Lauttasaaren kartano

Kuva: Tuomas Uusheimo

Koneen Säätiö osti Lauttasaaren kartanon ja sen rakennukset syyskuussa 2015 Helsingin kaupungilta. Ostoa seurasi kahden ja puolen vuoden remontointi, jotta rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset saatiin uuteen kukoistukseensa. Koneen Säätiö pääsee muuttamaan Lauttasaaren kartanoon ennen kesää 2018.  

Lauttasaaren kartano on rakennettu 1837. Aiemmin Lauttasaaren kartano on toiminut sairaalana ja hoitokotina ja ollut useita vuosia tyhjänä. Lauttasaaren kartanon yhteydessä on Punainen huvila, joka on Lauttasaaren vanhin pystyssä oleva rakennus. Punainen huvila on rakennettu 1793.

Kartano tarjoaa hienot puitteet kehittää Koneen Säätiön toimintaa entistä avoimemmaksi ja lisätä kohtaamisia ja vuorovaikutusta tieteen ja taiteen kentällä. Koneen Säätiön tavoitteena on tehdä Lauttasaaren kartanosta avoin kohtaamisten ja monialaisen vuorovaikutuksen paikka. Lauttasaaren kartanossa järjestetäänkin tulevaisuudessa erilaisia tilaisuuksia, kuten seminaareja, keskustelutilaisuuksia, työpajoja ja konsertteja. Pyrimme etsimään uusia tapoja, joilla esitellä säätiön rahoittamia tiede- ja taidehankkeita. Lauttasaaren kartanoon tulee työtiloja muutamille säätiön apurahansaajille oman henkilökunnan työtilojen lisäksi. Punaiseen huvilaan tulee kahvila, joka on yhdistelmä tiedettä ja taidetta ja yhteisöllistä kylätilaa. Rakennukseen tulee myös uudet toimitilat Lauttasaari-Seuralle. Kartanon puutarhaan on palautettu Bengt Schalinin suunnitelmat 1920-luvulta ja pian siellä nähdään Nabb + Teerin Lahopuutarha-nykytaidetta.

 

Lue lisää Lauttasaaren kartanon remontin vaiheista: 

 

Lauttasaari – kohtaamisten kartano 

Koneen Säätiö kunnostaa Lauttasaaren kartanon toimitiloikseen 

Lauttasaaren kartanosta säätiön tiedettä ja taidetta yhdistävän toiminnan sydän 

Lauttasaaren kartanon puisto kunnostetaan kukoistukseensa 

Kartanonhoitaja Lauttasaaren kartanoon 

Naapurihmasto-ryhmä työskentelee Lauttasaaren kartanon remonttivaiheen residenssitaiteilijoina  

Nabb + Teerin Lahopuutarha voitti Lauttasaaren kartanon taideteoksen suunnittelukilpailun 

1800-luvun muotivärejä ja XRF-tutkimusta Lauttasaaren kartanossa