Tanssivideoteos Hoitava

Hakemuksen tiivistelmä

Videoteos Hoitava tutkii audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksia tuottaa katsojalle kehollisia kokemuksia. Teos käsittelee kontaktia ja kontaktittomuutta perustuen koronasairaanhoitajana työskennelleen tanssitaiteilija Hanna Heinon kokemuksiin. Tavoitteena on kehittää tanssielokuvan audiovisuaalista ilmaisua ja etsiä tapoja, miten katsojan saisi samaistumaan tanssin kehollisuuteen. Teos kannustaa kehollisuuden kautta käsittelemään tunteita, jota hallitsemattomat ja tuntemattomat asiat voivat herättää. Sairaudetkin ovat osa elämää ja luontoa, jota emme voi hallita, voimme vain yrittää tulla hallitsemattoman kanssa toimeen. Teoksen suunniteltu esitysympäristö ovat hoitolaitokset, mutta teosta voi esittää myös festivaaleilla. Työskentelyyn sisältyy ohjauksen, kuvauksen ja tanssin ennakkosuunnittelu, videoteoksen kuvaukset sekä lokaatiossa että studiossa, kuvamateriaalin leikkaus, kuvaan jälkikäteen lisätyt visuaaliset efektit ja äänityöt. Projektin taiteellisesti päävastuulliset ovat ohjaaja/äänisuunnittelija sekä projektin vastuuhenkilö Salla Hämäläinen, tanssija/koreografi Hanna Heino, kuvaaja Saija Mäki-Nevala, leikkaaja/visual fx-artisti sekä avustavia tekijöitä. Työskentely ajoittuu aikavälille kevät–kesä 2021, ja videoteos on valmis syyskuussa 2021.

Alunperin videoteokseksi suunniteltu teos lähti jo varhaisessa vaiheessa muotoutumaan työpajana toteutetun videoteoksen sijaan lyhytelokuvaksi. Koronan vuoksi etätyöskentelyssä lineaarinen teos oli luontevampaa toteuttaa, ja myöskin työryhmän jäsenten elokuvatausta vaikutti asiaan. Työryhmän tavoitteena oli
tutkia audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksia tuottaa katsojalle kehollisia kokemuksia. Elokuva käsittelee kontaktia ja kontaktittomuutta perustuen koronasairaanhoitajana työskennelleen tanssitaiteilija Hanna Heinon kokemuksiin. Elokuvan kehollisuus syntyy liikkeen, kuvan ja äänen yhteisvaikutuksesta. Työryhmä pääsi tavoitteisiinsa hyvin, ja sai aikaan originaalin elokuvan, jota tuskin muulla tavoin kuin apurahatyöskentelynä olisi voitu saada aikaan.

Työskentelyyn sisältyi ohjauksen, kuvauksen ja tanssin ennakkosuunnittelu, elokuvan kuvaukset lokaatioissa, kuvamateriaalin leikkaus, ja äänityöt. Projektin taiteellisesti päävastuulliset olivat ohjaaja/äänisuunnittelija sekä projektin vastuuhenkilö Salla Hämäläinen, tanssija/koreografi Hanna Heino, kuvaaja Saija Mäki-Nevala ja leikkaaja Pekka Lehtikangas. Apurahalla työskenteli myös tanssija Ella Effendy, elokuvaan sävelsi musiikkia Salla Luhtala, ja avustavissa tehtävissä työskenteli lukuisia henkilöitä. Työskentely ajoittui aikavälille kevät–joulukuu 2021, ja elokuva tulee valmiiksi kevään 2022 aikana.

Videoteos oli alunperin ajateltu esitettäväksi sairaaloissa ja festivaaleilla, sekä galleriassa. Elokuva kuitenkin toimii niin vahvasti äänen ja kuvan ehdoilla, että se sopii parhaiten elokuvateatterimaiseen esityspaikkaan. Kansainväliset ja kotimaiset elokuvafestivaalit ovat siis elokuvan tärkeimmät esityspaikat. Elokuva ei välttämättä herätä kiinnostusta juuri tässä koronan kyllästämässä ajassa, mutta uskoisin päiväkirjamaisen lyhytelokuvan arvon löytyvän myöhemmin. Koronatestausteltat esimerkiksi on jo lähes kokonaan jääneet pois käytöstä.