Tasa-arvoa taloustietoon, feminismiä finanssipolitiikkaan – feministisen tiedon ja politiikan jännitteet strategisessa valtiossa

Hakemuksen tiivistelmä

Tietopohjaisuudesta on tullut politiikan leimallisimpia ihanteita 2000-luvulla Suomessa ja kansainvälisesti. Tasa-arvoa taloustietoon, feminismiä finanssipolitiikkaan – feministisen tiedon ja politiikan jännitteet strategisessa valtiossa -hanke puolustaa tutkitun tiedon merkitystä politiikassa, mutta kiinnittää huomiota tiedon, politiikan ja demokratian jännitteisiin suhteisiin. Politiikassa on kyse arvoista ja ideologioista, ja tietäminen – mistä tiedetään, mitä tiedetään, kuka tietää ja miten tiedon perusteella päätetään toimia – kytkeytyy poliittisiin valtakamppailuihin. Siksi kysymme: miten tiedon ja asiantuntijuuden merkityksen korostuminen politiikassa muuttaa poliittisen vaikuttamisen ehtoja ja mahdollisuuksia? Hanke ottaa kohteekseen ajankohtaisen poliittisten kamppailujen alueen: talouspolitiikan ja taloutta koskevan tiedon ja niiden feministisen kritiikin. Feministit ovat kehittäneet tiedon ja asiantuntijuuden avulla keinoja purkaa talouspolitiikan ja taloutta koskevan tiedon valtaa. Feminististä politiikkaa tutkimalla hankkeemme tuo näkyväksi vaihtoehtoja vallitsevalle talousajattelulle. Samalla se katsoo feminististä politiikkaa kriittisesti ja pohtii, miten asiantuntijavetoisuus sysää kansalaisyhteiskunnan toimijoita sivuun vaikuttamisen areenoilta. Yhdistämme teorian ja toiminnan etsimällä kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa demokraattisempia toisin tietämisen ja vaikuttamisen tapoja. Poliittisen talouden, sukupuolentutkimuksen ja tiedonsosiologian näkökulmia yhdistelevä hanke tutkii aihettaan etnografisin menetelmin, neljän toisiinsa limittyvän työpaketin avulla. Tutkimme tietopohjaista vaikuttamisen strategiaa, sukupuolitietoista budjetointia (1), tietopohjaisten feminististen strategioiden ylikansallista liikkumista (2) ja feminististä politiikkaa keskeisellä demokratian areenalla, julkisuudessa (3). Lisäksi kokeilemme kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa uudenlaisia poliittisen vaikuttamisen tapoja (4).

FEMTIE-hankkeessa tutkimme talouden, tiedon, politiikan ja demokratian jännitteisiä suhteita. Etsimme feministisen tiedon ja toiminnan avulla vaihtoehtoisia tapoja tietää taloudesta ja ajatella taloutta, esimerkiksi sisällyttämällä muulle taloudelliselle toiminnalle sekä ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnille välttämätön sosiaalinen uusintaminen ja hoiva osaksi talouden kokonaisuutta. Tutkimme taloutta koskevaa tietoa ja asiantuntijuutta, talouspolitiikkaa, talouskeskustelua, feminismin ja markkinatalouden suhdetta sekä talouden vaihtoehtovisioita.

Muiden tutkimusjulkaisujen lisäksi kokosimme tuloksemme teokseen Feminismiä talouteen: Opas kriittiseen talouslukutaitoon (Gaudeamus 2024) sekä podcast-sarjaan Feminismiä talouteen! Podcast taloudesta, feminismistä ja niiden tutkimuksesta. Muiden tapahtumien ohella suunnittelimme ja toteutimme Naisasialiitto Unionin kanssa feministisen talouskoulun, joka toi yhteen ihmisiä erilaisista taustoista keskustelemaan ja oppimaan yhdessä feminismistä ja taloudesta. Talouskouluissa loimme pohjan kriittiselle feministiselle talouslukutaidolle. Se on kykyä ymmärtää taloutta sukupuolittuneiden, rodullistuneiden ja yhteiskuntaluokkaan liittyvien valtarakenteiden lävistämänä järjestelmänä, joka puolestaan on edellytys sille, että taloutta voidaan kuvitella ja elää todeksi toisin.

Hankkeemme suurin onnistuminen on ollut yhteiskunnallisen keskustelun ja kiinnostuksen herättäminen feminististä taloutta kohtaan. FEMTIE kutsui ihmisiä yhteiseen ajatteluun ja toimintaan. Rohkaisimme osallistumaan talouden määrittelyihin ja taloutta koskeviin yhteiskunnallisiin keskusteluihin omista lähtökohdista. Kannustimme rakentamaan taloutta koskevaa tietoa eri näkökulmista ja pohtimaan vaihtoehtoja vallitseville talouden järjestyksille ja talouspolitiikalle. Näin pyrimme avaamaan reittejä tasa-arvoisemmalle sekä sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämmälle taloudelle ja tulevaisuudelle.