Hietsun paviljongin kulttuurikanava

Hietsun paviljongin kulttuurikanava -hanke tarjoaa vapaan taiteen ja tieteen harjoittajille mahdollisuuden harjoittaa kutsumustaan kunnianhimoisesti. Samalla se tarjoaa taiteen ja kulttuurin yleisölle valtavirrasta ja kaupallisuudesta poikkeavia korkeatasoisia monitaiteellisia ja monitieteellisiä konsertteja, keskusteluja ja tapahtumia omalla YouTube-kanavallaan.

Vanhasta pukusuojasta kulttuuritaloksi kunnostetusta Hietsun paviljongista on muodostunut vapaan taiteen ja tieteen palkittu kulttuuritalo, jonka ohjelmistoa sen oma kulttuurikanava pyrkii kehittämään ja tuomaan laajemman yleisön saataville.

Kanava hankkeen tarkoitus on samalla vahvistaa vapaan taidekentän toimijoiden mahdollisuuksia itsensä ilmaisemiseen, esiintymiseen ja taiteensa kehittämiseen ja pohdintaan taiteen ja tutkimuksen itsensä lähtökohdista käsin.

Paviljongilla toimivat valtionpalkinnon saaneet Klassinen Hietsu ja Hietsu is Happening konserttisarjat sekä vapaan tieteen ja tutkimuksen Hietsun akatemia. Lisäksi paviljongilla järjestetään useita muitakin konsertteja, performansseja, esityksiä ja keskusteluja sekä nuorten taiteilijoiden järjestämä Unessa festivaali.

Erityisesti kulttuurikanavalle suunnatussa ohjelmistossa on tarkoitus yhdistää eri taiteen lajeja sekä teoreettista ja tutkimuksellista keskustelua. Ohjelma tehdään enemmän taiteen itsensä kuin suuren yleisön ehdoilla.

Hietsun paviljonki tarjoaakin taiteilijoille mahdollisuuden luovempaan, kokeellisempaan ja vapaampaan toimintaan kuin vakiintuneet kulttuuri-instituutiot tai ensisijaisesti kaupalliseen menestykseen tähtäävät areenat.

Kevytrakenteisen tilan ja hallinnon kautta resursseja kanavoidaan ensi sijassa itse taiteen tekemiseen ja sisältöön.

Toisin kuin vakiintuneiden tiede- ja taideinstituutioiden sosiaalisen median kanavat, paviljongin YouTube-kulttuurikanava ei keskity vain tapahtumista tiedottamiseen vaan itsessään sisällöllisiin esityksiin ja sisällön tuotantoon.

Kanavahankkeen keskiössä on mielenkiintoisen ja korkealaatuisen taiteellisen ja tutkimuksellisen sisällön tuotanto YouTube kanavalle ja sosiaalisen median ympäristöön. Sisältö koostuu luovista taiteellisista ja tieteellisistä esityksistä ja tapahtumista, joissa ei kaihdeta teoreettista ja kokeellista lähestymistapaa.

Vaikka kanava on avoin ja maksuton kaikille ja suuren yleisön saatavissa, se ei toimi suuren yleisön ehdoilla eikä sen tarkoitus ole kerätä mahdollisimman paljon tykkäyksiä vaan tuottaa sisällöllisesti korkeatasoista ohjelmaa kaikkien saataville.

Hankkeen tarkoitus ei ole lähteä yksinkertaistamaan tai tyhmentämään taidetta ja tiedettä, jotta se saavuttaisi mahdollisimman monia somen käyttäjiä. Päinvastoin tarkoitus on rikkoa ajatus somekanavista vain yksinkertaisen ja tyhjänpäiväisen ilmaisu alustoina. Kanava pyrkii nostamaan ja tuomaan esiin laadukasta nykytaidetta, tutkimusta ja kirjallisuutta, jonka sisällön pohdinta jää usein muuten hyvin vähäiseksi ja pinnalliseksi.

Jakamalla esiintymismahdollisuuksia ja myös rahoitusta laajemmalle tekijöiden kentälle se mahdollistaa vapaan taiteen ja kulttuurin kentän tukemisen laaja-alaisemmin ja monipuolisemmin. Keväällä 2023 kanavalla on nähty jo 50 konserttia ja performanssia, 40 keskustelua sekä yli 200 eri esiintyvää taitelijaa ja keskustelijaa.

Hankkeella on Koneen Säätiön rahoitus 2022–2024.


Hietsu is Happening! Nro 34: Perinteinen Lucian päivän joulutapahtuma. Kuvassa sopraano Tuuli Lindeberg ja kitaristi Petri Kumela esittämässä Mioko Yokoyman kappaletta SONG OF THE SHIRT. Tapahtumassa esiintymässä myös Vesa Vierikko (ääni); Marianna Henriksson (cembalo); Abdissa Assefa (lyömäsoittimet); Mikko Innanen (puhaltimet); Antti Lötjönen (basso), Antti Nylén (teksti). Kuva Anders Pohjolan striimistä. 
Keskustelu: Elokuvaohjaus 2020-luvun Suomessa. Unessa Festivaali. Siiri Halko, Juho Kuosmanen & Samuel Sinikallio. Kuva Ville Syrjäläinen striimistä.
Tara I Kajsa esiintymässä Unessa Festivaalissa. Kaisa Sainio, laulu; Tara Valkonen, kitara.
Keskustelu kokeellisesta kirjallisuudesta. Kirjailijat Sinikka Vuola ja Laura Lindstedt. Toiminnanjohtaja Markku Koivusalo. Kuva Anders Pohjolan striimistä.
Hietsu is Happening! Nro 32. Susana Santos Silva (trumpetti), Kaja Draksler (piano). Kuva Anders Pohjolan striimistä.
Keskustelu tragedian oikeudesta. Professori Esa Kirkkopelto, tutkijat Merja Hintsa, Janne Porttikivi, Sami Santanen, Markku Koivusalo.
Klassinen Hietsu cembaloa konsertti Marianna Henriksson ja Petteri Pitko. Kuva Anders Pohjolan striimistä.