Tietokirjallinen työskentely kolmen hankkeen parissa

1. Kirja Veden vartija -elokuvan taiteellisesta prosessista. Puran taiteenlajin lainalaisuuksia yhden suuritöisen ja esteettisesti sekä sisällöllisesti kunnianhimoisen teoksen kautta. Saara Saarelan ohjaama, Emmi Itärannan romaaniin (Teemestarin kirja) perustuva tieteiselokuva on ollut tekijöilleen pitkä hanke: eri osa-alueiden vastuuhenkilöt tekivät kehitystyötä vuosien ajan yhdessä, kunnes tekeminen toteutui. 2. Kirjoitan kirjaa uusimmasta suomalaisesta elokuvasta ja sen tekijöistä – uudesta, selkeästi erottuvasta sukupolvesta ja rohkeista ja uutta luovista tekijöistä. Kirja on urani kunnianhimoisin ja ensimmäinen, jossa on tilaa avoimeen poleemisuuteen. Mitkä sisällölliset ja esteettiset asiat ovat muuttuneet ratkaisevasti, kun suomalainen elokuva on – kansainvälisten tunnustusten perusteella – saavuttanut muutamassa vuodessa uuden tason? 3. Metaversumiksi kutsutaan virtuaalitodellisuuden ja perinteisen Internetin yhdistymistä. Missään tapauksessa kyse ei ole ainoastaan teknologiasta: uusi teknologia on mahdollistaja, mutta pian itsestäänselvyys. Syntyy paitsi uusi kommunikaation ja median alusta kaupallisine sovelluksineen, myös kokonaan uusi kulttuuri, joka ensimmäisessä kehitysaallossaan yhdistää pelien, elokuvan ja esittävän taiteen (etenkin esitystaiteen) piirteitä. Metaversumi voi olla uutta tiedonvälitystä ja mielikuvituksen monetisointia, mutta yhtä lailla anarkistinen puolimaailma. Uraauurtava teokseni piirtää vääjäämättömän kehityskaaren mahdollisuuksia, haasteita ja uhkakuvia nimenomaan kulttuurin näkökulmasta. Aiemmissa teoksissani olen katsonut menneeseen. Olen lähestynyt elokuvaa tuotannollisesta eli pragmaattisesta näkökulmasta ja yksilötarinoiden kautta. Nyt haluan tutkia tätä hetkeä ja tulevaa. Etsin uusia näkökulmia, nostan esiin kysymyksiä kehityssuunnista sekä haasteista ja kartoitan perusteellisesti rakenteita. Metaversumi-teos avaa kulttuurin kehityksen polkuja, joita ei ole suomenkielisessä tietokirjallisuudessa juuri lainkaan esitetty.

Kirjani Veden vartija-elokuvan tekemisestä ja tekijöiden prosesseista (Veden vartija - Teemestarin kirjasta elokuvaksi, Teos) ilmestyi syksyllä 2022. Sitä käsiteltiin medioissa etenkin samoihin aikoihin ensi-iltansa saaneen elokuvan yhteydessä ja vastaanotto oli poikkeuksettoman positiivinen.
Toinen tietoteokseni Uusin suomalainen elokuva (työnimi), joka käsittelee suomalaisen elokuvan uusia tekijöitä ja elokuvia narratiivisessa muodossa on vielä tekeillä ja ilmestyy 2025.
Tutkimusmatkani metaversumi-ilmiöön ja sen kulttuuriseen vaikutukseen jatkuu tämän teknologis-yhteiskunnallisen kehityssuunnan löytäessä edelleen uusia muotoja ja merkityksiä.