottamaan. Tämä työskentely sen omakuva/minä kuvassa -luonteen vuoksi tuntuu aika-ajoin itsekeskeiseltä ja vaikealtakin, mutta se on kiinnostava konflikti, jonka kanssa haluan olla tekemisissä. Tämä projekti on minulle luonteeltaan enemmän intuitiivista ja fyysistä kuin älyllistä ja sanoitettavaa ja haluaisin sallia sen. Parasta on suunnata huomio kahden kuvan väliseen tilaan. Itselleni merkittävä teema ja fyysinen lähtökohta muotokuvia kuvattaessa on inhimillinen pyrkimys, kyky ja kyvyttömyys sopeutua muuttuvaan ympäristöön.

 

Jaakko Pesonen on mediataiteilija ja arkkitehti. Hän yhdistää teoksissaan liikkuvaa kuvaa ja tilaa ja häntä kiinnostavat epälineaariset tarinan rakenteet jotka mahdollistavat uusia ja yllättäviä kokemuksia katsojalle joka katsomiskerralla. Jaakko Pesonen on kiinnostunut sosiaalisista rakenteista, ihmisten ja eläinten suhteista sekä sattumanvaraisista yhteyksistä. Hänen teoksensa käsittelevät mm. koneen ja ihmisen yhteyttä, luokittelua sekä yhteiskunnan rakenteita.

Henna Kaikula on sirkustaiteilija/esiintyjä, tuottaja ja Hiljaisuus-festivaalin uusi taiteellinen johtaja. Hän on työskennellyt sirkustaiteilijana nykysirkuksen, tanssin ja teatterin kentällä Suomessa ja ympäri maailmaa vuodesta 2003.  Henna työskentelee mieluiten esitystaiteen parissa poikkitaiteellisissa ja kansainvälisissä työryhmissä sekä jaksoittain sosiaalisen sirkuksen ja yhteisötaiteen projekteissa.