Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Esitystaide, performanssi

Projekt NMN

Työryhmä

Projekt NMN -työryhmä koostuu freelance-taiteilijoista ja Saaren kartanoon tulemme valmistamaan esitystä nimeltä [heresy]. Residenssissä tulemme viimeistelemään ja harjoittamaan esityksemme lopulliseen muotoonsa.

Työryhmä:

Ohjaus, lavastus ja tuotanto: Samuli Männistö
Valosuunnittelu: Saija Nojonen
Musiikki ja äänisuunnittelu: Laura Vuorjoki-Elo
Pukusuunnittelu: Marjo Haapasalo
Tarpeiston ja lavastuksen rakentaminen: Toni Saikonen
Esiintyjät: Antti Nerg, Markus Nivala, Samuli Männistö, Laura Vuorjoki-Elo
Teknikko: Talvi Janatuinen

Samuli Männistö

Samuli Männistö tunnetaan omaperäisistä, omailmeisistä ja tinkimättömistä esityksistään, jotka yhdistävät vaikutteita aina nykyteatterista nukketeatteriin.

”Samuli Männistö ei ole koskaan halunnut tehdä sirkustaidettaan helpoimman ja ilmeisimmän kautta. Hän kokeilee ja venyttelee rajoja äärimmilleen..”

-Jussi Tossavainen, HS. 12.4.2010

”Männistö on suomalaisen kokeellisen jongleerauksen pioneereja.”

– Jussi Tossavainen HS arvio 6.4. 2008

Laura Vuorjoki-Elo

Laura Vuorjoki-Elo on Sibelius-Akatemiasta valmistunut muusikin maisteri ja musiikkipedagogi, joka haastaa itsensä päivittäin saadakseen uusia näkökulmia musiikkiin ja sen kokemiseen.

Vuorjoki-Elo on muun muassa yhdistänyt konemusiikkia suomalais-ugrilaiseen muinaismusiikkiin sekä sorvannut muinaiskarjalaisia sävelmiä moderneiksi yhtyelaulusovituksiksi.

Hänen lähtökohtanaan kaikessa musiikissa on perinne ja perinteentuntemus sekä oma, vahva intuitio ja tunne. Laura Vuorjoki-Elo opettaa musiikin ammattiopiskelijoita Joensuun konservatoriossa ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa ja esiintyy erilaisissa kokoonpanoissa ja Suomessa ja ulkomailla.

Antti Nerg

Antti Nerg on vuodesta 2008 päätoimisena sirkustaiteilijana sekä -opettajana toiminut jongleerauksen moniosaaja. Hän toimii muun muassa Turun Taideakatemian sirkuslinjan jongleerausopettajana. Nerg on niin opettajana kuin taiteilijanakin kiinnostunut jongleerauksen ja sirkustaiteen perinteestä sekä tyylisuuntauksista. Hänen omassa taiteellisessa työssä tämä näkyy useiden erilaisten jongleerausvälineiden osaamisena.

Markus Nivala

Markus Nivala on Turun taideakatemiasta vuonna 2010 valmistunut sirkustaiteilija. Tätä ennen Markus Nivala opiskeli teatteria Lahden kansanopistossa, missä hänen laajempi kiinnostus koko esittävään taiteeseen heräsi. Tässä vaiheessa hän oli myös mukana mm. Lahden kaupunginteatterin, sekä Oulun ja Helsingin ylioppilasteatterien toiminnassa. Turun taideakatemiasta valmistuttuaan Markus Nivala on ollut päätoiminen sirkustaitelija ja esittänyt myös katusirkusta ympäri eurooppaa.

Saija Nojonen

Saija Nojonen valmistui vuonna 2011 Teatterikorkeakoulusta Valo- ja äänisuunnittelun laitoksella teatteritaiteen maisteriksi. Hän on tehnyt valosuunnittelua ja visualisointeja teatteriin, tanssiin, konsertteihin, tilateoksiin ja runoihin. Kiinnostukset (letunpaiston ja kansanmusiikin ohella) materiaalien tuntu ja valon heijastuminen niiltä. Innostunut valolla rajaamisen mahdollisuuksista ja valon mahdollisuuksien rajattomuudesta. Saija tahtoo työllään rakentaa sekä esitysten näyttämökuvaa että visuaalista dramaturgiaa.

Marjo Haapasalo

Marjo Haapasalo on teatteri- ja tanssipuvustuksiin erikoistunut vaatesuunnittelija. Hän on valmistunut Yrkeshögskolan Sydvästin muotoilun koulutusohjelmasta vuonna 2002. Tämän jälkeen hän on toiminut pukusuunnittelijana useissa eri tuotannoissa eri teattereissa mm. Aurinkobaletti, Linnateatteri, Turun kaupunginteatteri, Turun Kesäteatteri.

Marjon suunnittelu lähtee liikkeelle paperilta, mutta varsinainen työ tapahtuu materiaalin ehdoilla. Suunnittelijana hän toivoo pysyvänsä avoimena ja innostuneena. Uuden teeman työstäminen ja toteuttaminen oman näkemyksensä kautta etenkin teatteri- ja tanssipuvustuksessa ja vahvan käsityötaidon lisäksi Haapasalon töissä näkyy eri tyylien ja aikakausien sekoittelu.

[heresy]

Nimensä puolesta esitys [heresy] viittaa harhaoppiin ja kerettiläisyyteen eli uskomuksiin ja teorioihin, jotka ovat vahvasti ristiriidassa vakiintuneiden uskomusten ja tottumuksien kanssa.

Tämän viitekehyksen sisällä [heresy] tutkii sitä mikä on oleellista, mikä on hallittavissa ja mikä on pyhyyttä. Tämän tutkimuksen taustalla ovat erilaiset taideteoriat, uskontojen käsitykset ja muut todellisuuden ja maailmankaikkeuden syytä, luonnetta sekä perimmäistä totuutta etsivät teoriat.

[heresy] sisältää vähäeleistä fyysisen teatterin ja jongleerauksen taidetta, elävää musiikkia ja kyseenalaistamisesta kuten myös itsetietoisuudestakin syntyvää lempeää huumoria. [heresy] on kolmen jonglöörin ja kansanmuusikon vuoropuhelu käsitellen esineitä, arvoituksia ja muita tärkeitä asioita.

Projekt NMN:n esitys [heresy] on todellista nykysirkuksen runoutta.

[heresy]-esitys saa kantaesityksensä 25.9.2013 Cirko-keskuksessa Helsingissä.

HTTP://SUPIAINEN.COM/