Tietokirjan kirjoittaminen ja valokuvanäyttelyn järjestäminen 2000-luvulla rakennettujen raja-aitojen ja -muurien muodostamasta uhasta luonnon monimuotoisuudelle ja uhanalaisille eläinlajeille

Kovien rajojen ja rajavalvontakäytäntöjen politiikka on tehnyt paluuta ja saanut uusia teknologisia ilmenemismuotoja maailmanlaajuisesti 2000-luvulla: vuoteen 2015 mennessä EU oli rakentanut muureja yli seitsenkertaisesti vuoteen 1990 verrattuna. Rajamuureja rakennetaan kiihtyvällä tahdilla myös Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Nykyisten rajavalvontakäytäntöjen vaikutuksia rajojen yli pyrkiviin ihmisiin on tutkittu pitkään, mutta minkälaisia vaikutuksia raja-aidoilla ja muureilla on ympäristöön ja eläimiin? Rajamuurien kiivas rakentaminen on johtanut uuteen, biodiversiteettiä akuutisti uhkaavaan ilmiöön. Tutkimus- ja valokuvahankkeessamme syvennymme tarkastelemaan, kuinka jo rakennetut ja tällä hetkellä rakenteilla olevat muurit muuttavat väkipakolla eläinlajien elinalueita, estävät eläinten pääsyn ruoka- ja vesivarantojen piiriin, tappavat uhanalaisia eläimiä sekä muokkaavat eläinkantoja Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Hankkeessa tutkitaan myös sitä, millä tavoin muurien rakentamisen seurauksena tapahtuneet dramaattiset ympäristömuutokset koskettavat myös ihmiselämää tulvien määrän kasvun sekä kielteisten talousvaikutusten kautta. Tietokirja ja näyttely luovat suurelle yleisölle suunnatun kriittisen avauksen nykyisen rajavalvontapolitiikan katastrofaalisiin ympäristövaikutuksiin. Kyseessä on ensimmäinen aihetta käsittelevä suomenkielinen tutkimushanke.

Valtiollisten rajamuurien ekologisia vaikutuksia käsittelevän tutkimus- ja valokuvahankkeemme jo tehdyt työvaiheet ovat onnistuneet, ja projekti on nyt loppusuoralla. Yksityiskohtainen listaus työvaiheista on kirjattu kohtaan "kuvaus hankkeen vaiheista." COVID-19 -pandemia lykkäsi ja vaikeutti kenttätyömatkaamme Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajamuurille ja sitä lähellä oleville muuriosuuksille, minkä vuoksi aloitimme hankkeen perehtymällä tutkimuskirjallisuuteen, asiantuntijahaastatteluilla ja sellaisten tekstiosuuksien kirjoittamisella, jotka oli mahdollista saattaa loppuun ennen kenttätyötä. Haastattelimme kenttätyömatkaa edeltävässä työvaiheessa muun muassa aitojen ekologiaan erikoistunutta meksikolaista biologia, yhdysvaltalaista biologian tohtoria ja yhdysvaltalaista ympäristöaktivistia. Videoitse tekemämme pitkät haastattelut johtivat informatiivisiin ja analyyttisiin keskusteluihin, joita jatkettiin sähköpostitse haastatteluiden jälkeen, ja joiden pohjalta kirjahanke sai tehokkaan aloituksen.

Pääsimme Yhdysvaltain ja Meksikon raja-alueille keräämään dokumentaatiota ja haastatteluaineistoa vuoden 2022 kesällä. Noin kuukauden kestäneellä aineistonkeruumatkalla onnistuimme saamaan arvokasta haastattelu- ja valokuva-aineistoa sekä asiantuntijoiden itsensä keräämää dokumentaatiota huomattavasti enemmän kuin mihin olimme alun perin valmistautuneet. Ymmärryksemme aiheesta syveni, ja keräsimme niin paljon materiaalia, ettei kirjaan enää paljoa lisää mahtuisikaan. Olosuhteet eivät olleet täysin ihanteelliset: saimme molemmat vihaisen COVID-19 -tartunnan heti Yhdysvaltoihin saavuttuamme. Päätimme tästä huolimatta ottaa kaiken irti ainutlaatuisesta kenttätyömahdollisuudesta Kalifornian, Arizonan, New Mexicon ja Coloradon osavaltioissa. Aloitimme toteuttamalla alkuperäisen kenttätyösuunnitelmamme, minkä jälkeen jatkoimme aineistonkeruuta alueilla, jonne emme alun perin olleet suunnitelleet menevämme.