Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Media- ja videotaide

Martta Tuomaala

kuvataiteilija

Olen laaja-alainen, erityisesti liikkuvan kuvan eri muotoihin keskittynyt kuvataiteilija (taiteen maisteri) ja työskentelen Helsingissä. Yhteisölliset ja osallistavat piirteet sekä taisteleva tutkimus ovat myös läsnä taiteellisessa työskentelyssäni. Työkulttuurin, erilaisten yksilöiden ja yhteisöjen selviytymisstrategioiden kuvaaminen sekä työelämän murrosta ja työntekijöiden arkipäivää käsittelevät teemat toistuvat teoksissani. Innostun pitkistä monologeista, palopuheista ja manifesteista.

WWW.MARTTATUOMAALA.COM

WWW.FACEBOOK.COM/CLEANERSVOICE

TEOSPROJEKTINI LYHYT ESITTELY

Saaren kartanossa työstämässäni teoksessa yhdistyvät useammat taiteenalat: videotaide, performatiivisuus, osallistavuus sekä teatteritaide.

Finnspinning-Soumi-Perkele! käsittelee suomalaisuutta – kulttuuria, kieltä sekä yleistettyjä käsityksiä suomalaisesta identiteetistä virtuaalisen 45-minuutin sisäpyöräilyohjelman ajan. Katsoja voi seurata kankaalle projisoitua sisäpyöräilyohjelmaa ja polkea mukana asianmukaisella spinning-pyörällä.

Video muistuttaa perinteisiä spinning-tunteja sisältäen myös ohjeistuksen osallistujille. Noin kymmenen musiikkikappaleen tahdittama kunto-ohjelma sisältää moralistisia luentoja, räppiä, pilkkalaulantaa, itsesäälissä kieriskelyä ja myötähäpeällistä itsetunnon kohottamista. Installaatiossa taiteilija toimii kunto-ohjelman ohjaajana. Teos on yhden naisen tragikoominen näytelmä, jossa spinning-tunnin irvokkuus toimii ”Suomi nousuun” -ajattelun vertauskuvana.

Käsikirjoitus koostuu ohjaajan puheista, taustamusiikista ja ennen kaikkea taustamusiikin lyriikoista. Musiikki tuotetaan teokseen yhteistyössä rap-artisti LeppäKerttuTertun ja muusikko Julius Valveen kanssa. Käsikirjoitus on pääosin vuoropuhelua ohjaajan puheen sekä lyriikoiden useiden eri teemojen kanssa (esim. liikalihavuus, nationalismi, aurinkomatkailu, suhteet naapurimaihin). Ohjaaja pitää puheenvuoroja, huutaa ajoittain lyriikoiden päälle ja laulaa myös välillä itse mukana.

Lopullinen installaatio sisältää 45-minuutin spinning-videon, joka projisoidaan seinälle. Tilassa on 1–4 spinning-pyörää, joita voi polkea musiikin tahdissa. Projisoinnin vasemmalle ja oikealle puolelle on asetettu peilit. Installaatio jäljittelee tyypillistä spinning-salia – pyöräilijän on mahdollista tarkkailla peilien kautta liikkeitään.

Teoksesta kehitetään erilliset versiot galleriakontekstiin ja teatteriesitykseen.

PROJEKTI TÄLLÄ HETKELLÄ

Syvennyn Saaren kartanossa käsikirjoitukseen ja samalla testaan sisäpyöräilyohjelman rakenteen toimivuutta käytännön harjoituksilla eli polkemalla spinning-pyörää.