Yleinen apurahahaku: Taiteen arvioijaprofiilit (5.12.2019)

Selaa arkistoa

Suomentaja Einari Aaltonen 16 800 € Englanninkielisen ja espanjankielisen kaunokirjallisuuden suomentaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Suomennan Tammelle moninkertaisesti palkitun yhdysvaltalaisen tietokirjailijan ja toimittajan Ta-Nehisi Coatesin esikoisromaanin The Water Dancer (Vesitanssija) ja Like Kustannukselle espanjalaisen Carmen Molan (salanimi) kohutun rikosromaanin La novia gitana (Mustalaismorsian). Vesitanssijassa kuvataan raadollisesti ja koskettavasti, kuinka ennakkoluulot ja kaikkialle tunkeutuvat sorron mekanismit ovat menneisyydessä rampauttaneet kokonaisia aikakausia. Mustalaismorsian puolestaan osoittaa, kuinka nuo samat mekanismit ja ennakkoluulot edelleen syövyttävät monien yhteisöjen kykyä muovautua sopusointuiseen rinnakkaineloon.

Molemmat suomennettavat romaanit nostavat esiin vaikeita ongelmia, joiden lakaiseminen maton alle on aiheuttanut menneisyydessä (Vesitanssija) suurta kärsimystä ja aiheuttaa sitä edelleen (Mustalaismorsian). Monimutkaisen ja jokaista ihmistä koskettavan asennoitumisproblematiikan koruton tarkastelu ja sen pikkutarkka kuvaaminen on tuskallista ja herättää varmasti torjuntaa ja närkästystä, mutta se on sitäkin välttämättömämpää, jotta erilaisuus voisi aidosti kukoistaa ja hyödyttää ihmiskuntaa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

TeM Ana Teo Ala-Ruona ja työryhmä (Transcestors) 122 400 € Transcestors-esitys

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Transcestors on esitystaiteilija Ana Teo Ala-Ruonan ja dramaturgi Elina Minnin ja työryhmän Camille Auer, Alvi Haapamäki, Satu Kankkonen ja Eeti Piiroinen toteuttama kokeellinen esitystaideteos, joka juhlistaa ei-binääristen ruumiiden esihistoriaa spekulatiivisen fiktion keinoin. Transcestors tuo lavalle erilaisia muotoaan muuttavia hahmoja, jotka ruumiillistavat ja kertovat tarinoita transevoluutiostaan. Esityksen materiaalisena lähtökohtana on kaiken elollisen ja aineellisen nestemäisyys, ruumiita ympäröivä, läpäisevä ja yhdistävä alkulima. Teoksen hahmot lilluvat ja kylpevät siinä nauttien kehittyvistä olomuodoistaan.

Sukupuolen moninaisuus ei ole uusi asia vaan sillä on historiansa. Transcestors-työryhmä tutkii larpin ja ruumiillisten harjotteiden avulla millainen esihistoriallinen, ei-sukupuolitettu ja monilajinen ruumis olisi voinut olla ja miltä tuntuu ruumiillistaa sitä nykypäivässä. Transcestors-työryhmä katsoo evoluution tarinaa transfeministisestä näkökulmasta.

Tahdomme luoda teoksen, joka antaa kokijalleen mahdollisuuden iloita ja bilettää ei-binääristä historiaa ja nykyhetkeä. Työskentely tapahtuu vuonna 2020-2021.

Transcestors määrittää evoluution tarinaa uudelleen spekulatiivisen fiktion avulla. Esityksen keskiössä on transkokemus historiallisena, henkilökohtaisena ja mahdollisena todellisuutena. Esitys ottaa kriittisen suhteen vallitseviin hetero- ja cis-normeihin ja tuo ei-binäärisyyden ja transruumiillisuuden esiin mielihyvän ja juhlistamisen kautta.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Ala-Ruona Ana Teo, Minn Elina, Auer Camille, Haapamäki Alvi, Kankkonen Satu, Piiroinen Eeti, Lehtinen Myrtti
Muut työryhmän jäsenet: Riikka Thitz, Uuttu Emil Santtu

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Muusikko Anna Angervo ja työryhmä (Nykymusiikkiyhtye TampereRaw) 29 000 € Nykymusiikkiyhtye TampereRaw:n yhteiskunnallisen konserttisarjan valmistelu

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Nykymusiikkiyhtye TampereRaw on suunnitellut konserttisarjan, jossa päivän polttavat yhteiskunnalliset aiheet käsitellään korkeatasoisen nykymusiikin ja alan asiantuntijoiden avulla. Konserttisarjan ensimmäinen konsertti, Minna Canth – Naisen muotokuva, kuultiin Tampere-talossa maaliskuussa 2019. Konsertissa kuultiin kolmen kotimaisen huippusäveltäjän, naissäveltäjän, musiikkia ja dramaturgiasta ja juonnoista vastasi vuoden 2018 Minna Canth -palkinnon saanut vapaa kirjailija Kaarina Hazard. Konsertti avasi keskustelua naistaiteilijan asemasta Minna Canthin ajoista nykypäivään. Konserttisarjan seuraava teemakonsertti käsittelee ympäristön tilaa ja uusia mahdollisuuksia, joita kulttuuri voi tarjota yhä kasvavan ympäristökuorman vähentämiseksi. Konsertissa kuullaan Cecilia Damströmin uusi kantaesitys, jonka solistina soittaa valovoimainen viulisti Pekka Kuusisto. Konsertin väliaikatarjoilu pyritään toteuttamaan vegaanisilla tuotteilla ja sekä muusikoiden että yleisön toivotaan saapuvan konserttiin julkisia kulkuvälineitä suosien. Konserttisarjan kolmas konsertti kunnioittaa 100 vuotta täyttävää Mannerheimin lastensuojeluliittoa. Konsertissamme saa ensiesityksensä Eppu Nuotion kirjoittama, Kristiina Louhen kuvittama ja Timo Klemettisen säveltämä tanssiteos lapsille.

Konserttisarjan jokainen konsertti käsittelee vaikeita ja välteltyjä aiheita uusia rakentavia lähestymistapoja etsien. Tulevia aiheita ovat mm. mielenterveysongelmat ja arvokas vanhuus.

Konserttiemme yhteydessä järjestetään yleisölle avoimia keskustelutilaisuuksia, joihin on kutsuttu kyseisen teeman asiantuntijoita. Jo ensimmäinen naisten tasa-arvoa käsittelevä konserttimme osoitti, että keskustelua ja rohkeita avauksia tarvitaan. Konsertista saatu yleisöpalaute oli erittäin positiivista, mutta keskustelu taidemaailmassa on ollut äärimmäisen tulehtunutta. Tarvitsemme uusia avauksia ja lähestymistapoja vaikeisiin kysymyksiin. Työllemme on selvästi suuri tarve.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Angervo Anna
Muut työryhmän jäsenet: Itkonen Maria, Angervo Anna, Pesonen Janne, Hannikainen Heili, Juuti Maija, Uimonen Jarkko, Ayazyan Tatevik, Planman Seppo, Hautakangas Ville, Koskela Pauliina, Lehtinen Harri

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen tohtori Petri Anttonen 16 800 € Kolmiulotteisena näkyvän valokuvateossarjan valmistaminen

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

The Storm on kolmiulotteinen valokuvateossarja, jossa käsitellään ilmastonmuutokseen liittyviä ääri-ilmiöitä. Aikaamme heijasteleva maailman polarisoituminen ja binaarinen kärjistyminen korostuvat kuvissa myös vertauskuvallisesti. Kuvateokset näkyvät kolmiulotteisina ilman erityislaseja. Syvyystaso toteutetaan 3D-postikorteissakin käytettävän lentikulaarisen menetelmän avulla, mutta uusien materiaalien ja ohjelmistojen ansiosta kuvaan saadaan nyt myös aito liike. Olen kehittänyt kolmiulotteista lentikulaarista menetelmää muutamien vuosien ajan. Valmistuvat teokset sisältävät laskennalliseen kuvaan perustuvan keksinnön, jonka avulla jopa sadan ruudun pituinen tapahtumasarja saadaan liikkumaan teoksessa. Se vastaisi elokuvana sekuntien otosta. Liike mahdollistaa lentikulaarisen menetelmän uudenlaisen käytön nykytaiteessa.

Valmistan kolmiulotteiset kuvateokset ekologisesti valokuvataiteilijoiden värivedostusosuuskunta Värinän laboratoriossa Helsingissä itse. Omaehtoinen prosessinhallinta on prototyyppivaiheessa kehityksen perusta. Työketju mahdollistaa suurikokoisten 3D-valokuvien valmistuksen. Käsite 'valokuvan muisti' saa lisämerkityksiä ja luo tulkinnalle uusia tasoja. Hanke sisältää edetessään useita näyttelyjä, teossarjoja ja niitä kokoavan kirjallisen teoriaosan, jolloin tieto on jaettavissa. Kuvataidetta uudistavassa hankkeessa on keskeistä kuvailmaisun kehitystyö ja katsomiskäytäntöjen tarkastelu. Vuonna 2020 valmistuva kuvasto esitellään eri kutsunäyttelyissä.

Menetelmien kehittyminen tarjoaa aika ajoin avaimia taiteen sanoman terävöittämiseen. Valokuvataiteilijana ja tutkijana on kiinnostavaa siirtyä koettelemattomalle alueelle, jolla ei ole juuri lainkaan esikuvia. Liikettä sisältävät kolmiulotteiset valokuvateokset edistävät visuaalisen taiteen kehitystä. Hankkeen tutkimusosa mahdollistaa menetelmän jakamisen. Kolmiulotteisella kuvastolla on mahdollisuus tarjota tulevaisuuden näkymiä nykytaiteelle jo nyt.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kirjailija Tuuve Aro 33 600 € Rajoja rikkovan esseeteoksen kirjoittaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Autofiktion keinoja hyödyntävä esseeteos Kalasatama lähestyy eri tavoin mm. taiteilijuutta, vähemmistöyttä, uskontoa ja kirjallisuusmaailmaa – sekä yksilön sairastumista ja ajautumista terveydenhuoltokoneistojen, lääkärien ja lääkefirmojen harkitsemattomienkin kokeilujen kohteeksi. Aihe on yhteiskunnallisesti tärkeä ja ajankohtainen myös meneillään olevan terveydenhuollon mullistuksen vuoksi; mitä kaikkea se meille merkitsee?

Yksi keskeinen inspiraation lähde kirjoittamiseeni on psykoanalyysi, ja toinen feministinen yhteiskuntakritiikki. Pohdin yksityisen ja kollektiivisen historian merkitystä sekä sitä, mitä on erilaisuus ja mitä vähemmistöön kuuluminen. Olipa kyseessä ikä, sukupuoli, rotu, sosiaaliluokka tai seksuaalisuus, marginaalista käsin kaikki näyttää vähän toiselta.

Rajoja rikkovassa teoksessa keskeiselle sijalle nousevat itsensä ja muiden aito kohtaaminen, surutyön olemus sekä mielikuvituksen parantava voima.

Kalasatama on minulle uusi aluevaltaus, ensimmäinen autofiktiivinen esseeteos. Se lähestyy yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita henkilökohtaisen kokemuksen kautta. Avainasemassa ovat rajojen kokeilu niin temaattisesti kuin lajityypillisesti, ja yksilön kokemuksen kohottaminen yleisinhimilliselle tasolle.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Artlab Productions Oy 100 000 € Matriarkaatti-hanke yhdistää feministisen puheen, rap-musiikin sekä podcastin ja tarjoaa klubitapahtumillaan turvallisen esiintymistilan nais- ja ei-binäärisille artisteille

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Matriarkaatti on projekti, jossa feministinen keskustelu ja sukupuolentutkimus yhdistyvät sanataiteen ja musiikin kautta räppiin sekä spoken wordiin. Kokonaisuus koostuu 10-osaisesta podcast-sarjasta, 15 klubin Suomen laajuisesta kiertueesta sekä musiikkilevystä. Projekti yhdistää sanataiteen, musiikin, tiedonvälityksen ja akateemisen tutkimuksen tekemällä rappia sukupuolentutkimuksen ja feminismin kehyksessä.

Matriarkaatin tavoite on tehdä feminismistä helpommin lähestyttävää ja aidosti inklusiivista. Vaikka keskustelu pohjaa akateemiseen tutkimukseen, se on ymmärrettävää myös akateemisen maailman ulkopuolisille. Lisäksi Matriarkaatti tekee rakenteista käsin tilaa moninaisuudelle hiphop-kulttuurissa nostamalla nais- ei ei-binäärisiä artisteja lavalle. Podcast, klubit ja musiikki ovat luontevia formaattivalintoja, sillä ne kuuluvat kohdeyleisön kulutustottumuksiin.

Laaja-alainen Matriarkaatti-projekti on Suomen ensimmäinen nais- ja ei-binäärisiä artisteja konkreettisesti tukeva hanke. Projekti yhdistää luovasti akateemisen tiedon ja rap-musiikin ja raivaa rohkeasti podcastillaan sekä klubeillaan tilaa artisteille muuten maskuliiniselta kentältä. Matriarkaatti käyttää monipuolisesti kieltä, musiikkia ja audiokerrontaa, joka aukeaa ihmisille myös akateemisen maailman ulkopuolelta tehden feminismistä helposti lähestyttävää ja inklusiivista.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Horn Nora, Ruohonen Kirsikka, Kataja Suvi-Tuuli
Muut työryhmän jäsenet: Rantakallio Inka, Purdon Eerik, Heikkilä Emma, Jussila Utu-Tuuli

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Carmen Baltzar 57 600 € Rajapinnoilla – miten ja missä yhteiskunnallinen ja yksityinen kohtaavat?

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Työskentelen kirjallisuuden ja elokuvataiteen aloilla. Taiteilijana olen kiinnostunut yksityisen ja yhteiskunnallisen suhteesta ja pyrin tutkimaan intiimien tunteiden ja ajatuksien suhdetta rakenteisiin. Apurahakaudella työstän 1) menetystä käsittelevää tekstiteosta ja 2) dokumenttielokuvaa ystäväterapiasta.

1) Tekstiteos tutkii menetyksen ulottuvuuksia esseiden, novellien ja runojen kautta. Olen kiinnostunut sosiaalisista normeista, jotka arvottavat erilaisia menetyksiä, kuten kuolema, keskenmeno, taloudellinen menetys tai kasvojen menetys, ja määrittävät, miten niihin saa reagoida. Olen kiinnostunut myös makrotason ongelmien, kuten rakenteellisen rasismin, aiheuttamista yksityisisistä menetyksistä. Aikamme suuret kysymykset, kuten ilmastonmuutos ja tasa-arvo, vaativat luopumista ja siksi on tärkeää tutkia suhdettamme siihen. Kokoelman tekstit eivät seuraa genrerajoja, vaan kukin teksti ottaa sille sopivan muodon.

2) Dokumenttielokuvassa kolme kriisissä olevaa ystäväparia käy ystävyysterapiassa. Elokuvan tarkoitus on tutkia, miten henkilökohtaiset ja yhteiskunnalliset tekijät vaikuttavat ystävän valintaan, ystävyyden laatuun, kommunikointitapoihin ja kriiseihin. Kulttuurillisesti ystävyydelle asetetaan huomattavasti vähemmän painoarvoa kuin parisuhteelle. Elokuva asettaa ystävyyden sosiaalisena yksikkönä keskiöön, ja tutkii, miten henkilökohtaisten tekijöiden lisäksi rotuun, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvät rakenteet aiheuttavat paineita ystävyyteen.

Rohkeus on toimintaa epämukavuusalueella ja tämä työskentely sijoittuu sinne oikeastaan kokonaisuudessaan. Sekä tekstikokoelmassa että dokumenttielokuvassa käsitellään surun, häpeän, ahdistuksen, vihan ja kateuden tunteita, jotka koemme usein epämukaviksi ja jotka mieluummin piilottaisimme. Pyrin työni kautta esittämään, että nämä tunteet ovat poliittisesti ja yhteiskunnallisesti merkittäviä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Master of Fine Arts, vapaa kuvataiteilja Tatjana Bergelt 120 000 € Pas de deux – Nabokov’s blues and Dis Manibus – carved in stone research and artists' book projects

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kolmivuotinen

In collaboration with researchers in the USA and Finland in the fields of history, literature and entomology I will create complex multidisciplinary artists’ book projects. Collaborators are Harvard University’s Entomology Department, Wellesley college, special collections in MA., USA and the Berg collection of the New York Public Library. Firstly, I am interested in the movements of the writer Vladimir Nabokov as an emigrant in relation to his studies of butterfly taxonomy and their evolutionary migration, proven by geneticists in 2011, as a symbol of transformation and fragility. Secondly, based on existing stone inscriptions found in Rome, 200 BCE–200 CE, I am re-creating the life and paths of an existed family in a book form. Acknowledging their servants (slaves) mentioned, freed and buried, Rome, with it's streets and etymological street name explanations, still existing visible remains of rooms and walls of that time. The outcome will be showcased in a traveling exhibition from Stanford university via Boston atheneum to Klingspor museum in Frankfurt, artbook Berlin, Germany and Helsinki. Several other artists' books are in preparation. A comprehensive documentation shall be presented in a catalogue.

It boldly sheds light on connections, which are otherwise overlooked, and uses the freedom of artistic expression to create new contexts. It is marginal, and not related to the common, overly represented, feministic, gender related, socio-political themes, yet it is contemporary since it relates to structural, evolutionary and historical details.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Bachelor of Art Zuzanna Buchowska 60 000 € "Always forever, never stop, never whatever": Queering unconditional love in relation to kinship, family, and nationality

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Over the next years, I will develop a series of multidisciplinary collaborative works that combine stand up comedy, performance, literature and new media art.

My artistic practice borders on several fields, but persistently engages with the same themes: queer love, bodies, gender identity, otherness, discrimination, immigration and family.

With this project, I want to examine these themes by critically looking at the concept of unconditional love. We’re all taught that the ideal romantic love is unwavering, for better and for worse, always forever. A mother’s love is described as the strongest form of love - precisely because it’s unconditional and eternal. A patriotic love for your home country is supposed to defeat the boundaries of time and space – you should love your country's past, present and future, even (or especially) when you're far away.

But what if, as queer people, we love critically? What if queer love can be shapeless? In-between or outside of monogamous hierarchies and predefined Western structures? What if I still hold hands with my ex partner, because we never stopped loving each other despite our breakup? What if I don’t love my home country, because I love myself too much to accept a life of oppression and fear?

I propose to reject loving “always, forever” and offer an admittedly less catchy, but equally less harmful alternative:

“As long as we want to and are being treated well”.

Because my artistic practice draws from queer crip feminism and lived experiences of intersecting oppressions, based on my being a non-binary neurodivergent immigrant from Eastern Europe. With such perspective, I aim to evoke radical hope for alternative queer crip futures, create space to start a public dialogue about breaking down hierarchies and reimagining existing structures around love, kinship, family, and nationality. And because if I was making my art in Poland, I would get arrested.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

MFA Monika Czyzyk ja työryhmä (Monstersweet) 42 000 € The interspecies affair in a forest of bamboozle, an ecological tale about synchronicity and how to save the world. A docufiction film and graphic novel

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

I would like to continue and expand a global art project which originated a few months ago during my residency at The Institute for Provocation located in Beijing, China. My ongoing project has to do with an inexplicable desire and relationship with a plant species of bamboo. This fictional interspecies affair jump started my collaborative research into ecological-fiction, global space programs and public performances with communities living deep in nature.

How I became one with bamboo? This summer in a traditional Chinese mountain village in Anhui province I collaborated with local inhabitants performing a ritualistic launching of a bamboo rocket. Through video I documented the stories and lives of people living in close proximity to the vast bamboo forests. It’s the main resource for their entire existence. This species represents all the inspirational qualities of what an empathic human being could be. An environmental superhero.

Within the framework and speculative ideas of docu-fiction I would like to create a film, exhibition and reimagined graphic novel within the Ecological-fiction genre. I also will create workshops and performances on how to become a superhero bamboo species exploring their inspirational, mysterious and sustainable properties. I will be researching and collaborating with Ähtäri Zoo, ProAgria who is currently cultivate overwintering bamboo species in Finland, The Botanical Garden in Finland and The Finnish Astronautical Society.

It is bold to create art that attempts to fuse personal imagination, intuition and speculative research with political themes. It is a real challenge to make this kind of work that is at once ambiguous and original. To try and not spoon feed or desperately force an audience into a particular point of view. With this grant I am sincerely hoping to affect even one person. To create work in public for contemplating important ecological issues as well as add to the language of contemporary art.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Czyzyk Monika, Burns Torsten Zenas

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija Saara Ekström 84 000 € URITUAL – osallistava teoskokonaisuus Helsingin Taidehallin yksityisnäyttelyyn vuonna 2022

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kaksivuotinen

URITUAL on kivien kasvua ja saven muistia, metsän ajanlaskua ja myyttien yhdistävyyttä käsittelevä osallistava teoskokonaisuus ja Helsingin Taidehalliin vuonna 2022 rakentuva näyttely. Uritual luotaa suhdettamme ja kytköstämme maahan – sen materiaalisiin ja aineettomiin ominaisuuksiin ja merkityksiin. Se houkuttelee löytämään maaperään kiinnittyvän muistijäljen, alkuperän, upottamaan yhdessä kätemme saveen ja mielemme puun syihin. Se rohkaisee meitä hitauteen, mietiskelyyn sekä rajallisuuden ja jatkuvuuden kiertokulun tunnistamiseen.

Teoskokonaisuus on monien tekijöiden summa, jossa teosten syntyprosesseihin osallistuvat niin eri alojen tutkijat, taiteilijat, säveltäjät, kuin myös teoksiin tutustuva ja niihin osallistuva yleisö. Näyttely, jossa teokset esitetään, ei ole valmis avautuessaan, vaan se muuntautuu jokaisen siihen vaikuttavan kävijän myötä. Teokset ja työpajat innostavat laajentamaan ajattelun, samaistumisen ja myötäelämisen rajoja liittyen ihmisen ja luonnon suoraan yhteyteen ilman ihmiskeskeistä hierarkiaa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Suvi Ermilä 28 800 € Sarjakuvakirjan piirtäminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Apurahalla saatan valmiiksi sarjakuvakirjan. Sarjakuva pitää sisällään tarinoita vastaanottokeskuksesta työntekijän näkökulmasta. Sivumäärä on 60–70 sivua. Kirja sijoittuu vastaanottokeskukseen, joka on vaihtuva koti turvapaikkaa hakeville ihmisille. Sarjakuvakirja sisältää useita pieniä tarinoita, joissa kuvataan ihmisten välisiä kohtaamisia, laitosarjen absurdiutta ja virkamiesten moraalisia pohdintoja. Arki on hidasta, odottavaa, ihmiset ovat menneen ja tulevan välitilassa. Kirjan päähenkilö on vastaanottokeskuksessa työskentelevä sosiaaliohjaaja. Kirjassa käsitellään kohtaamisen vaikeutta, yritystä löytää yhteys ihmisten välillä.

Uskon, että yksittäisten ihmisten tarinoiden kautta voi saada kiinni jostain suuremmasta, yhteiskunnallisista rakenteista kertovasta. Käsitteet "asiakas", "ammatillisuus" jne. muovaavat maailmankuvaamme tietynlaiseksi, jota minua kiinnostaa tutkia lähemmin kirjassa. Ankara ja epäinhimillinen maahanmuuttopolitiikka pistää jo valmiiksi traumatisoituneet ihmiset ahtaalle. Työntekijällä ei ole työkaluja vaikuttaa ihmisten kohtaloihin. Heidän tehtävä on ainoastaan tukea arjessa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Bachelor of Arts Mira Eskelinen ja työryhmä (Everykaikki) 20 000 € Organising the Finnish tour for "Punch Up! – Resistance & Glitter" variety show

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

We will tour around Finland with our Punch up! – Resistance and Glitter club in the spring of 2020. Punch Up! is a show where we curate the most interesting drag, burlesque, stand up and rap acts, and challenge the artists to push their own and the audience’s preconceived ideas on their art form. Punch Up! is presented by artists James Lórien MacDonald, Juuso Kekkonen and Mira Eskelinen, who also perform at each show.

For each show, we invite 2–4 local guest artists. The aim is to showcase a variety of styles, diversity of performers and points of view. We draw on our deep networks in queer arts, but also reach beyond to include people of colour and other minorities. Most of the performances are in English, with some in Finnish. We will be performing at theatres and other suitable venues with a capacity of ~150–200. We are currently negotiating with multiple venues.

By reaching outside our own social and artistic bubbles and mixing traditionally separate genres notable precisely for their conventions and specificity, we recontextualise their meaning and provide new vantage points to receive the work. This provides not only an opportunity for the audience to experience something new, but also the performer, who is able to perceive a new way of looking at their own art. It could be argued that this mutual act of seeing things differently is a contributing factor to what many people have described as the “community” feeling they get from attending or performing at Punch Up!

There is no other show like this in Finland and it needs to be seen outside Helsinki. Punch Up! is a variety show that acts as a temporary community space with high production values: we are openly anti-fascist, sex-positive, body-positive, queer-friendly and curious. We create opportunities for underground artists and bridge the gap between the seedy nightclub and Finlandia Hall – we take marginalised art forms seriously and have high expectations for critical engagement with society.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: MacDonald James Lórien, Eskelinen Mira, Kekkonen Juuso Poika Samuel

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Master of Fine Arts Anna Estarriola 24 000 € Development, test, construction and implementation of media installation works

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

With the grant I will develop, test, construct and implement complex media installation projects and create a sensitive, bold and solid body of work, to support the progression of my practice. In all the confirmed exhibition projects I will present installations that incorporate visual and performative elements to cinematic and media arts, in order to create metaphoric approaches on human wonders and conditions. The thematic scopes of the projects will reflect on the ways we perceive and categorize reality, behave and communicate, as well as speculate about the side effects of the present, the unknown and the maybe true.

The grant will enable me to explore and extend the capabilities of the latest media technologies, as well as research and experiment with sculpting materials and manufacturing techniques. I aim to collaborate with national and international experts and foster a vivid working process that engages multiple fields of knowledge. I will look into the ontology of the selected mediums to use, and develop narrative content for and through it. I will blend carefully crafted objects and staged environments with stable media structures and platforms, to present a thoughtful and sensorial experience for the viewer.

Due to the nature of the venues where it has been agreed that my works will be presented, the exhibition projects do not provide any direct source of income, as they are not commissioned. The support of Koneen Säätiö is essential to enable my participation in all the exhibition projects throughout 2020.

With my practice I aim to contribute to the international, national and local contemporary art scene with the works made in Finland which involve international cooperation.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Runoilija Erkka Filander 57 600 € Siemenholvi eli katastrofin kirjoittaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Siemenholvi on yritys kirjoittaa katastrofin paikka runoksi. Se ammentaa atmosfäärinsä uskonnollisen taiteen ja antiikin tragedioiden äärimmäisyydestä – painosta, joka vaaditaan, jotta tuho voi kirjautua teoksen sisään. Siemenholvi ei niinkään käsittele ympäristökriisiä vaan pyrkii sisältämään sirpaleen sen keskellä koettavaa kauhua – ja toisaalta kirjaamaan ylös sen, mikä katoamisensa äärellä tuntuu akuutin ja kiihdytetyn kauniilta.

Teos tulee koostumaan niukoista, fragmentaarisista osista; muototiukoista muistamiseen sidotuista oodeista; sekä laajasta keskiosan Siemenholvi-kollaasista, joka tulee sisältämään säkeitä kasveja käsittelevistä runoista kirjallisuushistorian kaikista kerroksista. Siemenholvi-osastossa yhdistän idean Huippuvuorilla sijaitsevan ”tuomiopäivän holvin” siemenpankista, jonne kaikki viljelykasvien siemenet on säilötty turvaan ympäristökatastrofilta, kuvataiteilija Cy Twomblyn tapaan kirjata runoutta teoksiinsa kuin kantaakseen säkeitä aikojen kuilun läpi omien teostensa sisällä. Tämä konservoinnin, kirjaamisen, runonluomisen ja kääntämisen nivoutuma on teoksen sydän. Sen ympärillä muut osastot rakentavat, teroittavat ja valaisevat sille tarvittavan kontekstin - ja antavat sen olla abstraktin argumentin keskus. Oodien formaalirakenteen, fragmenttien niukan raivon, ja kollaasin säilyttämisaktin yhteyksissä teos on uhatun kauneuden muistomerkki. Kutsu tuhon kokemukselle tallentua kieleen. Kielen holvi, joka sisältää siemenet katarsiksen evokaatiolle.

Siemenholvi on rohkea avaus luottamuksensa vuoksi. Se luottaa runouden ja kielen kykyyn kammitsoida ja kutsua merkitystä kieleen ja kielessä. Se luottaa teosrakenteen ja kirjamuodon voimaan olla merkityksen orgaaninen koneisto. Tapa jolla Siemenholvin keskiosa kirjaa kollaasina säkeitä runouden historiasta ja yhdistää niitä uuteen runoon tekee siitä sekä runouden että luonnon hiipumattoman muistomerkin, joka muistaa luennassa. Siten se on rohkea kutsu ja haaste lukijalla osallistua kirjaan.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Frame Contemporary Art Finland 120 000 € Frame Research Fellowship -ohjelma

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Nelivuotinen

Frame Research Fellowship -ohjelma on Frame Contemporary Art Finlandin uusi tutkimusohjelma vuosille 2020–2023. Ohjelma synnyttää sekä pitkäaikaisia verkostoja että tietoa nykytaiteesta, kuratoinnista ja nykytaiteen käytännöistä. Ohjelmassa luodaan uusi malli kuratoriaalisen tutkimuksen hyödyntämiselle nykytaiteen asiantuntijaorganisaatiossa.

Frame Researchl Fellowship -ohjelma antaa neljälle kuraattorille mahdollisuuden tutkimustyöhön useissa työskentelyjaksoissa Suomessa sekä Suomen ulkopuolella yhteistyökumppaneiden kanssa. Ohjelmaan valittavat kuraattorit keskittyvät tutkimuskysymyksiin ja tavoitteisiin, jotka kuraattorit asettavat yhdessä Framen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Frame Research Fellowships -ohjelma vahvistaa kriittisen ja kokeellisen kuratoriaalisen tutkimuksen roolia nykytaiteen kentällä. Ohjelmassa tutkimus nähdään elävässä ja aktiivisessa suhteessa taiteelliseen työhön ja sen esittämiseen sekä edistämiseen. Osallistujien monialaisen työn kautta Frame kytkee kriittisen ajattelun taiteen tekijöiden ja instituution arkiseen toimintaan.

Frame Research Fellowship -ohjelma luo toimintamallin, jolla pitkäjänteinen ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä kuratoriaalinen tutkimus on nykytaideinstituution toiminnan ytimessä. Se pohtii miten tutkimus vaikuttaa instituution toimintaan sekä taiteen esilletuomisen ja merkitykselliseksi tekemiseen. Ohjelmassa luodaan osallistuvan kuratoriaalisen tutkimuksen käytäntöjä, jotka haastavat kuratoinnin eettisiä käytäntöjä.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: N. N. 1, N. N. 3, N. N. 2, N. N. 4
Muut työryhmän jäsenet: NN Koordinaattori

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Artist Antye Greie-Ripatti 19 400 € Recon

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Recon is a military term for reconnaissance. I want to develop a new hybrid sound format that focuses on transparency of systemic oppression such as militarisation, arms trade, femicide, murder of journalists, violence on indigenous activism for extraction but also visions of overcoming it, highlighting actors of change.

A hybrid format using open data sets (sonification), investigative journalism, interviews with activist, raw facts but also imagination, speculative fiction, field recordings and radical sound work with the aim to radically inspire short form listening.

In times of attention economy, fake news and snippet information war, I am thinking of developing a compressed compelling sound format that inspires engagement, is precise, highly on point and artistically expressive. It is hard to describe, it has to be invented.

As the late scifi writer Ursula Le Guin said: "... we will need artists and writers to remember freedom" I am trying to do that.

The project intends to creatively 'sonify' and exhibit these often hidden, complicated, underlying processes and facts to a comprehensive narrative that is understandable through simple listening to inspire effective action.

Activism for peace is often ignored and activism against militarism is underreported and suppressed. There are many NGO peace organisations and state sponsored initiatives like SIPRI org but they don't reach the public. In my opinion peace activism is hugely ignored by media and education. I want to use artistic means to communicate structures of systemic oppression.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

FT Hanna Guttorm 153 000 € Healing Methodologies: Alkuperäiskansatietämisen, kirjoittamisen ja Saamenmaan parantavilla lähteillä

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kolmivuotinen | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Yhdessä elämässä kietoutuu monta tietoa, tunnetta ja kokemusten ja kohtaamisten virtaa. Tämä tutkimus ja kirjoitus tapahtuu (ainakin) tämän kaiken kanssa: a) planeettamme hätätila sekä kulttuurisen biodiversiteetin ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden alasajo, b) saamelaisten ja suomalaisten välisen suhteen ja saamelaisen yhteisön sisäisen pahoinvoinnin nykytila kolonisaation ja ylimuistoisen ja unohdetunkin historian valossa, c) Maa-eläjyyden (earthling) ja kaiken elävän (ealli, saameksi myös eläin) keskinäisen riippuvuuden uudelleen tunnistaminen, ja d) tutkijaelävän kokonaisuus ja ainutkertainen paikka eli kokemusten ja kohtaamisten kirjo. Useimmiten tutkimus kohdistuu yhteen, huolellisesti rajattuun, edellämainitun kaltaisista ilmiöistä. Meillä onkin maailmasta ympärillämme ähkyyn asti tietoa ja teoriaa, jonka valtavirrasta tutkijan kokeva ja tunteva minä on, usein objektiivisuuden nimissä, siivottu pois.
Tässä tutkimuksessa tutkija haluaa laajentaa sekä käsitystä tutkimuksesta että kutsua kirjoittamisellaan nyt tarvittavaan yhteyteen ja maailman tunnistamiseen siksi, mikä se on. Samalla tutkimus lisää tietoa maailman ja elävien ymmärtämisen mahdollisuuksista. Tutkimus ja kirjoitus rakentuu alkuperäiskansaontologioiden ja mannermaisten filosofioiden, poststrukturalistisen feminismin ja uusmaterialismin hedelmällisille pohjille ja juhlii kieltä ja kieliä, mm. saamen ja suomen materiaalisuutta sekä runon aukollisuutta.

Tutkimus on rohkea avaus, koska se haastaa tieteellisen kirjoittamisen valtavirtaa lisäämällä tutkijaelävän näkyvyyttä ja antamalla tutkijan sielun ja sydämen läikkyä tekstiin sekä käyttämällä kieltä toisin. Rohkean siitä tekee myös se, että se pyrkii tuomaan uusia näkökulmia suomalaisuuden ja saamelaisuuden kiistelylle rajapinnalle ja luomaan sovintoa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Musiikin kandidaatti Kalle Hakosalo ja työryhmä 12 500 € Uutta suomalaista lyömäsoitinmusiikkia

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Projektin avulla pyritään samanaikaisesti luomaan täysimittainen konsertillinen uutta lyömäsoitinmusiikkia ja popularisoimaan nykytaidetta. Viisi suomalaista / ruotsinsuomalaista säveltäjää (Lara Poe, Paavo Korpijaakko, Perttu Haapanen, Jarkko Hartikainen ja Niklas Ottander) säveltää jokainen uuden sooloteoksen erilaiselle soittimelle, soittimistolle tai "epäsoittimelle", kuten vibrafoni tai polkupyörä. Teoksissa hyödynnetään myös mm. elektroniikkaa, visuaaleja sekä ympäröivää tilaa. Tuloksena on monipuolinen, useampien taidemuotojen rajapinnoilla häilyvä konserttikokonaisuus, jonka tarkoitus on tutustuttaa ihmiset moderniin (lyömäsoitin)taiteeseen. Sen ensiesitys tapahtuu Helsingissä joulukuussa 2020 lyömäsoittaja Kalle Hakosalon toimesta.

Uusi, tunnin mittainen, monitaiteinen kokonaisuus esittelee kotimaisen modernin säveltaiteen sekä nykytaiteen uusia tuulia epätavallisen ilmaisumuodon, soololyömäsoitinmusiikin, kautta. Nuoren lyömäsoittaja Kalle Hakosalon luotsaaman itsenäisen projektin tarkoituksena on löytää yhtenäistä rajapintaa eri taidemuotojen ohella populaarikulttuurin sekä usein eksklusiiviseksi koetun modernin taiteen välillä, ja näin pyrkiä kansantajuistamaan nykytaidetta.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Poe Lara, Hartikainen Jarkko, Korpijaakko Paavo, Haapanen Perttu, Hakosalo Kalle

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija Aura Hakuri 84 000 € Taiteellinen työskentely vesiväreillä, tussilla ja sumiväreillä

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Työskentelen paperille vesiväreillä, tussilla ja sumiväreillä. Työskentelyssä minulle tärkeää ovat hitaat rutiinit ja suuntien avoimena pitäminen. Minulla on tietyt materiaaliset lähtökohdat. Muuten työskentelytapani on intuitiivinen, en päätä edeltä käsin maalausten sisältöä tai teemaa. Työskentelyn edetessä jotkut suunnat saavat enemmän valtaa ja haluan lähteä seuraamaan niitä. Minua kiehtoo ajatus, että kiltiksi ja harmittomaksi mielletyllä maalaustekniikalla, akvarellilla, voi sanoa rujoja, rajuja, törkeitäkin asioita. Minulla on vahva usko siihen, että yksi pieni vesivärimaalaus voi muuttaa maailmaa, ainakin yhden katsojan maailman. Ja sillä tavalla maalaus voi aallon tavoin vaikuttaa laajempaan ihmisryhmään. Haluan, että kaikilla osa-alueillani työskentelyssäni on läsnä leikki ja myötätunto. Se ulottuu materiaalivalinnoista kuvien esittämiseen asti. Paperi ja vesiliukoiset maaliaineet ovat yhdet kaikkein arkipäiväisimmistä taidemateriaaleista lyijykynän ohella. Jokainen on joskus maalannut vesivärillä paperille. Maalaamisessa kosketus ja kontakti maalauspohjan kanssa on minulle tärkeää. Paperin ja käden ihon välissä on vain sivellin. Tämä kosketus voi olla myös myötätuntoinen. Maalauksissani esiintyvät hahmot ja tapahtumat ovat usein vaikeasti määriteltäviä. Haluan aiheesta riippumatta lähestyä niitä myötätunnolla.

Rohkeaa on työskennellä hitaasti vailla päämäärää. Keskittyä siihen mikä itsestä tuntuu tärkeältä ja olennaiselta. Maalaus mediana on täysin toisenlainen kuin nopea aika missä elämme. Maalausten tekeminen ja katsominen vaativat molemmat paljon aikaa ja paneutumista. Joka kerta kun kohtaan paperin värieni kanssa joudun keräämään rohkeuteni. Paperissa näkyvät pienimmätkin jäljet ja vesiliukoisilla läpikuultavilla väreillä en saa mitään täysin piilotettua. Rohkeaa on luottaa omaan jälkeensä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija, TaM Kalle Hamm ja työryhmä (Band of Weeds) 146 000 € Band of Weeds: Uusi Pangaia – Seilin kasvien levittäytymistä ja vetäytymistä tarkasteleva lajienvälinen äänitaideteos

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kolmivuotinen | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Uusi Pangaia on Band of Weedsin Seilin saaren kasvien levittäytymistä ja vetäytymistä tarkasteleva lajienvälinen ääniteos. Se on myös yksi Aaveet muutoksessa -nykytaidehankkeen yhteydessä toteutettavista taideteoksista. Teokseen valitaan kasvilajeja, jotka edustavat ihmisen toiminnan, maankohoamisen ja ilmaston lämpenemisen aiheuttamia muutoksia Seilin kasvilajistossa. Näistä lajeista tallennetusta äänimateriaalista koostetaan lajienvälinen ääniteoskokonaisuus, jonka kantaesitys pidetään Seilissä 2022. Esitys taltioidaan ja julkaistaan tarkoituksenmukaisimmalla tavalla on-line -julkaisuna tai muuna tallenteena.

Band of Weeds kehittää teosta varten uusia kasvien sonifikaatiomenetelmiä Hyytiälän metsäaseman Ilmastopyörre-hankkeen tutkijoiden kanssa, ja hyödyntää näitä Uusi Pangaia -teoskokonaisuuden toteuttamisessa Seilissä. Teoksen toteuttamisessa tehdään yhteistyötä myös Saaristomeren tutkimuslaitoksen Muinaiset ja nykyiset eliönaapurimme -tutkimushankkeen kanssa, joka tutkii ihmisten ja muiden eliölajien vuosisataista vuorovaikutusta Seilissä.

Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger perustivat Band of Weedsin 2015. Alun perin käsitteelliseen yhtyeeseen kuului kolme rikkakasvia: pujo, pelto-ohdake ja hevonhierakka. Perustajien lisäksi ihmisjäseniä ovat Lauri Ainala ja Hermanni Keko. Ensimmäinen LP Other-Than-Human julkaistiin 2017. Yhtye alkoi tehdä live-keikkoja 2018, jolloin Olli Aarni liittyi mukaan, ja Kamanger jäi pois. Waiting for the Extinction :-( -EP julkaistiin 2019.

On rohkeaa heittäytyä eritaustaisten ja -alaisten tekijöiden kanssa hankkeeseen, jossa työskentely etenee hitaasti ja rakentuu erilaisten kokeilujen kautta lopulliseksi teokseksi, jonka muoto ei ole etukäteen tarkkaan määritelty.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Hamm Kalle, Aarni Olli, Ainala Lauri, Keko Antti Hermanni

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Handle Productions Oy 17 900 € Yksin Yössä, VR-teoksen kehittely

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Jaamme katsojalle VR:n avulla naisen kokemuksia kaupungin yössä, “kuinka yksinkertainen kotimatka ei aina olekaan niin suoraviivainen”.

Mahdollisuus kävellä kaupungilla yöllä mielletään usein ihmisoikeudeksi, mutta se on myös etuoikeus. Turvallisuuden tunne tulee luottamuksesta siihen, että ympäristö ja muut ihmiset kunnioittavat kulkijaa vertaisenaan. Jos vastaantulijat käyttävät kulkijaa vain omien mielipiteidensä ja halujensa peilinä, tulee kaupungilla kävelystä uhkaavien tilanteiden labyrintti.

Elokuva-alan kokeneet tekijät lyöttäytyvät yhteen uuden median eksperttien kanssa, jotta haluttu tarina saadaan kerrottua visuaalisesti ja kokemuksellisesti optimaalisesti.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Harju Beata, Hemilä Hanna, Västinsalo Hanna, Honkasalo Pirjo, Happonen Paavo
Muut työryhmän jäsenet: Salminen Timo, Teronen Tommi, Salli Sakari

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Minna Haukka 67 200 € Taiteellinen työskentely Feminist Library -kollektiivissa Lontoossa

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Olen ollut mukana Feminist Library -kollektiivissa vuodesta 2015 lähtien. Vuonna 1975 perustettu Feminist Library on vapaaehtoisvoimin toimiva feministinen kirjasto, jonka ainutlaatuiset kokoelmat koostuvat tuhansista naisasialiikkeen historiaa käsittelevistä kirjoista, lehdistä, sarjakuvista, julisteista ja muista julkaisuista. Kirjaston toiminnasta vastaa johtoryhmä, jossa olen mukana ainoana taiteilijajäsenenä. Kirjasto tarjoaa työskentely- ja lukutiloja opiskelijoille ja tutkijoille ja se toimii myös kohtauspaikkana lukuisille paikallisille naisryhmille. Työskentelen parhaillaan Feminist Libraryn residenssitaiteilijana ja vastaan myös kirjaston taideprojekteista. Mobile Feminist Library on Kristin Luken ja minun aloittama taideprojekti. Muunsimme Kristinin pakettiauton kiertäväksi kirjastoksi. Mobile Feminist Libraryn ensimmäinen vuosi on ollut kiireinen ja vierailukohteita on varattu jo muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Elokuussa 2021 MFL saapuu Forum Box Galleriaan. Feminist Library on mukana myös Tate Exchange -ohjelmassa Tate Modern Galleriassa. Suunnittelen ja toteutan ohjelman yhdessä kirjaston taidetiimin kanssa. Feminist Libraryn muutto uusiin toimitiloihin syksyllä 2019 mahdollistaa monipuolisemman taideohjelman toteuttamisen. Olen mukana tässä kokonaisvaltaisessa feministisen yhteisötaiteen prosessissa, jonka tavoitteena on jatkaa naisasialiikkeen historiankirjoitusta ja sen taltiointia.

Feminist Library -kollektiivi on luonut ainutlaatuisen, elävän ja monikulttuurisen keskustelufoorumin, joka toimii avoimena feministisenä äänenkannattajana sekä paikallisille että kansainvälisille naisyhteisöille. Kirjaston residenssitaiteilijana minulla on ollut tärkeä rooli etsiä taiteen keinoja olla mukana tässä keskustelussa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Mediataiteilija Jukka Hautamäki 57 600 € Tekoäly ja koneoppiminen kuvataiteessa

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Työskentelen monimediallisesti tekoälyn, liikkuvan kuvan, äänen ja valon parissa. Olen kiinnostunut mediateknologian mahdollisuuksista kuvataiteessa ja sen suhteesta kuvataiteen traditioon. Tulevien vuosien aikana aion keskittyä taiteelliseen työskentelyyn ja tutkimustyöhön, johon liittyy seuraavia alateemoja: ihminen-teknologia-ekologia, kehollinen älykkyys, keinotekoinen elämä, tekoäly ja koneoppiminen.

Käytännön toteutuksena tämä työskentely esittäytyy yleisölle näyttelyiden ja audiovisuaalisten esitysten muodossa. Temaattisesti käsittelen aiheita, jotka liittyvät kuva- ja mediataiteen tulevaisuuteen: Mitä taide on vuonna 2050? Kuka sitä tekee, miten ja kenelle sitä esitetään?

Minua kiinnostaa muistin ja identiteetin välinen suhde. Voiko fragmentteja ihmisen ajattelusta ja persoonallisuudesta siirtää digitaaliseen muistiin koneoppimisen prosessien välityksellä, esimerkiksi tunnistamalla ja hahmottamalla arjen eleitä ja liikesarjoja? Tähän liittyy myös kaukainen ajatus keinotekoisesta elämästä.

Olen kallistumassa posthumanistiseen näkemykseen ihmiskunnan tulevaisuudesta. Esimerkiksi Japanissa käytetään pop-artisteina hologrammeja. Digitaalinen, monistettava ja väsymätön virtuaalinen taiteilija on uusliberalistisen maailman märkä uni. Ehkä kuvataiteilijakin on samalla tapaa ympäristönsä muokkaama tuote, taiteen fasilitaattori? Kuvataide lähestyy askeleittain elämysteollisuutta. Miten tekoälyn avulla voi tehdä kriittistä tutkimusta näistä ilmiöistä?

Taiteellisessa työskentelyssäni pohdin ja tutkin tekoälyn, kuvataiteen ja yhteiskunnan välisiä suhteita. Koska tekoäly ja älykkäät algoritmit integroituvat osaksi arkea, niin se tulee väistämättä myös näkymään kuvataiteen ilmaisukielessä. Kuinka taiteilija kykenee ennakoimaan ja reflektoimaan tulevaisuutta? Tekoälyn rooli kulttuurillisena muovaajana tulee olemaan merkittävä. Tämä muutosprosessi edellyttää avarakatseisuutta, kriittisyyttä ja rohkeita avauksia.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Venla Helenius ja työryhmä 24 000 € Tyyntyminen-teoskokonaisuus

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Työstämme nykyesitystä, audioteosta ja installaatiota Tyyntyminen, jonka aiheena on puisto sekä puistoelämä. Teoskokonaisuudessa lähestymme puistoa paikkana, jossa luonto on lähtökohtaisesti saarrettu, kesytetty ja hallinnoitu.

Olemme kiinnostuneita puistosta kaupunkisuunnittelun luomana fantasiana; yrityksenä luoda julkinen, sosiaalinen ja konkreettinen paikka yhteiskuntaan, jossa tällaisia ei ole. Tarkastelemme rakennettua puistotilaa kaupunkiluonnon, vapaan oleilun sekä vieraanvaraisuuden näkökulmista metodeinamme läsnäolo, havainnointi sekä kirjoittaminen. Asetumme puistoon keskittyen kysymyksiin: Millaisia materiaalisuuksia, jälkiä, rytmejä, lajitovereita sekä eleitä havainnoimme itsessämme sekä ympärillämme? Mitä eettisiä suhteita voimme muodostaa siihen mitä näemme ja koemme? Mitä tarkoittaisi villiintyminen suhteisena ja paikkasidonnaisena toimintana, tapahtumana ja asenteena?

Pohjatyövaiheen aikana keväällä 2020 työskentelemme paikkasidonnaisesti viettäen aikaa Helsingin uusille asuinalueille rakennetuissa puistoissa. Syksyllä luomme pohjatyövaiheen aikana tehtyihin materiaalisiin sekä kehollisiin huomioihin pohjaavan teoksen, jossa leikitellään puiston fantasialla. Puisto tehdään esitystilaan konkreettiseksi tilaksi, jossa puiston rakenteet ja esineet näkyvät ja toimivat ja muodostavat esiintyjien kanssa fiktiivisen puiston. Osana esityksellistä installaatiota kuultava audiofragmentti julkaistaan kuunneltavaksi itsenäisenä teoksena internetissä.

Rakennetun luonnon ja luonnoksi muuttuvan paikan liukuvat käsitteet ovat taiteellisen tutkimuksemme ytimessä. Työskentelymme on paikkaan asettumista, sitoutumista, paikan kuuntelemista sekä havainnointia. Tekemisemme on puiston vieraiksi asettumista ja vieraanvaraisuuden harjoittelua. Työskentelymme tavoite on toislajisten hahmojen, muuttuvien ja villiintyvien paikkojen sekä hankaavien aikojen havainnointi ja näyttäminen.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Helenius Venla, Luhtaniemi Milka

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Helsingin balalaikkaorkesteri ry 16 000 € Helsingin Balalaikkaorkesterin 110-vuotisjuhlakonsertti yhdessä petroskoilaisen Onego-kansansoitinorkesterin ja suomalaisten nykyartistien kanssa

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Helsingin Balalaikkaorkesteri järjestää 110-vuotisjuhlakonsertin yhdessä petroskoilaisen Onego-kansansoitinorkesterin ja suomalaisten nykyartistien kanssa. Konsertti juhlistaa orkesterin 110-vuotista taivalta ja siinä esitellään, kuinka monimuotoista musiikkia venäläisillä kansansoittimilla, balalaikoilla ja domrilla, voidaan soittaa. Musiikkityylit vaihtelevat konsertin aikana perinteisestä suomalaisesta ja venäläisestä kansanmusiikista klassisen musiikin kautta nyky- ja maailmanmusiikkiin.

Vuodesta 1910 toiminut Helsingin Balalaikkaorkesteri on maailman toiseksi vanhin katkeamatta toiminnassa ollut venäläisten kansansoitinten orkesteri. Näin pitkän ajan toiminta vaatii pitkäjänteisyyttä maailman muuttuessa nopeasti ympärillä. Helsingin Balalaikkaorkesterilla on ollut myös rooli kansojen välisiä siltoja luovana ja kotoutumistakin edistävänä kulttuuritoimijana – jo 110 vuotta.

Haluamme juhlistaa tätä pitkään jatkunutta yhteyttä kutsumalla Helsinkiin petroskoilaisen kansansoitinorkesteri Onegon. Rahoitusta tarvitaan orkesterin Suomeen tuomiseen ja konsertin järjestämiseen liittyviin kuluihin, kuten konserttisalin vuokraamiseen ja tapahtuman tiedotukseen. Orkestereiden yhteistyötä pohjustettiin kesällä 2019 Helsingin Balalaikkaorkesterin konserttimatkalla Petroskoihin, jossa orkesterit esiintyivät yhdessä Petroskoin Filharmoniassa. Suomalaisten nykyartistien kanssa suunnitellaan yhteistä ohjelmistoa, joka liittää kansansoitinorkesteriperinteen vahvasti tähän päivään.

Helsingin Balalaikkaorkesteri on toiminut Suomessa kansojen välisiä siltoja luovana ja kotoutumista edistävänä kulttuuritoimijana – jo 110 vuotta. Yhteiskonsertissa petroskoilaisen kansansoitinorkesteri Onegon ja suomalaisartistien kanssa kuuntelija yllätetään näyttämällä, kuinka monimuotoista musiikkia yksinkertaisiksi mielletyillä kansansoittimilla voidaan soittaa, kun asialla ovat ammattisoittajat. Orkesterit kokeilevat ja yhdistävät rohkeasti eri musiikkityylejä ja -aikakausia.

Työryhmän jäsenet
Muut työryhmän jäsenet: Klykov Gennadi, Sironen Reetta

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Helsinki Poetry Connection 32 000 € Lavarunoakatemia – Lavarunouden maisteriohjelma

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Lavarunoakatemia on Helsinki Poetry Connectionin lempeä vallankumous ja unelmakoulu – leikki, joka yhdistelee lavarunouden opetusta, yhteisöllistä oppimista ja kulttuurihäirintää. Akatemiassa syksyllä 2019 käynnistynyt maailmanhistorian ensimmäinen lavarunouden maisteriohjelma on paitsi performanssi myös Oikea Koulutusohjelma.

Lavarunous on radikaali taiteenlaji, joka sulauttaa itseensä kaiken eikä pelkää mitään. Lavarunouden maisteriohjelma on ensimmäinen mahdollisuus opiskella Lavarunouden Tutkinto Suomessa. Lisäksi se ottaa koulutuksen kärkimaassa haltuun oman, lempeän, feministisen tilan ja ravistelee olemassa olevia taiteen korkeakoulutuksen rakenteita.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Musiikin maisteri Marianna Henriksson ja työryhmä 60 000 € Koreografi Anna Mustosen ja cembalisti Marianna Henrikssonin oopperakokonaisuus Eros the Bittersweet

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Koreografi Anna Mustonen ja cembalisti Marianna Henriksson toteuttavat vuosina 2019–2021 kolmannen varhaisbarokin musiikkia ja uutta tanssia yhdistävän projektinsa. Esittävän taiteen valtionpalkinnolla 2018 palkittu työpari kokoaa italialaisesta varhaisbarokin musiikista oman oopperakokonaisuuden, joka perustuu kanadalaisen antiikin tutkijan ja runoilijan Anne Carsonin Eros the Bittersweet -kirjaan.

Kokoamme kirjan esittelemien rakkauden ja halun teemojen pohjalta kohtauksittaisen oopperan, “esseeoopperan”, jonka dramaturgia on pikemminkin nykyesityksen estetiikan kuin perinteisen oopperajuonen mukainen. Carson kirjoittaa runollisella ja esseistisellä tyylillään antiikin rakkausrunouden elementeistä: nuolista, silmistä, sulamisesta jne. Nämä teemat ovat hyvin läsnä myös antiikin draamasta valtavasti vaikutteita saaneissa varhaisbarokin lauluteksteissä.

Esityksen musiikki valikoituu Barbara Strozzin musiikin ympärille. Tämän itsensä "uudeksi Sapfoksi" julistaneen venetsialaisen ja muiden 1600-luvun italialaisten säveltäjien musiikki rakentuu kirjan teemoja käsitteleviksi jaksoiksi. Henkilöhahmojen välisen dramatiikan sijaan muodostamme erotiikan ja halun abstraktioita, ja työstämme niitä esiin laulun, soiton ja tanssin kautta. Tällainen työtapa mahdollistaa oopperaesityksen dramaturgian päivittämisen nykynäyttämölle, usein oopperaa vaivaavat vanhentuneet sukupuoliroolit ja valta-asetelmat välttäen.

Mustosta ja Henrikssonia yhdistää kiinnostus työskentelytapojen tarkkaan ja johdonmukaiseen uudelleen ajatteluun. Työskentely nojaa horisontaaliin, pehmeään ja kuuntelevaan yhdessä tekemiseen. Teosten taustalla vaikuttaa vahvasti tietoisuus siitä, että esitys ja sen valmistaminen on poliittinen teko ja prosessin työskentelymetodit valuvat myös näyttämölle.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Lindeberg Tuuli, N.N. Altto, N.N. Tenori, N.N. Basso, N.N. Jousisoitin, N.N.2 Jousisoitin, N.N.3 Jousisoitin, N.N.4 Jousisoitin, N.N.5 Jousisoitin, N.N. Sinkki, N.N. Pasuuna, N.N. Dulcian, N.N. Teorbi, N.N. Urut, N.N.2 Tenori
Muut työryhmän jäsenet: Mustonen Anna, Henriksson Marianna

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Tutkija, kuraattori, koreografi Satu Herrala ja työryhmä 90 000 € Metsä geopolitiikan näyttämönä -hanke Uruguayssa ja Suomessa

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Nelivuotinen

Metsä geopolitiikan näyttämönä on nelivuotinen taide- ja tutkimushanke, jonka puitteissa tuotetaan esityksiä ja tapahtumia sekä tehdään taiteellista tutkimusta Uruguayssa ja Suomessa. Hanke toteutetaan aikana, jolloin UPM Kymmene -metsäteollisuusyhtiö rakentaa uutta sellutehdastaan Paso de los Torosissa Uruguayssa, ja se tutkii taiteen roolia ja mahdollisuuksia yhteiskunnallisten muutosten keskellä. Hanke pyrkii tuomaan esiin näkökulmia ja kysymyksenasetteluja siitä, miten geopoliittiset voimat muuttavat elinkeinorakennetta, maisemaa, kulttuurisia käytäntöjä ja sosiaalisia suhteita, sekä nivomaan yhteyksiä ihmisten ja yhteisöjen elämäntarinoiden välille eri mantereilla. Taiteelliset prosessit pystyvät liikkumaan eri diskurssien ja toimintakenttien välimaastossa ja tuomaan niiden välisiä yhteyksiä, ristiriitaisuuksia, kohtaamis- ja hankauspintoja esiin. Hanke haluaa myös herättää keskustelua uuskolonialismista ja suomalaisen metsäpolitiikan roolista osana globaalia toimintakenttää.

Hankkeen puitteissa tehdään esitys Caranchon vankilassa Uruguayn ja Brasilian rajalla ja esitetään sitä FIDAE-festivaalilla Montevideossa (2021), tuodaan vierailuesitys Uruguaysta Suomeen ja järjestetään keskustelutapahtuma (2022), tehdään kolmen vuoden ajan laajaa taustatutkimusta, jonka pohjalta tuotetaan uusi näyttämöteos Kansallisteatteriin sekä yleisölle suunnattu taiteellisen tutkimuksen tapahtuma (2023).

Taide on tila, jossa voi tuoda näkyväksi katveeseen jääviä prosesseja ja suhteita yhteiskunnallisten muutosten mullistuksessa. Hankkeessa tutkitaan globaalin metsäteollisuusjätin toiminnan sosiaalisia ja kulttuurisia vaikutuksia Uruguayssa ja Suomessa sekä tuotetaan taideteoksia tutkimuksen pohjalta.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Herrala Satu, Lehtonen Jussi, Cubas Tamara, Asperska Julia, Dramaturgi N. N., Tuottaja N. N., Tilausteoksen taiteilija N. N.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Hetan Musiikkipäivät ry 16 000 € Rauhan hinta -teemaiset konsertit ja yleisöluennot Hetan Musiikkipäivillä

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Hetan Musiikkipäivät kutsuu Rauha-teemansa kunniaksi Lapin kamariorkesterin ja Sotilassoittokunnan Hettaan huhtikuussa 2020. Pääsiäispyhien konserttien edellä kuullaan tuoreimpaan historiantutkimukseen perustuvia luentoja Lapin sodasta ja mm. Järämässä sijaitsevasta Sturmbock-linnoituksesta. Lapin Sotilassoittokunta vierailee Hetassa Kansallisen Veteraanipäivän yhteydessä Lapin sodan päättymisen 75-vuotisjuhlan kunniaksi. Musiikkipäivien oheiskonserttiohjelmisto koostuu tänä vuonna valtaosin saamelaismusiikista.

Sota jätti Lapin luontoon ja ihmisiin pysyvät jäljet. Onko surutyömme kesken? Olisiko Lapin hävitykseltä voitu välttyä? Enontekiön Sturmbock-linnoituksesta on saatu uutta tietoa. Mitä sen rakentaneille sotavangeille tapahtui? Onko oikein syyllistää saksalaisia edelleen NL:n provosoimasta sodasta? Voiko historialuentojen välissä kuultava ajaton saamen musiikki hoitaa ja lohduttaa, voisiko Euroopan yhteistä kulttuuriperintöä vaaliva uusi klassinen musiikki auttaa häivyttämään mielemme rajoja?

Työryhmän jäsenet
Muut työryhmän jäsenet: Tuomela Tapio

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Koreografi, taiteilija Maija Hirvanen ja työryhmä 26 000 € Life as We Know It -esitys

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Life as we know it (työnimi) on kahden taiteilijan, Maija Hirvasen ja Juha Valkeapään yhteistyö. Juha ja Maija ovat seuranneet toistensa työtä vuosikymmenen ja tekevät nyt ensimmäistä yhteistä teostaan. Kykymme aloittaa uutta koko elämämme ajan riippuu kyvystämme uusiutua ja
kasvaa. Toinen tärkeä huomio liittyy tietämisen paradoksiin: mitä me voimme todella tietää ja mitä me luulemme tietävämme. Olemme omaksuneet ei-tietämisen käsitteen tärkeäksi työvälineeksemme. Otsikon Life as we know it rinnalle on noussut Life as we don’t know it.

Työstämme niitä olosuhteita, ongelmia ja mahdollisuuksia, jotka liittyvät ihmisten välisiin ja ihmisten ja muiden elävien olentojen ja elämän muotojen välisiin suhteisiin. Asetamme itsemme osittain kuvitteelliseen tilaan, jossa alkuajatuksemme siitä, että kaikki on yhteydessä keskenään, on meille ihmiskuntana jo itsestään selvää eikä meidän tarvitse selittää sitä yleisölle. Esityksen taiteellinen maailma versoo tästä spekulatiivisesta askeleesta kohti elämää itseään. Esitys luo todellisuuksia liikkumalla osittain kuvitteellisen ja hyvinkin konkreettisen ja esityksellisen välillä.

Lähestymme teoksessa tiedon käsitettä avaten sitä, kääntäen sitä päälaelleen. Puramme sitä, mitä luulemme tietävämme, henkilökohtaisesti ja kulttuurisesti, pyrkien kohti uudenlaista taiteellista otetta ja tietämisen tapoja. Emme hylkää tietoa vaan laajennamme sitä, mitä tietäminen voi tarkoittaa. Työskentelemme yhdessä ensimmäistä kertaa, aloittaen täysin alusta ja luoden yhteistyötämme varten erityisen työskentelytavan.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Hirvanen Maija, Kabrell Ville, Pitkänen Pekka

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Visual artist Hanna Husberg ja työryhmä 75 000 € Towards atmospheric care

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Towards atmospheric care is an art-led interdisciplinary research project jointly developed by visual artist Hanna Husberg and environmental scientist Agata Marzecova. The main aim of this 2-year long art-science collaboration is to cultivate a speculative commitment to postdisciplinary and ecofeminist care. The question of caring — and, in particular, caring for phenomena such as the atmosphere, which are imperceptible to our senses — will be used throughout the project as a central methodological approach. Asking: How can we care for what is inaccessible to direct experience, but still structures our daily lives? this inquiry envisages air and atmosphere as technoecological phenomena. These qualities of air are made explicit through three case studies: ‘As the air became this number’, ‘From aurora to geospace’ and ‘The new electronic ecosystem’. The grant will be used to, applying insights from our initial case study, develop and finalize the two others. Our final objective is to use the three examples to generate diverse but interrelated material (audiovisual installations, performance), textual (peer-reviewed and experiment writing) and pedagogical outcomes, that turn the theoretical notion of care into examples and tokens of practical commitment to (atmospheric) care. In order to produce collaboration, formats and outcomes with a strong feminist, posthumanist and queer emphasis we have invited gender scholar Liu Xin and curator Taru Elfving to accompany this work.

Through art-led interdisciplinary collaboration, this project develops an ecofeminist notion of care as a methodology to engage with phenomena and environments imperceptible to our senses. Envisioning the atmosphere as a technoecological and infrastructural phenomena, we hold that interdisciplinarity approaches and care are not only bold, but crucial to attend to the ongoing climate crisis, and for maintaining livable worlds.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Husberg Hanna, Marzecova Agata
Muut työryhmän jäsenet: Liu Xin, Elfving Taru

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Petri Hytönen 84 000 € Monipuolinen kuvataiteilijan työskentely – kuratointi, galleria Rankka, Porvoon Triennaalin taiteellinen johto ja taiteilijaryhmä Ilomiehet

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Monipuolinen kuvataiteilijan työskentely tarkoittaa yhteistyöprojekteja eri taiteilijoiden ja eri alojen toimijoiden kanssa. Parhaillaan käynnissä olevia projekteja ovat mm. Kiinan ja Suomen välisen yhteistyön lisäämiseen pyrkivä hanke Pan Jian Fengin kanssa, uusia julkisen taiteen mahdollisuuksia kartoittava hanke Kim Somervuoren kanssa sekä yhteistyön jatkaminen kuvataiteilija Jenni Tuomisen kanssa. Samanaikaisesti on tarkoitus ehtiä tekemään omaa taiteellista tuotantoani työhuoneella ja sen ulkopuolella.

Paraikaa olen kuraattorina mm. Porvoon Triennaalissa yhteistyössä Stig Baumgartnerin kanssa ja luomme Porvoon Triennaalin 2020 linjaa ja taiteilijalistaa yhteistyössä.

Olen galleria Rankan (marginaalitaiteen yhdistys) perustaja- ja hallituksen jäsen. Luomme uusia näyttelykonsepteja, yhteistyömuotoja eri alojen kanssa ja pyöritämme Helsingin suurinta galleriaa (galleriarankka.com) omalla riskillämme.

Porvoon Triennaalin taiteellisena johtajana työskentelen mm. koordinaattori Iina Virkin, toimittaja / tuottaja Anna Brückin, kuraattori Stig Baumgartnerin ja Krista Mikkolan kanssa. Toimimme yhteistyössä monien muiden ulkopuolisten tahojen, kuten Porvoon kaupungin, yhdistysten ja yritysten, kanssa. Työskentelen myös Taiteilijaryhmä Ilomiesten jäsenenä. Meillä on nyt iso näyttely Tukholmassa Kummelholmenin taidekeskuksessa.

Työskentelyni on monialaista ja usein marginaalista. Olen perustajajäsen mm. Ilomiehet-taiteilijaryhmässä, Galleria Rankassa ja Porvoon Triennaalissa. Kaikki nämä ovat marginaalisia, uutta kulttuuria luovia projekteja ja uusia avauksia, joissa raha ei ole pääasia, vaan uuden alustan luominen kulttuurille uuden kulttuurin luominen. Kaikki tämä tapahtuu täysin omalla riskillä, samoin kuin oma taiteellinen työskentely työhuoneella. Ne ovat kaikki rohkeita tekoja – joka päivä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Playwright and dramaturg Nina-Maria Häggblom 20 400 € A New Digital Theater Company

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

The purpose for the project is to found and launch a new digital, internet based theater, with the focus on creating new, immersive drama. During 2020 the company will premiere an original work, performed by and via a Facebook Messenger chat bot in Swedish and English. The development of said work will commence in 2019, as part of the applicant's residency at Labbet r.f. The residency ends in December 2019. The overall focus of the project will be to introduce a new platform for theater workers to create and make new work available to audiences in a way that is not tied to traditional production houses and physical venues.

While Finland has no shortage of digital pioneers there is still plenty of uncharted territory between the technology and the performing arts. While theater has historically been an avid implementer of new technologies, few pieces work explore how the technological revolutions of the past 15 years have affected current and coming stages, audiences and the development of new drama.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Koreografi Ima Iduozee 57 600 € Adventures In The Sonic Future -teossarja

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Haen kaksivuotista apurahaa jatkaakseni Adventures In The Sonic Future -teossarjan taiteellista suunnittelua ja toteuttamista. Laajamittainen kokonaisuus sisältää moniosaisen videopotrettisarjan, joka käsittelee mustan kulttuurisen identiteetin monimuotoisuutta nykypäivän Afrikan diasporassa sekä potrettisarjaan temaattisesti sidoksissa olevan live-esityksen. Teoskokonaisuus tekee näkyväksi omaa taiteellista identiteettiäni toimien useiden eri formaattien, sosio-kulttuuristen diskurssien ja tarinankerronnan muotojen välillä.

1. Digital portraits
Potrettisarja luo digitaalista videoarkistoa mustista ja ruskeista taiteilijoista, aktivisteista, yrittäjistä ja ajattelijoista ympäri diasporaa. Ne rakentuvat haastateltavien henkilökohtaisten tarinoiden, tekstien ja nauhoitettujen keskusteluiden ympärille, tarkentuen mustuuden, vapaan liikkuvuuden, afrofuturismin ja dekolonisaation kysymyksiin. Teos on videoinstallaation muodossa esitettävä kollaasi digitaalisia muotokuvia, joita esitetään paikkasidonnaisesti poikkeavissa tiloissa.

2. Andron sinds
Tässä uudessa autofiktiossa esityksemme protagonisti, Andron Sinds, on ulkoavaruudesta laskeutunut kiertolainen ja androidi. Osaksi myytti, osaksi avatar, mystifioitu, erotisoitu ja demonisoitu satuolento, joka on karkotettu Edenin puutarhasta. Esitys katselee eräänlaiseen kosmiseen liminaalitilaan ajautunutta protagonistiamme, joka pohtii käsityksiämme tulevaisuudesta, utopiasta, mustuudesta, seksuaalisuudesta ja tokenismista.

Teoskokonaisuus on osa laajempaa monialaista taide- ja kulttuurityötä, jonka aiheena on afrikkalainen diaspora, dekolonisaatio, mustuus ja rotuun liittyvät kysymykset. Se tarjoaa uutta näköalaa diasporaa ja toiseuden representaatioita käsittelevälle yhteiskuntapoliittiselle diskurssille ja samalla luo mittavaa, pitkälle tulevaisuuteen ulottuvaa digitaalista videoarkistoa, joka toimii konkreettisena radikaalin yhteisöllisen unelmoinnin välineenä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Valokuvataiteilija Tiina Itkonen 52 800 € Taiteellinen työskentely Piniartoq-projektissa

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Piniartoq-projekti tutkii ilmastomuutoksen vaikutuksia Grönlannin alkuperäiskansan elämään.

Projekti yhdistää tiedettä ja taidetta.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Väitöskirjatutkija Katja Juhola ja työryhmä (ISEAS International Socially Engaged Art Symposium) 49 000 € ISEAS 2020 – International socially engaged art symposium, Muodoslompolo, Ruotsi

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Hankkeeseen osallistuu paikallisia, suomalaisia ja ulkomaisia taiteilijoita ja tutkijoita. Symposiumin teemana on sovittelu, jota harjoitetaan taiteen- ja tieteenvälisenä prosessina. Toimintakohteet ja niiden konfliktit ovat paikallisten taiteilijoiden/tutkijoiden nimeämiä. Hanke ei pyri ratkaisemaan konflikteja vaan avaamaan niihin uusia näkökulmia ja siten rakentamaan lisää tilaa dialogille. Hankkeessa tutkitaan taiteilijan ja tutkijoiden yhteisösidonnaista vuorovaikutusta. Vuonna 2021/22 hankkeen tuottamista teoksista ja dokumenttimateriaalista järjestetään näyttely (Rovaniemen taidemuseo/Lapin yliopisto).

Taiteen, tieteen ja paikallisyhteisöjen kohtaamisessa voi syntyä uusia kysymyksiä, merkityksiä ja tulkintoja. Taiteiden ja tieteidenvälisessä yhteistyössä on mahdollisuus tutkimuksen näkökulman vahvistumiseen, kirkastumiseen ja uudistumiseen uudessa kontekstissa. Odotamme uusia teoreettisia avauksia ja uutta taiteen ymmärtämistä.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Juhola Katja, Joy Francis, Kalliokuusi Satu, Raekallio Raisa, del Val Misha, Hallikainen Ville, Hujanen Touko, Westerlund Linus, Abdi Amir, Koutaniemi Meeri, Crosier Joette, Krappala Mari, Moldovan Smaranda-Sabina, Peña Lagos Hugo
Muut työryhmän jäsenet: Huhmarniemi Maria, Ramm-Schmidt Leif, Himanka Juha

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Juminkeko-säätiö sr 36 000 € Vienan Karjalan Paanajärven kylän kulttuuriaarteiston pelastaminen tuhoutumiselta

Muu kulttuurityö | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Apurahaa haetaan Vienan Paanajärven kylän asuttujen sekä säilytettäviksi ja restaurointikelpoisiksi luokiteltujen rakennusten kattojen korjaamiseen kestävällä ja kylän kulttuurihistoriallisen arvon huomioon ottavalla kattomateriaalilla.

Paanajärven kylä on viimeinen suuri ja ehjä rakennuskannaltaan säilynyt kyläkokonaisuus, joka edustaa Kalevalalle runoaineksen antanutta kulttuuria. Suomi on Karjalalle velkaa Kalevalastaan. Siksi Paanajärven kylän arvokkaimpien rakennusten pelastaminen kattoja korjaamalla olisi yksi sopiva tapa lyhentää tuota velkaa.

Nykyaika suosii digitalisaatiota ja muiden uusien teknologioiden käyttöönottoa ja hyödyntämistä. Siksi on rohkeaa esittää "vanhanaikaista" hanketta, joka nojaa suomalaisen kulttuuri-identiteetin kannalta merkittävien kulttuuriarvojen vaalimiseen ja johtaa niiden pelastamiseen tuhoutumiselta.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

YTM, tutkiva toimittaja, tietokirjailija Bruno Jäntti ja työryhmä 60 000 € Tietokirjan kirjoittaminen ja valokuvanäyttelyn järjestäminen 2000-luvulla rakennettujen raja-aitojen ja -muurien muodostamasta uhasta luonnon monimuotoisuudelle ja uhanalaisille eläinlajeille

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

Kovien rajojen ja rajavalvontakäytäntöjen politiikka on tehnyt paluuta ja saanut uusia teknologisia ilmenemismuotoja maailmanlaajuisesti 2000-luvulla: vuoteen 2015 mennessä EU oli rakentanut muureja yli seitsenkertaisesti vuoteen 1990 verrattuna. Rajamuureja rakennetaan kiihtyvällä tahdilla myös Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Lähi-idässä.

Nykyisten rajavalvontakäytäntöjen vaikutuksia rajojen yli pyrkiviin ihmisiin on tutkittu pitkään, mutta minkälaisia vaikutuksia raja-aidoilla ja muureilla on ympäristöön ja eläimiin?

Rajamuurien kiivas rakentaminen on johtanut uuteen, biodiversiteettiä akuutisti uhkaavaan ilmiöön. Tutkimus- ja valokuvahankkeessamme syvennymme tarkastelemaan, kuinka jo rakennetut ja tällä hetkellä rakenteilla olevat muurit muuttavat väkipakolla eläinlajien elinalueita, estävät eläinten pääsyn ruoka- ja vesivarantojen piiriin, tappavat uhanalaisia eläimiä sekä muokkaavat eläinkantoja Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Hankkeessa tutkitaan myös sitä, millä tavoin muurien rakentamisen seurauksena tapahtuneet dramaattiset ympäristömuutokset koskettavat myös ihmiselämää tulvien määrän kasvun sekä kielteisten talousvaikutusten kautta.

Tietokirja ja näyttely luovat suurelle yleisölle suunnatun kriittisen avauksen nykyisen rajavalvontapolitiikan katastrofaalisiin ympäristövaikutuksiin. Kyseessä on ensimmäinen aihetta käsittelevä suomenkielinen tutkimushanke.

Olemassa olevista fyysistä kansallisvaltioita jakavista 66 rajamuurista 50 on rakennettu vuoden 2000 jälkeen. Samalla kun raja-aitoja pystytetään yhä kiihtyvällä vauhdilla maailmanlaajuisesti, muurien tuhoisa vaikutus ympäristöön, ekosysteemeihin ja biodiversiteettiin on jäänyt pitkälti huomiotta. Tutkimus- ja taideprojektimme on tuore avaus ihmisen ja ympäristön välisen vuorovaikutussuhteen lähes tutkimattomaan osa-alueeseen.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Jäntti Bruno, Bahmani Airin

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija (MFA) Tellervo Kalleinen 75 600 € Taiteellinen työskentely 2020–2022

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Haen apurahaa kolmen vuoden taiteelliseen työskentelyyn. Tuotan periodin aikana kaksi uutta teosta: elokuvallisen Rajat (työnimi) -teoksen armenialaisessa rajakaupungissa Chambarakissa sekä Yhteinen mielenmaisema -teoksen. Rajat on yhteistyö voittoa tavoittelemattoman sveitsiläisen Art As Foundation -yhdistyksen kanssa, joka kuratoi taiteilijoita työskentelemään paikkoihin, jotka yrittävät toipua sodan tai muiden levottomuuksien jäljiltä. Lisäksi vien apurahakauden aikana vuonna 2018 alkaneen Keskustelupuisto-projektin loppuun. Keskustelupuistossa joukko raumalaisia tekee kaupunkiinsa uuden puiston pelillisessä prosessissa, joka alkaa henkilökohtaisista puistovisioista mutta muuntuu vaihe vaiheelta yhteisöllisemmäksi. Teen Rajat- ja Keskustelupuisto- teoksista näyttely- ja festivaaliversiot, joita tarjoan eri tahoille. Teen aktiivista levitystyötä myös Helsingin Mad Housessa marraskuussa 2019 ensi-iltansa saavan Tässä tanssissa minä vien -esityksen suhteen. Teokseen osallistujat ovat ihmisiä, jotka ovat kokeneet, ainakin joskus, olevansa liikaa muidenvietävänä. Esityksessä he vievät kukin yleisöä yhden kappaleen ajan. Tavoitteeni on saada teoksille esitysmahdollisuuksia vielä apurahaperiodin aikana Suomessa ja ulkomailla. Toteutan muut kuin performanssiteokseni yhteistyössä pitkäaikaisen työparini Oliver Kochta-Kalleisen kanssa.

Työskentelyssäni rohkeus tarkoittaa sitoutumista jatkuvaan prosessiin, jossa jokainen taideteos syntyy syvällisestä ja rehellisestä dialogista itseni, mahdollisten työryhmän jäsenten ja osallistujien sekä kontekstin kanssa. Taiteellinen työskentelyni muuntuu siten jatkuvasti, puskien minua toistuvasti ulos mukavuusalueeltani.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Musiikin maisteri Anna Karvonen 57 600 € Taiteellinen työskentely helsinkiläiseen kansanlauluperinteeseen keskittyvän tutkimuksellisten projektien parissa sekä soololevyn valmistaminen

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Työstän kolmea projektia, joiden yhdistävänä teemana on helsinkiläinen kansanmusiikki ja kansanlaulut historiallisessa kontekstissa kuin myös nykypäivässä.

Projektit ovat:
1) Helsingin vähemmistöjen laulut -konserttiprojekti kartoittaa kielellisten vähemmistöjen Helsingissä laulamia kansanlauluja 1850-luvulta nykypäivään asti. Tutkimustyön pohjalta koostetaan konsertti loppuvuodelle 2020 Stadin kadonneet -yhtyeen kanssa, yhteistyössä helsinkiläisten maahanmuuttajien kanssa.

2) Levy, joka pohjaa pelkästään kansanmusiikin laajaan materiaaliin, tuntuu keskellä vääjäämätöntä ilmastonmuutosta liian keveältä. Nyt taiteella on entistä suurempi merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Vääjäämättömän muutoksen hillitsemiseksi koen, että muusikkona voin herättää kuulijat ajattelemaan katastrofaalista tilannetta selkeämmin. Pahimmassa tapauksessa ikiaikainen itkuvirsiperinne on tarpeen, saattaessamme ihmiskunnan sivilisaation kohti loppuaan. Soololevyni teema on siis keskustelu menneiden sukupolvien kanssa, heidän laulamiensa laulujen kautta: millaista viisautta ja lohdutusta löytyy vanhoista kansanlauluista teksteineen, kun arkisessa elämässä taustalla häilyvät väistämätön muutos ja suurimmat pelkomme?

3) Tietokirja Helsingin kansanlauluperinteestä kokoaa yhteen Helsingin kansanmusiikin ja kansanlaulun historiaa keskittyen slangimuotoisiin kansanlauluihin sekä naisten ja vähemmistöjen laulamiin lauluihin.

Luultiin, että Helsingissä ei ole omia kansanlauluja tai kansanmusiikin perinnettä, koska tämä on urbaani ympäristö. Osoitettuani nyt, että myös urbaanissa ympäristössä on ollut suullista perinnettä, haluan jatkaa aloittamaani työtä keskittyen nyt vähemmistöjen lauluihin, unohtamatta kansanmusiikin eri ilmentymiä, myös nykyhetkessä. Helsingin kansanmusiikin historiaa ja tilaa ei kukaan muu tutki eikä kartoita tällä hetkellä muusikon näkökulmasta. Työni on siis kansanmusiikin parissa erityinen.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Musiikin maisteri / säveltäjä Sampo Kasurinen ja työryhmä (Silent Music) 28 000 € Silent Film

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Työhön kuuluu kokeellisen orkesterimusiikin säveltäminen dokumentaariseen mykkäelokuvaan, säveltäjän ja ohjaajan taiteellinen yhteistyö sekä valmiin teoksen tallennus levitystä varten.

Säveltäjä on osa prosessia alusta asti, tuottaen soivaa materiaalia ja vuorovaikuttaen muun työryhmän kanssa. Tavoitteena on ääni- ja kuvamateriaalin hengittävä symbioosi, jossa kapellimestari johtaa teosta ainoastaan visuaalisen informaation varassa.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Kasurinen Sampo, Haukka Juhani
Muut työryhmän jäsenet: Alakoski Cristal, Rintamaa Kai

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry 247 000 € Särö ry:n monipuolisen kulttuuritoiminnan ylläpitäminen ja kehittäminen

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Nelivuotinen

Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö hakee monivuotista avustusta julkaisu- ja residenssitoimintansa sekä kansainvälisen toimintansa ylläpitämiseen ja kehittämiseen, siltojen rakentamiseen polarisoituneessa keskusteluympäristössä sekä tiedeartikkelien tuomiseen kulttuuriyleisön saataville journalistisesti laadukkaassa muodossa. Vuosina 2020–2023 Särössä julkaistaan muun muassa Tanskan elokuvakulttuuria ja Unkarin nykykirjallisuutta käsittelevät numerot sekä kerrotaan Kiinan ja Venäjän kulttuuri-ilmiöistä tuoreilla tavoilla. Vastaranta- ja Saari-numeroissa tuodaan yhteen vastakkaisia ideologisia näkemyksiä edustavia tahoja ja parannetaan keskusteluyhteyksiä korostamalla erimielisyyden sijaan yhtäläisyyksiä.

Monipuolista tiedeyhteistyötä harjoittava Särö luo uuden sillan kulttuuriyleisön ja tiedeyhteisön välille aloittamalla yhteistyön Helsingin yliopiston poikkitieteellisen Tiedepyörre-hankkeen kanssa. Verkossa julkaistaan tutkijoiden artikkeleita, jotka käsittelevät kulttuuripopulismia ja polarisaatiota Euroopan nyky-yhteiskunnissa. Artikkelit julkaistaan Särön maksuttomassa verkkolehdessä journalistisessa, luettavassa ja selkeässä muodossa. Saksan Görlitzissä ja Helsingissä toimistojaan pitävä Särö pyrkii lisäksi edistämään ympäristön hyvinvointia ohjaamalla sekä omaa, kansainvälisestä toiminnasta vastaavaa toimituskuntaansa että Frankfurt an der Oderissa sijaitsevan taiteilijaresidenssinsä vieraita ekologiseen matkustamiseen.

Särölle rohkeus tarkoittaa pitkäjänteistä ja tinkimätöntä asennetta kulttuurityöhön taloudellisesti epävarmassa toimintaympäristössä, avarakatseisuutta sekä uskallusta kyseenalaistaa ja uudistaa taidekentän ja kulttuurijournalismin vallitsevia normeja ja käytäntöjä. Rohkeus on myös uskoa siihen, että usein marginaaliin jäävillä kulttuurilehdillä on todellista merkitystä yhteiskunnassamme.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Diplomi-insinööri Olavi Koistinen 57 600 € Millainen sotku seuraa, jos lukiolaiset voivat vaihtaa päitä keskenään – entä mitä koettelemuksia arjessaan kohtaa kahdeksanraajainen nainen?

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Millaista olisi lukiolaisten elämä, jos kaikilla olisi niskassa ja kaulassa liittimet, joilla ystävykset voisivat vaihtaa päitä keskenään? Rokkifestareilla voisi käydä flaksi, jos omilla harteilla keinuisi kaverin komea naama – mutta äiti saattaa suuttua, jos oma naama lähteekin kiertoon, kun kaveri lainaa sen eteenpäin jollekin random-hipille Kööpenhaminasta.

Entä millaista on osallistua "elämävaihtoon", jossa vaihdetaankin koko oma elämä, harrastukset ja ystävät toisen ihmisen kanssa? Millainen kohtalo on orjalla, jonka länsimaiset hyväntekijät ostavat omakseen tarkoituksenaan vapauttaa hänet parempaan elämään – mutteivät lopulta tiedä, mitä orjalla tekisivät? Entä millaista olisi kahdeksanraajaisen naisen elämä neliraajaisille ihmisille luodussa maailmassa? Entä mitäs jos keskenkasvuinen tekoäly ottaa työpaikkaruokalan valtaansa niin, että ruokalistalle ilmaantuu "friteerattuja haarukoita" ja "sokeroitua hokikalaa"?

Anon rahoitusta kolmen proosateoksen (kaksi romaania, yksi romaani tai novellikokoelma) sarjalle, jossa tutkiskellaan vaihtoehtoisia ja spekulatiivisia maailmoja ja "todellisuusasetelmia". Teosten tyyli vaihtelee kirkkaan realismin, hienovaraiseen absurdiikkaan taipuvaisen realismin sekä villin yliampuvan satiirin välillä. Kirjoista ensimmäiselle, Konttoritorakka-romaanille, on jo solmittu kustannussopimus ja teos ilmestyy vuonna 2020. Myös toista teosta, Pyöröovi-novellikokoelmaa, kohtaan kustannusosakeyhtiö Kosmos on osoittanut alustavaa kiinnostusta.

Kaikki teokset perustuvat "alkuväitteeseen", joka keikauttaa arkitodellisuuden röyhkeästi uudenlaiseen asentoon. Alkuväite saattaa olla hyvinkin absurdi, mutta kirjat lähtevät tutkiskelemaan rohkeasti, millainen maailma olisi, jos väite pätisi. Tarkoitus on tutkia, mitä yhteiskunnan näkökulmasta seuraisi vaikkapa siitä, että ihmiset voisivat vaihtaa elämiä keskenään (ryhtyen vaikkapa käymään toistensa työpaikoilla) tai millaisia koettelemuksia arkielämässään kohtaisi kahdeksanraajainen ihminen.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kirjailija Anna Kortelainen 42 000 € Punarinta-romaanikäsikirjoituksen kirjoittaminen loppuun ja viimeisteleminen julkaisukuntoon

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

Taidemaalari Albert Edelfeltin ainoalla avioliitossa syntyneellä pojalla, Erikillä (1888-1910) oli suuri salaisuus sekä vaativa tapa hyvitellä ja jalostaa salaisuuden aiheuttamaa painolastia. Törmäsin keväällä 2016 ällistyttäviin tietoihin nuoren Erikin erilaisista toimista, jotka olivat ensin laittomia ja sitten ideologisesti odottamattomia. Tämä kahtalainen historiatieteellinen skuuppi lataa romaanin arvoitusrakenteen: Erikin kolmen viimeisen elinvuoden aikana takaumat paljastavat hitaasti, mitä todella oli tapahtunut ja mitä liittyi Erikin yhteiskuntatieteellisiin intresseihin hänen opinnoissaan Etelä-Ranskassa. Erik eli vain 21-vuotiaaksi ja menehtyi Etelä-Ranskassa, kaukana perheestään. Suku sammui hänen kuolemansa myötä.

Fiktio rakentuu tieteelliselle löydölle, faktoille, jotka avaavat aivan uuden näkökulman vuosisadan alun aatehistoriaan. Sen sijaan että "skuupista" kirjoittaisi tieteellisen raportin, se saa kasvaa oikeisiin mittoihinsa ja avautua arvoitusta selvittävän lukijan tajunnassa. Menneisyyden huima paradoksi saa yllättää lukijan maksimaalisella vaikuttavuudella ja jatkaa elämäänsä hänen mielikuvituksessaan: entä jos Erik olisi elänyt pidempään...?

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Filosofian tohtori Virpi Koskela 33 600 € Läsnäolon luonto -teoksen kirjoittaminen

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Artikkeliväitöskirjani Tapping experiences of presence to connect people and organizational creativity valmistui Lappeenrannan teknilliseen yliopiston tuotantotalouden laitokselle syksyllä 2018. Kirjoitan tutkimukseeni perustuvan, suomenkielisen, kaikelle kansalle suunnatun teoksen Läsnäolon luonto. Läsnäolon kokemukset lisäävät innovatiivisuutta, luovuutta ja kokonaisvaltaista ymmärrystä itsestä, toisista ihmisistä ja ympäristöistä, joissa elämme. Ne lisäävät sekä yksilöllistä että yhteisöllistä luovuutta. Tutkimukseni pitää sisällään satoja ihmisten kokemuksiin perustuvia, yksilöllisiä läsnäolon kuvauksia, joista osa on sellaisia, että ne ansaitsevat ehdottomasti tulla nähdyksi ja kuulluksi omalla kielellään – ja myös kaunokirjallisilla (kuvauksellisilla) ansioillaan. Tiedettä ymmärrettävään muotoon taiteellistava teos perustuu läsnäolon kokemusten suhdetta luovuuteen käsittelevään englanninkieliseen väitöskirjaan.

Läsnäolon luonto on tieteeseen perustuva, yksilöllisten kokemusten merkityksiä esiin nostava, filosofis-esteettinen teos taiteellisella twistillä. Haluan näin tietoisesti – ja osin radikaalisti – sekoittaa tiedettä ja taidetta, mutta myös painottaa läsnäolon kokemusten (esim. hortoilun, eksymisen, hidastamisen, pysähtymisen, erehtymisen, olemisen, oivaltamisen ja toisin näkemisen) merkitystä. Luovuus ei tule suorittamalla. Ymmärtääksemme paremmin elämää ja toisia ihmisiä, työyhteisöjämme ja ympäröivää luontoa, on hyvä olla kykenevä "menemään

Suorittajakeskeisen yhteiskuntamme juhlapuheissa, strategioissa ja visioissa toistuvat sanat uusi näkökulma, kestävyys ja yhteisöllisyys, vaikka päivittäisessä elämässä taloudellinen hyöty on usein edelleen ratkaisevin määre. Läsnäolon luonto -teos pysähtyy poikkeavien yksilökokemusten äärelle katsomaan toisin. Se kuvaa, miten juuri uudenlainen luovuus, kestävyys ja yhteisöllisyys syntyvät henkilökohtaisista kokemuksista ja oivalluksista - läsnäolosta, jota ei voi suorittaa tai ostaa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija, PhD Kristiina Koskentola ja työryhmä 36 400 € Paikka- ja kontekstisidonnainen tutkimus ja uuden teossarjan työstö Euraasiassa (Kiina, Japani, Hollanti, Suomi)

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Projekti tutkii taiteen keinoin ja sen kautta perinne- ja ei-inhimillisen tiedon, kuten esimerkiksi samaaniparantajien, rituaaleja ja niiden suhdetta tutkimuskohteiden lohduttamattomasti saastuneeseen luontoon ja harvinaisten maametallien ja (ydin)energian tuotantoon, joiden häikäilemätön metsästys on huipputekniikkayhteiskuntiemme olennainen aineellinen perusta.

Kiinassa vallitsevasta hengellisten käytäntöjen vainoamisesta ja Japanin modernisuudesta ja synkretismistä huolimatta samanismia ja shinto-perinteitä (kuten ennustaminen, hengen hallussapito ja shamanistinen parantaminen) eri muodoissa harjoitetaan maissa edelleen aktiivisesti. Toisaalta Kiina on harvinaismaametalliraaka-aineiden suurin tuottaja ja Japanin teollisuus (teknologian lisäksi ydinteollisuus mukaan lukien) on yksi suurimmista kuluttajista. Tämä ristiriitaisuus ja ikivanhojen henkisten käytäntöjen suhde nykyaikaiseen ajatteluun, teknologiaan ja ekologiaan sekä niiden globaaliin merkitykseen ovat tämän työn ydin.

Projekti pohtii animistisia rituaaleja, ‘spektrisien’, subjektien potentiaalia aktiivisina poliittisina ja eettisinä toimijoina. Syvemmän luontosuhteen ja vaihtoehtoisen tietämisen kautta se spekuloi ympäristönsuojelun ja perinne- ja ei-inhimillisen tiedon suhdetta ja erilaisista hallinnon ja tietämisen malleja. Hankkeen kautta kehitämme sarjan multimediakonstellaatiota, joissa video, audio, sensoriset objektit, tekstimuotoiset elementit limittyvät raakamateriaalien kanssa.

Inhimillisen tiedon ja rationaalisuuden rajat ja unohdettujen ja 'perifeerisien' ekologioiden potentiaali aktiivisina ja syvälle juurtuneina tietopisteinä ovat keskeisiä kysymyksiä. Miten niiden tarkasteleminen taiteen keinon, ilmaisee kestävämpien, tietoisempien ja henkisempien tulevaisuuksien välttämättömyyttä ja sitä, miten taide voisi avata ajattelua niitä kohti?

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Megumi Shimizu, Koskentola Kristiina

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Filosofian maisteri, kirjailija Juha-Pekka Koskinen 57 600 € Aku Ankan elämäkerta

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Kaikki tuntevat Aku Ankan, vai tuntevatko? Aku Ankan elämäkerta on metafiktiivinen teos, jossa suosittu sarjakuvahahmo pääsee kertomaan omasta elämästään. Teos koostuu vankasta henkilöhistoriasta sekä haastatteluista, joissa Aku Ankka kertoo omin sanoin suhteestaan pätkätyöhön, hankalasta asemastaan miljardiperijänä ja yksinhuoltajan arjesta.

Teos on metafiktiivinen hybridiromaani, joka herättää myyttisen sarjakuvahahmon eloon. Aku Ankka on monille ihmisille yhtä todellinen kuin Elvis tai kuka tahansa muu kuuluisuus, jota he eivät ole koskaan nähneet mutta josta he ovat kuulleet ja lukeneet paljon.

Fiktiivisen sarjakuvahahmon elämäkerta haastaa lukijan miettimään, mikä on todellisuuden raja silloin, kun omat havainnot kohteesta puuttuvat. Kun henkilö elää vain välillisten havaintojen kautta, olemme vain sen informaation varassa, jota muut meille tuottavat. Aku Ankan omakohtainen kertomus elämästään hyödyntää sekä romaanikerronnan että elämäkerran keinoja tavalla, jota ei ole aikaisemmin koettu. Teos kasvattaa populaarikulttuurin tunnetun hahmon kaksiulotteisesta kolmiulotteiseksi.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Ritva Kovalainen ja työryhmä 64 500 € Visuaalinen tutkimus luonnonmetsästä

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Luomme hankkeessa tieteeseen nojaavan visuaalisen tutkimuksen, joka taiteellisella ilmaisevuudellaan johdattaa näkemään ja ymmärtämään paremmin arvokkainta monimuotoista metsäluontoamme. Metsä nähdään usein vain puina, mutta esitämme metsän ennen kaikkea suunnattoman elämänkirjon mahdollistamana tilana, josta puut ovat vain osa. Maaperä, vesi, kasvit, hyönteiset, eläimet, sienet ja eliöiden muodostamat yhteisöt vuorovaikutusverkostoineen ovat yhtä olennainen osa tätä kokonaisuutta. Työmme konkretisoi olemassa olevaa tutkimustietoa taiteelliseksi, esteettiseksi ja vivahteikkaaksi luonnon kuvaukseksi, joka tekee tiedon paradigman koettavaksi ja eläväksi.
Kansainvälisesti hyväksytyn kestävän kehityksen agenda on turvata tulevien sukupolvien elämän edellytykset. Kestävyyden perusta on luonnon monimuotoisuuden ja elinvoimaisten ekosysteemien toimivuuden säilymisessä ja Suomessa polttopisteessä on erityisesti tehokkaan hyödyntämisen puristuksessa hiipuva metsäluonto. Kukoistavan metsäteollisuuden hinta on ollut monimuotoisten luonnonmetsien tuhoutuminen ja supistuminen muutamaan prosenttiin metsäpinta-alasta. Sen myötä myös ihmisten kokemus ja ymmärrys metsästä luonnonympäristönä on nykyään lähes olematon.
Kehitys ei kuitenkaan voi olla kestävää, jos se, minkä ylläpitämiseksi koko agenda on luotu, tuhoutuu. Suomessa kestävää kehitystä voidaan toteuttaa vain, jos monimuotoisia luonnonmetsiä on riittävästi.

Maailma on järkyttynyt Brasilian sademetsien laajamittaisesta tuhoamisesta ja sen globaaleista seurauksista. Mutta metsäkato on myös meidän ongelmamme. Luonnonmetsää on metsäpinta-alasta jäljellä n. 4 % ja lukuisat metsälajit syvässä ahdingossa. Argumentoimme taiteen keinoin luonnonmetsän merkityksestä, jotta se tulisi myös käytännössä huomioon otetuksi. Suomikin voisi nousta the Ecologist -lehden kestävän kehityksen indeksillä mitatulta sijaltaan 52. ylemmälle tasolle.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Kovalainen Ritva, Seppo Sanni
Muut työryhmän jäsenet: Marja-aho Raija

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Karoliina Kuvaja 10 800 € Synnytyskokemuksia käsittelevä podcast-sarja

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Mediataidetta, sukupuolentutkimusta ja feminististä keskustelua yhdistelevässä sarjassa puretaan raskaus- ja synnytyskokemuksia. Sarjaan haastatellaan 15 äitiä, jotka ovat synnyttäneet 2010-luvun Suomessa.

Raskaus ja synnytys ovat äärimmäisen henkilökohtaisia kokemuksia, joilla voi olla pitkät seuraukset. Äiti muistaa hyvin menneen synnytyksen koko loppuelämänsä. Silloin, kun synnytys jättää ikävän muistikuvan, vaikutukset ovat pitkäkestoisia ja saattavat vahingoittaa perheeksi kasvua ja johtaa monenlaisiin ongelmiin. Synnytyskokemuksen auki sanoittaminen voi toimia yhtenä kokemuksen käsittelemisen muotona.

Puhe synnytyksestä tiivistyy useasti kivun ympärille. Synnyttämisen ja kivun pelko voi pahimmillaan vaikuttaa negatiivisesti synnytyksen edistymiseen vähentäen sekä oksitosiini- että endorfiinihormonin tuotantoa. Nämä ovat tärkeitä hormoneja synnytyksen edistymisen ja kivun kokemisen kannalta.

Sarjan tarkoituksena on tuoda julki erilaisia synnytyskokemuksia naisten itsensä kertomina. Sarja ei arvota synnytyskokemuksia vaan avaa kokemuksia kaikessa intensiivisyydessään, rujoudessaan ja kauneudessaan. Jokaisessa jaksossa yksi äiti avaa omalla äänellään kokemuksensa positiivisesta testistä lapsivuoteelle.

Sarjassa katsotaan armollisesti ja lempeydellä kaikenmuuttavaa kokemusta. Synnyttäneet äidit jakavat kokemuksen kautta kartuttamansa tiedon eteenpäin. Sarja voi toimia synnytykseen valmistautuvalle vertaistukena ja toisaalta jo synnyttäneelle purkavana kokemuksena.

Synnytyksessä hiljainen sekä perimänä kulkeva tieto voivat olla apuna. Silti monet sukupolvien ketju ovat katki, jos synnytys koetaan niin henkilökohtaisena, ettei kokemuksia avata. Toisaalta jo synnyttäneet saattavat suojella tulevia synnyttäjiä puhumattomuudella. Tämä kuitenkin voi lisätä aiheen mystisyyttä, lisätä vääriä mielikuvia sekä tuoda aiheen ympärille epävarmuutta ja pelkoa. Sarjassa naiset kertovat ääneen omat kokemuksensa rehellisesti, mutta kokemusta lempeydellä katsoen

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteen kandidaatti Inka Kynkäänniemi ja työryhmä (Työryhmä Iiris Kaarlehto ja Inka Kynkäänniemi) 28 800 € Taiteellinen työskentely kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja tekstin keinoin

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Työskentelemme kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja tekstin keinoin. Työmme tematiikka liittyy usein esineiden maailmaan yhtäältä inhimillisen merkityksenannon välineenä, toisaalta inhimillisestä kehyksestä riippumattomana toimijuuksien joukkona, sekä yhteisöihin, keskinäisriippuvuuteen ja kollektiivisen mielikuvituksen mahdollisuuksiin. Videoteostemme keskiössä on usein esittämiemme hahmojen kameralle osoittama harhaileva puhe.

Apurahakautena keskitymme työhuonetyöskentelyyn: toukokuussa HAM-galleriassa avautuvan näyttelyn parissa ja sen jälkeen näyttelyn teemoja eteenpäin työstäen.

Näyttely jakaa lähtökohdat videoteoksemme All Connections Are Boundaries (2018) kanssa, jossa esiintyvien hahmojen esiin nostamat kysymykset mm. yhdessä elämisestä ja uudenlaisten yhteisöjen luonteesta liikuttavat ajatuksia kohti lempeän kumouksellista tulevaisuutta. Uudessa teoskokonaisuudessa haluamme fantasian ja fiktion keinoin viedä tulevaisuudennäkymämme aiempaa pidemmälle. Rakennamme teoksia, jotka kuvittelevat vaihtoehtoisia tapoja olla maailmassa: yrityksiä liikkua fossiilitalouden rakenteiden ja työyhteiskunnan normien ulkopuolella.

Ajattelemme kuluvaa aikaa, toimintatapojen kerrostumia, asioiden epäintentionaalista kasaantumista, hallitsemattomuutta, ilonpitoa, antikapitalismia ja vuotamista. Näyttelyssä esiintyviä hahmoja ovat ainakin fiktiivinen yhteisö#246;, tuhoutuva hiidenkouru ja näennäistä epätehokkuutta ja hemmottelua yhdistelevä jälkifossiilinen liikkuva kylpylä eli spa-pyörä.

Haluamme ajatella taiteen, työn ja elämän välisiä suhteita mielekkäällä tavalla, hahmotella tilaa, jossa hauraus voi olla keino vapautua voimakkuuden ja erityisyyden vaateista selviytymisen edellytyksinä. Haluamme työmme kautta jakaa asioita ja helpottaa ahdistusta, omaamme ja muiden, mutta jos siinä onnistummekin, emme toivo sen tuottavan toimintakykyisempiä tai tehokkaampia yksilöitä, vaan synnyttävän iloa, lempeyttä ja taipumattomuutta. Vilpittömin halumme on olla rohkeita siinä mitä teemme.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Kaarlehto Iiris, Kynkäänniemi Inka

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen Maisteri (TaM) Sara Kärpänen 9 600 € Tilat haltuun! Käsikirja julkisen tilan haltuunottoon

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Käsikirja Tilat haltuun! opastaa, pohtii ja kyseenalaistaa, kuinka julkista tilaa on mahdollista tutkia ja muokata taideinterventioiden, kansalaisaktivismin, guerillataiteen ja arkkitehtuurin sekä vaihtoehtoisten viestintävälineiden avulla. Artikkelien ja haastattelujen kuvituksena käytetään dokumentaarisia kuvia sekä havainnollisia kaavioita, joiden avulla kulloinkin esitelty toimintatapa hahmottuu paremmin.

Toteutan Into Kustannuksen vuonna 2020 julkaiseman kirjan ympärille podcast-sarjan, jossa keskityn tutkimaan alan suomalaisia tekijöitä heidän motiiveistaan, projekteista, ja halusta vaikuttaa kaupunkitilassa.

Projektin lähtökohtana on kannustaa kaupunkilaisia analysoimaan omaehtoisen tekemisen merkitystä, vaikutuksia sekä antamaan työkaluja ja kimmokkeita, joiden avulla voi tutkia omaa arkiympäristöä uteliaasti sekä toteuttaa omia projekteja kirjassa julkaistavien esimerkkien ja tee-se-itse-ohjeiden avulla. Kirja auttaa ymmärtämään kansalaisaktivismin ja guerillataiteen suuntauksia ja historiaa moniulotteisesti eri lähtökohdista käsin sekä vahvistamaan alan naistekijöiden tunnettavuutta.

Tekniikoiden, taiteilijaprofiilien ja opasteiden lisäksi kirja tuo esille tämän päivän kiinnostavimpia suomalaisia ja kansainvälisiä toimijoita, jotka ovat muuttaneet ja laajentaneet keskustelua julkisen tilan politiikasta taiteen, vaihtoehtomedioiden ja kaupunkiaktivismin avulla sekä kyenneet luomaan pysyvämpiä ratkaisuja sekä uusia toimintatapoja.

Kirja antaa kaupunkilaisille työkaluja kaupunkikulttuurin ja julkisen tilan rakentamiseen sekä havainnoimiseen. Kirjassa esiteltävät tekniikat, esimerkit ja taiteilijat todistavat, kuinka jokainen kaupunkilainen on kykeneväinen muuttamaan valtarakenteita sekä saaman aikaiseksi pieniä arjen nyrjähdyksiä tai jopa globaaleja, poliittisia liikkeitä. Kirja pohtii kuinka voimme saada oman äänemme kuuluviin ja miksi pitkäjänteinen tekeminen on tärkeää ja kuinka se on mahdollista toteuttaa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija Jaana Laakkonen 38 600 € Taiteellinen työskentely sekä uusien teosten, yksityisnäyttelyn ja julkaisun tuottaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Haen Koneen säätiöltä apurahaa 12 kuukauden taiteellisen työskentelyyn sekä julkaisun tuottamiseen vuonna 2020. Vuoden aikana teen uuden teoskokonaisuuden, tähän asti laajimpaan yksityisnäyttelyyni, Treignac Projet -näyttelytilaan Ranskaan. Näyttelyyn liittyen julkaisen myös esseekokoelman, joka tuo yhteen sekä aikaisemmin kirjoittamiani tekstejä että varta vasten näyttelyä varten kirjoitettuja esseitä.
 
Vuonna 2020 jatkan taiteellista työskentelyäni maalin kanssa; pohdin mitä se voi olla ja tarkoittaa posthumanistisen, uusmaterialistisen kriittisen ajattelun ja feministisen tieteenfilosofian valossa. Työskentelyni keskeinen kysymys on minkälaisia teoksia ja todellisuutta – joissa materiaalisuus, kieli ja kehollisuus tulevat yhteen – voidaan tuottaa maaliaineen, kankaiden, arjen kokemusten, tekstin ja kriittisen ajattelun kanssa?

Vuonna 2020 toteutettavat uudet teokseni koostuvat maaliaineesta, kankaista, muista tarpeellisista materiaaleista sekä teksteistä, joita voi kokea paitsi lukemalla myös kuuntelemalla ja esityksen muodossa. Julkaisu teksteineen on maalin kanssa työskentelylle rinnakkaista, materiaalisuutta ja arkisia tilanteita tunnustelevaa ja pohtivaa työskentelyä. Näyttelyyn ja teoksiin kuuluu myös Treignac Projet:n kanssa toteutettava työpaja, joka käyttää teoksiani, näyttelytilaa ja tekstejäni lähtökohtanaan.

Mitkä tavat ja muodot olla olemassa ovat mahdollisia ja mitkä eivät? Mikä tai kuka voi olla läsnä taiteellisessa työskentelyssä ja maailman tulemisessa sen kautta? Samoja jakoja, jotka toiseuttavat ja sortavat kaikkia toisina pidettyjä, ylläpidetään ja harjoitellaan taiteen kautta. Siksi on väliä, mitä otetaan vakavasti ja minkä läpi taiteelle kirjoitettua tarinaa tarkastellaan ja maalia siirrellään. Työskentelylläni osallistun tihentämään käsityksiä siitä mitkä-ketkä ovat-tekevät maailmassa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Visual artist Stéphanie Lagarde 16 800 € Minimal sway while starting my way up

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

The video will deal with the vertical occupation or territories, from extreme depths to extreme heights. The work is based on an extensive research on vertical colonization of the world and Space, and aims to imagine a parallel drawn between deep mining extraction and megatall architecture, through the vehicle of the elevator. The elevator is indeed at the heart of this vertical conquest and is consequently an important subject of today's high-technological research and innovation.

Based on a current and future collaboration with the company KONE in Lohja, Finland, the video will tell the story of an elevator in conversation with its assigned Cloud, through an artificial intelligent system and language already created by KONE. The Elevator would be conversing with the Cloud, sometimes for technical purposes, sometimes getting deeper into his own thoughts, having metaphysical questions about its role in the world, his doubts for the future, the colonisation of up with megatall towers, and down the earth with deep mines, fearing the acceleration of consumerism of our resources, observing the floors where it stops (a hotel, a mine, an apartment, an office…). The Cloud would be the voice of reason and rationality, trying to keep the elevator in control.

The elevator is a very decisive object for the future as well as a well-known symbol for success and progress. Inspired by the artificial intelligence KONE developed, I will create a conversation between the elevator and its Cloud. Taking the elevator as the main character and main viewpoint, the conversation will allow to touch upon a broader range of topics concerning aspiration, accelerated consumerism, environmental issues, economical growth and competition, vertical social inequities.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Teatteritaiteen maisteri Julia Lappalainen 36 000 € Taiteellinen työskentely ja tutkimus esitysten tekijänä ja näyttelijänä

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Taiteellinen työskentelyni ja tutkimukseni keskittyy feministiseen praktiikkaan ja sen mahdollisuuksiin esitysprosessin uudistajana, sekä näyttelijäntaiteeseen liittyviin kysymyksiin. Olen tutkinut aiheita aiemmissa töissäni ja näen hedelmällisenä jatkaa niistä auki jääneitä kysymyksiä henkilökohtaisella ja pitkäjänteisellä työskentelyllä.
Edellinen projektini oli yhdessä ohjaaja Ruusu Haarlan kanssa toteutettu Turkka kuolee -esitys. Se oli sekä sisällöllisesti että tekijän roolieni suhteen runsaudensarvi, joka jätti kysymyksen: Mihin sitten? Miten mennä uutta näyttämöä kohti, jonka tieltä on nyt purettu esteitä? Yksi minua vahvasti tekijänä ajanut voima oli jonkinlaisen feministisen praktiikan ja näyttämön löytäminen, jonka koen kuitenkin nyt olevan kriisissä ja muutoksen tilassa. Löysimme Haarlan kanssa ohjaajan ja näyttelijän suhdetta uudistavan työtavan, jota haluan kehittää ja viedä pidemmälle.
Näyttelijän koulutukseni saa minut toimimaan ruumiillisuudesta ja esiintyjyydestä käsin. Kuitenkin huomaan ajattelevani yhtä voimakkaasti merkityksiä ja materiaalin etsimistä ja järjestämistä esitykseksi. Tätä dramaturgista ajattelua aion tutkia kolmen esityksen muodossa. Samalla kuljetan mukana kuvaamaani työskentelytavan kunnianhimoista kehittämistä.
Etsin konkreettisia työtapoja kokonaisvaltaisen näyttelijä-taiteilijan roolin toteuttamiseen sekä käsittelen henkilökohtaiseksi miellettyjä aiheita yhteiskunnallisesti oivaltavasti ja hauskasti.

Tutkin työssäni sinnikkäästi ja uteliaasti laajoja ja monitahoisia aiheita. En väitä tulevani valmiiksi. Ajattelen, että on radikaalia syventyä ja paneutua johonkin jatkuvan uuden keksimisen sijaan. Olen hieman huomaamatta myös työskennellyt pääosin samassa, niin sanotusti ammattilaisuransa alkuvaiheessa olevien tekijöiden kanssa, ja näen myös sen rohkeana ja arvokkaana kanssa- ja vertaisoppimisena.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

TaM, elokuvaohjaaja, tohtorikoulutettava Katja Lautamatti ja työryhmä 33 600 € Mussolinin karhu: fiktioelokuva suomalaisesta fasismista ja yhteisön kaipuusta

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Haemme työparina tukea pitkän fiktioelokuvan Mussolinin karhu ennakkotutkimukseen ja käsikirjoitustyöhön keväälle 2020. Mussolinin karhu on löyhästi tositapahtumiin pohjautuva tarina miehestä, joka asuu Helsingissä yksiössä karhun kanssa 1930-luvulla. Karhunpentu on Isänmaallisen kansanliikkeen lahja Italian Benito Mussolinille, joka kuitenkin suomalaisten nöyryytykseksi kieltäytyy yhteistyöstä ja torjuu karhun. Elokuvan päähenkilön, IKL:n rivijäsenen tehtäväksi tulee hoitaa karhunpentua ja pitää se piilossa julkisuudelta. Miehen suhde karhuun muuttuu nopeasti arkiseksi ja läheiseksi. Karhu kasvaa kuitenkin nopeasti liian isoksi kaupunkiyksiöön ja uhkaa hoitajansa henkeä. Hädän hetkellä paljastuu, että IKL:n johto ei kanna vastuuta aiheuttamastaan sekasorrosta, ja mies joutuu yksin selviämään karhun kanssa.
Elokuvassa tutkitaan yhteisöä, jossa vallitsee sadismin ja nöyryyttämisen kulttuuri. Elokuva ei kuitenkaan ole moraliteetti, vaan tutkii sitä miksi ja miten fasistiset liikkeet kasvavat ja houkuttelevat puoleensa ihmisiä, ja vetoavat inhimilliseen perustarpeeseen kuulua ja tulla hyväksytyksi.
Elokuvan aihe on ajankohtainen tämän päivän Suomessa, jossa nuoret ihmiset ovat vaarassa syrjäytyä ja ääriliikkeet nostavat päätään.

On tärkeää ja uskaliasta käsitellä suomalaista fasismia, populismia ja nöyryyttämisen kulttuuria juuri nyt. Lapuan liikkeen retoriikka sekä tapa lietsoa väkivaltaa ja kaaosta on tunnistettavissa tämän ajan poliittisessa toiminnassa. Elokuva ei kuitenkaan ole sensaatiohakuinen moraliteetti, vaan tutkii sitä, miksi ja miten fasistiset liikkeet kasvavat ja houkuttelevat puoleensa tavallisia, herkkiä ihmisiä, etenkin nuoria miehiä, ja vetoavat ihmisen perustarpeeseen kuulua yhteisöön.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Lautamatti Katja, Autiokyrö Vilja

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteen maisteri Niina Lehtonen Braun 57 600 € Taiteellinen työskentely: Keski-Suomi-projekti, taidekirja I am drinking again, Learning by heart -projekti

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Toteutan apurahakauden aikana muun muassa nämä taideprojektit:

Teoskokonaisuuden luominen Matkalla Maan Keskipisteeseen – Notions of place – from belonging to displacement -ryhmänäyttelyyn, Jyväskylän taidemuseo, syyskuu 2020. Teossarja käsittelee keskisuomalaisen sukuni naisia ja naiseuden haasteita isovanhempieni, esiäitieni, äitini, serkkujeni ja tätieni biografioiden kautta. Teokset pohjautuvat tekemiini haastatteluihin ja sukututkimukseen.

Learning “by heart”– A multilingual library for Nelly Sachs -taideprojektin jatko:
Perustan berliiniläisen taiteilija Achim Lengererin kanssa tilapäisen Nelly Sachs -kirjaston Berliinin Marzahn-Hellersdorfin-kaupunginosaan. Järjestämme lukutilaisuuksia sekä lukupiirin. Projekti toteutui ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2019 Wienissä ja se saa nyt jatkoa Berliinissä uusien kollaasien, kirjaston sekä julkaisun muodossa.

I am drinking again -taidekirjan toteutus:
Kirja-idea on hahmottunut viimeisien työskentelyvuosien aikana ja varsinkin Koneen Säätiöltä vuodelle 2018 saamani puolivuotisen ponnistusapuraha-kauden aikana. Kirja pohtii kuvien kautta alkoholismia osana perhepiiriä ja osana naisten elämää eri sukupolvien aikana. Olen tehnyt teoksia kirjaa varten jo Mostly Happy -näyttelyä varten vuonna 2019 ja jatkan parhaillaan teeman parissa.

Haluan myös kehittää kollaasimaalaustekniikkani muuntamista kokeellisen videon muotoon. Tavoitteenani on liittää installaatioihini näitä videoita.

Työskentelen taloudellisesta tilanteesta riippumatta joka päivä luodakseni ilmaisultaan omanlaista ja mahdollisimman autenttista taidetta. Työskentelen vapaaehtoistyössä taiteilijoiden verkostoissa Berliinissä luodakseni mahdollisuuksia myös muille taiteilijoille ja turvatakseni taiteilijoiden asemaa. Luon aktiivisesti siltoja Berliinin ja Suomen kuvataidekentän välillä. Uskon taiteen merkitykseen yhteiskunnassa ja työskentelen solidaarisuuden eteen taidekentällä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Valokuvataiteilija, TaM Kati Leinonen 86 400 € Taiteellinen työskentely Vastapuun tilalla

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kolmivuotinen | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Vastapuu on appeni kotitila Pohjois-Karjalassa Kinahmon kylässä. Tila on perheemme kesäpaikka ja miltei alkuperäisessä kunnossa. Sen rakennukset täyttyvät edesmenneiden ihmisten tavaroista, jotka ovat kuin pyhäinjäännöksiä. Ne kantavat muistoja ja muistuttavat katoavaisuudesta. Seuraavien vuosien ajan asun pääosin Vastapuun tilalla ja tutkin sen jäämistöä valokuva- ja videotaiteen keinoin. Rakennan eräänlaisen muotokuvan tilan entisistä asukkaista ja heidän historiansa kautta tarkastelen siirtolaisuutta 40-luvulla. Tilan kunnostaminen ja sen villiintyneen maiseman palauttaminen – hoito ja raivaaminen – avaa näkemään ja pohtimaan maaseudun nykytilaa.

Pikkuhiljaa laajennan työskentelyäni lähtemällä tutkimaan myös ympäröivää Kinahmon kylää. Siirtolaisuus on vahvasti osana myös nyky-Kinahmoa, jonne on muotoutunut pieni filippiiniläisyhteisö. Peilailen työssäni kahden eri ajan siirtolaisuutta ja mikrohistorioiden kautta rakennan kuvaa maaseudun menneisyydestä ja nykyisyydestä sekä kuulostelen mahdollisia tulevaisuuksia.

Käännän yleisen ajatuksen maaseudun rappioitumisesta ja autioitumisesta päälaelleen. Näen maaseudun mahdollisuutena ja leikittelen ajatuksella maaseudun eheytymisestä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Pia Lindman 86 400 € Aistinnalinen / Subsensorial

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kolmivuotinen | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Miten voimme tuoda tietoisuuteemme mikroviestintää, jota kehomme ja ympäristömme välittää ja mitä tämä viestintä kertoo meille?

How can we bring to our consciousness the micromessages that our bodies and environment mediates to us, and what does this messaging tell us?

Taiteen keinoin yhdistämällä oraalitraditioita, mikrobiologiaa ja synesteettisiä ihmismielen prosesseja haen kosketuspintaa planeettaamme ja maailmaan. Hanke pyrkii synnyttämään keinoja syventää ihmisen suhdetta ympäristöön, jonka osa on ja mikä kannattaa elämää.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija Tuomas Linna 28 800 € Uusien teoksien suunnitteleminen ja toteuttaminen sekä valmiiden teoksien esitteleminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Onni, onnellisuus, ilo, riemu ja autuus.

Tammi ja apila. Kaikki vuoden 2019 aikana näkemäni tähdenlennot.
Kätketty onni ja epäonni.

Kaikki pienet asiat, jotka ovat taikaa.
Kaikki pienet asiat, jotka saavat minut syttymään.

Performatiivisia pohdintoja valokuvan, videon, äänen, tekstin ja objektien välityksellä.

Halu kertoa tarinaa tuhannesta sateisesta päivästä alla ison sateenvarjon.

Nyt tiedän, että kaikki jatkuu.

Rohkea avaus merkitsee minulle arastelematonta tapaa nähdä erilaisesti ja kummastella, että ymmärtäisin. Se on kynnysten ohittamista ­ joskus niihin kompastumistakin. Ymmärrykseeni rohkeudesta kuuluu arvuuttelevuus, järjestäytymättömyys ja rajaamattomuus. Etupuolellani on paljon huomisen oljenkorsia, joiden positiiviseen kasvuun haluan työskentelyssäni havahtua.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Comedian, performance artist, writer, speaker James MacDonald 16 800 € Cuck: A cure for social media

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Cuck is a solo comedy performance by James Lórien MacDonald that situates stand-up in the current social media landscape, working with questions of power, satire, cruelty, rage, political intervention, laughter, empowerment, and anxiety. What exactly are we doing when we make fun of our “enemies” online?

If anyone knows what it means to make fun of other people, it’s a professional stand-up comedian. Comics are obligated to have a “hot take” on the news of the day, using what some assume to be a non-serious, no-consequences mode of human communication (comedy, satire) in order to put words to public opinion. On social media, however, anyone can take that role; and the role can even be filled by machine. Who can make jokes in public? Why are we obsessed with defining exactly who has free speech? What does a person gain when they joke about another person, and what does it cost? How are mockery and anger contributing to getting people like Trump and Boris Johnson elected – to say nothing of Halla-Aho? Is this behaviour changing us as people? How are minorities empowered by rage online?

Cuck, in its form, merges the traditional performance style of stand-up comedy with the more cerebral, less straightforward mode of performance art. I want the audience to leave with questions about their own ways of engaging with and performing politics online. The work takes a position of compassion as its starting point.

The duration is 1 hour, and will be in English and Finnish.

In Finland, stand-up comedy struggles to be seen as a site for artistic production, even though many people working in the field are using it for political and artistic ends. Precisely these areas - the serious and non-serious, the high and low brow - are overlooked sites of reflection on our society. Crossing over between "legitimate" performance and the popular modes of performance found in nightclubs is a form of breaking boundaries and is, for me, only lightly charted territory.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Nursing Aid Ramieza Mahdi ja työryhmä (The land that is not) 24 300 € The land that is not

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

The land that is not -project is a collective photography project that works with young citizens in Vasa using the photovoice method. This research method utilizes the power of photography as self-expression and as a way to be together. In photovoice you capture on film information about your life and community and share it with others in the photovoice group. Photovoice draws on Paulo Freire’s writings on pedagogy, as well as community photography, and participatory action research. One important part of the method is building an exhibition together. To the Opening night the young Vaasa citizens can choose to invite family, friends, teachers, researchers, youth workers, cultural workers, local artists, local politicians and the local media. The photovoice meetings and the exhibition is hosted by the artist community Platform. The land that is not uses photovoice as an un-silencing strategy of experiences that are often silenced in the public sphere in Vaasa, such as racism, sexism and islamophobia. But more importantly The land that is not is aiming at creating a community and possible place for solidarities, and a platform for change.

The land that is not highlights power structures, but dreams about a different Finland, Ostrobothnia and Vaasa inside the increasingly neo-fascist Fortress Europe. One would think that claiming that black lives matters in Ostrobothnia is self-evident, but you will be surprised to see that in our current climate this is actually a bold statement. That this project is aimed at young women shaping, creating and dreaming about a land that is not, is bold in an Edith Södergran kind of way.

Työryhmän jäsenet
Muut työryhmän jäsenet: Bäckman Gunnar, Attianese Ann-Helen

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

PhD Researcher, artist Ilan Manouach 35 000 € AI Comics – The first graphic novel generated by Artificial Intelligence in the world, produced and published in Helsinki

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Deep neural networks have very recently played a transformative role in advancing artificial intelligence across various application domains, and sometimes in different artistic experiments. Within the “computational creativity” literature, various papers and academic researches have proposed different algorithms and model architectures in the exploration of the artistic potential of a machine.

The project AI Comics has the aspiration to produce and publish in Helsinki, the first graphic novel entirely generated by Artificial Intelligence. The project represents a considerable technical and artistic challenge as it explores a set of unconventional operations that don’t account for the production of comic books: web-scraping, image classification, computer vision, indexation, coding, database building and cloud computation. The resources from Machine Learning will be steered toward the synthetic production of everything related to ‘original’ comics art: the artwork, the character designs, the dialogues, the narrative evolution, and the page layout will be entirely generated using the most up-to-date algorithmic architectures in Deep Neural Networks (GANs, RNNs and LSTM).

AI Comics is a knowledge-rich, experimental transdisciplinary project, produced and published in Finland, that embraces the dazzliness, druginess and eeriness of a machinic, non-human understanding of the comics medium.

AI Comics is a speculative transdisciplinary project that establishes a dialogue between the artistic medium of comics and the field of data science research and computer vision with the latest innovations brought by the generative algorithms of machine learning. In addition to that the project sketches a non-anthropocentric contemplation of narrative expressions and for the first time in the history of the medium, confronts comics art practices to a post-human, machinic comprehension.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Vapaa toimittaja ja tietokirjailija Aleksandr Manzos 28 800 € Esseesarja ja e-kirja kokeellisen pelitaiteen tekijöistä

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Pelit ja muut vuorovaikutteiset teokset ovat tämän hetken nouseva taidemuoto. 2010-luvun aikana on kasvanut laaja ja monipuolinen joukko tekijöitä, jotka määrittelevät uudelleen, mitä tällä muodolla voi tehdä. Heidän työtään voi kutsua kokeellisiksi peleiksi tai interaktiiviseksi taiteeksi. Suomeksi tästä liikkeestä on kirjoitettu hyvin vähän. Toiveeni on paikata tätä aukkoa e-kirjaksi koottavalla esseesarjalla.

Tarkoituksena on nostaa esiin noin parikymmentä kokeellista pelintekijää, jotka ovat olleet aktiivisia viime vuosina ja joiden teokset ovat poikkeavia joko muodon tai sisällön osalta. Valinta kohdistuu tietoisesti tekijöihin, jotka ovat vaarassa jäädä huomiotta, koska he tai heidän teoksensa eivät sovi valmiisiin muotteihin.

Nämä kokeelliset pelit voivat olla simulaatioita vähävaraisen elämästä, visuaalisia romaaneja häilyvästä sukupuoli-identiteetistä, brutalistista virtuaaliarkkitehtuuria tai ihan vain tuokiokuvia ihmissuhteista. Keskeisintä on, että niiden interaktiivisuus mahdollistaa uudet näkökulmat aiheisiin.

Yksi essee keskittyy kerrallaan yhden tekijän tuotantoon. Tarkoitus on tehdä kokeellisia pelejä tutuksi, mutta teksti saa myös seikkailla pohdinnoissaan. Yritän huolehtia siitä, että (usein henkilökohtaiset) teokset saavat puhua mahdollisimman paljon itse sen sijaan, että tulkitsen kaiken vain oman linssini läpi. Pyrin myös sisällyttämään lyhyitä haastatteluja tekijöiltä itseltään, kun se onnistuu.

Elämme tällä hetkellä kokeellisen pelitaiteen kukoistusta. Moni ei kuitenkaan ole tietoinen siitä, eikä suomeksi ole kirjoitettu siitä lähes mitään. Tekijät ovat ulkopuolisia niin pelien kuin taiteen kentällä, vaikka vievät molempia eteenpäin. Usein heidän teoksensa menevät vastoin odotuksia, mikä entisestään hankaloittaa niiden luokittelua. Aihe on tärkeä, mutta samalla niin uusi ja koko ajan liikkeessä, että se on liian hankala perinteisesti kustannettavalle kirjalle.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri & Teatteritaiteen maisteri Milla Martikainen ja työryhmä (Metsäesitys: Papana & Norkko) 37 700 € Liito-oravalähtöisen ihmis-liito-oravayhteistyön kehittäminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Näyttää siltä, että te ihmiset ette saa lajikatoa keskenänne pysäytettyä. Liito-oravien on aika tarjota käpälää, hypätä puikkoihin ja ottaa likainen lusikka liitopoimuun.

Eksistentiaalisen kriisin liikkeelle ajama fiktiivinen liito-oravakaksikko Papana & Norkko (me!) leijaa esiin Tampereen Solkivuoresta, yhteistoiminnallisesta liito-oravien hoito- ja suojelumetsästä.

Taiteellis-poliittisen loikkamme tavoitteena on liitureiden ja sitä myötä muiden lajien (ml. ihminen) elinmahdollisuuksien TURVAAMINEN!!!

Uskomme olevamme tähän sopiva laji. Meidät tunnetaan Eu-yhteyksistämme ja kyvystämme pysäyttää suuria rakennushankkeita. Tampereella olemme saaneet aikaiseksi mutkan raitiotiehen. Olemassaolomme pakottaa eri tavoin ajattelevat ihmiset keskustelemaan ratkaisuista, ja tilaisuuden tullen olemme myös aseistariisunnan ammattilaisia. “You are never too small to make a difference.”

Taiteellis-yhteiskunnallisesti vaikuttavan ihmis-liito-oravayhteistyön kehittämiseksi opiskelemme metsäalaa sekä muita lajikatoon vaikuttavia ihmisperäisiä ilmiöitä, etsimme kieltä, joka kääntää ihmisajattelusta esiin toisin tekemisen mahdollisuuksia, ja teemme MAA-ILMA-tilassa huokoisesti liikkuvaa (papana)taidetta.

Reagoimme ihmismaailmassa kokemaamme elein, kuvin, videoin, huomioin ja tekstein, joita julkaisemme some-kanavissamme. Valmistamme myös esitystapahtuman sopivaan kontekstiin, esimerkiksi luontoretken Äänekosken sellutehtaalle, mikäli siellä ei vierasteta oravia.

Papana & Norkko on Metsäesitys-työryhmän avoin esitysprosessi, jossa ihmisesitystaiteilijat tutkivat oman mielensä, kehonsa ja kielensä kautta, millaisina ihmismaailman rakenteet avautuvat, kun niissä toimii kuvitteellisena liito-oravana. Entä mitä ihmismaailmassa tapahtuu, kun liitureiden esitys syntyy suorassa vuorovaikutuksessa sen kanssa – esimerkiksi Koneen Säätiön apurahahaussa? Esityksemme välitön olosuhde on etenevä biodiversiteettikato.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Martikainen Milla, Puranen Katri, Pesonen Liisa

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

TaM, valokuvataiteilija/kuvataiteilija Eija Mäkivuoti 32 000 € Revontulten Maa / Norrskenets Land – yhteenkietoutuneita tarinoita kuulumisesta

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Yhteisöllinen, monikielinen taideprojekti, jossa taiteen eri keinoin ja tarinankerronnan kautta pohditaan yhdessä osallistuvien tarinankertojien kanssa kokemuksia siirtolaisuudesta, monikulttuurisuudesta, kulttuurienvälisyydestä ja monikielisyydestä. 1,5 vuotta kestävä pilottihanke alkaa Suomen ja Ruotsin rajalta, Tornio-Haaparannasta, Norrbottenista Luleåsta sekä Ronnebystä, Etelä-Ruotsista. Tämä on taiteellinen ja kokeellinen tutkimusmatka “suomalaisuuteen”, “ruotsalaisuuteen” ja johonkin siltä väliltä. Toteutustapa on yhteistyöhön perustuva tarinankerronnallinen taidetyöpaja/prosessi, joka toteutetaan yhdessä siihen osallistuvien kanssakertojien kanssa. Keskeisemmät työskentelymuodot ovat dialogi, yhdessä tekeminen sekä kanssakertojien omatoiminen työskentely (metodina ohjattu itsetutkiskelu ja tarinankerronnan muodot erilaisten taiteellisten toteutustapojen kautta). Tavoitteena on moniääninen ja monimutkaisen kerroksellinen tarina, jonka tarkoitus on laajentaa käsitystä siirtolaisuudesta ja pohtia miten ilmiö koetaan useamman sukupolven ajalla – usealla kielellä taiteen ja tarinankerronnan keinoin toteutettuna. Materiaalista koostuu yhteisöllisesti luodut taideteokset installaation ja verkkoteoksen keinoin. Projektin tarinoita esitetään paikallisesti tilassa ja osa niistä saa ulottuvuuden verkossa, jossa ne voivat tavoittaa suuremman yleisön. Installaatio/verkkoteos julkistetaan yleisölle avoimessa tapahtumassa. Työstän luodusta materiaalista myös kirjan dummyn.

Tämän projektin aloittaminen on henkilökohtaisella tasolla rohkea teko, tästä on pitänyt vaieta ja sen kanssa on joutunut oppimaan elämään. Nyt on aika lopettaa olemasta hiljaa – kissa on nostettava niin sanotusti pöydälle. Tuijottamaan silmiin. Vaatimaan näillekin tarinoille sijansa. Nyky-Suomen maahanmuuttovastaisuutta ajatellessa haluan yhdessä muiden kanssa pohtia kokemuksiamme moniulotteisesti sekä laajentaa käsitystä siirtolaisuudesta ilmiönä, jolla on kauaskantoiset vaikutukset.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kirjailija Reetta Niemelä ja työryhmä (Parhaat ystävät -kirjan työryhmä) 34 800 € Parhaat ystävät – Koiralähtöisen, vuorovaikutteisen lasten ja nuorten tietokirjan kirjoittaminen ja kuvittaminen

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

Olen koira nimeltä Jeppu. Olen koiralähtöisen tietokirjamme kertoja. Mukanani tassuttelee muutamia omanlajisia ystäviäni: Levollinen Rauha, arka Kaino sekä pessimistinen Kalvas Tympönen. Heillä on kaikilla jaettavana lapsille ja nuorille ainutlaatuinen kokemus koirana olemisesta.

Teemme yhteistyötä kirjaa kirjoittavien ja piirtävien ihmiseläinten kanssa, sarjakuvataiteilija Anni Nykäsen, kirjailija Reetta Niemelän ja toimittaja Sanna Tulosen.

Ihmiset ovat viime vuosien aikana saaneet kumppanieläimistään, siis meistä koirista paljon uutta tutkimustietoa. Näiden tiimimme jäsenten tehtävänä on sanan ja kuvan keinoin löytää kaikkeen kirjassa esittämäänsä uuden tiedon tarjoama koirien näkökulma ja kuvata meidän kokemuksemme eri tilanteissa.
Todellisuudessahan me koirat emme tietenkään puhu ja kirjoita. Kuten hyvin tiedätte siellä säätiössä, sellainen tapa esittää meidät on antropomorfista – siis ihmislähtöistä. Meille annetaan ominaisuuksia, joita on oikeasti vain ihmisillä. Olemme kuitenkin yhdessä päätyneet siihen, että lukijan on helpompi samastua ja ymmärtää meitä koiria ja samalla alkaa suhtautumaan meihin empaattisemmin ja ehkä myös muuttamaan toimintatapojaan ja kehittämään ajatteluaan koiralähtöisempään suuntaan, jos me saamme kirjassa äänen. Voisi oikeastaan ajatella, että tämä ihmistiimi kääntää kirjoittamalla ja sarjakuvaa piirtämällä meidän käyttäytymisemme lapsille ja nuorille ymmärrettävämpään muotoon.

Lasten ja eläinten elämänhallintaa ja hyvinvointia voi parantaa puuttumalla tietämättömyyteen siitä, millaiset seikat parantavat ja millaiset huonontavat koiran henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Lapsen kasvun kannalta on tärkeä saada väkivallattomia ja luottamusta parantavia työkaluja vuorovaikutustilanteisiin eläinten kanssa. Tiedot ja taidot luovat osallisuutta. Lapset kokevat suhteen eläimeen ystävyytenä. Heillä on oikeus saada pääsy tietoon, jolla hyvä ja reilu ystävyys saavutetaan.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Niemelä Reetta, Nykänen Anni, Tulonen Sanna

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Master of Fine Arts in Choreography Mikko Niemistö ja työryhmä 112 500 € Unen ja protestin elämänalueisiin perustuva taiteellinen työskentely sekä sen pohjalta syntyvät neljä esitystaideteosta galleria- ja näyttämötiloihin

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Unen ja poliittisen protestin parissa työskentely tuntuu merkittävältä ajassa, jossa digitaalinen todellisuus irtautuu omaksi aikatasokseen, eivätkä siihen vaikuta luonnon syklit, pimeys tai valo. Tämä ikuiseen valvetilaan perustuva ajaton aika tuntuu murtavan unen ja poliittisen toiminnan totuttuja olosuhteita. Pimeys, yksityisyys ja vetäytyminen ovat välttämättömiä unelle, mutta myös poliittinen aktiivisuus tarvitsee niitä pysyäkseen elinvoimaisena. Hankkeessa uni ja protesti linkittyvät yksityisen ja julkisen muodonmuutoksiin myöhäiskapitalistisella aikakaudella.

Koollekutsumani taiteilijat edustavat koreografian, näkymättömän lavastuksen, muotisuunnittelun, valon ja äänen praktiikoita. Studiotyön lisäksi pidämme säännöllistä unipäiväkirjaa ja osallistumme itsellemme tärkeisiin mielenosoituksiin. Vuoropuhelussamme keholliset, auditiiviset ja tilalliset elementit risteävät ilman hierarkiaa. Inspiroidumme alitajunnan ja poliittisen ruumiin koreografioista, pukusuunnittelu luo katseen protestoivan kehon performatiivisuuteen ja sanellut unet rakentuvat toisteisten looppien äänikudelmiksi.

Esitykselliset ehdotuksemme sisältävät elementtejä rituaalisuudesta, muotinäytöksistä, mielenosoituksista ja digitaalisista todellisuuksista. Näiden pohjalta toteutamme neljä teosta näyttämö- ja galleriatiloihin, joissa unen ja protestin kokemukset asettuvat vasten ympäröivää todellisuuttamme.

Teokset:

2020
Astral Projections (Forum Box)
Odd Meters (Zodiak)

2021
Awake
Model Citizen

Hanke liikkuu rohkealla tavalla sisäisen maailman, poliittisen aktiivisuuden sekä taiteellisen työn rajapinnoilla. Se on samaan aikaan voimakkaan henkilökohtainen ja avoimen poliittinen. Se kyseenalaistaa suhtautumisen aikaan resurssina, joka tulee hyödyntää taloudellisesti tehokkaasti ja etsii ruumiillisia tapoja ehdottaa muuta: poissaoloa, herätystä, vastarintaa. Hanke jalkautuu ennakkoluulottomasti eri konteksteihin ja törmäyttää koreografian, suunnittelun ja aktivismin praktiikoita.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Niemistö Mikko, Lifländer Elina, Blennow Sanna, Lautiola Olli, Lanerva Teo, Kantakoski Justus
Muut työryhmän jäsenet: Thitz Riikka, Johannes Vartola

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteen tohtori Pekka Niskanen ja työryhmä (Itämeri ja saharawit) 135 000 € Fosforin vaikutus saharawien pakolaisuuteen, Länsi-Saharaan ja Itämereen

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Keräämme ja analysoimme aineistoja sekä tutkimustietoa, jotka liittyvät fosfaattiin, saharawien pakolaisuuteen, Itämeren tilaan ja ruoan viljelyyn. Tuotamme uutta tietoa, näkemystä ja metodologiaa taiteen ja taiteellisen tutkimuksen avulla. Projekti käsittelee Algerian lounaiskulmassa asuvien saharawipakolaisten ja fosforin keskeisiä ongelmia. Suuri osa saharaweista on joutunut pakolaisiksi kotimaansa Länsi-Saharan fosfaattikaivosten vuoksi lähes asuinkelvottomaan ympäristöön Algerian Saharaan. Marokko on ottanut haltuunsa saharawien kotimaan ja niillä sijaitsevat fosfaattiesiintymät. Marokon kaivoksista louhittua fosfaattia käytetään peltojen lannoittamiseen ja se päätyy lopulta rehevöittämään myös Itämerta. Projektissa taiteelliseen tutkimukseen liittyvä ote on keskeinen. Nykytaiteen käytännöt ja toimintatavat auttavat ymmärtämään toisenlaisesta näkökulmasta saharawien kokemaa epäoikeudenmukaisuutta. Taide tuottaa tekoprosessin aikana menetelmän lähestyä aihetta, mutta käytämme myös tieteen vakiintuneita käsitteitä ja menetelmiä kuten foucaultlaista diskurssin käsitettä ja narratologiaa. Olemme aloittaneet Sleiman Labatin Koneen Säätiön Lauttasaaren kartanon residenssijakson aikana yhteistyön Suomen Ranskan instituutin, Baltic Sea Action Groupin, Bioart Societyn, Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston Tvärminnen tutkimusyksikön kanssa. Projektiin tulee sisältymään videoinstallaatio, elokuva, yhteisötaideteos Nomaditeltta ja vertaisarvioituja tutkimusartikkeleita.

Hankkeessa nousee esille Saharassa 45 vuotta asunut yhteisö, joka haluaa palata kotimaahansa, Länsi-Saharaan. 200 000 saharawin väliaikaisesta asuinpaikasta Hamadan autiomaassa on tullut heille vakituinen koti länsimaisen ruoan tuotannon, tulevaisuuteen siirtyneen itsenäisyysäänestyksen ja Euroopan Unionin kauppapolitiikan seurauksena. Itämerta rehevöittävä fosfori ja sen seurauksena kasvava sinilevä kertovat ruoan tuotannon ongelmallisuudesta ja luonnonvarojen suhteesta yhteisöjen elämään.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Niskanen Pekka, Sleiman Labat Mohamed

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Tanssitaiteen maisteri Saara Norvio 72 000 € Taidetanssijan työskentely

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Tanssi on maailmassa olemisen tapani. Tanssi on tapani ajatella, uusiutua, hahmottaa asioita, muodostua, paljastaa. Tarvitsen aikaa olemiseen. Tarvitsen aikaa ajatella ja ihmetellä. Tarvitsen aikaa teosten yhteyteen ja niiden ympärille. Tarvitsen taloudellisen tuen taiteellisen työskentelyni turvaamiseen.

Taidetanssijan praktiikassani harjoitan, todennan ja synkronisoin ajatusteni voimia, kokemusteni kirjoa, kehoni ihmeellisyyttä, herkkyyttäni henkiseen sekä synergian merkitystä. Tanssini avaa yhteyksiä maailmaan, kutsuu kokemaan ja näkemään ehdotuksia, aistimaan kosketuskohtia todelliseen. Taiteeni tanssittaa katsojaa. Muutun ja muutan maailmaa luovassa ajattelussani, kehollisuudellani, taideteoksinani.

Olen matkalla kohti vaikeasti lähestyttävää, kompleksista ja kipeää aihetta. Työstän taiteen keinoin kokemustani läheisen joutumisesta mielisairauteen. Tarvitsen muotoja kokemuksilleni objektin, tekstin, tanssin keinoin. Minun turvani joutui vankilaan ei-mihinkään, harhaan. Haluan saada kokemuksilleni, tälle epämääräiselle hirviölle muodon, muotoja. Materialisoida jotain mikä tuntuu asuvan ei-missään. Haluan osoittaa tälle vihani, suruni, pettymykseni. Haluan runnoa sitä kunnolla. Hyväksyä kädettömyyteni asian edessä. Matka tätä painavaa aihetta kohden täytyy käydä seitsemän muun teosaiheen lävitse.

Teokset 2020–2023: I like to talk the Winds, MONUMENTS, And Life, Tunneli, 1 2 1 2, KUPLAT-JUHLAT, Säie ja Tämän edessä olen sanaton.

Tanssijan ammatti on rohkea valinta. Uskon ihmisen ihmeellisyyteen. Uskon, että luova oivallus on lähempänä totuutta. Työstän elämän ja olemisen olosuhteita, toisten rohkeiden kollegojeni kanssa. Tulevien vuosien aikana työstän kahdeksan teoksen lävitse. Laajin näistä tulee olemaan omassa elämässäni lähellä vaikuttanut, tieteen toistaiseksi ratkaisematon aihe, vaikea sairaus, epätila, mielen kompromissi, skitsofreniaksi nimetty oireyhtymä. Aihe, joka vaatii tulla taiteena työstetyksi.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Curator Hanna Orlan Ohtonen ja työryhmä (Feminist Culture House) 325 840 € Feminist Culture House

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Feminist Culture House (FCH) is run by a transnational group of art workers based in Helsinki. It functions as a nest for those who are practicing in the Finnish art field, but due to – for example, structural racism and cis-sexism – have to work harder to be recognised.

Between 2018–2019 FCH has been researching and developing the operational model and organisational structure for a thoroughly feminist arts organisation. In 2020–2021 FCH will organise its program into four streams: curatorial research and artistic practice; shared learning; income generating; and organising. These will comprise artist-led peer groups, a nesting program for artists, a youth board, shared learning aimed at individuals (e.g. workshops, studio visits, learning negotiation skills) and educating institutions (e.g. safer space policies, inclusive language), as well as a curatorial program of exhibitions, events, discussions, publications and interventions that reflect the above, produced in collaboration with the house’s networks. FCH will also document, collect, archive, exhibit and publish the work of its network members, and form symbiotic alliances with other actors in the fields of art, culture, activism and research.

FCH is driven by a need to get organised with and for others who need support within the Finnish art field; by a need to build an organisation that encompasses and strives from activist, feminist politics; and that sustains these politics as it develops.

Feminist Culture House takes seriously an institution’s capacity to nest, nurture and support, rather than engage in satisfying neoliberal desires for endless production. It critically reimagines existing institutional structures, changing the art field from within. It aims for an art field thoroughly occupied and built by different kinds of bodies and identities; its own, sustainable economy; a polyculture of support and self-reflective organising with equality and accessibility at its core.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Ohtonen Hanna Orlan, Lenanton Katherine, Väliheikki Selina, Marsh Neisia

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Säveltäjä, kitaristi Esa Onttonen 37 200 € Reaaliaikaisen nuotinnusteknologian kehittäminen ja hyödyntäminen improvisoidussa musiikissa sekä uuden improvisaatioyhtyeen perustaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Hankkeen tavoitteena on ohjelmoida järjestelmä, joka mahdollistaa improvisaatioon pohjautuvan, algoritmein käsitellyn nuotinnoksen lähettämisen yhtyeen toisten muusikoiden mobiililaitteille reaaliajassa. Tämän myötä käynnistyy uusi, esiintyvä 5–6-henkinen improvisaatioyhtye.

Kollektiivisessa improvisaatiossa soitetaan tyypillisesti kuulonvaraisesti tai etukäteen sovittujen sääntöjen tai vallitsevan genren käytäntöjen puitteissa. Reaaliaikaisella notaatiolla ja algoritmeilla kollektiivista improvisointia voidaan ohjata tarkemmin haluttuihin suuntiin myös esimerkiksi tyylisuuntien yli ja näin toteuttaa musiikillisesti vaihtelevampaa improvisaatiota. Hankkeessa ohjelmoin algoritmeja, jotka luovat tai muokkaavat sisältöä musiikillisesti merkityksellisellä tavalla ennen kuin nuotinnos lähetetään taas yhtyeen muiden muusikoiden soitettavaksi. Säveltäjä tai improvisoija päättää näin esitystilanteessa soiton suuntaviivat – eräänlaisen konseptin – mutta muusikoille jää vapaus toimia niiden puitteissa. Teosten soivaan lopputulokseen vaikuttavat siten algoritmien lisäksi muusikoiden tausta ja yhtyeen dynamiikka.

Järjestelmä perustuu kehittämääni prototyyppiin, jonka ohjelmoin uudelleen toimivammaksi. Keskeistä hankkeessa on testaus- ja harjoitteluvaihe, jossa järjestelmää kehitetään muusikoiden kanssa haluttuun suuntaan ja tutustutaan mahdollisuuksiin ja rajoituksiin, joita reaaliaikainen nuotinnus improvisointiin tuo. Lopulta järjestelmästä tulee orgaaninen osa yhtyeen toimintaa.

Hanke tuo kollektiivisen improvisaation ja musiikkiteknologian algoritmien mahdollisuudet yhteen ja yhdistää esimerkiksi jazzin ja nykymusiikin edustajia. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen projekti, jossa kehitetään erityyppisiä improvisointitilanteita uuden reaaliaikaisen nuotinnusteknologian tarjoamilla mahdollisuuksilla. Samalla fokuksessa pysyy musiikillinen merkityksellisyys, eikä teknologiasta tule itseisarvo vaan uusi väline musiikilliseen ilmaisuun.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kirjailija Markku Paasonen 75 600 € Rakkauskirje (työnimi) ja Kansallismaisema (työnimi) -teosten kirjoittaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Kirjoitan seuraavien vuosien aikana kahta toisiinsa liittyvää proosateosta

1. Rakkauskirje (työnimi)
2. Kansallismaisema (työnimi)

1) Rakkauskirje on proosateos tai proosarunoelma, joka rakentuu eri aikakausilta peräisin olevista kirjefragmenteista. Se hyödyntää itse kirjoitettua sekä eri lähteistä koottua materiaalia ja muodostaa rakkauskirjeen vastaanottajalleen – ja viime kädessä maailmalle. Friedrich Schlegelin hengessä se pyrkii sekoittamaan ja sulattamaan toisiinsa runouden, proosan, ajattelun ja kritiikin – huumoria unohtamatta. Temaattisella tasolla teos käsittelee aikaamme leimaavia ekologisia ja humanitaarisia uhkia ja katastrofeja. Myös kieli näyttäytyy kärsivänä, sillä se on alistettu samalle teknis-taloudelliselle ajattelulle kuin luonto ja ihminenkin. Lopulta esiin nousee kysymys maailman rakastamisen mahdollisuudesta sellaisena kuin se on.

2) Kansallismaisema on yritys määritellä luontoruno uudelleen. Aion katsoa, miten hankalia, abstraktejakin yhteiskunnallisia kysymyksiä voi käsitellä kriittisesti luontorunon puitteissa. Teoksen miljöö on suomalaiskansallinen metsämaisema, mutta luontotematiikka on rikastettu nationalismiin, finanssikapitalismiin, teollisuuteen, ilmastokriisiin ja pakolaisuuteen liittyvillä aiheilla. Näin pyrin etääntymään perinteisen luontolyriikan eskapistisesta luonteesta ja rakentamaan kuvan suomalaisesta nykymaisemasta sellaisena kuin sen näen.

Kirjallisuus on ennen muuta kielen taidetta. Tässä hengessä kirjoitan proosaa, joka kieltäytyy alistumasta asioiden esittämisen tai tarinoiden kertomisen välineeksi. Kielellisyys on minulle poliittista. Kirjoittamisen poliittisuus toteutuu kahdella tavalla: ensinnäkin yrityksenä löytää kieli, joka ei ole välineellistä ja manipulatiivista, kieli jossa voi elää ja hengittää, ja toiseksi pyrkimyksenä kääntää poliittisen, taloudellisen ja teknokraattisen vallan käyttämä kieli sitä itseään vastaan.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Teatteritaiteen maisteri Anna Paavilainen ja työryhmä (Playing Play rape) 19 200 € Play rape in English -esityksen dramatisointi ja valmistaminen uudelle esiintyjälle

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Play rape in English uudelle esiintyjälle on Anna Paavilaisen kirjoittaman, ohjaaman ja esittämän monologin PLAY RAPE uudelleendramatisointi näytelmämuotoon, jossa joku toinen voi esittää alunperin autofiktioon kirjoitettua monologia, ja teksti voi jatkaa elämää uusissa näyttämöversioissa suomeksi tai englanniksi. Uudesta dramatisoinnista valmistetaan kesällä 2020 englanninkielinen esitys Play rape 2.0, jossa näyttelee Sanna June Hyde ja esityksen ohjaa Riikka Oksanen. Paavilainen toimii esitysdramaturgina ja uudelleendramatisoidun tekstin kirjoittajana harjoituskauden aikana. Play rape uudelle esiintyjälle jatkaa alkuperäisteoksen PLAY RAPEn teemoja esittämisestä, todesta ja epätodesta, kollektiivisesta narratiivista ja ihmisen kehosta näyttämöllä ja sen kantamasta historiasta ja todistusvoimasta. Näyttelijä Sanna June Hyde toimii myös uuden englanninkielisen version kääntäjänä. Työryhmä vapauttaa autofiktiivisen tekstin kirjoittajan kehosta ja tutkii mitä esittämisen haasteita ja mahdollisuuksia se tuottaa uudelleen tulkinnassa. Mitä uusia tasoja esitykseen ja esittämiseen syntyy? Löydetyt havainnot ja tekemisen tapa toimii toivottavasti vertaistietona muidenkin autofiktiivisten esitysten uudelleen tulkinnassa ja mahdollistaa autofiktiivisten näyttämötekstien uudelleen esittämisen ja leviämisen myös muille kielille.

Autofiktio esitystaiteessa käsittelee usein ajankohtaisia ja yhteiskunnallisia aiheita tarkasti henkilökohtaisen kautta. Play rape in English uudelle esiintyjälle avaa uuden genren saada autofiktiiviset esitykset jäämään osaksi näyttämöhistoriaa ja jatkamaan elämäänsä uusissa tuotannoissa myös muilla kielillä. Hanke luo tietoa kuinka siirtää ja löytää esittämisen tapa ja filosofia esitykselle, jota jatkossa voi esittää toinenkin keho kuin autofiktion kirjoittaja.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Anna Paavilainen, Oksanen Riikka, Hyde Sanna June, Junno Maria

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Somaattinen liiketerapeutti Satu Palokangas ja työryhmä 129 500 € From cell to self and other. Exploring patterns of co-evolution, co-creation and agency from cellular communities to the early movement development in infants

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Tässä projektissa yhdistyvät somaattisiin metodeihin perustuva monivuotinen työskentelymme, sekä yhteiskunnallinen ja evoluutiobiologinen tutkimus. Luomme ennakkoluulottomasti uudenlaista toimijuuden käsitettä tutkimalla vauvoja ja soluja, sikiönkehityksellisiä prosesseja, solullisuuden olemusta ja liikkeen kehitystä. Työssämme ehdotamme, että muutos, evoluutio ja ruumiin sosiaaliset ulottuvuudet mahdollistuvat ainoastaan yhteenliittymisen, yhdessä toimimisen ja keskinäisriippuvuuksien kautta. Etsimme samalla merkityksellisiä tapoja jakaa tietoa tyypillisten toimintakenttiemme ulkopuolelle, sillä koemme poikkitieteellisen ja -taiteellisen toiminnan olevan ainoa relevantti tapa käsitellä globaaleilla ja yhteiskunnallisilla tasolla vaikuttavia kysymyksiä.
Tutkimuksemme keskiössä ovat solullisten prosessien lisäksi vauvat ja heidän vanhempansa kahden eri kulttuurin, Suomen ja Yhdysvaltojen, sisällä. Kolmivuotisessa projektissa tutkimme varhaisen liikkeellisen vuorovaikutuksen resonaatiota ruumiillisissa prosesseissa, sekä niiden jättämiä ylisukupolvisia jälkiä sosiaalisessa kanssakäymisessä ja arvomaailman muokkautumisessa. Haluamme kehittää prosesseja ja materiaaleja, joilla tukea ihmisyyttä muuttuvassa yhteiskunnassa, sekä ylläpitää tilaa ja oikeutta lapsen liikkeellisille prosesseille, joihin liittyy myös fyysisen riskin kokemus. Tutkimuksemme ehdottaa ruumiillista, dynaamista paradigmaa suhteessa sosiaaliseen muutokseen ja toimijuuden kokemukseen, joka alkaa jo syntymästä.

This project boldly juxtaposes babies and families with cellular and embryological research and developmental movement: how they mutually inform each other, and illuminate potency of agency, interdependence and collaboration. We give our voice and witnessing specifically to these early stages of being babies and embryos, while acknowledging the continuum of self-emergence from conception to death, and the ongoingness of developmental processes and transformation.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Palokangas Satu, Barnaby Sarah

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Tutkija, valokuvaaja Nika Potinkara 19 200 € Käärmeitä käsittelevän kuva- ja tietokirjan työstäminen

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

Tavoitteenani on tehdä käärmeitä käsittelevä valokuva- ja tietokirja, joka tyyliltään ja lähestymistavaltaan poikkeaa aiemmista Suomessa julkaistuista aiheeseen liittyvistä kirjoista. Kirjan tekstiosuus perustuu humanistiseen ja luonnontieteelliseen tutkimukseen: hyödynnän sekä biologista tietoa erityisesti Suomessa elävien käärmeiden elintavoista että perinteentutkimuksen piirissä tuotettua tietoa käärmeisiin liittyvästä vanhasta kansanperinteestä ja myyttisistä käsityksistä, jotka heijastavat käärmeiden merkitystä menneisyyden ihmisten mielenmaisemassa. Tekstien ohella kirja koostuu mustavalkoisista valokuvatutkielmista.

Käärmeet koetaan usein inhottaviksi tai vaarallisiksi eläimiksi. Haluan herätellä näkemään käärmeet toisessa valossa: näyttää niiden kauneuden, lievittää niihin liittyvää turhaa pelkoa ja kertoa siitä, miten valtava symbolinen merkitys niillä on menneisyydessä ollut. Yhdistän kirjassa eri alojen tutkimustuloksia tuoreella tavalla, ja kirjan tyyli ja visuaalinen ilme eroavat nykyisen luontokirjallisuuden valtavirrasta.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Miikka Poutiainen ja työryhmä (Toivo-ryhmä) 18 000 € Toivo-dokumenttielokuva hyperaktiivisesta nuoresta kaupunkilaisnaisesta, sopeutumattomuudesta ja toivosta

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Suomi on ”maailman onnellisin” maa. Saamaan aikaan nuorten naisten itsemurhatilastot ovat maailman kärjessä, syrjäytyneitä nuoria on jopa 100 000 ja mielenterveyspalvelut on rikki.

Toivo on epäkronologisesti etenevä seurantadokumenttielokuva hyperaktiivisesta nuoresta kaupunkilaisnaisesta ja sopeutumattomuudesta. Seuraamme 4 vuoden aikana Nadjan (24) elämää ja surrealistista maailmaa täynnä juhlaa, vastoinkäymisiä ja muutosta. Päähenkilö on sosiaalisesti taitava ja älykäs nuori aikuinen, mutta aivot eivät prosessoi todellisuutta perinteiseen tapaan ja hän ei sopeudu yhteiskunnan odotusten mukaiseen ”normielämään” yrityksestä huolimatta.

Nadja on muuttanut Kalliosta Päijänteen kaukaisimpaan saareen erakkokokelaaksi mökkiin, jossa asui myyttinen erakko Toivo (1894–1979). Mökissä, joka on muodostunut paikalliseksi pyhiinvaelluskohteeksi, heidän elämäntarinansa yhtyvät ja Nadja ajautuu perkaamaan syitä ahdinkoonsa aina lapsuuteen asti samalla kun trance-biitti toistaa itseään taustalla. Kemikaalien hiljalleen haihtuessa elimistöstä aistit avautuvat ja avun tarvitsijasta tulee auttaja.

Dokumentti käsittelee sitä, millaista on elää normien rajoilla "ylivilkkaana", mikä on raja normaalin nuoruuden angstin ja muiden ongelmien suhteen sekä mitä on ylipäätään normaali. Tutkimme myös mitä mahdollisuuksia yksilöllä on katkaista ongelmiensa kierre, kun yhteiskunta ei ojenna kättään ja mitä muodikas henkistyminen sekä oravanpyörästä vetäytyminen voi haasteisiin tarjota.

Olemme mukana DocPoint IMPACT -hankkeessa. Kehitämme elokuvan vaikuttavuutta ja kantaaottavuutta keskeisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin jo suunnitteluvaiheessa. Toivo yhdistää elokuvantekijät, nuoret ja nuorten parissa työskentelevät. Yhteiskunnalliset toimijat saavat uusia työkaluja käynnistää keskusteluja ja elokuvantekijät puolestaan saavat kohdennettua viestinsä, esityspaikkoja sekä uutta ymmärrystä kohderyhmästään. Kokeilemme metodin toimivuutta Suomalaisessa keskustelukulttuurissa.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Poutiainen Miikka, Lähdesmäki Mauri, Salminen Sami

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

YTK Anna Pulkka ja työryhmä 34 000 € Ilmastokansalaisen opas

Tieteellinen tutkimus / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Ilmastokansalaisen opas -hankkeessa luodaan verkkoon motivoiva, helposti lähestyttävä, luotettava ja käytännönläheinen opas, joka avaa nykyistä laajemmalle yleisölle kollektiivisen ilmastotoiminnan monipuolista kirjoa. Oppaan tehtävänä on innostaa aiemmin ilmastotoiminnan ulkopuolelle jääneitä mukaan laajentamalla käsityksiä siitä, minkälainen rooli kansalaisilla on mahdollista olla elintärkeässä ilmastonmuutokseen vastaavassa hillintä- ja sopeutumistyössä. Ilmastokansalaisen opas tekee näkyväksi ja legitimoi monipuolisempaa ilmastotoimijuutta tuomalla erilaisten sisältömuotojen avulla esiin lukuisia erilaisia tapoja osallistua proaktiiviseen yhteiskunnalliseen ilmastotoimintaan.

Sivu madaltaa kynnystä tulla mukaan sekä yksittäisiin ilmastotoiminnan tapahtumiin että pitkäjänteisempään vaikutustyöhön. Lisäksi sivusto pyrkii hankkeen tavoitteiden kautta myös vahvistamaan ja monipuolistamaan verkostoja ja yhteisöjä, joissa yhteiskunnallinen ilmastotoiminta Suomessa syntyy. Ilmastonmuutostyötä koskevassa julkisessa keskustelussa kansalaiselle on varattu lähinnä yksilön kulutus- ja elämäntapavalintojen kautta määrittyvä osa. Ihmiset on jätetty kohtaamaan ilmastokriisin tuomat haasteet rajatun työkalupakin kanssa yksilöinä, yhteisöjen ja verkostojen sijaan. Mitä pidemmälle ilmastokriisi etenee, sitä selvemmäksi käy, että ilmastokriisin yhteiskunnalle ja siinä eläville ihmisille esittämän haasteen laajuus vaatii siirtymään monipuolisempaan ja yhteisöllisempään ilmastotoimijuuteen.

Ilmastonmuutostyötä koskevassa julkisessa keskustelussa kansalaiselle on varattu lähinnä yksilön kulutus- ja elämäntapavalintojen kautta määrittyvä osa. Ihmiset on jätetty kohtaamaan ilmastonmuutoksen tuomat haasteet yksilöinä yhteisöjen sijaan. Ilmastokansalaisen opas madaltaa kynnystä osallistua ilmastotoimintaan. Opas tekee näkyväksi ja legitimoi monipuolisempaa ilmastotoimijuuden kirjoa tuomalla esiin lukuisia erilaisia tapoja osallistua proaktiiviseen yhteiskunnalliseen ilmastotoimintaan.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Soininen Iina, Pulkka Anna

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Esitystaiteilija, äänisuunnittelija, toimittaja Katri Puranen ja työryhmä (Yön ja jään matkalla -retkikunta) 34 400 € Yön ja jään matka – maanviljelijöille, metsänomistajille, metsästäjille, retkeilijöille ja vaeltajille suunnatun vaelluskuunnelman käsikirjoitusprosessi

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Yön ja jään matka -vaelluskuunnelman retkikunta kuljettaa Pohjoisnavalle visakoivurasiaa täynnä Lepikon torpan multaa, "arvokkainta mitä isänmaalla on antaa". Tehtävä on osa ilmastonmuutoksen, biodiversiteettikadon, jäteongelmien ja eriarvoistumisen maailmassa järjestettävää maanpuolustuskurssia.

Jäät liikkuvat arvaamattomasti, kartat pettävät, ja retkikunta joutuu kääntymään takaisin 86°4' leveysasteelta kuten norjalainen naparetkeilijä Fridtjof Nansen vuonna 1895. Nansenin tavoin he päätyvät talvehtimaan Frans Joosefin maalla. Selviytymisen kannalta keskeisiksi kysymyksiksi nousevat erijuuristen, eri tavoin maailmaa hahmottavien ihmisten kyky kollektiiviseen kuvitteluun ja yhteistyöhön. Toivoa pitää yllä eläinten läsnäolo; noiden toislajisten kanssakulkijoiden, itsessään ihmeellisten olentojen, jotka jakavat elinympäristönsä ihmisten kanssa.

Samalla tavoin taiteellinen ja monialainen työryhmämme etsii työskentelyprosessissa reittejä kohti tulevaisuuden maisemaa: tapoja kuvitella ja ratkoa haasteita yhdessä. Käsikirjoitus, henkilöhahmot ja dramaturgia kehittyvät näyttelijöiden, asiantuntijoiden ja käsikirjoittaja-äänisuunnittelijan yhteisissä vaellustyöpajoissa sekä kirjoitustyönä niiden välillä. Säröilyn ja eriäänisyyden sallivaa yhteyttä etsitään sanattomasti myös ääni-improvisaatiossa. Lähtömateriaalia ovat Nansenin Yön ja jään matka sekä Purasen ja Väisäsen ilmastonmuutokseen eri tavoin kytkeytyville asiantuntijoille 2018–2019 tekemät teemahaastattelut.

Tämä on sitkeää tarttumista toivoon: ajatukseen, että tulevaisuuden maisemaa kohti on etsittävä reittejä kaikin kuviteltavissa olevin keinoin.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Sanna-Kaisa Patrikainen, Puranen Katri, Ida Fleming, Väisänen Tuula, Jari Liukkonen, Aljunied Rashidah, N N
Muut työryhmän jäsenet: Mattila Iiris

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Mirka Raito 23 500 € Taiteellinen työskentely ja yksityisnäyttelyn valmistaminen tm• galleriaan vuonna 2020

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Haen apurahaa taiteelliseen työskentelyyni, uusien teoksien valmistamiseen ja yksityisnäyttelyn järjestämiseen vuonna 2020. Soolotyöskentelyni sisältää maalauksia, installaatioita, kollaaseja, piirustustuksia ja esineteoksia. Teen myös osallistavia performansseja ryhmässä JOKAklubi.

Uskallusta aloittaa aina uudestaan alusta, etsiä uusia materiaalia, vaihdella muotoa ja työtapaa. Uskallusta pelätä ja etsiä uusia selviytymismetodeja. Uskallusta tarttua intiimeihin psykologisiin aiheisiin, kuten lapsuus, muistot, unet ja seksuaalisuus. Uskallusta olla kokeileva ja antaa teoksiin luonnosmainen, avoin ja läsnäoleva kädenjälki.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Musiikin maisteri Eetu Ranta-aho ja työryhmä 76 600 € Manga-oopperan visualisointi ja tuottaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Manga-ooppera on säveltäjä Eetu Ranta-ahon, Opera BOX:in ja Versailles'n ruusu -mangastaan maailmankuulun manga-taiteilija Riyoko Ikedan yhteistyönä syntyvä uusi ooppera. Libreton on kirjoittanut Riyoko Ikeda ja se perustuu 1300-luvulla koottuun japanilaiseen klassikkoon Heike-monogatariin.

Teos esitetään oopperalavalla, jonka tärkein lavastuselementti on sen takaosassa sijaitseva suuri näyttö. Näytölle heijastetaan Ikedan piirtämä kuvitus, joka esittää oopperan tapahtumat manga-sarjakuvan muodossa samaan aikaan kun ne tapahtuvat näyttämöllä. Kuten joissain uusissa teatteriohjauksissa, joissa käytetään live-videota ja esimerkiksi zoomauksia hahmojen kasvoihin tai lavan ulkopuolisiin tapahtumiin, taustalle heijastettava manga ei vain toista sitä mitä lavalla tapahtuu, vaan antaa tapahtumiin uusia näkökulmia. Ikedan piirtämät kuvat vaihtuvat teoksen edetessä. Välillä ne kuvaavat teoksen hahmojen ilmeitä paljastaen niiden ajatuksia ja tunteita, toisinaan ne näyttävät lavan ulkopuolella tapahtuvia asioita tai syventävät fyysistä lavastusta tuoden sen osaksi mangan maailmaa.

Ikeda työstää kuvitusta samaan aikaan kun Ranta-aho säveltää teosta. Näin syntyy ainutlaatuinen kahden taidemuodon symbioosi, jonka osat tukevat toisiaan luonnollisesti. Opera BOX esittää teoksen Ville Saukkosen ohjaamana Helsingissä kaudella 2021–2022. Esityksen tuottaa Ville Salonen ja johtaa Jonas Rannila. Se lauletaan Japaniksi ja pääroolin esittää Tokion Fujiwara-oopperan Yoshitaka Murata.

Manga-ooppera tarjoaa uuden oopperaelämyksen. Se yhdistää japanilaista estetiikkaa, pop-kulttuuria, ja uusinta taidemusiikkia taidealojen rajat ylittävässä kansainvälisessä projektissa, jollaista ei ole Suomessa ennen nähty. Teos on alusta asti toteutettu libretisti-kuvittajan ja säveltäjän yhteistyössä taaten harkitun, tasapainoisen ja taiteellisesti korkeatasoisen lopputuloksen.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Ikeda Riyoko, Salonen Ville, Rannila Jonas, Saukkonen Ville

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Filosofian maisteri Inka Rantakallio ja työryhmä 14 600 € Hiphopia ja feminismiä käsittelevän tietokirjan kustannuksiin

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

Hiphopia ja feminismiä käsittelevä tietokirja nostaa esiin ne lukuisat suomalaisen hiphop-skenen vaikuttajat, joiden työssä feministinen ajattelu on ollut keskeisessä roolissa ja jotka ovat pyrkineet muuttamaan suomalaista hiphop-kulttuuria tasa-arvoisemmaksi. Esseistä ja haastatteluista koostuvassa kirjassa tarkastellaan yhteiskunnallisesti merkittäviä teemoja, kuten sukupuolta, rotua ja seksuaalisuutta hiphop-kulttuurin kautta, mutta myös hiphopia taiteellisena toimintana, ilmaisuna ja representaation tarjoajana. Kirjassa pohditaan samalla, mikä on feminismin asema sen valtavirtaistuessa suomalaisessa yhteiskunnassa ja populaarikulttuurissa.

Suomalaista hiphop-kulttuuria sekä toisaalta feminismiä koskevia kirjoja on julkaistu viime vuosina kiihtyvään tahtiin, mutta näiden yhteyksistä on käyty hyvin vähän keskustelua; teos on siten ensimmäinen systemaattinen katsaus feminismin rooliin suomalaisessa hiphop-kulttuurissa. Erityisesti hiphop-musiikkia kritisoidaan usein sen seksistisestä ja pinnallisesta maailmankuvasta – tästä huolimatta hiphop on niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti suosituimpia populaarimusiikin genrejä ja yhteiskunnallisesti merkittävä itseilmaisun ja keskustelun alusta.

Hiphop-feminismi on vähemmän tunnettu feminismin suuntaus, jonka ovat luoneet mustat naiset; samoin moni kirjan kirjoittajista kuuluu eri vähemmistöihin. Kirjan lähtökohtana on se näennäinen ristiriita, miten hiphopin ja tasa-arvoa ajavan feminismin voi yhdistää Suomen melko valkoisessa ja miesvaltaisessa hiphop-kulttuurissa. Hiphop-feminismin ydinajatuksia on, että feministi saa olla epätäydellinen; kirja tuo tämän julkisessa keskustelussa usein piiloon jäävän puolen feminismistä esiin.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Rantakallio Inka, Strand Heini

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo 21 000 € Dokumenttielokuvan Vieraan maan sisaret ennakkosuunnittelu, ohjaaminen ja leikkaaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Suurin osa maahanmuuttoa käsittelevistä dokumenteista kertoo aiheesta miesten kautta. Dokumenttini tarkoitus on saada maahanmuuttajanaisten ääni vihdoin esiin. Maahanmuuttajanaiset ovat yhteiskuntamme ehkä yksi haavoittuvin ihmisryhmä, sillä he joutuvat tasapainottelemaan kahden kulttuurin odotusten ja ennakkoluulojen välissä. Jos he haluaisivat elää kuin kuka tahansa suomalainen nuori nainen, heidän perheensä ja yhteisönsä saattaisivat vaatia heitä elämään omien patriarkaalisten tapojen ja traditioiden mukaan. Ja vaikka suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tarjoaakin heille paljon, heitä uhkaa syrjäytyminen kaikkien niiden negatiivisten odotusten myötä, jotka heidän oletetaan täyttävän. Nyt heidän keskuudestaan on nousemassa liike, joka haluaa lopettaa niin heidän yhteisöidensä naisten oikeuksia loukkaavat perineet kuin heidän täällä kohtaamansa rasismin ja syrjinnän. Nämä naiset eivät halua uhriutua niin omiensa kuin suomalaisten taholta. He eivät suostu asettumaan siihen muottiin, mitä yhteiskuntamme maahanmuuttajataustaisille naisille tarjoaa. He haluavat rakastaa, ketä haluavat. He haluavat opiskella, tehdä töitä ja olla näkyvä osa yhteiskuntaamme.

Dokumenttini henkilöt auttavat niin oman työnsä kautta kuin kansalaisaktivismin keinoin kanssasisariaan selviytymään ristiriitaisten vaatimusten täyttämästä elämästään ja tiedostamaan omia oikeuksiaan. Kaikesta aiheeseen liittyvästä pelosta ja epätoivosta huolimatta elokuvan pääosassa on rohkeus, voima ja vaikuttaminen.

Vieraan maan sisaret -dokumenttielokuva kyseenalaistaa kuvamme maahanmuuttajataustaisista naisista hiljaisena ja arkana vähemmistönä. Dokumentissa tämä monien jopa mitättömänä pitämä ihmisryhmä esiintyy vahvasti, tuo esiin arkoja ja vaiettuja aiheita sekä ruotii niin omia yhteisöjään kuin suomalaista yhteiskuntaa. On selvää, että dokumentti tulee herättämään huomiota – niin myönteistä kuin kielteistä. Mutta mitä enemmän dokumentista keskustellaan ja väitellään, sitä suurempi sen vaikutus on.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Musiikin maisteri, pianisti Aki Rissanen 14 400 € Levytys, kehitystyö ja konsertit uudella ainutlaatuisella kosketinsoittimella, Omniwerkillä

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Kosketinsoitin Omniwerk on täysin uniikki instrumentti, joita maailmassa on olemassa yksi ainoa kappale. Soitinrakentajat Jukka Ollikka ja Jonte Knif ovat yhdistäneet renessanssihengessä kaksi vanhaa soitinta, Leonardo da Vincin kehittelemän geigenwerkin, joka toimii samalla periaatteella kuin jousisoitin, ja lautenwerkin, joka on ikäänkuin koskettimistolla toimiva luuttu. Pyrkimykseni taiteellisessa työssäni on etsiä ennakkoluulottomasti uusia ilmaisukeinoja, usein eri musiikkigenrejä yhdistämällä – taustanihan on sekä klassisessa että jazzmusiikissa.

Pitkäikäinen jazz-pianotrioni jatkaa aktiivista kansainvälistä toimintaansa. Sävellän vuonna 2020 triolle uutta ohjelmistoa ja harjoittelemme sitä. Trio esiintyy vakituisesti kotimaassa ja kuuluu kansainvälisesti aktiivisimpiin suomalaisiin jazzyhtyeisiin. Panostus konsertteihin eritoten Euroopassa seuraavina vuosina onkin tärkeää. Triolla on tiedossa konsertteja kotimaan lisäksi mm. Saksassa, Benelux-maissa, Itävallassa, Ranskassa ja Japanissa.

Tämä on rohkea avaus, koska Omniwerk-soittimen ainutlaatuisuus tulee herättämään huomiota kotimaassa ja kansainvälisesti. Toisaalta pitkäjänteinen työni pianotrioni kansainvälistymisessä on mielestäni omalla tavallaan rohkea avaus: pitkän ajan keskittyminen yhteen asiaan on tuottanut ja tulee tuottamaan tulosta.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Romanikulttuurin museon tukiyhdistys 136 500 € Romanikulttuurin museon julkaisusarja, Suomen perinteisten romanilaulujen nuotinnos, Hilja Grönforsin elämäkerta sekä romanien ruokaperinteen antologia

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kolmivuotinen | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Helsingissä, Lapinlahden kulttuurikeskuksessa toimiva Romanikulttuurin museo on vuonna 2018 perustettu erikoismuseo, joka tallentaa sekä aineellista että aineetonta romaniperinnettä kokoelmiinsa ja tekee Suomen romanikulttuuria näkyväksi tapahtumissaan ja julkaisusarjassaan.

Hankkeen julkaisarja, osa 1: Perinteisten romanilaulujen aarteet
Suomen romanien lauluperinne on yksi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon (2017) valituista kohteista. Kuitenkin vain vähäisessä määrin romanilaulut ovat olleet valtaväestön kuultavissa. Tämä johtuu siitä, että ne ovat olleet pääosin yhteisömusiikkia. Yhteiskunnalliset muutokset ja romanien kiertelevän elämäntavan hiipuminen ovat tehneet perinteisten romanilaulujen olemassaolon uhanalaiseksi. Tämän havaittuaan suomalaisen romanimusiikin keulakuvaksi kohonnut mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors ryhtyi keräämään katoavaa perinnettä suoraan vanhoilta laulajilta. Hankkeessa työn tulokset tallennetaan ja julkaistaan sekä DVD- että verkkomuodossa oppimateriaalien kera yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Osa 2: Hilja Grönforsin omaelämäkerta
Vuonna 1952 Juuassa syntyneen Hilja Grönforsin omaelämäkerta kattaa kuuden vuosikymmenen matkan Pohjois-Karjalasta Tukholman kautta maailmanmusiikin kiintotähdeksi. Se taustoittaa myös romanilaulujen nuotinnosprojektia kertomalla tarinoiden ja valokuvien kautta niistä ympäristöistä, joissa romanilauluja laulettiin.

Osa 3: Romanien ruokaperinteen antologia

Julkaisusarjassa tuodaan suuren yleisön saataville ensimmäistä kertaa romanien kulttuuria naisten rohkeasti kokemana ja kertomana. Hilja Grönfors on kerännyt myös ns. miesten ja sukujen lauluja, joiden saaminen on vaatinut suuren luottamuksen luomista hänen ja luovuttajien välille. Hänen elämäkertansa puolestaan kertoo kaunistelematta, millaista oli romanien elämä Suomessa 50- ja 60-luvuilla ja miten suuri rakennemuutos vei kokonaiset suvut Ruotsiin parempaa elämää etsimään.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Grönfors Hilja, Hoffren Taito, Ilona Korhonen
Muut työryhmän jäsenet: Blomster Risto, Horvathová Jana

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Runoyhdistys Nihil Interit ry/Nokturno 59 000 € Digitaalisen, kokeellisen ja monitaiteisen runouden sivusto Nokturno.fi:n toiminnan ylläpito ja kehittäminen vuosina 2020–2022

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Nokturno.fi on vuonna 2005 perustettu Runoyhdistys Nihil Interitin ylläpitämä digitaalisen, kokeellisen ja monitaiteisen runouden sivusto. Se julkaisee eri tekijöiden tuotantoa monelta sellaiselta kirjallisuuden alalta, jotka uhkaavat ilman keskitettyä kanavaa jäädä hyvin vähälle huomiolle. Tällaisia lajeja ovat muun muassa videorunous, ohjelmoitu runous, visuaalinen ja äänirunous, pelillinen ja lisättyyn todellisuuteen perustuva kirjallisuus, digitaalinen, interaktiivinen ja hypertekstuaalinen proosa sekä runoinstallaatioiden ja -esitysten dokumentaatiot.

Nokturno julkaisee uutta koti- ja ulkomaista digitaalista ja taiteenlajien välissä liikkuvaa kirjallisuutta sekä alaan liittyviä artikkeleita neljä numeroa vuodessa. Se myös ylläpitää digitaalisen runouden arkistoa, jonka vanhimmat teokset ovat 1970-luvulta, isännöi digitaalista residenssiä alan runoilijoille ja tekee yhteistyötä useiden kirjallisuusalan toimijoiden kanssa julkaisuissa ja tapahtumissa. Kaksikielinen sivusto on ilmainen ja sitä käytetään myös eri ympäristöissä kirjallisuuden opetuksessa.

Tulevan kahden vuoden aikana panostamme perustoimintaan, mutta myös sivuston toiminnan kehittämiseen digitaalisen kirjallisuuden edistämiseksi. Parannamme sivustoa, kasvatamme kansainvälisiä verkostoja, lisäämme yhteistyötä eri tahojen kanssa kotimaassa ja työskentelemme sivuston ja digitaalisen kirjallisuuden tunnettuuden lisäämiseksi

Digitaalisia keinoja käyttävät kirjallisuuden lajit luovat uudenlaisia poetiikkoja, jotka kukoistavat digitaalisessa ajassa ja internet-ympäristössä. Ne tuovat digitaalisen näkökulman kirjallisuuden kykyyn kuvitella mahdollisia maailmoja. Julkaiseminen ja arkistointi digitaalisen kirjallisuuden alalta pitää esillä kirjallisuuden muuntautumiskykyä ja elinvoimaisuutta muiden lajien keskellä, ja tätä Nokturno Suomen ainoana alan keskitettynä kanavana ilolla tekee.

Työryhmän jäsenet
Muut työryhmän jäsenet: Tuovinen Teemu, Vairinen Virpi

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija Harriina Räinä 31 300 € The Other as Matter – taiteellinen tutkimus

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

The Other as Matter tutkii eläinperäisen materian roolia vesiväripuupiirroksen prosessissa ja lopputuloksessa eläintutkimuksen, ekokritiikin ja etiikan viitekehyksistä käsin. Projekti jakautuu Japaniin maa- ja vesiteitse tehtävään kenttäretkeen sekä taiteelliseen työskentelyyn vesiväripuupiirroksen ja liikkuvan kuvan välinein.

Japanissa kehitetty vesiväripuupiirros on myrkytön ja ekologinen taidegrafiikan menetelmä, joka on kasvattanut suosiotaan länsimaissa. The Other as Matter tarkastelee vesiväripuupiirrosteknologiassa runsaasti esiintyvää eläinperäistä materiaa: hevosen harjaksista valmistettuja harjoja, vedostuspapereiden eläinliimauksia sekä osterin kuorista tuotettua valkoista pigmenttiä. Perehdyn Japanissa perinteisten puupiirrostyökalujen ja -materiaalien valmistukseen ja alkuperään.

The Other as Matter nostaa keskiöön kuvataiteellisen prosessin kautta ihmisen ja toislajisten eläinten rihmastollisen maailmassa olemisen. Projekti tutkii vesiväripuupiirroksen kautta taiteen tekemisen etiikkaa ja ihmisen yhteyttä toislajisiin eläimiin laajemmassa mittakaavassa. Projektin tarkoitus on löytää uusia – kestävämpiä – tapoja toimia yhdessä toisten eläinlajien kanssa kuvataiteen kentällä.

Japanissa yhteistyökumppaneitani ovat Tokion Taideyliopiston taidegrafiikan osaston apulaisprofessori Satoru Itazu ja ammattipuupiirtäjä Richard Steiner.

Projektin lopputulokset esitetään näyttelyn ja julkaisun muodossa.

The Other as Matter lähestyy perinteistä taidegrafiikan menetelmää uudesta eläineettisestä, ekokriittisestä ja uusmaterialistisesta kulmasta. Projekti antaa näkyvyyden ja toimijuuden niille eläimille, joiden ruumiit ovat läsnä vesiväripuupiirroksessa. Raide- ja lauttaliikenteen kautta Japaniin tehtävä taustatutkimusmatka konkretisoi maantieteellisen etäisyyden ja kyseenalaistaa jatkuvan liikkuvuuden mahdollisuuden taiteilijan ammatissa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Toimittaja Sonja Saarikoski 57 600 € Hämeenlinnan naiset – vankeja, äitejä, tyttäriä

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Haen apurahaa nonfiktioteokseen, jonka työnimi on Hämeenlinnan vankilan naiset. Lähtöpiste projektille oli yli kaksi vuotta sitten, kun vietin viikon Hämeenlinnan naisvankilassa sellissä asuen ja kirjoitin siitä jutun Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen. Siitä saakka olen pohtinut näitä naisia, heidän kohtaloitaan. Kuinka paljon he minua koskettivat, kuinka erillisiä he omasta ja kaltaisteni piiristä ovat ja kuinka helppo heidän ajatuksiinsa silti oli samastua. Paljon jäi sanomatta, vielä enemmän kysymättä.

On tapana kertoa, että hyvinvointivaltiossa vallitsee mahdollisuuksien tasa-arvo. Väite on absurdi niiden ihmiskohtaloiden valossa, joista Hämeenlinnassa kaksi vuotta sitten opin. Julkisuudessa rikoksentekijät kuvataan usein tekonsa kautta; ei sitä kautta, mitä heille on tehty tai mitä muuta he ovat elämässään tehneet ja ajatelleet. Niistä naisista, joita tapasin, suurella osalla oli taustallaan sukupolvien syrjäytymiskierre, hyväksikäyttöä ja turvattomuutta. Heitä kuunnellessa heräsi ajatus: kuka on syyllinen ja mihin? Miksi hyvinvointivaltio ei pystynyt auttamaan heitä? Nyt nämä naiset ovat suurimmaksi osaksi vapautuneet. Tämä kirja syntyy pitkälti uusien ihmisten kanssa. Menen vankilaan useiksi viikoiksi ja katson, keitä tapaan. Seuraan päähenkilöideni historioita sukupolvien taa.

Kirjassani kysyn, missä menee uhrin ja syyllisen raja. Onko vankila näiden ihmisten paras ja ehkä ainoa koti ja erilainen elämä vapaudessa vain haave, joka on mahdotonta saavuttaa?

Koska haluan muuttaa yhteiskunnallisen käsityksen siitä, mitä tarkoittaa olla rikollinen. En usko, että hyvä ja paha kulkevat ihmisten välillä vaan ihmisen sisällä. Jos asiat olisivat menneet toisin, rikollinen voisin olla minä. Haluan myös kehittää Suomessa vähän tehdyn nonfiktion / dokumenttiromaanin genreä. Muodon kautta etsin esteettisen ja eettisen liittoa - haluan kertoa ihmisistä tavalla, joka on samalla totuuteen pyrkivä, eksakti ja kaunokirjallisesti kunnianhimoinen.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Saimaan Teatteri ry 201 600 € Saimaan Teatterin taiteellisen toiminnan kehittäminen ja yhteiskuntatutkimuksen integroiminen työskentelyyn

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Saimaan Teatteri on vuodesta 2014 lähtien toiminut, näyttämötaiteen ammattilaisista ja yhteiskuntatieteilijä-tutkijasta koostuva kiertueteatteri, joka kiertää laivalla Saimaata esiintyen vanhoissa seurantaloissa. Nyt Saimaan Teatterin toimintaa ryhdytään vakiinnuttamaan uusien toimintatapojen kokeilun kentäksi ja teatterin alueellista saavutettavuutta edistäväksi suunnannäyttäjäksi. Pitkä rahoituskausi mahdollistaa kesän kohokohdaksi hiljenevissä kylissä ja rapistuvissa seurantaloissa muodostuneen toiminnan jatkuvuuden ja teatterin toiminnan kehittämisen, joka painottuu seuraavasti:
1) Nykykansanteatteri-konseptin tutkiminen ja jalostaminen: Saimaan Teatteri luonnehtii tyylilajiaan nykykansanteatteriksi. Työskentelyssä paneudutaan siihen, mitä käsite 2020-luvulla tarkoittaa ja jalostetaan tyyliä entistä omintakeisemmaksi ja rohkeammaksi.
2) Taiteen ja tutkimuksen vuoropuhelun vahvistaminen: Teatteri etsii kokeillen vastauksia siihen, mitä kaikkea taiteen ammattilaisten ja yhteiskuntatieteilijä-tutkijan yhteistyö voi olla ja millaista uutta ajattelua ja toimintaa se parhaimmillaan tuottaa tieteen ja taiteen kentille.
3) Demokraattisen työryhmätyöskentelyn tutkiminen ja kehittäminen: Syvennytään Saimaan Teatterille tunnusomaiseksi muodostuneen demokraattisen ja dialogisen työtavan mahdollisuuksiin ja sudenkuoppiin sekä kehitetään työtapoja tekijöiden luovuutta ja hyvinvointia entistä paremmin tukeviksi. Toiminnassa syntyviä oivalluksia jaetaan myös muille kentän toimijoille.

Saimaan Teatteri tuo kesäteatterin muodossa maaseudun syrjäisille kylille ajankohtaisia ja paikallisia aiheita käsittelevää, nuorta sukupolvea edustavaa, humanistisia ja feministisiä arvoja ajavaa, uusia muotoja tutkivaa ja yhteisöllistä teatteria. Teatteri tarttuu rohkeasti aihealueisiin joita ei kesäteatterilavoilla usein nähdä ja käsittelee niitä nykyteatterin keinoin suurella taiteellisella kunnianhimolla ja luovalla tutkimuksellisella otteella.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Pellinen Janne, Oksanen Riikka, Orbinski Jani, Halonen Ada, Kukkonen Elina, Tikkanen Marketta, Räsänen Janna, Risto Jonnakaisa, Kabbani Abed, Pennanen Aino, Lehtinen Ilja, Lyysaari Henri, Grotenfelt Wilhelm, Ranta Heikki, Holopainen Johannes, Verona Maruska, Wikström Pietu, Rejström Tom

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Elokuvantekijä, kuvataiteilija Azar Saiyar 48 000 € Kuvia, tarinoita, muistia ja omistajuutta tutkiva työskentely

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Toteutan ainakin kahta uutta videoteosta.

Jaetut unet teos jatkaa työskentelyäni itsestäänselvien kaupallisten kuvien äärellä. Olen parin vuoden ajan kerännyt talteen muun muassa tietokonenäyttöjen taustakuviksi tarjolla olevia kuvia. Kuvissa näkyy voimakkaasti käsiteltyjä, yltiövisuaalisia maisemia, eläimiä kaukaisista maista, avaruuden tähtikuvioita. Taustakuvat tuovat luonnon ruuduillemme: itse valitsemamme mielenmaiseman meille valmiiksi kuratoidusta joukosta luonnon muotoja, vuodenaikoja, maanosia, vuorokaudenaikoja. Tästä materiaalista lähden liikkeelle, mutta tuon näiden kuvien rinnalle myös muita kuvia ja tekstejä, jotka osaltaan kertovat yhteisestä tiedosta ja ymmärryksestä, sekä toisaalta vallitsevan ajattelun ja maailmanjärjestyksen yhteydelle asettamista rajoista, yhteiseen tarinaan kuulumattomuuden kokemuksesta. "Tämä uni ei ole minun, vaikka siitä uneksin."

Toisen projektin nimi on 1979. Vuosi 1979 oli Iranin vallankumouksen vuosi. Se oli sitä nimenomaan länsimaisen kalenterin mukaan. Lähtökohtana videoteokselle on usean tunnin mittainen ääniarkisto Iranin radion uutisia ja muuta ohjelmatarjontaa vallankumouksen ajalta. Nauhoitukset ovat iranilaisen isäni tuolloin Suomesta käsin nauhoittamaa radion äänivirtaa: samanaikaisesti yksityisiä nauhoituksia ja historiallisesti merkittävän tapahtuman dokumentointia. Minua kiinnostaa tässä arkistossa mahdollisuus kurottaa kohti historian moninaisuutta ja siitä myöhemmin kerrottua laajasti tunnettua yhtä kertomusta.

Itsestäänselvillä, tavallaan näkymättömillä kuvilla ja sanoilla on kyky rakentaa meitä. Suunnatessani kiinnostukseni kohti näitä kuvia ja sanoja kysyn: mitä minä oikeastaan katson ja kuuntelen? Miksi? Ja myös: kuka nämä kuvat, sanat ja tarinat omistaa? Nämä kysymykset koskettavat tuottamiseen, omistamiseen ja valtahierarkioihin perustuvan ajattelumme ydintä, ja siksi niiden kysyminen tuntuu mahdollisuudelta kulkea kohti ja kuunnella toisenlaisia maailmassa olemisen tapoja.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija Perttu Saksa 43 200 € Ihmisen ympäristösuhdetta käsittelevä valokuvateos

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Uskon, että maisemassa vietetty aika tihentyy sitä esittäviin kuviin ja jälki ajasta luo mahdollisuuden havainnoida, mikä on todellista ja merkityksellistä, avaten polun kohti paikan tunnetta, kohti maiseman kaipuuta ja läsnäoloa. Teen valokuvasarjaa Itämeren maisemista Hankoniemellä, hyödyntäen kollodion-märkälevytekniikkaa, 1850-luvulla kehitettyä valokuvausmetodia.

Käyttämääni tekniikkaan sisältyy paljon ilmaisua rajoittavia tekijöitä levyjen ollessa valolle herkkiä vain muutaman minuutin ajan niiden herkistämisestä lähtien. Tämä sitoo myös työskentelyprosessia paikkaan, jossa valotiiviissä teltassa suoritettava herkistäminen sekä levyjen kehitys hopeanitraattia ja kollodionia sisältävissä tankeissa tapahtuu. Kemiallisten prosessin vaiheet ovat kuvassa läsnä myös konkreettisesti, visuaalisina jälkinä kuvan pinnalla. Suhteessa aikalaiskuvaan suomalaisesta maisemasta, lähestymistapani on lähes päinvastainen sosiaalisen median toinen toistaan värikkäämpien ja näyttävien kuvien kanssa. Märkälevykuvassa esittämisen ja materian merkityssuhteet suhteessa kokemukseen maisemasta kiinnostavat minua. Käsittelen kuvan fyysisiä olemuksia, pyrin tuomaan rajoitteita esiin ja osaksi itse kuvan ja kuvaamisen aihetta ja tätä kautta teen katsomisen prosessia ja aikaa näkyväksi osaksi kuvaa.

Työ liikkuu täysin vastavirtaan kuvantekemisen tämänhetkisten käytäntöjen ja esittämistapojen kanssa, rakentaa kuviin kerroksellisuutta ja pohtii läsnäolon ja ajan suhdetta käsityksiimme ympäristöstä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Psykiatrian erikoislääkäri Anja Salmi ja työryhmä (Ryhmien ja yhteiskuntien dynamiikka (RYD)) 275 000 € Korruption tunnistaminen ja torjunta ryhmien ja yhteiskuntien dynamiikan näkökulmasta

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Hankeen tarkoituksena on vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan tunnistamalla siinä ilmeneviä korruption muotoja ja vahvistamalla etenkin poliittisten toimijoiden kykyä torjua ja ehkäistä niitä. Lähtökohtana on korruption tarkasteleminen uudenlaisesta, organisaatioiden ja yhteiskunnan dynamiikkaa ryhmäilmiöiden pohjalta hyödyntävästä näkökulmasta. Korruption ilmenemismuotoja eritellään suhteuttamalla ne ryhmien perustehtävään, toimijarooleihin ja tapoihin venyttää normeja. Haetulla rahoituksella vahvistetaan hankeryhmän osaamista korruption tunnistamiseksi ja torjumiseksi eri organisaatio- ja yhteiskuntaelämän tasoilla. Erityisenä tavoitteena on järjestää workshop-tilaisuuksien sarja, jolla tätä osaamista siirretään edelleen yhteiskunnallisesti aktiivisille nuorille niin, että heistä kehittyy vastuullisia poliittisten organisaatioiden jäseniä ja yhteiskunnallisia vaikuttajia ja päättäjiä. Hankeryhmän ajatushautomona harjoittamat muut toiminnot kuten verkkolehden julkaiseminen tukevat päätarkoitusten saavuttamista.

Toivomme löytävämme ne, joille yhteiskunnallinen tyytymättömyys tarjoaa lähtökohdan reflektoida ongelmia ja kehittyä tunnistamaan ja ymmärtämään myönteistä kehitystä estäviä korruption muotoja. Haluamme ottaa suurempia riskejä ja altistua enemmän yhteiskunnassamme. On tärkeää tarkastella terävämmin yhteiskunnassa vaikuttavia rooleja ja sitä, kuinka niitä voidaan käyttää tukena korruption paljastamiseksi ja estämiseksi ja kuinka korruption vaurioittamia organisaatioita voidaan korjata.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Salmi Anja, Torkkola Sinikka, Väätti Ilkka, Knihtilä Elina
Muut työryhmän jäsenet: Ahonen Pertti, Hallamaa Jaana, Huhtinen Aki-Mauri

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Toimittaja, YTM Henri Salonen ja työryhmä (Työstäkieltäytyjät) 31 200 € Työstäkieltäytymisen käytännöt Euroopassa. Valokuvanäyttely ja kirja työstäkieltäymisen muodoista 2020-luvun Euroopassa

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Työstäkieltäytymisen haamu on kummitellut Euroopassa eri muodoissa niin kauan kuin täällä on asunut ihmisiä – ehkä pidempäänkin. Nyt uuden vuosikymmen alkaessa rakenteellisesta työttömyydestä on tullut normatiivinen ilmiö Euroopan valtioissa. Työttömyys köyhdyttää materiaalisesti, mutta samalla se sulkee ulos myös toisella tapaa, kun työ tai työttömyys määrittää ihmisten arvoa yhteisöissä. Suomessa syntyi viime vuonna uusi käsite, kun Työstäkieltäytyjäliitoksi itseään kutsuva joukko marssi TE-toimistoon Helsingin Kampissa ja piti spontaanin seminaarin työelämän ongelmista. YouTubessa levinnyt ”yllätyskonsultointi” -performanssi kritisoi vallitsevaa työn organisointimuotoa sekä työn tahdittamaa yhteiskuntajärjestystä.

Työstäkieltäytymisestä ei aikaisemmin oltu puhuttu yhdyssanana. Enää työttömien tai muuten valtakulttuurin sivussa elävien ei ollut pakko identifioitua epäonnistujiksi tai loisiksi. Vastarinta vallitsevaa työn kulttuuria kohtaan sai hetkeksi erilaisen kaiun. Palkkatyö on juurtunut niin voimakkaasti osaksi elämää, että työstäkieltäytymisen käytännöt loistavat kollektiivisessa mielikuvituksessa poissaolollaan. Minkälaisia työstäkieltäytymisen käytäntöjä elämä pitää sisällään? Minkälaisia vapauden vyöhykkeitä on onnistuttu rakentamaan kaikkialle tunkeutuneen palkkatyön sisä- ja ulkopuolelle? Hankkeen tavoitteena on tehdä näkyväksi työelämästä kieltäytymisen muotoja Euroopassa dokumentaarisen valokuvauksen keinoin sekä kirjallisena dokumentaationa.

Ihmisviha työttömiä kohtaan on yhteiskunnassamme tabu, jota hankkeemme pyrkii avaamaan ja haastamaan. Projektin tarkoitus on tutkia vallitsevaa käsitystä työn tarkoituksesta ja normeja haastavasta tavasta elää ja rakentaa jaettua elämään. Valokuvilla ja haastatteluilla tutkimme erityisesti kollektiivisesti syntyneitä, myös tiedostamattomia tapoja olla alistumatta toiselle tehtävään työhön.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Salonen Henri, Poser Lasse, Raivio Ilona
Muut työryhmän jäsenet: Poser Lasse, Raivio Ilona

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Säveltäjä Max Savikangas 84 000 € Tieteisoopperan säveltäminen, sen näyttämöllepano sekä radiofonia- ja audiovideoversion tekeminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Ihmisen jälkeinen ooppera (työnimi) on säveltäjä Max Savikankaan ja libretisti/ohjaaja Teemu Mäen tieteisoopperahanke, joka käsittelee sitä, millainen on tulevaisuuden ihminen tai mitä tulee ihmislajin jälkeen. Aiomme tehdä sävellyksen ja libreton vuoden 2020 aikana rinnakkain ja limittäin. Näyttämöllepano tehdään ja ensiesitys järjestetään vuonna 2021 ja sen jälkeen, myös vuonna 2021 aiomme tehdä teoksesta radiofonisen ja audiovideoversion. Tieteisoopperan libreton lähtökohta on Teemu Mäen artikkeli Ihminen on vasta tulossa, joka ilmestyy syksyllä 2019. Artikkeli käsittelee posthumanismin eri muotoja ja niiden yhteyksiä taiteisiin.

Taidemusiikin piirissä on yllättäen sävelletty vain yksi merkittävä tieteisooppera, Karl-Birger Blomdahlin Aniara (1959) Harry Martinsonin runoelmaan perustuvaan, Erik Lindegrenin muokkaamaan librettoon. Tieteen ja teknologian edistyttyä kuudessakymmenessä vuodessa valtavasti on tarkoituksemme tehdä 2020-luvun vakavasti otettava tieteisooppera, joka hyödyntää uusinta tieteellistä tutkimustietoa ja esitysteknologiaa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Artist Nicolina Stylianou 62 400 € Siamese-twins: artistic work that explores the synthesis of Apolline (information) and Dionysiac (noise) through fabricating performative sound sculptures and sound compositions

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Siamese-twins is a series of performative sound sculptures assisting my sound compositions and live performances. The next two years I propose to creatively research on (a) noise and information (b) studying John Cage’s methodology (c) Friedrich Nietzsche’s philosophical views on the tensed cultures: the Apolline and the Dionysiac; (d) fabricating performative sound sculptures. The creative research illustrates the relation between the Apolline and Dionysiac: where their conflicting nature dissolves when they come into co-existence. I plan to explore in depth Nietzsche’s philosophical thought towards the submersion of the two mythical brothers. I propose that through the study on Cage’s method and Nietzsche’s views, I will seek subversive approaches to sound and performing compositions by experimenting with new materials. The proposed creative research collects information from (a) case studies: John Cage’s archive (Music Division in NYPL): including scores, manuscripts, sketches, video, audio, and interviews; (b) experimental designs; (c) a series of ontological questions; (d) Greek mythology; (e) documents, books, literature; and (f) artworks. Conceivable outputs of this research include the forthcoming live performance presentations in Europe and Asia; an event curation with Finnish and Cypriot artist; and a workshop.

Through my creative research I seek to apply a subversive approach to these philosophical issues by sculpting performative instruments, as well as composing, and performing. I pursue a unique approach of artworks that transgress the status quo. The Apolline and Dionysiac stances conceive oppositions and tensions within the social sequence, but through my practice I seek for liberation. By merging those bodies, I create sculpting dialogues as if they are now Siamese-twins.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV 300 000 € Kolmivuotinen Kritiikki näkyy! -hanke

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Kolmivuotinen Kritiikki näkyy! -hanke pyrkii sitouttamaan uusia keskustelukulttuureja taidekritiikkiin, muuttamaan Suomessa käytävää taidekeskustelua, tuomaan kritiikkiä sekä kriitikon asiantuntemusta paikkoihin ja yhteyksiin, joissa sitä ei ole totuttu näkemään sekä tekemään näkyväksi sen valtavan näkymättömän sisällöntuotannon, jota kritiikki kulttuurikeskusteluun tuo. Hanke demokratisoi taidetta ja tietoa, törmäyttää erilaisia näkökulmia ja työskentelee määrätietoisesti kritiikin uudistamisen puolesta. Painopisteinä ovat yhteisöt sekä yhdessä tekeminen, lähiympäristön näkeminen uudestaan, taidekritiikin merkityksen pohtiminen ilmastonmuutoksen aikana, kritiikkikulttuurin haastaminen toisenlaisilla näkemyksillä, kriitikoiden ajatuspajat ja mentorointi, kritiikin juurruttaminen uusin julkaisukanaviin, kansainvälisen kritiikkitutkimuksen ja kritiikistä käytävän huipputasoisen keskustelun tuominen suomalaisten saataville sekä kritiikin näkyvyyden lisääminen.

Hankkeessa pureudutaan aiheeseen monin konkreettisin keinoin. Pienille ja keskisuurille lehdille tarjotaan mahdollisuuksia kritiikin julkaisemiseen. Kritiikkiä myös katsotaan toisin eli tarjotaan erilaisille vähemmistöille mahdollisuus kritiikin lähilukuun omista lähtökohdistaan käsin. Lähialueyhteistyö, residenssit ja julkaisuvaihdot, kriitikoiden jalkauttaminen, ekologiset matkustustavat, kansainvälinen seminaari sekä kritiikkijulkaisut ja hankkeen verkkosivusto lisäävät osaltaan kritiikin näkyvyyttä.

Kritiikin tilaa hahmottavat selvitykset ovat osoittaneet, että taidekritiikin aseman muuttuminen on välttämätöntä, ja SARV haluaa kolmivuotisella hankkeella edesauttaa muutosta. Hanke pyrkii murtamaan ja muuttamaan vanhentunutta käsitystä kritiikistä, ja muovaamaan suomalaista kritiikkiä ja kriitikon asemaa selkeästi monikulttuuriseksi, vähemmistöt huomioivaksi ja ekologiset näkökulmat joka tasolla läpäiseväksi.

Työryhmän jäsenet
Muut työryhmän jäsenet: Laczak Riikka

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Suomen Viron-instituutin säätiö 80 000 € (Re)configuring Territories

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

(Re)configuring Territories is a unique residency and artistic research program for emerging artists, designers, architects, programmers and urban planners in 2020–2021. Kaisa Karvinen and Tommi Vasko will curate and facilitate the program with Finnish Institute in Estonia and Estonian Art Academy’s Narva Art Residency, in Narva, eastern Estonia.

The program has three intersecting iterations annually: 1) live action role-play 2) residency period and 3) spring school which bring together diverse artists from different countries and disciplines. We will make a publication and final exhibition in 2021.

Our vision is to break boundaries: to revolutionize city planning and design practices, to encourage fearless design and critical thinking. Radical change can be reached only through experimental, emancipatory and collective methods we use. We are driven to develop tools for artists’ professional growth and by the fact that in places like Narva you can see in practice how art can be a changemaker. This is a great chance for a Finnish-lead initiative to become a forerunner.

We open up speculative futures for long overlooked post-industrial areas in the Baltic Sea region. Narva is a fruitful base for us as it has many hidden layers, clashing narratives and hybrid identities, on the fringes of the EU and at the Russian border.
The project builds new international collaborations and strengthens the discussion between foreign artists and locals in Narva.

(Re)configuring Territories produces speculative dialogues on the politics of urban territories in the Baltic region. These fearless perspectives combine approaches from the arts, architecture, design and role-playing with socionatural realities of Finland, Estonia and Russia. In 3 years time we aim to revolutionize the practices for city planning and establish ways for artists, architects and designers to use their skills to create immaterial and social capital.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Karvinen Kaisa, Vasko Tommi, X X, Y Y
Muut työryhmän jäsenet: Vaikla Ann Mirjam, Kaljurand Kadri

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Tanssitaiteen maisteri Esete Sutinen 16 800 € ROOTS-teossarjan pilotointi

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

ROOTS-teossarjan pilotointivaiheen tarkoitus on tutkia taiteen keinoin kahden eri maanosan, eurooppalaisen ja itäafrikkalaisen, taidetraditioiden eroja ja yhtäläisyyksiä. Pilotoinnin ensisijaisena tavoitteena on luoda tila, jossa itäafrikkalaiset eri alojen taiteilijat ja afrodiasporassa elävät taiteilijat voisivat tulla yhteen, tutkia, keskustella ja etsiä yhteistä historiaa, yhteistä kieltä taiteen keinoin. Näiden keskustelujen, havainnointien ja ruumiillis-kielellisten tutkimusten kautta, olisi tarkoitus löytää keino ruskeuden, näyttämön, kielen ja taiteen uudelleen määrittämiseen.

ROOTS-teossarjan käynnistämisvaiheen eräs tärkeistä tavoitteista on purkaa vallalla olevia käsityksiä korkeakulttuurista, joka yleensä assosioidaan länsimaisen taidekaanonin piiriin, ulossulkevalla tavalla. ROOTS antaa mahdollisuuksia kantaa perinteisiä tanssi- ja esitystyylejä yhdessä länsimaisen taidetanssin rinnalla ja tällä tavoin häivyttää näiden taidemuotojen rajapintoja toistensa lomitse.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri Anna Sofia Sysser 28 800 € Tutkimus ja taiteellinen työskentely aiheesta trooppisuuden representaatiot ja keinotekoinen 'trooppisuus'

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

Tutkin tropiikin esittämistä ja trooppisuuden keinotekoisia ilmentymiä erityisesti Suomessa. Toteutan teemasta kolme uutta teosta eri tekniikoilla: dokumenttielokuvakäsikirjoituksen, esityksen ja tieteellisen artikkelin. Trooppinen Suomi -dokumentissa käsittelen trooppiseksi mainostettuja lomakohteita ja tuotteita. Paradisaea-esityksessä zoomaan trooppisuuteen kahden lintulajin kautta, työryhmän kanssa. Tropical Representations in Finnish Visual Culture -artikkelissa analysoin aihettani tieteellisesti. Työssäni peilaan arkikokemuksia tropikalismin teoriaan. Sen kautta hahmottuu ajattelu, jossa trooppinen nähdään ’läntisen’ maailman ympäristöllisenä Toisena ja trooppisuus eksotisoidaan (esim. Arnold, The Problem of Nature, 1996). Stereotyyppinen ajattelu elää mainonnassa ja mielikuvissa, joita tropiikkiin liitetään lauhkealla vyöhykkeellä. Ilmiötä ei ole aiemmin tutkittu Suomessa ja haluan tuoda sen keskusteluun. Puran paratiisikuvastoa ja toiseuttavaa ajattelua lempeän kriittisesti. Ilmiön kautta lähestyn ekokriisiä tuoreesta näkökulmasta. Tärkeä kysymys on: onko unelmaluontoa jäljitteleviä paikkoja, kuten kylpylöitä, olemassa kauemmin kuin alkuperäistä luontoa? Aihe on yhteiskunnallisesti merkittävä ja kiinnostava linkki taiteen ja tieteen välillä. Eri lähestymistapani ruokkivat toisiaan ja tuovat esiin ilmiön moninaisuuden. Reflektoin myös omaa positiotani tekijänä. Toivon, että työni kautta ymmärrämme paremmin niin ‘suomi-trooppista’ kuin suhdettamme tropiikkiin.

Työni avaa täysin uuden keskustelun. Se tekee näkyväksi ilmiötä, joka on sokea piste kulttuurissamme. Tartun aikamme merkittäviin kulttuurisiin ja ekologisiin kysymyksiin, kuten appropriaatioon, keinotekoisuuteen ja kestävyyteen, uniikista näkökulmasta. Tunnustan aiheen moninaisuuden ja haastavuuden, mutta uskallan pohtia laajoja yhteyksiä. Rohkeutta on pyrkiä ymmärtämiseen ja kohtaamiseen. Toivo luo uskallusta ja halua pitää huolta niin paikallisesti kuin globaalisti.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Tanssiareena ry 230 000 € Moving in November – Liikkeellä marraskuussa. Kansainvälisen ja paikallisen kentän vastavuoroisuuden lisääminen sekä festivaalin vaikuttavuuden kehittäminen vuosina 2020–2022

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kolmivuotinen

Liikkeellä marraskuussa on pääkaupunkiseudun vanhin nykytanssifestivaali. Se on ollut kotimaisen tanssitaiteen suunnannäyttäjä ja haastanut vallalla olevia tanssitaidekäsityksiä. Festivaalilla on näyttöä vaikuttavuudesta, se on kansainvälisesti ja paikallisesti arvostettu toimija, jolla on kasvava ja sitoutunut yleisö. Kerstin Schroth on nimetty festivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Hän vastaa vuosien 2020–2022 festivaalin taiteellisesta linjasta ja kehittämisestä. Schroth on Pariisissa asuva esittävän taiteen tuottaja ja kuraattori, jolla on vaikuttava näyttö strategisesta työstä ja konseptien kehittämisestä, sekä laajat kansainväliset verkostot.

Festivaalin tulevaisuuden turvaamiseen on panostettava nyt. Nykytanssin ja esittävän taiteen toimintaympäristö on muutoksessa. Helsingin kaupungin festivaaliavustus on pysynyt samana lähes 20 vuotta eikä valtion festivaaliavustuksissa ole odotettavissa kasvua. Taiken johto on kehottanut festivaalia hakemaan toiminta-avustusta, joka tarkoittaa, että toimintaa on kehitettävä ja sen tulee olla ympärivuotista. Tavoitteena on kehittää festivaalin ohjelmiston moninaisuutta ja uusia kohtaamisen muotoja, vahvistaa paikallisen ja kansainvälisen kentän vastavuoroisuutta ja tukea paikallisten taiteilijoiden kansainvälistymistä, levittäytyä uusille alueille, laajentaa kumppaniverkostoa ja saavuttaa uusia yleisöjä. Festivaali tarvitsee lisäresursseja henkilöstön ympärivuotiseen työhön, ohjelmistobudjettiin sekä uusiin toimintoihin.

Developing an existing initiative with an outreach and audience like Moving in November further and connecting it strongly with the local scene, showing that the local performing artists have something to say, that should be heard outside the Nordic hemisphere. Like this put the festival and the connected local artistic scene on an international map and move Helsinki and its performing arts scene into the center.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Tekele Productions Oy 36 500 € Out of Place – a short form tv-/web-series about non-binary queer immigrants in Finland

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

"Rejected by their native countries and feeling homesick for a place that doesn’t exist, queer non-binary immigrants in Helsinki discover home within the community they build together."

Out of Place is the first non-binary web-/TV- series ever made. Showtime’s Billions has taken the necessary first step by introducing the character of Taylor in 2017, becoming the first major program to introduce a non-binary regular. Out of Place takes it further and creates a space for non-binary people to be the main heroes in a story. Not quirky and strange sidekicks or inevitably tragic additions to the storyline, but fully-fleshed, deep characters with their own experiences, dreams, and things to complain about, who also happen to fall outside the gender binary. The characters are not just gender outcasts though, they are also mostly immigrants. There is an interesting parallel between searching for your home and searching for your identity, and the characters in Out of Place find a similar solution to both: a decision to reject what has been assigned to you and what your documents say, and creating something of your own. Focusing on Helsinki-based queer immigrants allows for a unique lense through which we want to show Finland: a place of big hopes and equally big struggles. If you still feel sad in the happiest country in the world, are there any places where you truly belong? Maybe if the world tells you you’re a bit out of place, you have to create a place of your own.

Because the Wikipedia article on non-binary representation in TV shows includes only 30 names (a big part of which is characters who are not even human), while it is estimated non-binary individuals make up 25–35 % of transgender populations. Because even that is difficult to estimate, as there is very little research done on non-binary people. Because we exist, and our stories do not. And because we want to change that.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Elomäki Julia, Joensalo Anniina, Buchowska Zuzanna, N. N., N.N.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Koreografi, esitystaiteilija Masi Tiitta 28 800 € Taiteellinen työskentely tanssitaiteen ja esitystaiteen kentillä

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Haen apurahaa työskentelyyn työryhmien koollekutsujana ja osana työryhmiä tanssitaiteen ja esitystaiteen kentillä. Työryhmän koollekutsujana haluan kehittää eteenpäin harjoitemuotoista työtapaa, jota olen kehitellyt aiemmissa teoksissani. Uudessa teoksessa työskentelen kahden esiintyjän ohjaajana. Dilemma on kahden esiintyjän välinen keskustelu, joka etenee erilaisten puheenaiheiden kautta puheeksi keskustelemisen merkityksistä ja käsillä olevasta esitystilanteesta. Esitys tuo esiin yhteisymmärrykseen päätymisen hankaluuden ja ehdottaa kuuntelemista keskustelun välineeksi.

Työskentelen vuoden 2020 aikana myös esiintyjänä Anna Torkkelin teoksessa Grâce ja Hanna Ahdin kokoaman työryhmän teoksessa Mound. Lisäksi olen mukana valmistelemassa kahta vuonna 2021 ensi-iltaan tulevaa esitystä: työskentelen Honkasalo-Niemi-Virtanen -kollektiivin kanssa ja toimin Anna Mustosen ja Marianna Henrikssonin uuden teoksen dramaturgina. Teoksilla ei ole temaattista yhteyttä, mutta joitakin samanlaisia pyrkimyksiä on: pitkäjänteisyys, keskustelevuus ja tasa-arvoisuus. Tavoitteena on työskentelyn mielekkyys, joka mielestäni toteutuu parhaiten silloin kun lopputulosta ei aseteta työskentelyn ainoaksi tavoitteeksi. Työlle asetetut tavoitteet näkyvät teoksissa ja prosessin puristuneisuus toistuu näyttämöllä olevien kehojen puristuneisuutena. Esityksen poliittinen voima syntyy valituista työtavoista ja näkyy teosten esittämissä ihmiskuvissa.

Taiteellisen työskentelyn sysää liikkeelle kysymys taiteen merkityksestä, sen tehtävästä ja vaikutuksesta. Minulle taiteen vaikuttavuus sijaitsee taideteoksessa ja välittyy katsoja-kokijalle aistien välityksellä ja affektiivisesti. Työskentely vaatii luottamusta siihen että merkityksellisyys löytyy työskentelyn kautta: toimintana, joka ei välttämättä toimi, ja tekemisenä, joka herkkyydestään huolimatta on vahvempaa kuin iskulauseet.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteen maisteri, elokuvaohjaaja Oliwia Tonteri 33 600 € Dokumenttielokuva Sotku – dokumentaarinen elokuva nykyäidin siivoamisesta, sotkusta ja draamasta niiden välissä

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Dokumenttielokuva Sotku kysyy, miksi tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kodinhoito on edelleen naisen päävastuulla. Ennen vanhaan tyttöjä valmisteltiin heidän tulevaan rooliinsa perheenäitinä. Nykyään nuoret naiset elävät jo hyvin tasa-arvoista lapsuutta ja nuoruutta, kunnes äidiksi tulemisen myötä saavat kuin puun takaa kokea samat odotukset kuin heidän isoäideilläänkin oli. Elokuvassa siivoamisen ja sotkun kautta käsitellään laajemmin naisen eri rooleja sekä opittuja toimintamalleja ja keskenään ristiriidassa olevia arvoja. Siinä eri-ikäiset naiset kertovat kotinsa sotkuisuuteen ja sen siivoamiseen liittyvästä ahdistuksesta, syyllisyyden tunteista ja syyllistetyksi tulemisesta. Martta-liiton edustaja kertoo myös naisten elämän arvojen muutoksesta. Sukupolvi- ja luokkaero tuntuvat vaikuttavan paljon siihen, miten naiset kokevat kotityöt ja niissä esiintyvän epätasa-arvon.

Naisten kertomia tosielämän tilanteita dramatisoidaan fiktiivisten kohtausten avulla mykkäelokuvien ilmaisua jäljitellen, Cleaning Women -yhtyeen esittämän musiikin säestyksellä. Kipeiden arkisten asioiden ulkoistaminen fiktiivisiksi kohtauksiksi saa katsojissa itkun lisäksi aikaan naurun – samaan tapaan kuin klovnit sirkuksessa. Kohtausten avulla tavoitetaan aiheen tunnetaso. Sotku-elokuvalla halutaan peilata riipivästi komedian keinoin yhteiskuntamme alitajunnassa olevia asenteita ja arvoja.

Dokumentaarinen elokuva nyky-äidin siivoamisesta, sotkusta ja draamasta niiden välissä. Sotku kysyy, miksi tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kodinhoito on edelleen naisen päävastuulla. Siivoamisen ja sotkun kautta käsitellään laajemmin naisen eri rooleja sekä opittuja toimintamalleja ja keskenään ristiriidassa olevia arvoja.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Tuffi Films 76 000 € Eläinoikeuksia ja yhteiskuntavaikuttamista käsittelevän dokumenttielokuvan kehittäminen ja vaikuttavuuskampanjan suunnittelu

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Kotieläimiään hoitava maanviljelijä – rehellisen työn perikuva – sai pitkään jättää ovet pihamaalla auki. Maaseudun rauha kuitenkin särkyi, kun yöllä pihapiiriin tunkeuduttiin. Tunkeutuja oli eläinaktivisti – kaupunkilaiskakara – jonka tavoitteita ja tekojen oikeutusta punnittiin niin kahvipöydissä kuin ministeriöissäkin ja myöhemmin oikeudessa asti. Vuodesta 2007 lähtien suomalaiskodeissa on nähty uutisten välittämiä salakuvia eläintuotannosta. Tavallisesta sikalasta, kanalasta tai turkistarhalta otettu kuva aiheutti kohun, sillä se erosi suuresti siitä, mitä tahdoimme ajatella suomalaisesta eläintenpidosta. Tarkastuksia tehtiin ja epäkohdat luvattiin korjata. Julkisessa keskustelussa “kotieläin” muuttui “tuotantoeläimeksi”. Yli kymmenen vuotta kuvia, kohuja ja lupauksia kuitenkin osoittaa, ettei kysymys ole ratkennut. Hälveneekö ”jo kuultu uutinen” julkisuudesta, vai muuttuuko yhteiskunta ja eläinten asema oikeasti?

Eläinjuttu tutkii eläinkohujen vuosikymmentä aktivistien, viranomaisvallan ja oikeusjuttujen kautta. Ketkä syytetynpenkille joutuvat, ja mikä on tulos, kun ikäviä kuvia paljastuu? Millaisia henkilökohtaisia panoksia kamppailu eläinten puolesta vaatii, ja riittääkö sekään? Tarina kuvien takaa lomittuu vuodesta 2010 valmisteilla olleen uuden eläinlain syntyyn. Lain luvattiin korjaavan ongelmat ja se määritteleekin yli miljardin eläimen kohtelua maassamme seuraavat vuosikymmenet.

Elokuva kaivaa esiin yhteiskuntamme tiukasti piilottaman kuvan: kuinka toisista yksilöistä tehdään ruokaa. Se näyttää jotakin, mikä koskettaa lähes jokaista ihmistä, mutta mille kollektiivisesti käännämme selkämme. Elokuvan näkökulmasta muunlajinen olento on arvokas, eikä väkivalta ole välttämättömyys. Miksi me mahdollistamme joukkosurman, vaikka kukaan ei haluaisi, että eläimiä kohdellaan näin? Elokuva kysyy, pystymmekö muuttamaan toimintaamme ja onko yhteiskuntavaikuttamisella väliä.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Kuosmanen Vesa, Kivelä Saila, Toivoniemi Elli, Hellstedt Venla, Mäntylä Heini, Tegel Akseli, Koivula Katri, Keto Sami, Olsson Iris, NN NN

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Musiikin maisteri Alexi Tuomarila 67 200 € Teossarjan luominen jazz-pianotriolle ja sinfoniaorkesterille, elektronista äänimaailmaa ja syntetisaattoreita hyödyntäen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Projektin tarkoituksena on säveltää, sovittaa ja orkestroida teossarja, joka on luotu jazz-pianotriolle ja sinfoniaorkesterille. Teossarjan luomisessa ja esittämisessä tullaan hyödyntämään vahvasti myös elektronista äänimaailmaa sekä syntetisaattoreita.
Teossarjassa ylitetään genrerajoja yhdistämällä klassisen musiikin elementtejä, jazz improvisaatiota, elektronista rytmimusiikkia, jolloin lopputuloksena on eri tyylilajeja sekä hyödyntävä että kunnioittava yhtenäinen teossarja. Teos on saanut alkukipinänsä Pariisin Cite des Artsin taiteilijaresidenssissä ja nyt on oikea aika laajentaa se suuremmaksi teossarjakokonaisuudeksi ja sytyttää pienestä kipinästä roihuava teos eloon. Valmiin teossarjan esityksissä on tarkoitus mahdollisuuksien mukaan yhdistää visuaalisia, musiikkia tukevia elementtejä.
Esitystilanteissa voidaan käyttää paikallisia sinfoniaorkestereita, joten teossarjaa voi tarjota festivaaleille sekä konserttitaloille eri paikkakunnilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Yli genrerajojen ulottuva orkestraatio sekä musiikki mahdollistaa teoksen esittämisen hyvin erityylisillä festivaaleilla ja tilaisuuksissa, hyvin erilaisille yleisöille. Teossarja on tarkoitus nauhoittaa myöhemmin studiossa ja julkaista maailmanlaajuisesti.

Teoksia, jotka on suunniteltu edellä esitetyn kaltaiselle joustavalle, sointirikkaalle ja lukemattomia eri mahdollisuuksia sallivalle yhdistelmälle, ei kuule eikä näe esitettävän usein. Kyseessä on kokeellinen kokoonpano, joka soittaa musiikkia yli genrerajojen monenkirjavalle yleisölle. Tämänkaltainen kokoonpano antaa säveltäjälle/sovittajalle suuria ja monimuotoisia mahdollisuuksia luoda ja orkestroida rikasta ja mielikuvituksellista musiikkia, suurelle yleisölle nautittavaksi.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

TeM ohjaaja, näyttelijä (FIA), esitystaiteilija Tuire Tuomisto ja työryhmä 47 000 € Post corpse eli kraa kraa

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Post Corpse eli kraa kraa on esitys sopeutumisesta, aseksuaalisuudesta ja kaupungissa elävistä variksista. Kaupunkimaisemassa sijaitseva vanha puu on esityksen näyttämö. Esityksen materiaalina on oma ruumiinhistoriani sekä varikselle tyypilliset kekseliäät ja neuvokkaat sopeutumiskeinot muuttuvassa ympäristössä.

Osa kaupungissa asuvista variksista on sopeutunut lentokyvyttömiksi. Ajattelen linnun ominaislaadun olevan kyky lentää. Jos ihmisen kantava voima on seksuaalisuus, mikä on aseksuaali ihminen? Esitys tarkastelee väkivallan aiheuttamaa ruumiin eroosiota.

Post corpse eli kraa kraa on kuin varis, joka laajentaa reviiriään eri kaupunkeihin kutsumatta. Eli esiinnyn, halusitte tai ette.

Mitä tapahtuu ruumiille väkivallan jälkeen? Ruumis ei katoa, vaan jatkaa elämäänsä hetki kerrallaan. Mikä on väkivallan nollataso, tai onko sellainen edes mahdollista? Pitäisikö sittenkin miettiä, miten väkivallan kanssa ollaan, eletään, tullaan toimeen? Etsin vaihtoehtoja jähmety-pakene-hyökkää -kolmikannalle. Kehon tarkasteleminen muuttuvana, sopeutuvana materiaalina. Ihminen hedelmänä. Ihminen osana puuta. Esitys juhlii ruumiin voimaa ja anarkiaa.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Pasanen Noora, Hakanpää Salla, Torvinen Timo, Linden Markus, Tuomisto Terhi, Tuomisto Tuire, N. N.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kirjailija, näytelmäkirjailija, arkkitehti Eeva Turunen 21 600 € Proosateoksen kirjoittaminen ja kielellinen tutkimusmatka

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Kirjoitan romaanin 1. versiota. Keskityn arkkitehti-isoisän ja lapsenlapsen, nuorehkon arkkitehtinaisen, suhteeseen. Nainen kelpaa listaamaan sokeutuneen, merkkihenkilönä itseään pitävän isoisän ansioita. Osapuolia yhdistää eksakti kieli, mutta sateenkaarivähemmistöön kuuluva nainen ei koe sopivansa isoisän konservatiiviseen maailmaan ja kertoo elämästään niukalti, vaikka kaipaa ja etsii yhteyttä pian kuolevaan vanhukseen. Eri tavoin epätasa-arvoisen suhteen kautta aukeaa näkymä yhteiskuntaamme: sen olosuhteissa ja arvoissa tapahtuneisiin muutoksiin. Käsittelen normeja ajallisena ilmiönä, ehdollista rakkautta, miellyttämistä, luopumista sekä syyllisyyttä. Tarkastelen sukupolvien välistä kuilua sekä arvoja, niin jaettuja kuin eriäviä. Kelpaanko sellaisena kuin olen?

Minua kiinnostavat proosan uudet muodot ja moninaiset ilmaisumahdollisuudet, ja tunnistan itsessäni tiettyä kapinaa, joka liittyy ko. romaanin kohdalla pyrkimykseeni olla luomatta teokselle mustavalkoista maailmaa. Hahmoissa, heidän tunteissaan ja arvoissaan, on oltava liikettä. Haluan rakentaa muodon, joka vastustaa selittävyyttä ja väkinäistä kronologisen kertomuksen perinnettä. Hahmotan tekstiä ennemminkin käsitekarttana, pilvenä tai tilana kuin janana.

Keskiössä on kieli, sen tutkiminen ja venyttäminen. Olen luomassa kielimaailmaa, jossa on sijansa ammattisanastolla. Innoitusta olen saanut mm. vanhoista arkkitehtisuunnitelmista sekä pöytästandaareista ym. artefakteista, joista kumpuaa isoisän luokan kuvaus.

Teos pureutuu arvoihin, jaettuihin ja eriäviin. Tilanteessa, jossa vähemmistöjen yhteiskunnasamme osakseen saama vihapuhe on nähtävästi viime vuosina koventunut, sietää tarkastella esim. sateenkaari-ihmisten kohtaamia hienovaraisiakin syrjinnän muotoja sekä konservatiivisuutta – piilevääkin, itsessä ja muissa.

Teos uudistaa proosailmaisua muodon ja kielen saralla. Kehitän sille omalakisen tavan olla välttääkseni mustavalkoisuutta.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Musiikin maisteri Kalle Vainio ja työryhmä (The Red List) 28 800 € The Red List – konserttiuruille ja kelanauhuri-installaatiolle sävellettävä teos, joka käsittelee luonnon biodiversiteetin vähenemistä ja sen seuraamuksia

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Kuudetta sukupuuttoaaltoa käsittelevä teos The Red List on laaja yhteissävellys kirkkouruille ja kelanauhureilla toistetuille ympäristön ääniä sisältäville nauhaluupeille. Kirkkosali täyttyy monimuotoisesta äänimaisemasta, joka vähitelleen muovautuu yksiulotteisemmaksi ja monotonisemmaksi. Sävellys tuo ihmiset kirkkoon todistamaan tätä ilmiötä ja hiljentymään sen edessä. Teoksen tekijät säveltäjät Arola ja Vainio sekä urkutaiteilija Sakari luovat ajankohtaisesta ja globaalista ilmiöstä yli tunnin mittaisen teoksen.

Säveltäjät Tytti Arola ja Kalle Vainio työskentelevät molemmat niin akustisen konserttimusiikin kuin kokeellisen elektronisen musiikin parissa ja The Red List-sävellyksessä he pyrkivät löytämään dialogisuutta kahden säveltäjän välillä. Pétur Sakari on konserttiurkuri, joka on kiinnostunut esittämään uutta musiikkia ja kokeilemaan uusia esitystekniikoita. Kaikilla kolmella on tarve tehdä yhteiskunnallisesti merkityksellistä taidetta.

Teos ottaa käsittelyyn luonnon monimuotoisuuden katoamisen, joka väistämättä on hälyttävin maailmassa tapahtuva muutosprosessi. Ihmisen toiminta on aiheuttanut tämän ympäristökatastrofin, jonka seuraamuksia on vaikea vielä ymmärtää. Käsittelemme tätä aihetta hyvin suorapuheisesti ja huutomerkkejäkin käyttäen!! Näin vakavan ilmiön keskellä haluamme kokoontua kirkkoon urkumusiikin äärelle hiljentymään, pohtimaan ja kokemaan sen mitä on tapahtumassa.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Vainio Kalle, Arola Tytti, Sakari Pietur
Muut työryhmän jäsenet: Salvesen Alexander

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Taiteilija Juha Valkeapää 63 000 € Taiteellinen työskentely – Life as we know it ja vesikonsertti

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Haen apurahaa puoleksitoista vuodeksi ajanjaksolle 1.1.2020–30.6.2021 työskennelläkseni kahden teoksen parissa. Life as we know it on yhteistyö taiteilija Maija Hirvasen kanssa. Sen aihe on kykymme uusiutua ja täten säilyttää elinvoimamme ja elämänhalumme. Life as we know it luo todellisuuksia liikkumalla kuvitteellisen, konkreettisen ja esityksellisen välillä, tietämisen ja ei-tietämisen välimaastossa. Sen keinoja ovat puhe ja kehot näyttämöllä. Ehkä nimi saa muodon: Life as we don't know it. Vesikonsertti on yhteistyö taiteilijoiden Juhani Liimatainen ja Pietu Pietiäinen kanssa. Muutamme esitystilan vedeksi. Kerromme vetisiä tarinoita eri kielillä, musiikilla ja kuvilla: vesi elämän alkuna ja kaiken pohjana, kohtauspaikkana ja yhdistäjänä. Yleisöstä tulee suuri vesikuoro, viemme heidät veteen. Vesikonsertti on hymni vedelle. Esitykset tapahtuvat suuressa teltassa, meren rannalla.

Mitä me pelkäämme? Muutosta. Mikä pitää meidät elossa? Muutos. Ensi vuonna tutkin nimenomaan tätä: kykyämme uusiutua. Elääkseen vanhan koiran pitää oppia uusia temppuja, ja se myös oppii niitä. Se voi pelottaa.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Graafinen suunnittelija Hanna Valle ja työryhmä (Zelda) 30 000 € Zelda – www.zelda.fi. Verkkozinen toiminnan uudistaminen ja jatkaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Zelda on verkkozine, joka julkaisee sana- ja kuvataidetta sekä kokeellista journalismia. Zineä työstetään yhteisöllisesti ja keskustellen, ja viisihenkiseksi kasvanut toimitus tukee juttujen tekijöitä työn eri vaiheissa. Vuodesta 2020 lähtien Zelda ei ilmesty enää vain kahdesti vuodessa, vaan numeron juttuja julkaistaan läpi vuoden. Joka vuosi Zeldalla on tietty teema, johon haetaan tekijöitä avoimen haun kautta. Vuoden 2020 teema on luonto. Teeman “maailmallisuudesta” huolimatta sen käsittelytavat voivat olla hyvinkin henkilökohtaisia ja affektiivisia. Elämme ilmastokatastrofin aikoja, ja Zelda haluaa omalla tavallaan osallistua toimintaan planeetan kestävän tulevaisuuden puolesta.

Vuonna 2020 järjestämme myös livezine-tapahtumia, koska kohtaamiset ovat välttämättömiä uusien yhteyksien ja solidaarisuuden luomiselle. Tapahtumissa Zeldan teemat ja sisällöt materialisoituvat ja tulevat lähelle yleisöä. Livezine-tapahtumissa esitetään Zeldassa julkaistua tekstiä ja kuvia, vaihdetaan ajatuksia ja kohdataan tekijöitä ja lukijoita kiireettömässä ilmapiirissä. Zeldan tekijöitä, tukijoita, avustajia ja suunnittelijoita – yhdistää feministisen luovan yhteisön radikaali potentiaali. Tavoitteemme on olla rikas kasvualusta luovuudelle, äänille ja ajatuksille. Zelda rakentaa kirjoituksen, taiteen ja tilansa avulla lempeämpää, empaattisempaa ja vapaampaa tulevaisuutta.

Omaehtoisen, epäkaupallisen ja kunnianhimoisen webzinen tekeminen on 2020-luvulla radikaalia toimintaa. Zelda luo digitaalisen tilan, jossa voi kohdata toisiaan sekä uusia ajatuksia, ilman globaalien somejättien algoritmien kontrollia. Zelda on rihmastona avautuva yhteisö, joka auttaa tekijöitä ilmaisemaan kokemuksia ja luomaan uutta ajattelua sanan ja kuvan keinoin. Uskomme, että kollektiivinen toiminta luo toivoa ilmastonmuutoksen, prekaarien elämäntilanteiden sekä elämän haurauden keskellä.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Valle Hanna, Tervonen Marjo Elina, Iida Sofia Hirvonen, Räisänen Jaakko Santeri, Ihanainen Maija, Lempiäinen Eveliina

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Tanssitaiteen maisteri Emmi Venna 57 600 € Taiteellisen praktiikan kehittäminen ja päivittäinen taiteellinen työskentely

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Haen apurahaa taiteellisen praktiikkani kehittämiseen ja päivittäisen taiteellisen työskentelyn mahdollistamiseen.

Työskentelen koreografina, esiintyjänä, kirjoittajana ja osana kuratoriaalisia työryhmiä sekä Suomessa että ulkomailla. Työskentelyssäni tulevat yhteen eletyn kehon kokemuksen kuuntelu, tanssihistorioiden tutkiminen, leikki fiktioilla, esitystilanteen maagisen potentiaalin metsästys sekä pyrkimys uudistaa kentän rakenteita taiteilijan positiosta käsin. Toteutan taiteilijuuttani monessa toimintaympäristössä - olen viimeisen kymmenen vuoden aikana toiminut tanssin, teatterin ja esitys- ja kuvataiteen konteksteissa sekä täysin itsenäisissä tuotannoissa että instituutioiden sisällä. Vaikka identiteettini onkin koreografin, en ole sitoutunut yhteen mediumiin tai kenttään.

Koen, että taiteellisen toimintani monialainen maasto on saanut viime vuosina rajautua innostavalla ja synergeettisellä tavalla. Olen löytänyt pitkäaikaisia kollegoja ja tuotannollisia yhteistyökumppaneita. Työskentelyäni ei enää määritä projektiluontoisuus vaan kirkas kokemus siitä, missä oma työsarkani sijaitsee: työ ei lopu kesken, vaikka projektit vaihtuvat. Tanssin, kirjoitan, luen ja kuvittelen päivittäin. Toimintani ja tekemäni teokset nousevat tästä jokapäiväisyydestä. Vaalin yllätyksellisyyttä ja ennalta-arvaamattomuutta mutta taiteen äärellä olemisesta en tingi.

Apurahakauden teoksia/hankkeita: Fabulous Muscles, Miracle’ing, Anecdotal Evidence, Kitchen Sink, BS/BF, INTO ANEW

Työskentelyni rohkeus on integriteetissä, jolla suhtaudun taiteilijana toimimiseen. En kytkeydy taiteen kenttään ja olemassa oleviin rakenteisiin kitkattomasti, "palkattavana kehona", vaan olen sitoutunut luomaan uusia, omaehtoisia polkuja. En odota lupaa toimia. Elän elämääni taitelijana ja luotan, että pitkäjänteisestä työskentelystäni nousee esiin sellaista informaatiota ja merkityksellisyyttä, joka ruokkii yhteisöäni.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Toimittaja, valokuvaaja, tietokirjailija Emma Vepsä 32 400 € Tietokirja Trans-Siperian valtatiestä ja sen ihmisistä

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Trans-Siperia tuo useimmille mieleen pitkän junamatkan Moskovasta Vladivostokiin. Venäjän halki Siperian perukoille kulkee kuitenkin myös tie. Tästä tiestä aion kirjoittaa kirjan. Kyseessä ei ole matkakertomus, vaan eräänlainen lännestä itään ulottuva henkilöhaastattelujen mosaiikki, joka muodostaa omanlaisensa ajankuvan Venäjästä sellaisten ihmisten elämäntarinoiden ja ajatusten kautta, jotka tavalla tai toisella ovat sidoksissa Trans-Siperian valtatieksi kutsuttuun maanteiden verkostoon.

Mitä ajattelevat yksinäistä työtä tekevät rekkakuskit ja muut tiellä kulkevat? Entä hiljaisten taipaleiden majatalonpitäjät, kauppiaat ja pikkukylien asukkaat? Millaisena maailma näyttäytyy mekaanikoille ja tienvarsikahviloiden henkilökunnalle? Entä missä määrin Kolyman valtatien päätepisteessä, Ohotanmeren rannalla eristyksissä asuvat magadanilaiset kokevat yhteenkuuluvuutta muiden venäläisten kanssa?

Runsaalla valokuva-aineistolla kuvitettu teos avaa tietokirjallisuuden ja kuvajournalismin kerrontatapoja yhdistellen uudenlaisen näkökulman venäläiseen sielunmaisemaan ja haastaa lukijan kyseenalaistamaan omat ennakkoluulonsa.

Tämä kirja on rohkea avaus, sillä se päästää ääneen tavalliset venäläiset ihmiset, joiden ajatuksista on suomeksi kirjoitettu aivan liian vähän. Vastakkainasettelun sijaan teos pyrkii avaamaan lukijalle uudenlaisen ikkunan naapurikansamme mielenmaisemaan. Maailmanpolitiikan uutisten ja uhkakuvia lietsovien otsikoiden takana on kuitenkin todellisuus, josta kuka tahansa lukija – yhtä lailla myös kirjoittaja itse – saattaa löytää ilahduttavia ja yllättäviäkin samaistumispintoja.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kirjailija, filosofian maisteri Taneli Viljanen 28 800 € Jäljet: moniosainen ja -mediainen, kokeellinen kirjallinen teos

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Jäljet on (ainakin) viidestä erillisestä, eri medioita hyödyntävästä ja eri tavoin julki tulevasta osasta koostuva, kokeellinen kaunokirjallinen teos. Sen lähtökohtia ovat:

1. ajatus kirjallisuuden laajennetusta kentästä: kirjallisuuden alan laajenemisesta uusiin muotoihin ja medioihin; ja
2. kirjallisen teoskokonaisuuden ajatuksen uudelleenpohtiminen: Jäljet on sekä rikas, rihmastomaisen merkitystiheä, laaja-alaiseksi levittyvä teos; että haltuun otettavaksi, hallittavaksi ja myös kokonaisuudessaan vastaanotettavaksi mahdoton teos. Teoksen osien ja kokonaisuuksien suhteet ovat jatkuvasti uudelleen määrittyviä, kompleksisia, monisyisiä ja osittain hallitsemattomia.

Sen eri osat hyödyntävät ääntä ja äänitaidetta; digitaalista, ohjelmoitua kirjallisuutta; sekä installaatiota ja performanssia lähenevää, tapahtumallista taidetta. Näitä kaikkia muotoja kuitenkin lähestytään ensisijaisesti kirjallisesta perspektiivistä. Teoksessa tematisoituvat erilaisten jälkien ajatukset: kertomuksen jäljet; ajan kulumisen jäljet ja tähän liittyvät menetyksen teemat; kirjoituksen ja sen eri medioiden jäljet. Jäljet, jotka katoavat; jäljet, joista ehkä jää jotain; jotka joku ehkä vielä tulee löytämään.

Teokseni on nähdäkseni uusi avaus suomalaisen kirjallisuuden kentällä erityisesti kahdella tasolla: 1. se on monimediainen ja useita eri taiteenlajeja lähenevä tavalla, jossa ei ole kyse poikkitaiteellisuudesta vaan nimenomaan kirjallisen ajattelun ja kirjallisen vision laajenemisesta totuttujen alueidensa ulkopuolelle. 2. sen suhde kirjallisen teoksen osien ja kokonaisuuksien suhteisiin on monisyinen, haastava ja kompleksinen tietääkseni ainutlaatuisella tavalla.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Medianomi, tuottaja Niina Virtanen ja työryhmä (Pilvet-työryhmä) 29 200 € Pilvet-dokumenttielokuvan kehittämistyöhön ja jatkokuvauksiin

Tieteellinen tutkimus ja taiteellinen työ / niihin pohjautuva työ

Pilvet on dokumenttielokuva, joka tutkii ilmastonmuokkausta sateen tekemisen näkökulmasta.

Pilvet-dokumenttielokuva on rohkea avaus siksi, että se käsittelee aihetta jollaista ei ole käsitelty tässä mittakaavassa dokumenttielokuvassa koskaan ennen: sateen tekemistä.

Työryhmän jäsenet
Kuukausiapurahan saajat: Halttunen Tuija, Virtanen Niina, Hakonen Ville, Sandhu Jussi
Muut työryhmän jäsenet: Halttunen Tuija, Hakonen Ville, Sandhu Jussi

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Filosofian maisteri Jarkko Volanen 57 600 € FSB:n tekaistuja syytteitä, seksuaalipakolaisuutta ja ihmisoikeusaktivistien valtionrajat ylittävää yhteistyötä ja avunantoa kuvaavan Vainovalkea-romaanikäsikirjoituksen taustoitus ja kirjoittaminen

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen | Hankkeen teemat liittyvät Suomen muuttuvat naapuruudet -ohjelmaan

Tarkastelen romaanissa ihmiskohtaloita, jotka tapahtuvat aikana, jona sekä venäläinen että suomalainen lainsäädäntö, seksuaalipolitiikka ja asenteet ovat läpikäyneet nopeita muutoksia.
Vaikka suomalaisen yhteiskunnan asenneilmapiirissä seksuaalinen monimuotoisuus tuntuu olevan leimallinen piirre, on naapurivaltiossamme tilanne päinvastainen. Missä määrin muutokset yhteiskunnassa ja ihmisten asenteissa ovat toisiaan tuottavia tai missä määrin asennemuutokset avaavat tietä yhteiskunnalliselle muutokselle, voidaan vastata tässä hahmottelemani romaanikäsikirjoituksen avulla.
Vainovalkea on ajankohtainen, kahdessa tarinalinjassa vyöryvä kriittinen kertomus nykypäivän Suomesta ja Venäjästä, propagandakoneiston mahdista ja venäläisen turvallisuuspalvelun mielivaltaisuudesta, sen tekaistuista syytteistä. Se on inhimillinen tarina paitsi ihmisvainon uhreista, sepitteellisestä identiteetistä ja maastapaosta, myös avunannosta, naisten välisestä avioliitosta ja vastahankaisista, hitaasti muuttuvista asenteista. Idea kolmanteen romaaniini syntyi sekä yhteiskunnallisista että henkilökohtaisista syistä: Olen huolestuneena
seurannut Venäjän ihmisoikeuksia polkevaa politiikkaa, Suomeenkin levinneen, uudenlaisen konservatismin nousua sekä federaation alueella toimivien ihmisoikeusjärjestöjen alasajoa. Yhteiskunnat eivät elä tyhjiössä. Siksi on ensisijaisen tärkeää muistuttaa, ettei Suomen hyvä ihmisoikeustilanne ole itsestäänselvyys.

Rohkeaksi avaukseni tekee aiheeni arkaluonteisuus, kuten FSB:n toiminnan ja Suomi-kytkösten sekä Venäjän poliittisten murhien ja homovainojen kritisointi. Teen näkyväksi syrjinnän ja toiseuttamisen rakenteita, joista Venäjällä vaietaan. Myös suomalaisen nyky-yhteiskunnan asenteiden ja niissä näkyvän hajonnan tarkastelussa avaukseni on rohkea: osoitan, kuinka poliittiseen retoriikkaan ja julkiseen keskusteluun ilmaantunut uudenalainen konservatismi on muuttumassa osaksi normaaliuden käsityksiä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen 54 000 € Heavenly Dwellings -projekti ja näyttely Helsingin Taidehallissa

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ | Kaksivuotinen

Heavenly Dwellings / Taivaalliset asuinsijat -projekti esittelee tiloja, sopukoita, pakopaikkoja, joista ihminen uneksuu, jotka todellisuuden painosta kuitenkin usein jäävät toteutumatta.
Myös eläinten, lintujen, hyönteisten ja joidenkin jyrsijöiden luomat "sopukat" osallistuvat idealisoitujen asuinsijojen esittelyyn. Myös kyyhkyslakka on läsnä. Näyttelyssä on esillä myös tila, joka näyttää romahtaneiden illuusioiden asuinsijan.

Projekti toteutetaan yhteistyössä Aalto-yliopiston tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa. Tarkoitus on häivyttää raja tutkimuksen ja yksilöön perustuvan kuvataiteellisen suorituksen välillä. Projektista syntyvä näyttely ei sisällä "signeerattuja", myytäviä taideteoksia. On myös tärkeää, että kaikki projektiin kerätty materiaali tuhotaan näyttelyn jälkeen. Jäljelle jää vain julkaisu.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Dramaturgi, kirjailija Heidi Väätänen 14 400 € Kaunokirjallinen työskentely

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Työsuunnitelma sisältää esikoisromaanini Wunderkammerin viimeistelyn Gummeruksen kustannustoimittajan kanssa, minkä lisäksi aloitan toisen romaanini, Pääteoksen, taustatyön.

Wunderkammer kertoo kielten kuolemasta ja dokumentoinnista, unohtamisen halusta ja muistojen itsepintaisuudesta. Teos kysyy kaunokirjallisesti, mikä kaikki voi edustaa kotia, ja mistä historiamme alkaa, tässä postmodernin jälkeisessä ajassa. Kirjassa löydetään uusi kieli ja kielentutkimus käynnistää matkan viimeisten puhujien yksityiseen ja toisaalta yhteiseen historiaamme. Romaani on eräänlainen päähenkilönsä muistoesinekokoelma, josta assosioimalla kirjan kerronta ja dramaturgia rakentuu.

Episodiromaani Pääteos käynnistyy taiteenväitöstilaisuudesta, johon väittelijän vanhat taideystävät ovat estyneet tulemasta kateuden, harjoitusten tai kuolemansa johdosta. Eri henkilöiden kautta teos kysyy: Millaiseksi humanismin ja posthumanismin suhde kehittyy ilmastonmuutoksen edetessä? Miten internet vaikuttaa fiktion kirjoittamiseen ja asemaan? Miten uusliberalismi näkyy taiteilijan ruumiissa, teoksissa ja ”taideystävissä” ? Onko antikapitalistista taidetta mahdollista tehdä? Autofiktiivisen ulottuvuutensa kautta romaani tutkii myös performatiivisuuden ja kirjallisuuden välistä suhdetta: Millaiset kaunokirjalliset keinot tuottavat performatiivisuutta? Voiko romaani olla monimediaalinen?

Ajattelen romaanieni monumentaalisuutta feministisenä. Lisäksi aikaa vievä ja rönsyilevä kirjoittaminen ei suuntaudu kohti välitöntä tuotetta ja hyötyä, vaan viipyy kirjoittamisen kautta avautuvassa äärellisessä äärettömyydessä. Näin yritän lähestyä jotain, mitä en vielä tiedä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry 40 000 € Matkalla marginaalista valtavirtaan -Mentorointi ja portinvartijavalmennus vammaisten taiteentekijöiden urapolkujen kirittäjäksi

Muu kulttuurityö

Taide- ja kulttuuriala näyttäytyy toimialana, jolla vammaisten ja viittomakielisten henkilöiden ammattimainen toimiminen on vähäistä, haasteellista ja usein käytännössä lähes mahdotonta. Vammaisten taiteilijapolut yleensä eriytyvät jo varhaisessa vaiheessa ja he jäävät esim. taidealan oppilaitosten mentorointitoiminnan ulkopuolelle.
Hankkeessa kartoitetaan olemassa olevaa mentorointitoimintaa ja luodaan mentorointimalli, joka tavoittaa vammaisia tekijöitä ja mahdollistaa vammaisten taiteentekijöiden urakehitystä. Toimintamallin luomiseksi etsitään tarvittavat toimijat ja luodaan, myös maantieteellisesti, mahdollisimman laajat verkostot. Rakennetaan myös koulutusmalleja valmentamaan sekä mentoroijia että mentoroitavia. Samalla tavoitteena on koulia taidekentän toimijoita toimimaan yhdenvertaisemmin ja tekemään osallistumista mahdollistavia mukautuksia.
Hanke yhdistää vammaisalan kulttuuritoimijoita ja taidekentän toimijoita. Kulttuuria kaikille -palvelun pääkumppani hankkeessa on vammaisjohtoinen Kulttuuriyhdistys Suomen EuCrea ry, joka edistää vammaisten taiteilijoiden mahdollisuuksia ja on esim. vuosittain pidettävän Cross Over -festivaalin tuottaja. Verkostoon kutsuttavia muita yhteistyötahoja ovat vammaiskentän kulttuuritoimijat, kulttuurialan koulutuksia tarjoavat oppilaitokset, mentoroinnin asiantuntijat ja kulttuurialan yhdenvertaisuutta edistävät tahot.

Vammainen taiteilija haastaa näkemään maailmaa kokonaan toisin ja tekee näkyväksi normeja, joiden mukaan arvotamme ihmisyyttä. Taidekentän rakenteet ovat normaaleja varten ja siksi vammaisen taiteilijan tie on lähes mahdoton kulkea. Suomessa ei ole mentorointeja, joiden avulla vammaiset taiteilijat pääsisivät yhdenvertaisesti integroitumaan kentälle tai koulutuksia, jotka avaisivat portinvartijoiden silmät. Nyt tämä täytyy tehdä!

Työryhmän jäsenet
Muut työryhmän jäsenet: Salovaara Sari

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti

Nauhaluuppaaja Dmitry Zherbin 19 000 € Sarja nauhaluuppiteoksia vesiputouksilla ympäri Suomea

Taiteellinen työ / siihen pohjautuva työ

Haen apurahaa, jotta voin toteuttaa ja dokumentoida kahdentoista äänitaideteoksen sarjan, joka luodaan vesiputouksilla ympäri Suomea. Toteutan teokset käyttämällä nauhaluuppitekniikkaa. Käytän vesiputouksia äänilähteenä ja teen paikan päällä improvisoituja äänitaideteoksia käyttämällä nauhaluuppeja ja paristokäyttöisiä kasettinauhureita. Teoksissa yhdistyvät vesiputouksen ääni ja nauhaluupit. Toteutan projektin ympäri vuoden eri puolilla Suomea. Käyn kahdessatoista vesiputouksessa Etelä-Suomesta Lappiin. Tärkeä osa projektia on dokumentointi. Teosten toteutus tallennetaan videolle ja jokaisesta teoksesta julkaisen korkealaatuisen taltioinnin sosiaalisen median kanavillani (mm. YouTube, Instagram). Tämä on erityisen tärkeätä mm. sen takia, että näin yleisö pääse näkemään teokset, jotka useimmissa tapauksissa esitetään luonnossa keskellä metsää ja ilman ennalta määritettyä tarkkaa aikataulua. Teokset ovat esillä luonnossa sen aikaa kun niitä dokumentoidaan, sen jälkeen teokset puretaan.
Projektissani tutkin luonnonäänien ja vanhan äänitekniikan yhdistämistä ns. livetilanteessa. Teoksissa yhdistyvät kokeellinen musiikki sekä tila- ja äänitaide. Tutkin myös vuodenaikojen ja sääolosuhteiden vaikutusta lopputulokseen ja vesiputousten käyttämistä ikään kuin soittimina. Lisäksi haluan edistää kotimaan matkailua tuottamalla videoita Suomen luonnosta. Projektin lopussa järjestän tapahtuman, jossa on mahdollista katsoa videoita isolta ruudulta hyvän äänentoiston kanssa.

Mielestäni on rohkeaa lähteä keskelle metsää tekemään ja esittämään kokeellista musiikkia ja äänitaidetta. Avaus on rohkea myös siksi, että on vaikea ennalta määritellä, millainen on lopputulos. On monta tekijää, jotka voivat vaikuttaa lopputulokseen, esimerkiksi sää, veden määrä, kulkureittien kunto ja omat henkilökohtaiset fyysiset rajani. Lisäksi sosiaalisen median kautta julkaisu eroaa formaattina paljon alalla tutuista formaateista, kuten konserteista ja näyttelyistä.

Jaa Twitter | Facebook | Sähköposti