Forest Rights

Kansainvälinen ja poikkitieteellinen, tiedettä ja taidetta yhdistävä Forest Rights -hanke tutkii jokaisenoikeuksia metsien kontekstissa, esimerkiksi miten ne muotoutuvat arkipäivän toiminnoissa. Laissa määritellyt oikeudet ja niiden merkitykset käsitämme relationaalisesti ja performatiivisesti: ne muotoutuvat arkipäivän käytännöissä, ihmisten välisissä suhteissa ja suhteessa metsän ei-inhimillisiin tekijöihin.

Kysymme Forest Rights hankkeessa: (1) Miten jokaisenoikeuksia toteutetaan ja kyseenalaistetaan arkipäivässä? (2) Miten nämä toiminnot suhteutuvat käsityksiin maaomaisuudesta territoriona: tarkasti rajattuna ja hallinnoituna alueena? (3) Mitkä toiminnot metsissä nähdään jokaisenoikeuksien kannalta hyväksyttävinä tai tuomittavina? (4) Millaisia säröjä jokaisenoikeuksien toteutumisessa on tunnistettavissa ja millaisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin ne yhdistyvät?

Tutkimusaineistona käytämme jokaisenoikeuksiin liittyviä oikeustapauksia viimeisten sadan vuoden ajalta. Lisäksi tutkimme jokaisenoikeuksien nykyhetkeä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia oikeuksien moninaistumisen (sukupuolen, kansalaisuuden ja metsän ei-inhimillisten tekijöiden) sekä ulkomaisen kausityövoiman näkökulmista. Näiden analysoinnissa yhdistämme haastatteluihin, etnografiaan, kuuntelukävelyihin ja taideinterventioihin liittyviä aineistoja. Hankkeen tuotoksina syntyy tieteellisiä artikkeleja, symposiumeja, populaarijulkaisuja sekä hankkeen päättävä Forest Rights -näyttely.

Forest Rights -hanke kuuluu Tampereen yliopiston Justspaces-tiimin (Research Network for Justice, Space and Society) projekteihin.