Aliisa Talja

Taiteilija, tutkija, kirjoittaja

Työskentelen Saaren kartanossa hapanjuuren kanssa. Hapanjuuri on veden ja jauhon käynyt sekoitus, jota ihminen on vuosituhansien ajan hyödyntänyt leivän valmistamiseen. Se sisältää kokoelman ihmiselle suotuisia mikrobeita; luonnossa esiintyviä villihiivoja sekä maitohappobakteereita. Jokainen juuri on uniikki. Sen mikrobisto on ainutlaatuinen, kuten myös sillä leivotun leivän maku. Siksi leipurit eri aikakausina ovat varjelleet niitä hapanjuuria, joilla leivottu leipä on erityisen maukasta. Mitä hapanjuurileivonta opettaa huolenpidosta?

Residenssijakson aikana tarkastelen hapanjuuren – eli tietyn mikrobiston tai “kulttuurin” – sekä leipurin – ihmisen – välistä hoivasuhdetta. Suhde koostuu vastavuoroisuudesta, säilyttämisestä, virvoittamisesta, ruokkimisesta, koskettamisesta, vaivaamisesta, nauttimisesta… Mistä kaikesta? Se ulottuu suhteen osapuolten ulkopuolelle: maisemaan, multaan, lautaselle, vatsaan… Minne kaikkialle? Siihen kietoutuu huolenpidon ketjuja, rakenteita ja käytäntöjä… Mitä kaikkea? Tutkimuksessani kiinnitän erityistä huomiota sukupuolen ja hoivan yhteyteen.

Työskentelen Saaren kartanon residenssissä leipomalla, performansseja tekemällä sekä työskentelyäni dokumentoimalla. Hapanjuurileivonta on konkreettinen toisista, niin ihmisistä, elinympäristöstä kuin mikrobeista, välittämisen tapa. Se edellyttää läsnäoloa, kärsivällisyyttä ja hitautta. Työskentelytapana performanssi edellyttää rauhaa, uskallusta ja yksityisyyttä. Yhdistämällä juurileivonnan performanssiin tutkin hoivaan ja huolenpitoon liittyvää kehollista ja toiminnallista tietoa.

Työskentelyäni tukee myös lukeminen, kirjoittaminen ja leipomisen ympärille syntyneiden hoivakulttuurien analyysi suunnittelun ja järjestäytymisen näkökulmasta.

Residenssijakso on minulle tärkeä hetki henkilökohtaisen praktiikkaani kehittämiseen. Harjoittelen epävarmuuden sietämistä. Vaikka en tiedä, onnistuuko huolenpidon kulttuureiden tutkiminen leipomalla ja reflektoimalla, tarkastelen, mitä näistä lähtökohdista avautuu yksi leipä, lukukokemus, ajatus, ja performanssi kerrallaan.

 

Aliisa Talja on tutkija, kirjoittaja, fasilitaattori ja taiteilija. Hänen aiempiin yhteistöihinsä mikrobien kanssa lukeutuu mm. kombutsa-sienen kasvattaminen digitaalisen syntetisaattorin käyttöliittymäksi, juurileivonta-ASMR-session vetäminen striimauspalvelussa sekä hapankurkkutyöpajan fasilitoiminen Kosminen-galleriassa. Aliisa on valmistunut taiteen maisteriksi muotoilun alalta. Koulutustaan hän hyödyntää yhteiskunnan ja kulttuurin rakenteiden tarkasteluun, niiden hahmottamiseen jonkun ihmisen suunnittelemina ja toteuttamina sekä toisenlaisten rakenteiden kuvittelemiseen ja järjestämiseen. Aliisa myös valmistelee julkaisua, joka käsittelee tunteita, feministisiä heräämisiä ja vaikuttavia suhteita työssä muotoilun kentällä.