QUO VADIS

Teatteriryhmä

QUO VADIS on omaperäisestä, ammattitaitoisesta ja kuvia kumartamattomasta kädenjäljestään tunnettu – ja tunnustusta saanut – vuonna 1985 perustettu teatteri.

Quo Vadis nimettiin vuonna 2009 kulttuuriviennin kärkihankkeeksi.

Teatteri kiertää Suomea ja maailmaa mukanaan koko teatteritilansa, runoilijapuuseppä Markku Hoikkalan suunnittelema ja rakentama moderni jurtta. Aasialaista perinnettä ja suomalaista puuosaamista yhdistävä rakenne on jo itsessään taideteos. Teatteritilana se on keskittävä ja vailla esitystraditioiden synnyttämää katsomissopimusta.

Quo Vadiksen jurtta tuli Saaren kartanoon suoraan Rostockiin ja Moskovaan suuntautuneelta kiertueelta. Saaren kartanolta matka jatkuu Helsingin juhlaviikkojen ja Espoon kautta Madridiin.

Nomadisuus ja rakenteiden keveys palvelevat sisältökeskeistä tekemistä.

Saaren kartanossa Quo Vadis pystytti jurttansa konehalliin. Tila istui Quo Vadiksen tarpeisiin erinomaisesti, jurtan lisäksi halliin pystytettiin Quo Vadis Bandin harjoitustilat ja heimon yhteinen olohuone.

Työn alle otettiin Helsingin juhlaviikoille menevä ohjelmisto:

– Hamlet-tanssiteosta kehiteltiin eteenpäin Rostockin kokemusten pohjalta.

– Runousoppi– sanaa, musiikkia, liikettä ja lihaa yhdistävä teos – luotiin kokonaisuudessaan.

– Pelastetaan Äidin ruotsinkielinen versio työstettiin esityskuntoon, kerrattiin saman näytelmän englannin- ja venäjänkielinen versio.

Juhlaviikkojen ohjelmiston lisäksi huollettiin jurttaa ja ideoitiin tulevia aikoja:

– Otettiin työn alle alle 2-vuotiaille suunnattu näytelmä.

– Järjestettiin huopataiteilija Tuula Nikulaisen opastuksella hevoshuovutuskurssi jonka aikana valmistettiin kaksi uutta isoa huopaa jurtan sisäkattoon.

– Rakennettiin jurttaan äänitysstudio ja tehtiin tallenne kesän aikana harjoitellusta runomusiikista.

– Korjattiin Moskovassa puukosta saanut jurtan kanvas.

– Yhdessä residenssissä tutustutun Visual Poetry -ryhmän kanssa tehtiin runoilta Turkuun. Quo Vadis Poetry Band esitti puolen tunnin setin uutta tuotantoaan.

– Esitettiin Vispo-runoilijoille katkelmia tuotannosta.