Uudistavaa tietoa ja toimintaa metsänomistajille

Hakemuksen tiivistelmä

Hanke on ensimmäinen osa suuremmasta hankekokonaisuudesta, joka tarjoaa tietoa, koulutusta ja vertaisoppimisen yhteisön luontoarvoja painottaville metsänomistajille sekä todentaa tutkimusnäytön perusteella toimintaohjelman toimien luontovaikutuksia. Hankekokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa metsänomistajien aktiivista toimijuutta, tiedonsaantia ja yhteistyötä sekä auttaa tunnistamaan, millaiset ekosysteemin tilaa ylläpitävät tai parantavat toimet ovat sekä vaikuttavia että mielekkäästi toteutettavissa. Metsänomistajia kannustetaan luonnonläheiseen metsänkäsittelyyn vertaisoppimisen, hyvien esimerkkien ja uuden tiedon avulla. Tavoitteena on, että metsätaloutta harjoitetaan luonnon kantokyvyn rajoissa. Valmisteluhanke rakentaa aiemman työn, kuten BSAG:n Carbon Action -alustan kokemusten pohjalta metsäalalle sovelletun kokonaisuuden. Valmisteluhanke tarkentaa määritelmää uudistavalle metsänhoidolle ja luo pohjaa mahdollisesti myöhemmin tuotettavalle kriteeristölle sekä tunnistaa tämänhetkisen tutkimustiedon pohjalta vaikuttavia toimia, jotka ylläpitävät tai parantavat ekosysteemien tilaa.

Silvan Uudistavaa tietoa ja toimintaa metsänomistajille -hankkeen taustalla on tarve vahvistaa luontoarvoja painottavien metsänomistajien asemaa. Tavoitteena on kehittää eri puolilla Suomea toimiva vertaisoppimisen verkosto, jonka avulla lisätään metsänomistajien osaamista, tietoa ja taitoja ekologisesti nykyistä kestävämmästä metsänkäsittelystä.

Valmisteluhanke oli keskeinen vaihe ennen varsinaisen hankkeen käynnistämistä. Sen aikana kartoitettiin metsänomistajien näkemyksiä ja tiedon tarvetta etätyöpajassa sekä metsätapahtumissa. Vuorovaikutus metsänomistajien ja ekologista metsänkäyttöä edistävien tutkijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa oli oleellinen osa hankkeen sisällön suunnittelussa. Muutosteoria (Theory of Change) toimi hankehakemuksen suunnittelun perustana. Tavoitteena oli määrittää toimenpiteitä, jotka edistävät metsänomistajien aktiivista toimijuutta, tiedonsaantia ja yhteistyötä, jotta yhä suurempi joukko metsänomistajia voisi toteuttaa kestäviä metsänkäsittelyn käytäntöjä.

Etätyöpajassa kuultiin metsänomistajien näkemyksiä toimenpiteistä, joita kestävän metsätalouden edistäminen edellyttää. Työpajassa ideoitiin vertaisoppimisen mallia ja pohdittiin, millainen yhteisö motivoi metsänomistajia muutokseen. Metsätapahtumista ensimmäinen suuntautui Lohjalla Kilpiän tilalle, jossa tutustuttiin jatkuvan kasvatuksen menetelmällä tehtyihin hakkuisiin ja saatiin tietoa taimettumisesta. Toinen tapahtuma järjestettiin Bosgårdin kartanon metsissä Porvoossa, jossa keskusteltiin erityisesti maaperästä ja metsäluonnon monimuotoisuudesta. Molempien tapahtumien osallistujat kokivat metsässä oppimisen ja verkostoitumisen metsänomistajien kesken mielekkäänä ja opettavaisena.

Toteutetut toimenpiteet loivat perustan tulevalle hankkeelle metsänomistajien roolin vahvistamiseksi ja ekologisesti kestävämmän metsätalouden synnyttämiseksi vertaisoppimisen keinoin. Tuloksena syntyi myös metsänomistajien ideoihin pohjautuva työsuunnitelma varsinaiselle hankkeelle.