Taiteellinen työskentely vesiväreillä, tussilla ja sumiväreillä

Työskentelen paperille vesiväreillä, tussilla ja sumiväreillä. Työskentelyssä minulle tärkeää ovat hitaat rutiinit ja suuntien avoimena pitäminen. Minulla on tietyt materiaaliset lähtökohdat. Muuten työskentelytapani on intuitiivinen, en päätä edeltä käsin maalausten sisältöä tai teemaa. Työskentelyn edetessä jotkut suunnat saavat enemmän valtaa ja haluan lähteä seuraamaan niitä. Minua kiehtoo ajatus, että kiltiksi ja harmittomaksi mielletyllä maalaustekniikalla, akvarellilla, voi sanoa rujoja, rajuja, törkeitäkin asioita. Minulla on vahva usko siihen, että yksi pieni vesivärimaalaus voi muuttaa maailmaa, ainakin yhden katsojan maailman. Ja sillä tavalla maalaus voi aallon tavoin vaikuttaa laajempaan ihmisryhmään. Haluan, että kaikilla osa-alueillani työskentelyssäni on läsnä leikki ja myötätunto. Se ulottuu materiaalivalinnoista kuvien esittämiseen asti. Paperi ja vesiliukoiset maaliaineet ovat yhdet kaikkein arkipäiväisimmistä taidemateriaaleista lyijykynän ohella. Jokainen on joskus maalannut vesivärillä paperille. Maalaamisessa kosketus ja kontakti maalauspohjan kanssa on minulle tärkeää. Paperin ja käden ihon välissä on vain sivellin. Tämä kosketus voi olla myös myötätuntoinen. Maalauksissani esiintyvät hahmot ja tapahtumat ovat usein vaikeasti määriteltäviä. Haluan aiheesta riippumatta lähestyä niitä myötätunnolla.

Työskentelin vuodet 2020-2023 Koneen säätiön apurahan turvin. Ensimmäisenä vuotena 2020-2021 minulla oli 50% rahoitus ja kahtena viimeisenä 100%. Apurahakauden aikana minulla oli useampi yksityisnäyttely, osallistuin ryhmänäyttelyihin, tein lukuisia performansseja Linda Granforsin kanssa, työskentelin kolmeen otteeseen Pariisissa Cité des Arts residenssissä ja kerran Hiap residenssissä Suomenlinnassa.

Apurahakaudelle osui myös koronaepidemia ja sen tuomat rajoitukset ja haasteet. Muutama projekti lykkääntyi ja peruuntui pandemian takia. Pandemia rajoitti ja muutti työskentelyrutiineja, mutta olen iloinen, että pystyin säilyttämään työrytmini kaikesta huolimatta. Kokemus äitiydestä kolmen eri-ikäisen lapsen kanssa varmasti auttoi asiaa. Olen tottunut ennakoimattomuuteen, muuttuviin olosuhteisiin ja itsestä riippumattomiin haasteisiin.

Suurimpia muutoksia, oivalluksia ja onnistumisia olivat reisidenssityöskentelyjaksot, uudet yhteistyökuviot, käsintehtyyn paperiin syvällisemmin tutustuminen ja sen käyttäminen, sekä oman taiteellisen työskentelyn (maalaminen) sekä jaetun työskentelyn (performanssiduossa toimiminen) vuorottelu ja vuoropuhelu.