Vieras väki – lapsille suunnatun tanssi- ja musiikkiteoksen toteutus sekä päiväkoti- ja kirjastokiertue

Vieras väki on 3–6-vuotiaille lapsille suunnattu immersiivinen tanssi- ja musiikkiesitys, jossa suomalaisesta mytologiasta tutut taruolennot heräävät henkiin ja kutsuvat lapset pohtimaan luonnon tärkeyttä ja tuntemattoman kohtaamista. Esitys rakentuu tanssista, kalevalahenkisistä loitsuista, musiikista ja vahvasta visuaalisesta maailmasta. Tämä immersiivinen esitys on sadunomainen maailma, johon lapset ja esiintyjät hyppäävät yhdessä. Äänimaailma muodostuu prosessin aikana sävellettävästä musiikista ja työryhmän yhdessä kirjoittamista lauluista. Visuaalinen ilme saa inspiraationsa luonnon mytologiasta ja mystisyydestä, mutta tällä kertaa tämä maailma on harmaiden ja maanläheisten sävyjen sijaan värikäs, ilakoiva ja säkenöivä. Tärkeänä tavoitteenamme on herättää lasten kehollista mielikuvittelua ja lisätä rohkeutta heittäytyä liikkeeseen. Esitys onkin vahvasti taidekasvatuksellinen projekti – haluamme tanssin tulevan tutuksi lapsille. Samalla teos pyrkii tutustuttamaan lapsia suomalaiseen mytologiaan. Lisäksi haluamme tukea ja kannustaa lasten empaattista suhtautumista luontoon ja ympäristön ei-inhimillisiin eliöihin. Tavoitteenamme on lähentää ihmisen ja luonnon välistä suhdetta herättämällä luonnon kummalliset taruolennot henkiin. Teoksen työryhmään kuuluu tanssitaiteilijat Johanna Karlberg ja Veera Snellman, muusikko-säveltäjä-musiikkipedagogi Aino Ruotanen sekä pukusuunnittelija Mirva Mietala. Esitykset tapahtuvat ympäri Uudenmaan päiväkoteja ja kirjastoja.

Lapsille suunnattu Vieras väki tanssi- ja musiikkiesityksen toteutus sujui erittäin hyvin. Varsinainen työskentelyprosessi koostui kolmen kuukauden taiteellisesta työskentelystä teoksen parissa, jota seurasi kuukauden mittainen päiväkotikiertue Helsingissä, Kirkkonummella ja Karkkilassa.Sen lisäksi Kirkonummen kirjastossa oli yksi avoin esitys, johon oli kutsuttu esikoululryhmiä.

Projektin koollekutsujat, tanssitaiteilijat Johanna Karlberg ja Veera Snellman loivat yhdessä muusikko-säveltäjä Aino Ruotasen kanssa teoksen kokonaiskaaren. Teos on vahvasti inspiroitunut Suomalaisesta mytologiasta, Suomen Vanhan Kansan Runot -kokoelman teksteistä sekä vanhan kansan suhtautumisesta ympäristöön.

Koko työryhmämme on erittäin tyytyväinen sekä yhteiseen työskentelyyn että lopputulokseen. Lisäksi teos sai paljon palautetta sen merkityksestä päiväkodin lapsille ja aikuisille. Eräästä päiväkodista saatu palaute summaa tämän hienosti:

“Taidevierailu oli meidän yksiköllemme merkityksellinen ja ihanan moniaistinen kokemus. Esitys piti lapset ns otteessaan alusta loppuun ja siinä oli juuri sopivasti osallistavaa osaa. Esitys herätti lapsissa monenlaisia tunteita ja he muistavat sen varmasti pitkään. Erityisesti hassut tuhisevat taistelijat jäivät herättämänsä ilon ja naurun kautta mieleen. Lisäksi on tärkeää muistaa, että lapset ja perheet ovat kulttuuri- ja taidekokemusten äärelle pääsemisen kanssa eriarvoisessa asemassa. Tällaiset ilmaiseksi sekä erityisesti meidän luokse paikanpäälle tuodut tapahtumat ovat äärettömän merkityksellisiä sekä tärkeitä asiakkaillemme ja toki myös työntekijöille. Olemme kiitollisia että saimme tämän elämyksen osaksemme ja teemme milloin tahansa taas yhteistyötä kanssanne jos sellaiseen suinkin tulee tilaisuus!”