Kunnianosoitus maaseudun naisille

Saaren Seireenit. Kuva: Stefan Crämer

”Toteutin maalis–toukokuussa 2012 yhteisötaiteellisen projektin 13 eläkkeellä olevan naisen kanssa, jotka asuvat Mietoisissa ja Askaisissa. Tavoitteenani oli antaa ääni suureen ikäluokkaan kuuluville naisille.

Kumarran syvään heidän edessään.

He ovat tehneet koko ikänsä raskasta työtä. He ovat eläneet ajassa jolloin pesukoneet, äitiyslomat, lomittajat, naisten oikeudet ja maatalouskoneet vasta saapuivat maaseudulle. He ovat hoitaneet lehmät, kanat, lapset ja pellot, laittaneet ruokaa ja kutoneet mattoja sekä jakaneet iloja ja suruja ystävien ja sukulaisten kanssa. He ovat toimineet politiikassa ja ajaneet yhteiskunnallisia parannuksia eteenpäin.

Nyt he ovat siirtyneet pois työelämästä, mutta jatkavat ahkerointia puutarhoissa, pelloilla, kudontatuvissa ja kesätoreilla. He käyvät kuntosaleilla ja uimassa, yksin tai lastenlasten kanssa.

He ovat minun sankareitani.

Saaren Seireenien Kukkaisjuhla

Kehitimme yhdessä Saaren Seireenien kanssa Kukkaisjuhlan kylvön, kasvun ja kukinnan ympärille. Se koostui kolmesta osasta: Naisten esittelystä yleisölle, juhlasta, jossa istutettiin kukkia osallistujalle merkitykselliseen laukkuun sekä installaation rakentamisesta Saaren kartanon pesutuvan seinälle.

Projekti aloitettiin teettämällä jokaiselle naiselle silkkinen juhlapuku. Näihin pukuihin osallistujat ompelivat kuvan henkilöstä tai asiasta, jolla on paikka heidän sydämessään.

Applikaatiot he viimeistelivät koruompelemalla.

The Saari Sirens

Kuva: Stefan Crämer

Jatkossa tapasin nämä 13 osallistujaa useamman kerran, kuuntelin heitä ja kirjoitin tarinoita heidän elämästään. Haastatteluista työstettiin lyhyitä kertomuksia. Esittelin juhlan aikana näitä kertomuksia samalla kun naiset kävelivät yksitellen punaista mattoa pitkin juhlapöytiin.

Puutarhassa nostettiin malja ja harmonikkataiteilija Timo-Juhani Kyllönen soitti naisille. Tämän kunnianosoituksen jälkeen jokaisen naisen viereen istui heille läheinen ihminen mukanaan tuomansa laukun ja istutettavan kukan kanssa. Samalla kun Saaren Seireenit istuttivat kukkia, he kertoivat tarinan laukusta ja sen merkityksellisyydestä, jonka juhlaan kutsuttu vieras kirjoitti ylös.

Kukkaisjuhlan päättyessä ripustettiin kukkivat laukut Saaren kartanon pesutuvan seinälle koko kesäksi ohikulkijoiden iloksi.”

Aiheeseen liittyvää
Ei kategoriaa

24.10.2018

Ei kategoriaa

4.10.2018

Sammaltaide
Ei kategoriaa

4.10.2018

Taianomainen kiertue