Radmila Petrović

Runoilija<br />

Kuva: Jussi Virkkumaa

Saaren kartanossa aion kehittää edelleen neljättä runokokoelmaani yksilön kantamasta perhe- ja sosiaalisesta taakasta. Kokoelma käsittelee lapsuuden traumoja, sosiaalisten paineiden kanssa kamppailua ja uuden ja perityn järkyttävää dynamiikkaa. Runoni edustavat kapinaani Balkanin maissa vallitsevaa hiljaisuuden kulttuuria vastaan, joka on vahingoittanut niiden kansalaisia enemmän kuin sodat. Kirjoittaessani mietin, mitä tapahtuu, jos sanomme kaiken, mistä meitä on ”kielletty” keskustelemasta. Yritän kirjoittaa kaiken luonnon kielellä käyttäen sanoja, jotka ovat voimakkaita kuin ukkonen ja silti yhtä lempeitä kuin vastasyntynyt karitsa.

En pelkää järisyttää olemassa olevia kulttuurisia ja kirjallisia kaanoneja, sillä näiden arkaluonteisten kysymysten käsittelyyn on pakottava tarve. Kirjallisessa työssäni puhun myös niille, jotka eivät ole kokeneet samoja narratiiveja kuin minä auttaakseni heitä tiedostamaan tällaisten narratiivien seuraukset.

Lisäksi aion tutkia mahdollisuutta esittää joitain runojani, tuottaa pari lyhyttä runouteni motiiveihin perustuvaa videota ja käyttää aikaa sukupuoliteorian tutkimiseen. Uskon, että Saaren residenssi auttaa minua löytämään kaipaamani etäisyyden kuvaamastani alueesta, mikä tuo minut vielä lähemmäksi sitä.

 

Radmila Petrović on syntynyt vuonna 1996 Užicessa. Petrović on valmistunut maisteriksi Belgradin yliopiston taloustieteellisestä tiedekunnasta ja on yksi entisen Jugoslavian kysytyimmistä runoilijoista. Hän on edustettuna antologioissa sekä serbialaisissa ja kansainvälisissä kirjallisuuslehdissä ja on osallistunut lukuisiin festivaaleihin ja runonlausuntatilaisuuksiin ympäri Eurooppaa. 42:n Lim River Poetry Evenings -runokilpailun palkinnon saajana hän julkaisi runokokoelman ”The Scent of Soil” (House of Culture ”Pivo Karamatijević”, Priboj, 2014) ja 22:n Desanka Maksimović -runokilpailun voittajana hän julkaisi kokoelman ”Cellulose Rock’ n’ Roll” (SKZ ja Valjevo Gymnasium, Valjevo, 2015). Hänen kolmatta, PPM Enklavan kesällä 2020 julkaisemaa runokokoelmaansa ”My Mom Knows the Kind of Things That Happen in Cities” on myyty yli 11 000 kappaletta. Sama kokoelma julkaistiin Pohjois-Makedoniassa vuonna 2021, ja käännökset saksaksi, puolaksi, sloveeniksi ja bosniankieleksi ovat työn alla. Hänen runojaan on käännetty myös mm. englanniksi, ranskaksi, kreikaksi, italiaksi, espanjaksi, hepreaksi, ukrainaksi, bulgariaksi ja latviaksi. Hän on myös Serbian tasavallan hallituksen stipendin saaja. Hän on työskennellyt kirjailijaresidensseissä Skopjessa (Reading Balkans), Berliinissä (S. Fischer Stiftung), Wienissä (Q21), Pristinassa (READ) ja Sofiassa (Traduki).